Joulukuussa 2012 Heikolan rantapuiston jouluvalot loistivat koko komeudessaan. Kuva: Lauri Rotko / HS
Joulukuussa 2012 Heikolan rantapuiston jouluvalot loistivat koko komeudessaan. Kuva: Lauri Rotko / HS

Porot ja sokkisininen ovat täällä. Nyt se on menoa.

Se on taas alkanut. Joulunodottajat laskevat viikkoja, ehkä jo päiviä, aattoon. Ravintolat mainostavat pikkujouluja, Facebook syytää sivupalkkiinsa joululahjavinkkejä ja pukki-ilmoituksetkin ilmestyvät pian kauppojen ilmoitustauluille. Armoa! Edes syksystä ei ole vielä nautittu kunnolla.

Tällä viikolla joulun odottaminen huipentui siihen pisteeseen, että NE ilmestyivät vihdoin koteihin. Sähkönsiniset, poroa muistuttavat, perinteiset tähtöset ja muut. Siis jouluvalot. Kun haastattelimme vuonna 2012 joulunodottajia eli jouluttajia, heihin itsensä laskeva oululainen Teija kertoi miettivänsä jouluvaloja jo toukokuussa.

– Ei joulu ole mikään kolme päivää, se on mielentila, Teija selitti tuolloin.

Myös kaverini ripusti jouluvalot. Miksi jo nyt?

– Ripustan huushollin täyteen valosarjoja aina jo marraskuun puolivälissä, koska tulen muuten hulluksi tästä kaamoksesta. Asumme laitakaupungin omakotitaloalueella, jossa on lumettomina talvina todella pimeää marraskuusta helmikuuhun saakka. Olen myös intohimoinen kynttilöiden polttaja. Kerran laskin, että meillä loimotti ulkona ja sisällä yhtä aikaa neljäkymmentä tuikkua. En ole varsinaisesti mikään jouluihminen: enemmän satsaan valosarjoihin siksi, etten kestä pimeää. Mies on joskus vitsaillut pihaan ajaessaan, että talomme alkaa muistuttaa amerikkalaista lukaalia, jossa valoporot jolkottavat pihalla ja piipusta roikkuu joku muovinen joulupukki, Sanna kertoo.

Valot siis voi ripustaa, vaikkei jouluttaja olisikaan.

Kaikki heti tänne nyt – jopa joulu

Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija ja Joulu joutui -kirjan kirjoittaja, Suomen virallinen ”jouluasiantuntija” Juha Nirkko veikkaa, että joulua ei malteta enää odottaa.

– Nykyisin kaikki pitää saada heti mulle tänne nyt. Joulua ei vietetä enää pelkästään jouluna, vaan tunnelmaa venytetään ja pidetään yllä töiden ohella, Nirkko pohtii.

– Ehkä vastavaikutuksena valtiovallan lyhentämälle joululomalle yritämme pitää joulumieltä yllä ympärivuotisesti, hän veikkaa.

Tänä jouluna meillä työläisillä on hyvä tuuri: joulupyhät ajoittuvat keskelle viikkoa ja vapaata saa maksimimäärän. Tervetuloa joulu!

Lue myös:


Mitä jouluvalosi kertovat sinusta?


Näin selviät joulustressistä – 7 vinkkiä


Tunnetko jo jouluttajat? Heille juhannus on 186 yön rajapyykki jouluun

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista