”Meidän perheessä on aina järjestetty paljon juhlia. Pojan yksivuotissynttäreille tilasin viirit ja pompomit Amerikasta”, Minna Keto sanoo. Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen
”Meidän perheessä on aina järjestetty paljon juhlia. Pojan yksivuotissynttäreille tilasin viirit ja pompomit Amerikasta”, Minna Keto sanoo. Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Perinteisen palkkatyön kadotessa yhä useampi on itsensätyöllistäjä, mikroyrittäjä tai freelancer. Minna Keto teki kuppikakuista bisneksen.

– Kuten näkyy, meillä ei ole olohuonetta, Minna bakes -yrityksen omistaja ja ainoa työntekijä Minna Keto, 27, esittelee perheensä rivitalokaksiota Palokassa Jyväskylän kupeessa.

Keittiö on levittäytynyt kokonaan avoimeen tilaan, jossa olisi oikeastaan tarkoitus rentoutua sohvalla ja katsella televisiota. Sohva on puristuksissa seinää vasten, ja television sijaan sisustuksena on kakkujen pakkauslaatikoita, 25 kilon sokerisäkkejä ja kakkuvuokia. Vuoden verran Minna on leiponut työkseen perheen keittiössä amerikkalaistyylisiä butter­cream-täytekakkuja, cupcakeja, sugarcookieseja sekä macaron-leivoksia.

Hän on osa työmarkkinoiden kasvavaa trendijoukkoa, itsensätyöllistäjiä, joita kutsutaan myös mikroyrittäjiksi, yksinyrittäjiksi tai freelancereiksi. Yhteistä joukolle on, että toiminta on sen kokoista, että se työllistää ihmisen itsensä.

Vuonna 2013 tällaista väkeä oli Tilastokeskuksen mukaan 152 000 henkeä. Joukko on todellisuudessa vielä suurempi, sillä tilastosta puuttuvat maatalousyrittäjät sekä sellaiset yksinyrittäjät, joilla on jokin muu kuin toiminimi. Yksinyrittäminen on erityisen tyypillistä naisille: jopa 70 prosenttia naisyrittäjistä on yksinyrittäjiä. Ja niin kuin työmarkkinoilla muutenkin, yksinyrittäjänaiset ovat pienituloisempia kuin miehet: mediaanitulo on 18 700 euroa vuodessa, ja puolet itsensä työllistävistä naisista kuuluu palkansaajien vähiten tienaavaan kymmenykseen.

Cake popseja perheelle

Minnan leipomukset eivät ole mitään perinteisiä mansikkakiilleväkerryksiä. Hän on koulutukseltaan tekstiilisuunnittelija ja panostaa paitsi tuotteiden vaikuttavaan ulkonäköön myös laaturaaka-aineisiin: on aitoa luomuvaniljaa, oikeaa voita, jyväskyläläisen pienpaahtimon kahvia ja belgialaista suklaata.

Saavutus on sikäli erikoinen, että vajaat kolme vuotta sitten Minna ei ollut koskaan leiponut yhtään mitään.

– Aina olen kyllä ollut hyvä syömään kaikenlaisia överiherkkuja, hän nauraa.

Äitiysloman alussa, raskauden viime metreillä, hän kaipasi jotakin puuhaa, kun kodin seinät oli jo pariin kertaan maalattu.

– Äitiysloma on itse asiassa naiselle hyvää aikaa miettiä, mikä olisi mielekäs tapa tehdä töitä ja elättää perhettä, Minna sanoo.

Hän ryhtyi etsimään netistä cupcakejen reseptejä, ja nimenomaan oikeiden, amerikkalaisten cupcakejen reseptejä, joihin kuuluvat näyttävät koristelut ja tömäkät raaka-aineet. Niitä hän oli maistellut ollessaan vaihto-opiskelijana Englannissa.

Pojan puolivuotissyntymäpäivänä hän järjesti 30 hengen juhlat, joihin leipoi itse kaikki tarjottavat: cake popsit, cupcaket, cookiet, buttercream-kakun ja marenkeja.

– Ne tuntuivat uppoavan perheelle hyvin.

”Äitiysloma on itse asiassa naiselle hyvää aikaa miettiä, mikä olisi mielekäs tapa tehdä töitä ja elättää perhettä.”

Lapsen yksivuotissynttäreillä Minnan tarjoilujen äärellä oli jo 50 henkeä.

