Vuoden 2014 vanhat tanssimassa Helsingin jäähallilla. Kuva: Sanoma-arkisto / Aku Isotalo
Vuoden 2014 vanhat tanssimassa Helsingin jäähallilla. Kuva: Sanoma-arkisto / Aku Isotalo

Kaivele arkistojasi ja laita kuva vanhojenpäivältäsi meille!

Taas on se aika vuodesta! Torstaina abiturientit hurauttavat rekoilla kohti lukulomaa, ja sen kunniaksi perjantaina lukion tokaluokkalaiset tanssivat vanhojentansseja.

Kumpaakin päivää pidetään virstanpylväänä nuoren aikuisen elämässä – ja kumpaankin voi hurahtaa yllättävän paljon rahaa. Erityisesti tanssit ovat nykyään suuri kuluerä. IS:n mukaan päivä voi maksaa jopa nelinumeroisen summan. 

Tyttöjen juhlamekot maksavat usein vähintään 200 euroa. Asusteisiin, meikkiin, kenkiin, juhlaillalliseen ja matkoihin hujahtaa helposti toinen parisatanen. Poikien kustannukset jäävät usein pienemmiksi, mutta halpaa lysti ei heillekään ole.

Toisin oli 50–60-luvulla, jolloin perinne alkoi yleistyä.

Alkujaan vanhojenpäivänä pukeuduttiin kirjaimellisesti vanhahtavaan tapaan. Asuksi kelpasi suvun vanha frakki tai isoäidin leninki. Muuhunkaan ehostukseen ei tuhlattu, koska päivän päätarkoituksena oli juurikin tanssiminen.

Perinne on muuttunut 90-luvulta lähtien koko ajan enemmän amerikkalaisten lukiotanssiaisten suuntaan. Samalla puvut ovat muuttuneet modernimmiksi ja niihin panostetaan enemmän.

Muistatko vielä, millaisissa merkeissä omaa vanhojenpäivääsi vietettiin? Jaa nostalgista pukuloistoa omasta juhla-asustasi Me Naisten galleriaan!

Tee näin:

Lataa kuvasi alla olevaan galleriaan. Onko kuvasi ainoastaan paperisena? Voit joko skannata sen tai ottaa alkuperäisestä kuvasta kuvan, jonka lataat galleriaan. Kirjoita otsikko ja kerro muistelot vanhojenpäivästäsi. Voit esimerkiksi kertoa, mikä oli päivän kohokohta, pysyikö pukusi ehjänä tai millaista mahdollisilla jatkoilla oli. Muista myös kertoa, milloin tanssit vanhojasi. 

Jätä lisäksi yhteystietosi.

Arvomme kaikkien osallistuneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken kaksi palkintoa:

  1. Guerlainin La Petite Robe Noire -tuoksun.
  2. Clarinsin Hydra-Essentiel -kasvovoiteen ja Anti-Cellulite Contouring Expert -vartalovoiteen.

Me Naiset voi käyttää kuvia toimituksellisessa käytössä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.