Moni toivoo hautajaisiinsa iloa ja kepeää tunnelmaa. Kuva: Shutterstock
Moni toivoo hautajaisiinsa iloa ja kepeää tunnelmaa. Kuva: Shutterstock

Iloinen tunnelma, ei saarnoja, juustokakkua ja oma videotervehdys – niistä on hyvät hautajaiset tehty.

Psykoterapeutti Maaret Kallio kirjoitti Helsingin Sanomien kolumnissaan, että jokaiselle tekisi hyvää kuvitella oma kuolemansa. No, mehän kuvittelimme – tai oikeastaan sen helpoimman osuuden, eli hautajaiset. Tällaisia toiveita eri-ikäisillä suomalaisnaisilla on viimeisen juhlansa varalle:

”Olen ateisti enkä ole koskaan kuulunut kirkkoon, joten ei pappia. En muutenkaan haluaisi, että vieraat ihmiset puhuvat hautajaisissani, vaan tietenkin joku, joka tunsi minut hyvin.”

”Haluan ehdottomasti polttohautauksen. Ajatus mätänevästä ruumiista arkussa on kammottava. Toivoisin, että hautajaiseni vietettäisiin kotona tai mahdollisimman kodinomaisessa paikassa. Kiva ravintolakin kävisi. Ihailen amerikkalaista hautajaisperinnettä, jossa vieraat pitävät spontaaneja, välittömiä puheita ilman turhaa pönötystä. Tiedän kuitenkin, että surevalle puheen pitäminen on vaikeaa, ja siksi en odota sitä omilta hautajaisvierailtani. Mutta olisi kiva, jos tilaisuus olisi lämmin ja epämuodollinen ja omaisille mahdollisimman lohdullinen. Ehkä hautajaisissa voisi olla muistokirja, joka voisi kiertää, ja jokainen voisi kirjoittaa sinne jonkin muiston minusta. Se jäisi sitten omaisille.

Kauneimmat hautajaiset, joissa olen ollut, olivat mummini, joka kuoli syöpään. Katsoimme tätini luona isolla porukalla vanhoja diakuvia vuosien varrelta – hauskoista juhlista ja erilaisista elämäntapahtumista, joista oli mummista ihania muistoja. Sitten setäni luki otteita satukirjasta, jota oli lukenut viimeisinä päivinä mummilleni saattohoidossa. Kaikki oli kovin lämmintä, epämuodollista ja kaunista. Niistä hautajaisista jäi hyvä mieli.”

Lempibiisejä ja juustokakkua

”Tarjolla sushia, jotain tosi hyvää salaattia, savukalaa, juustokakkua, mansikoita, mustikoita ja maltillisesti kuohuviiniä.”

”Haluaisin mahdollisimman paljon ystäviä paikalle ja persoonallisia puheita. Arkkuun ei tarvitsisi panostaa isoja summia, koska haluan, että minut tuhkataan (pakkokin, koska tuleva hautani on Helsingin Hietaniemessä). Musiikki on tärkeää: olen järjestänyt kahdet hautajaiset, joissa soitetaan vainajan toivemusiikkia, joten itsekin ajattelin jättää listan biiseistä. Liharuokaa ei saa olla, koska en itsekään syö lihaa. Jätän myös menutoiveet.”

”Joku esittäisi tai levyltä kuunneltaisiin lempikappaleeni, Pekka Strengin Puutarhassa. En usko kuolemanjälkeiseen elämään, mutta biisistä tulee hienot mielleyhtymät sekä kauniista, turvallisesta paikasta, jossa saa levätä, että liittymisestä osaksi luonnon kiertokulkua. Se varmaan toisi lohtua suruun.”

”Kun kuolen, voi minusta napsia pois kaikki palat, joista jollekin on hyötyä. Elinluovutustestamenttia olen kuljettanut lompakossa parikymppisestä saakka. Jos kuolemani jonkun elämän pelastaa tai helpottaa, on se suurin tekoni, jonka elämässäni/kuolemassani voin tehdä.