Leipominen alkoi viehättää yhä enemmän. Perhe oli muuttanut vähän aiemmin miehen työn takia Jyväskylään Kuopiosta, eikä Minnan oma työ vaatekaupassa tyydyttänyt suunnittelijan luovuuden tarvetta.

– Aloin etsiä korkealaatuista suklaata, tilailla leivontavälineitä ulkomailta ja kehitellä täydellistä creamcheese-kuorrutusta.

 


”Ammattikoulujen leipurilinjoilla opetetaan tekemään bulkkia suurille leipomoille, se ei ole minun juttuni”, Minna sanoo.

 

Blogi sen teki

Olisi ollut mahdollista, että Minna Kedon leipomisharrastus olisi jäänyt harrastukseksi ja juhlimista rakastavan perhepiirin iloksi, ellei hän olisi tilannut kotiinsa lastenvaatekutsujen esittelijää, joka sattui olemaan paikallinen suosittu bloggari.

– Hän innostui cupcakeista, joita tarjoilin kutsuilla, ja halusi tilata minulta tyttärensä juhliin leivonnaiset.

Bloggari postasi juhlista kuvia, ja sana Minnan kakkutaidoista lähti leviämään keskisuomalaisissa blogeissa. Kyselyitä alkoi nopeasti tulla siihen tahtiin, että Keto päätti perustaa toiminimen kakkukauppaa varten.

– Olen kyllä aina ajatellut, että perustan joskus jonkinlaisen yrityksen.

Opiskeluaikana Kuopiossa hän oli jo käynyt monenlaisia yrittäjäkursseja, joten hän tiesi, mitä toiminimen perustamiseen vaaditaan ja mistä aloitteleva yrittäjä voi kysyä apua.

Tosin kovin paljon apua Minna ei saanut. Hän muistaa, kuinka uusyrityskeskuksessa häneltä kysyttiin, että ”mitä luulet täältä saavasi”. Onneksi Kedolla oli selkeä visio tekemisistään ja asiakkaitakin jo valmiina.

– Jos minulla olisi jokin mobiiliappi, kaikki vanhat ukot virastoissa olisivat ihan innoissaan työntämässä minua kaikenlaisiin yrityshautomoihin. Nyt tuntui, ettei moni, jonka kanssa asioin, oikein edes ymmärtänyt, mitä olen tekemässä.

”Oman osuuteni perheen menoista olen pystynyt koko ajan maksamaan.”

Minna tunsi, että häneen suhtauduttiin kuppikakkuja harrastelevana pikku­rouvana ja ihmeteltiin, miten hän meinaa kilpailla isoja leipomoja vastaan.

– Se ei tietenkään ole missään vaiheessa ollut tavoitteenakaan. Teen täysin omannäköisiä ja aivan erityylisiä leivonnaisia kuin suuret leipomot Suomessa.

Starttirahaa ensin luvattiin, mutta päätöstä Minna ei ehtinyt jäädä odottelemaan, koska ”asiakkaita oli jo oven takana jonossa”. Kun hän muutamaa kuukautta myöhemmin lähetti työläät hakupaperit, starttirahaa ei herunutkaan.

Sen puute ei jäänyt Minnaa kaivelemaan, sillä yritys alkoi nopeasti pyöriä lähes niin isosti kuin yhden hengen voimin on mahdollista.

– 4 000 euron myynti on maksimi, mitä yksin ehdin leipoa, kun lapsi oli osan viikosta kotona ja tein osan viikosta muita hommia, kuten bloggausta ja markkinointia.

Varustusta on kasvatettu sitä mukaa kuin yritykseen on tullut rahaa.

– Oman osuuteni perheen menoista olen pystynyt koko ajan maksamaan.

Juhlatavat uusiksi

Macaronin toinen puoli on vaalea ja toinen pinkki, ja leivoskeksi on juuri täydellisen muotoinen. Nämä ovat nyt niitä Minnan itse tekemiä ja hänen kriteerinsä täyttäviä macaroneja, joita on ollut hänen mukaansa mahdotonta löytää ainakaan Jyväskylän seudulta.

Minnalla ei tosiaan ole leipurin koulutusta, ja sitä ovat hänelle kummastelleet tahot, jotka tarjoavat apua aloitteleville yrittäjille. Häntä on yritetty tuupata opiskelemaan alaa.

– Leipurilinjalla ammattikoulussa opetetaan ensimmäinen vuosi hygieniaa ja sen jälkeen bulkkia suurtalousleipomista. Sellaisella ei ole minun bisnekseni kanssa mitään tekemistä, Minna sanoo.

