Joulukuussa 2012 Heikolan rantapuiston jouluvalot loistivat koko komeudessaan. Kuva: Lauri Rotko / HS
Joulukuussa 2012 Heikolan rantapuiston jouluvalot loistivat koko komeudessaan. Kuva: Lauri Rotko / HS

Porot ja sokkisininen ovat täällä. Nyt se on menoa.

Se on taas alkanut. Joulunodottajat laskevat viikkoja, ehkä jo päiviä, aattoon. Ravintolat mainostavat pikkujouluja, Facebook syytää sivupalkkiinsa joululahjavinkkejä ja pukki-ilmoituksetkin ilmestyvät pian kauppojen ilmoitustauluille. Armoa! Edes syksystä ei ole vielä nautittu kunnolla.

Tällä viikolla joulun odottaminen huipentui siihen pisteeseen, että NE ilmestyivät vihdoin koteihin. Sähkönsiniset, poroa muistuttavat, perinteiset tähtöset ja muut. Siis jouluvalot. Kun haastattelimme vuonna 2012 joulunodottajia eli jouluttajia, heihin itsensä laskeva oululainen Teija kertoi miettivänsä jouluvaloja jo toukokuussa.

– Ei joulu ole mikään kolme päivää, se on mielentila, Teija selitti tuolloin.

Myös kaverini ripusti jouluvalot. Miksi jo nyt?

– Ripustan huushollin täyteen valosarjoja aina jo marraskuun puolivälissä, koska tulen muuten hulluksi tästä kaamoksesta. Asumme laitakaupungin omakotitaloalueella, jossa on lumettomina talvina todella pimeää marraskuusta helmikuuhun saakka. Olen myös intohimoinen kynttilöiden polttaja. Kerran laskin, että meillä loimotti ulkona ja sisällä yhtä aikaa neljäkymmentä tuikkua. En ole varsinaisesti mikään jouluihminen: enemmän satsaan valosarjoihin siksi, etten kestä pimeää. Mies on joskus vitsaillut pihaan ajaessaan, että talomme alkaa muistuttaa amerikkalaista lukaalia, jossa valoporot jolkottavat pihalla ja piipusta roikkuu joku muovinen joulupukki, Sanna kertoo.

Valot siis voi ripustaa, vaikkei jouluttaja olisikaan.

Kaikki heti tänne nyt – jopa joulu

Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija ja Joulu joutui -kirjan kirjoittaja, Suomen virallinen ”jouluasiantuntija” Juha Nirkko veikkaa, että joulua ei malteta enää odottaa.

– Nykyisin kaikki pitää saada heti mulle tänne nyt. Joulua ei vietetä enää pelkästään jouluna, vaan tunnelmaa venytetään ja pidetään yllä töiden ohella, Nirkko pohtii.

– Ehkä vastavaikutuksena valtiovallan lyhentämälle joululomalle yritämme pitää joulumieltä yllä ympärivuotisesti, hän veikkaa.

Tänä jouluna meillä työläisillä on hyvä tuuri: joulupyhät ajoittuvat keskelle viikkoa ja vapaata saa maksimimäärän. Tervetuloa joulu!

Lue myös:


Mitä jouluvalosi kertovat sinusta?


Näin selviät joulustressistä – 7 vinkkiä


Tunnetko jo jouluttajat? Heille juhannus on 186 yön rajapyykki jouluun

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”