Sen jälkeen halvin pahvi- tai lautaloota, omat vaatteet päällä ja polttohautaus. Kellarissa minulla on jo valmiina (usko tai älä) valkoinen uurna, johon tuhkat voi laittaa. Se on isoäitini vanha tuhkauurna, joka jäi minulle, kun hänen tuhkansa ripoteltiin. Ei siis siunauskappelia, jossa arkku edessä ja kaikki itkevät lohduttomasti. Ei kalliita kukkavirityksiä tai muuta vastaavaa. Suoraan tuhkaus vaan.

Muistolehtoon tulkoon paikalle ne, jotka haluavat, ja tuhka sirotellaan maahan. Muistolehtoon laatta, ei hautakiveä. En ymmärrä, miksi pitää olla jokin konkreettinen paikka, hautakivi ja hauta, joka aiheuttaa jälkipolville vaivaa, ihmiset kun asuvat nykyään eri paikkakunnilla ja kaikilla on niin paljon omassa elämässään going on. Surra voi missä tahansa, ja kukkien määrä tai vastaava ei kerro siitä, miten pidetty olen elävänä ollut. Virsiä ei lauleta, en niistä eläessänikään pitänyt; jos joku haluaa lausua jotain kivaa, niin lausukoon. Pappi voi olla paikalla, kunhan ei saarnaa.

Sen jälkeen piffaan varoistani juustokakkukahvit. Mieluummin iloista yhdessäoloa ja iloista musiikkia. Itkut on kuitenkin itketty jo toivon mukaan siinä vaiheessa, kun kuolen. Mieluummin siis ilon kautta hautaan.

Toivottavasti olen elänyt elämäni siten, että ennen kuolemaani minun ei tarvitse katua mitään, harmitella mitään, olen ollut toisille ystävällinen ja muutenkin ollut hyvä ihminen. Jättänyt hyviä muistoja itsestäni minulle rakkaille ihmisille.”

”Toivon, että minut tuhkataan. Jos mahdollista, niin toivoisin, että tuhka sirotellaan tuuleen jostakin korkealta – mielellään metsäisessä maisemassa. En halua hautapaikkaa, koska ei siellä tarvitse läheisten velvollisuudesta rampata. Muita toiveita minulla ei ole, mutta tämän olen kertonut läheisilleni.”

Vai sittenkin videotervehdys?

”Haluaisin tehdä videotervehdyksen, joka esitettäisiin pienenä ohjelmanumerona. En haluaisi antaa mitään elämänohjeita (ei taida olla, mitä antaa) enkä synkistellä. Voisin vaikka kohottaa kameralle maljan itselleni ja elämälle sekä kiittää kaikkia, jotka ovat vaivautuneet paikalle. Siinä sitten vieraat voisivat skoolata kanssani.”

”Toivoisin, että ei tehtäisi mitään kauheaa numeroa siitä, millaiset hautajaiset olisin halunnut. Nätit vaatteet ruumiille, tuhkaus ja matalan profiilin muistelot lähipiirin kesken.”

”Toivoisin että omaiseni muistelisivat sellaisia hyviä asioita, joita ovat oppineet minulta. Esimerkiksi että kannattaa ajatella positiivisesti ja pitää huolta toisista ihmisistä. Ylipäänsä toivoisin, että hautajaisissani olisi surusta huolimatta iloinen pohjavire, koska olen ajatellut, että elämäntehtäväni on tuoda iloa ja hauskuutta muiden elämään. Minun hautajaisissani saisi nauraa ja muistella hauskoja juttuja, koska sellainenhan minä olen.”

Lue myös:

Hautajaisiin osallistutaan kohta etänä?

Testamenttasitko jo Facebook-tilisi? Nyt se on mahdollista

Anatomian professori: ”Näin tapahtuu kuoleman jälkeen, jos testamenttaa ruumiinsa tieteelle”

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.