Yhtä paljon kummastusta on aiheuttanut, että mitä Minna oikeastaan tekee.

– Ajattelen, että olen ensisijaisesti muotoilija, en leipuri.

Leipomisen lisäksi Minna tekee graafista suunnittelua ja suunnittelee tilauksesta esimerkiksi juhlien kutsukortteja. Minna bakes -yritys tekee yhteistyötä Tiitu Design -nimisen valokuvaus- ja suunnitteluyrityksen kanssa, jonka takana on toinen paikallinen mikroyrittäjä Tiina Salminen. Yhdessä he tekevät muun muassa postikortteja, ja suunnitelmissa on kaikenlaista juhla- ja kakkuaiheisista seinäkalentereista e-kirjoihin ja seinätauluihin. Yksi idea on yksivuotissyntymäpäivien viettäjille suunnatut smash cake -teemapäivät, joilla sankari mäjäyttää kakun muussiksi pikku nyrkillään, ja siitä muistoksi otetaan tietysti söpöjä kuvia.

”Ajattelen, että olen ensisijaisesti muotoilija, en leipuri.”

Bisneksen kehittämistä Minna opiskelee öisin amerikkalaisilla nettikursseilla.

– Opin niiltä mielettömästi esimerkiksi markkinoinnista. Kannattaa tutustua esimerkiksi Jen Carringtonin ja byReginan kursseihin.

Minnan tavoite ei ole vähempää kuin koko suomalaisen juhlaperinteen uudistaminen.

– Suomessa ei oikein osata juhlia muita kuin häitä ja hautajaisia. Jos järjestät vaikka syntymäpäivät, siitä ajatellaan, että haluat tuoda jotenkin itseäsi esille. Lisäksi ajatellaan, että kaikki pitäisi osata tehdä itse. Miksei juhlia voisi järjestää helpommin ja paljon matalammalla kynnyksellä!

Minnalle pitäisi vain jäädä leipomiselta enemmän aikaa ideointiin ja visiointiin, ja sen eteen hän alkoi keväällä toimia. Nyt hänellä on kuukauden ollut leipomo ja pieni myymälä, jossa on myös työntekijöitä leipomassa – tai siis ei perinteisiä palkkatyöläisiä, vaan sopimusyrittäjiä.

Nyt Keto ei enää ole yksinyrittäjä.

– Tuntuu aika hyvältä, ettei tarvitse itse enää tehdä kaikkea. Ja kodin rauhoittuminen ja muuttuminen kodiksi on niin iso plussa, että sen turvin jaksaa taas painaa hommia.

Minnan vinkit itsensätyöllistäjälle:

Pitää olla todella intohimoinen työtä kohtaan. Sitä on nimittäin paljon, uutta opeteltavaa hirveästi ja vaikeuksia voitettavana jokaiselle päivälle. Jos työ ei tunnu intohimolta, jatkuvaa painetta ja stressiä ei kestä kovin kauan.

Pidä turvaverkko kunnossa. Läheistesi ja perheesi tuki on mielettömän iso voimavara, kun aikaa ei riitä pyykkeihin, ruuanlaittoon eikä muun elämän pyörittämiseen niin hyvin kuin ennen. Jos puolisoni ei olisi tukenut minua näin paljon, en olisi saavuttanut puoliakaan.

Rahaa ei välttämättä tarvita paljon, mutta kärsivällisyyttä ja viitseliäisyyttä sitäkin enemmän. Niukka talous ja ilman lainaa aloittaminen vaativat kekseliäisyyttä ja nipistämistä elämän muista kuluista. Myös kasvu voi olla vähän hitaampaa, mutta stressittömyys rahan suhteen on ollut sen arvoista.

Lähteet: Laura Haapala: Joustava työ, epävarma elämä (Like 2016) ja Tilastokeskus

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Mikä ihmeen itsensätyöllistäjä?

Työmarkkinoiden trenditekijällä on monta nimeä – ja muotoa.

Itsensätyöllistäjä-termiä käytetään henkilöstä, joka tekee työtä ilman työsuhdetta. Hän voi olla yrittäjä, jolla ei ole muita työntekijöitä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on 152000 itsensätyöllistäjää ja heistä 40 prosenttia on ryhtynyt hommaan yrittäjähenkisyyttään, toiset 40 prosenttia on ajautunut tilaisuuden tullen. Viidesosa on itsensätyöllistäjiä siksi, ettei muuta työtä ole löytynyt. Heitä kutsutaan pakkoyrittäjiksi.

