Ketä heistä muistutat? Kuvat: Sanoma-arkisto
Ketä heistä muistutat? Kuvat: Sanoma-arkisto

Paula Vesala, Martina Aitolehti, Paula Koivuniemi, Jenni Haukio, Touko Aalto, Antti Tuisku, Samu Haber vai Heikki Paasonen? Testaa, ketä heistä muistutat eniten!

 

Parhaimmillaan ryhmä saattaa ihmisiä yhteen, mutta joskus etsintäkuulutukset liikkuvat laillisuuden rajamailla.

CIA Naisten Olohuone on naisille suunnattu Facebook-ryhmä, joka sai taannoin julkisuutta laulaja Tomi Metsäkedon ahdistelujupakan myötä. Tuolloin ryhmässä käytiin vilkasta keskustelua aiheesta ja lopulta siihen puuttui jopa poliisi.

Alun perin Naisten Olohuoneen tarkoitus oli toimia ryhmänä, jossa voi jakaa kadonneiden ihmisten etsintäkuulutuksia. Nykyään etsintäkuulutukset leviävät jo aikamoiselle porukalle. Naisten Olohuone on perustettu kesäkuussa 2017, ja nyt jäseniä on jo 54 000.

Suuri ryhmä vaatii myös paljon valvontaa. Ylläpitäjiä on kuusi, joista yksi on lahtelainen Linda Takalo. Hän kertoo, että ryhmä on perustettu kadonneiden ystävien ja sukulaisten etsintää varten.

”Ylläpitäjät ovat saaneet paljon palautetta iloisista jälleennäkemisistä.”

– Facebookissa vilisee erilaisia katoamisilmoituksia, joten ryhmä perustettiin niiden jakamista varten. Ryhmässä tykätään myös pohtia yhdessä rikosmysteerejä ja salaliittoteorioita, Takalo sanoo.

Parhaimmillaan ryhmä saattaa ihmisiä yhteen, kun henkilö löytää etsimänsä.

– Ylläpitäjät ovat saaneet paljon palautetta iloisista jälleennäkemisistä.

”Onko kukaan nähnyt mun miestä?”

Naisten ”salapoliisiryhmällä” on myös varjopuolensa, kun osa keskusteluista muuttuu arveluttavaksi.

Takalo kertoo, että joskus yksittäiset jäsenet ovat jakaneet ryhmässä yksityisyyttä loukkaavaa tietoa ja jopa kiusanneet – joku on metsästänyt kadonnutta kumppaniaan ja toinen selvittänyt pettämisdraamaansa. 

– Jotkut etsivät omia poikaystäviäkin, mutta olemme ylläpidon kanssa korostaneet omaa vastuuta tämän kaltaisissa aloituksissa. Keskustelut eskaloituvat helposti suurissa ryhmissä, Takalo sanoo.

”Nykyään keskustelua seurailee useampi poliisi.”

Ryhmässä on käytössä jäähysysteemi häiriökäyttäytymistä varten. Ylläpito puuttuu aktiivisesti kiusaamiseen, ja tekee nykyään myös poliisin kanssa yhteistyötä.

– Ylläpito koki poliisin läsnäolon tarpeelliseksi jo silloin, kun ryhmässä oli alle 10 000 naista. Nykyään keskustelua seurailee useampi poliisi.

– Kysymme poliiseilta yksityisviestein apua esimerkiksi kiusaamistapauksiin. Jäseniä olemme muistuttaneet alusta saakka lakiasioista kiinnitetyssä postauksessa, Takalo kertoo.

Ylläpito poistaa aktiivisesti kiellettyjä keskusteluja. Paitsi silloin, kun niitä joudutaan käyttämään todistusaineistona rikosilmoituksissa.

– Pyrimme olemaan positiivinen ryhmä, jossa sana on vapaa, mutta toivotaan ryhmäläisten kirjoittelevan lain sallimissa rajoissa, Takalo sanoo.

Facebook-ryhmä ei ole tyttöjen saunailta

Mieleenpainuvin tapaus ryhmän historiassa on laulaja Tomi Metsäkedosta taannoin noussut kohu. Ryhmä sai tapauksen vuoksi paljon julkisuutta.

– Eräs nainen teki Tähdet, tähdet -ohjelman aikana yksittäisen postauksen, jossa kysyttiin kokemuksia Metsäkedosta. Keskustelu levisi ihan käsiin, kun naiset ryhtyivät avoimesti jakamaan kokemuksiaan, Takalo kertoo.

Lue myös: Naiset syyttävät Tomi Metsäketoa Seiskassa asiattomasta käytöksestä, laulaja pyytää anteeksi Facebookissa – mutta mitä?

Metsäketoa käsittelevät kommenttiketjut paisuivat tuhansien viestien keskusteluiksi, joihin myös poliisi puuttui.

Metsäkedon kohun jälkilöylyissä julkaistiin poliisin julkinen varoitus ja kannanotto, jota ryhmän ylläpito oli toivonut jo pitkään.

– Päätimme, että Metsäketoa ei enää oteta puheeksi ryhmässä, sillä aihe oli loppuun taputeltu ja asianomaisten kesken hoidettavissa. Rauhoitimme tilannetta sulkemalla kommentoinnin, Takalo sanoo.

