Välitunnilla taulu tyhjäksi ja mieli levänneeksi. Kuva: Colourbox
Välitunnilla taulu tyhjäksi ja mieli levänneeksi. Kuva: Colourbox

Erityisluokanopettaja Satu Torri haluaa kasvattaa nykyisistä alakoululaisista tunnetaitoisia tulevaisuuden päättäjiä.

Miltä kuulostaa hiljainen välitunti alakoulussa? Se selviää ensi torstaina, kun Kallion ala-asteen koulussa aloitetaan kokeilu: kerran viikossa välitunnin ajan ohjattuja hyväksyvän, tietoisen läsnäolon harjoituksia. Tarkoituksena on antaa oppilaille paikka rauhoittua mindfulnessin periaatteiden mukaisesti.

Hiljaiset välitunnit ohjaa erityisluokanopettaja Satu Torri, joka on myös mindfulness-ohjaaja.

– Olen jo aikaisemmin vetänyt oppilaille kahdeksan viikon kursseja brittiläisen Mindfulness in Schools -projektin mallin mukaan. Koulumme vanhempainillassa mindfulness-harjoitukset herättivät suurta mielenkiintoa. Lähdin kehittelemään ajatusta oppilaille, koulun aikuisille ja lasten vanhemmille soveltuvista harjoitteista, ja siitä ideasta syntyi hiljainen välitunti, Torri kertoo.

Hiljaisilla välitunneilla tehdään rentoutumisharjoituksia, opetellaan sallivaa suhtautumista omiin tunteisiin ja suunnataan huomiota hengitykseen, ympäristön ääniin, ajatuksiin ja kehon tuntemuksiin. Aikuisilla mindfulness-harjoitteet voivat alentaa verenpainetta, parantaa unta ja lieventää stressin oireita. Lapset voivat Torrin mukaan saada harjoituksista välineitä vaikka koetilanteissa rauhoittumiseen tai toisten lasten kanssa olemiseen.

Hengitä hetki

Oppilaat ovat tykänneet Torrin mukaan mindfulness-tunneista kovasti.

– Mun rooli opettajana on niillä tunneilla hyvin salliva, ehkä se on oppilaille mieleen. Lisäksi he huomaavat, että he osaavat ja että heillä on lupa kokea ja ilmaista erilaisia tunteita. Tässä ei tuoda oppilaille oppeja ulkoa päin, vaan opetellaan vain huomaamaan, mitä viisautta kehossa jo on.

Torri käyttää oman erityisluokkansa kanssa mindfulnessin elementtejä päivittäin.

– Kun tunteet nousevat pintaan ja kiukku saa vaikka kädet nyrkkiin, kehon tunteisiin kiinnittymis- tai hengitysharjoituksen avulla lapsi oppii pysähtymään ja ottamaan askeleen taaksepäin. Tavoite olisi, että lapset saisivat itselleen välineitä tunteiden tutkimiseen ja niiden kanssa olemiseen – opettaja kun ei aina voi olla paikalla. Tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Kallion ala-asteen hiljaiset välitunnit ovat vapaaehtoisia ja avoimia kaikille, ekaluokkalaisista ylöspäin. Tavoitteena on, että lapsista kasvatetaan ajattelevia aikuisia, jotka osaavat antaa tunteille tilaa.

– Viisaita tulevaisuuden päättäjiä ja tuntevia kanssaihmisiä! Torri huomauttaa.

Uni Corn

Mindfulnessia kokeillaan nyt jo alakoulussa – lapsista halutaan tunnetaitoisia tulevaisuuden päättäjiä

Humpuuki sen kun leviää. Lasten pitää saada olla lapsia ja myös kokea koko tunneskaala laidasta laitaan. Kaikenmaailman tunneparantajakonsultit rahastavat sen kun ehtivät ja tuputtavat keksimällä keksittyjä tunnevalmennuksia ja astraalisontaa. Mikä on kun ainoat hyväksytyt tunteet ovat kastettu yksisarvisen kuseen kastetut? Tämä koskee myös aikuisia, voi meitä poloja joiden työmaille tämä on jo levinnyt.
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.