Itsensätyöllistäjä voi olla freelancer, jolla ei ole yritystä. Silloin toimeksiantaja pidättää free-verokortin mukaan tuloveron, mutta eläkemaksut ja muut kulut on maksettava itse.

Usein itsensätyöllistäjällä on toiminimi. Silloin yrittäjä maksaa muiden maksujen lisäksi myös ennakkoveronsa itse.

Yksinyrittäjällä voi olla myös osakeyhtiö. Osakeyhtiön perustaminen vaatii vähintään 2500 euron pääoman.

Osuuskunta voi olla hyvä ratkaisu, kun yrittäjyyden riski huolettaa. Osuuskunnassa itsensätyöllistäjä on jäsen, joka saa osuuskunnalta palkkaa. Näin voi tarvittaessa saada myös ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Itsensätyöllistäjän laskutuksen ja muut maksut hoitaa siis osuuskunta.

Itsensätyöllistäjiä voidaan kutsua myös kevytyrittäjiksi (silloin kun hänellä ei ole yritystä) tai mikroyrittäjäksi (alle 10 työntekijää, liikevaihto enintään 2 miljoonaa euroa).

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Voit saada päivästä paljon irti. Odottamaton käänne saa sinut hetkeksi eksyksiin. On aika tutustua paremmin äskettäin tapaamaasi ihmiseen.


SKORPIONI
Tarjoa apuasi ihmiselle, joka on ollut tukenasi menneisyydessä. Ystävällisyytesi pelastaa hänen päivänsä. Ihmissuhteissa on kääntymässä uusi lehti.


JOUSIMIES
Rakkauselämäsi vie nyt valtaosan huomiostasi. Täytä päiväsi asioilla ja ihmisillä, jotka saavat sinut loistamaan. Hyvinvointisi on etusijalla.


KAURIS
Nyt ei ole aika lainata kaverille rahaa. Pidä omaisuudestasi huolta. Voit tarjota neuvoja ja kokemuksen ääntä hänen avukseen.


VESIMIES
Älä vain odottele, että muutokset tapahtuisivat itsestään. Ole valmis panostamaan asiaasi. Päivä tuo elämääsi romantiikkaa.


KALAT
Hoida sovitut asiat nopeasti. Päivällä on varallesi vielä yllätyksiä. Vanhentunut ja hankala puheenaihe nousee uudestaan pintaan.


OINAS
Sinulla on vaikeuksia pysyä paikoillasi. Liikunnallinen haaste tekee sinulle hyvää. Kanavoi energiasi hyödylliseen tai hauskaan tekemiseen.


HÄRKÄ
Yritä olla joustava ja hyväntuulinen. Pääset paljon helpommalla, jos onnistut tulemaan toimeen kaikkien kanssa. Diplomatia on tänään paras aseesi.


KAKSONEN
Nyt ei ole hyvä hetki ihmissuhdesotkujen selvittämiselle. Anna pölyn laskeutua ensin. Keskitä kaikki energiasi välillä itseesi.


RAPU
On aika höristää korvia ja kiinnostua uusista asioista. Lähde liikkeelle, sillä aktiivisuus on avainsana. Seikkailu odottaa sinua.


LEIJONA
Älä kiirehdi väärällä hetkellä. Kärsivällisyys avaa eteesi enemmän mahdollisuuksia kuin osaat kuvitellakaan. Vielä ei ole aika toimia.


NEITSYT
Ole mukana koko sydämelläsi. Nyt ei ole aika tehdä mitään hutiloiden. Satsaa kaikkesi peliin ja katso, mihin se vie sinut.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Tilaajille
Kuolema on läsnä ambulanssin ensihoitajan Mika Länsisolan jokaisessa työvuorossa. Kuva: Satu Kemppainen
Kuolema on läsnä ambulanssin ensihoitajan Mika Länsisolan jokaisessa työvuorossa. Kuva: Satu Kemppainen

Yli miljoona suomalaista tekee henkisesti raskasta työtä, jossa on vaara kyynistyä. Ensihoitaja Mika Länsisola kertoo, miten työ on muuttanut häntä.

Kutsumusammatti. Palkitseva ja mielenkiintoinen työ, jolla on merkitystä. Samalla kuitenkin duuni, jossa joutuu päivittäin kasvotusten esimerkiksi kurjuuden, sairauden, päihteiden ja syrjäytymisen kanssa.

Joka neljännellä suomalaisella on henkisesti raskas työ, kertoo Työterveyslaitoksen...