Metsäkedon kohun jälkilöylyissä ryhmässä julkaistiin poliisin julkinen varoitus ja kannanotto, jota ryhmän ylläpito oli toivonut jo pitkään.

– Jos jaat poikaystäväsi kuvan ja nimen kysellen yksityiskohtia hänen seksielämästään tai menneisyydestään, arvaa moniko mies haluaa tämän jälkeen seurustella jatkossa kanssasi. Et ole tyttöjen saunaillassa, nettipoliisi Henna Kelloniemi kirjoittaa CIA Naisten Olohuoneen päivityksessään.

Näyttelijä Ulla Virtanen seisoo perässäsi jonossa. Kuva: Juha Salminen

Vaikka ohitus vaikuttaa pieneltä asialta elämässä, se kertoo ihmisestä paljon, Ulla Virtanen kirjoittaa.

Jonotin lentokentällä rahanvaihtoon. Käytössä oli kaksi kassaa ja keskellä yksi jono. Lähellä rahanvaihtopistettä seisoskeli kolme tyyppiä juttelemassa. Jono eteni hyvää vauhtia, ja pian olin jo ensimmäinen jonossa.

Kun toinen kassoista vapautui, porukasta yksi huudahti vaihtavansa rahaa ja spurttasi nopeasti ohitseni kassalle. Suuni loksahti auki. Hän oli ihan selvästi nähnyt jonon.

Tällaisiin asioihin on puututtava heti ennen kuin tilanne menee ohi. Ei kannata lentää Teneriffalle porukan perässä vain kertoakseen siellä, että hei olit sikamainen nilkki! Keräsinkin itseni ja sanoin: ”Etuilitpa ikävästi.” Ohittaja tuhahti jotain vahingosta ja jatkoi asioimistaan. Sanattomana törkeydestä loin tyyppiin inhoavia katseita ja murehdin loppupäivän ihmiskunnan tilaa.

Ihmiskunnan tuhoon on monia syitä, yksi niistä on ohittaminen, tuo itsekkyyden sivuhaara. Ohittaja kuuluu ihmistyyppiin, joka on mielestään tärkeämpi kuin muut ja myös osoittaa sen.

”Minä väittäisin, että kyse on mulkerosta itsekeskeisestä luonteesta.”

Saattaahan joku ohittaa vahingossakin. Itsekin olen joskus etuillut, koska olenhan ajatuksissakulkija, joka kävelee päin tolppia. Mutta en tee sitä tahallani. Vahinko-ohittaja lehahtaa punaiseksi ja pyytelee anteeksi. Ohituspahis ei. Hän saattaa ohittaessaan jopa katsoa silmiin. Mistä nämä tyypit tulevat ja ennen kaikkea, miten he kehtaavat?

Luulen, että taipumus kehittyy jo lapsuudessa. Olin muinoin laivan leikkihuoneessa töissä. Tein kasvomaalauksia, ja lapset jonottivat kiltisti vuoroaan. Yhtäkkiä paikalle tuli äiti, joka laittoi taaperon eteeni istumaan: ”Hän ottaa perhosen”. Ohjasin äitiä jonon hännille, jolloin tämä ärähti: ”Hän on niin pieni, että hänen ei todellakaan kuulu jonottaa!”

Joku sanoisi, että kyse on omansa suojelemisesta, leijonaäidin vaistosta. Minä väittäisin, että kyse on mulkerosta itsekeskeisestä luonteesta.

Tämä selittää myös ison osan maapallomme ongelmista. Vaikka ohitus vaikuttaa pieneltä asialta elämässä, se kertoo ihmisestä paljon. Jos ihminen pistää itsensä toisen edelle niin, että on valmis aiheuttamaan toiselle mielipahaa ja rikkoo samalla yleisiä käytössääntöjä, on sympatian kyky pieni. Toisella ei ole väliä.

Tämä johtaa helposti isompiin ongelmiin. Amerikassa republikaanit eivät halua satsata yleiseen terveydenhuoltoon, koska ”minä ensin, minun rahat”. Miksi minun pitäisi vastata toisten ongelmista? Miksi minun pitäisi välittää siitä, että tuo toinen oli ennen minua jonossa? Minulla on nyt kiire.

Tie parempaan maailmaan vie pienten asioiden kautta. Älä ole itsekäs, älä ohita.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Hurja

Jonossa etuilijat tuhoavat ihmiskunnan

Hienoa, että valvoit järjestystä: en asu Suomessa ja matkustan työni vuoksi paljon. Jonottaminen toimii erinomaisesti Briteissä ja USA:ssa: Suomessa hotellien virkailijat eivät välitä ollenkaan vaikka varmasti ovat tietoisia ‘ohikkaista’ esim hotelliin saavuttaessa tai lähtiessä. Pidän puoleni ja henkilökunta ei mielestäni suhtaudu asiaan asiallisesti- valitettavasti Scandinavit ovat huonoimpia kiire tilanteissa esim: lentokoneissa ottamaan huomioon kanssa ihmiset:
Lue kommentti