Joulukuussa 2012 Heikolan rantapuiston jouluvalot loistivat koko komeudessaan. Kuva: Lauri Rotko / HS
Joulukuussa 2012 Heikolan rantapuiston jouluvalot loistivat koko komeudessaan. Kuva: Lauri Rotko / HS

Porot ja sokkisininen ovat täällä. Nyt se on menoa.

Se on taas alkanut. Joulunodottajat laskevat viikkoja, ehkä jo päiviä, aattoon. Ravintolat mainostavat pikkujouluja, Facebook syytää sivupalkkiinsa joululahjavinkkejä ja pukki-ilmoituksetkin ilmestyvät pian kauppojen ilmoitustauluille. Armoa! Edes syksystä ei ole vielä nautittu kunnolla.

Tällä viikolla joulun odottaminen huipentui siihen pisteeseen, että NE ilmestyivät vihdoin koteihin. Sähkönsiniset, poroa muistuttavat, perinteiset tähtöset ja muut. Siis jouluvalot. Kun haastattelimme vuonna 2012 joulunodottajia eli jouluttajia, heihin itsensä laskeva oululainen Teija kertoi miettivänsä jouluvaloja jo toukokuussa.

– Ei joulu ole mikään kolme päivää, se on mielentila, Teija selitti tuolloin.

Myös kaverini ripusti jouluvalot. Miksi jo nyt?

– Ripustan huushollin täyteen valosarjoja aina jo marraskuun puolivälissä, koska tulen muuten hulluksi tästä kaamoksesta. Asumme laitakaupungin omakotitaloalueella, jossa on lumettomina talvina todella pimeää marraskuusta helmikuuhun saakka. Olen myös intohimoinen kynttilöiden polttaja. Kerran laskin, että meillä loimotti ulkona ja sisällä yhtä aikaa neljäkymmentä tuikkua. En ole varsinaisesti mikään jouluihminen: enemmän satsaan valosarjoihin siksi, etten kestä pimeää. Mies on joskus vitsaillut pihaan ajaessaan, että talomme alkaa muistuttaa amerikkalaista lukaalia, jossa valoporot jolkottavat pihalla ja piipusta roikkuu joku muovinen joulupukki, Sanna kertoo.

Valot siis voi ripustaa, vaikkei jouluttaja olisikaan.

Kaikki heti tänne nyt – jopa joulu

Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija ja Joulu joutui -kirjan kirjoittaja, Suomen virallinen ”jouluasiantuntija” Juha Nirkko veikkaa, että joulua ei malteta enää odottaa.

– Nykyisin kaikki pitää saada heti mulle tänne nyt. Joulua ei vietetä enää pelkästään jouluna, vaan tunnelmaa venytetään ja pidetään yllä töiden ohella, Nirkko pohtii.

– Ehkä vastavaikutuksena valtiovallan lyhentämälle joululomalle yritämme pitää joulumieltä yllä ympärivuotisesti, hän veikkaa.

Tänä jouluna meillä työläisillä on hyvä tuuri: joulupyhät ajoittuvat keskelle viikkoa ja vapaata saa maksimimäärän. Tervetuloa joulu!

Lue myös:


Mitä jouluvalosi kertovat sinusta?


Näin selviät joulustressistä – 7 vinkkiä


Tunnetko jo jouluttajat? Heille juhannus on 186 yön rajapyykki jouluun