Miehillä on ikää ja reilusti ylimääräistä rahaa, naiset taas haluavat samppanjaa kuplivan elämäntyylin. Tervetuloa New Yorkiin deitti-iltaan, jossa ei hävetä mitään.

Saammeko esitellä, tässä on Charlie – ­ 69-vuotias liikemies Ohiosta. Hän on matkustanut yli 700 kilometriä tänne New Yorkiin ja viettää nyt vauhdikasta iltaa kaupungin ydinkeskustassa Penthouse Lounge -klubilla.

Baarin nurkassa maskeeraaja levittää vihreää vartalomaalia hoikan, parikymppisen naisen paljaille rinnoille ja vatsalle. Charlie ei sinne vilkaise, sillä hän ojentaa juuri kahdelle tiukkaleninkiselle blondille lasilliset samppanjaa. Noin 25-vuotiaat naiset ottavat juomat vastaan ja kujertavat kiitoksensa.

– Charlie on niin mahtava. Hän käyttäytyy kuin olisi toooooooosi nuori, toinen heistä hymyilee.

Charlie on sugar daddy,  suomeksi namupappa, eli menestynyt, rikas naimaton mies. Kiikarissa on namutyttö, sugar babe, eli nuori, viehättävä nainen, joka etsii varakasta miestä, joka puolestaan haluaisi törsätä rahansa naisiin.

Charlie tekee tuttavuutta ­Angelican ja Lulan kanssa.

Varta vasten järjestetyissä sugar daddy -deittibileissä näiden kahden namulajin on tarkoitus löytää toisensa.

Tämän illan naamiaisbileisiin on saapunut 900 innokasta vierasta, pääasiassa 60–70-vuotiaita miehiä ja 20–35-vuotiai­ta naisia. He seisovat huoneen vastakkaisissa päissä, siemailevat vintage-samppanjaa ja mittailevat toisiaan katseellaan. 

Tahdon rypyttömän!

Rikasta elättäjää etsivälle yö tällaisissa bileissä voi olla hyvä sijoitus. Liput maksavat 65 dollaria, noin 47 euroa, mutta naisilla on tiukat esteettiset pääsyvaatimukset: on oltava olemukseltaan ja pukeutumiseltaan ”tyylikäs ja asianmukainen”.

Charlie on bileisiin tyytyväinen. Hän tunnustaa pitävänsä makeasta elämäntavastaan enemmän kuin siitä perinteisestä, jota tuli elettyä aiemmin.

– Minulla on takana kaksi avioeroa, hän tunnustaa.

– Olen päättänyt, että panostan nyt sosiaaliseen ja aistilliseen puoleeni mieluummin vuokraamalla kuin ostamalla.

Charlie siis etsii seuraa, ei vaimoa. Hänen deittinsä tapaavat olla nykyään nättejä ja 30–40 vuotta nuorempia kuin hän.

– Olen menestynyt, mutta en ole moni­miljonääri, Charlie sanoo.

– Monien tyttöjen mukaan pääsee lahjoittamalla joka tapaamiskerralla, siis ehkä kerran kuussa, noin 300 dollaria tai 400 dollaria (220–290 euroa). Lisäksi tietysti kustannan aina illallisen.

Lesia Mott (kuvassa vas.) ystävineen valmistautuu illan naamiaisiin.

Sillä panoksella Charlie saa seuraa ja mahdollisesti seksisuhteen – jos siitä on sovittu etukäteen – lumoavan kauniin, rypyttömän nuoren naisen kanssa.

Mutta ikäero voi aiheuttaa myös ongelmia.

– Tapailin erästä 27-vuotiasta naista ja vuoden kuluttua hän päätti, että hän haluaa vauvan. Sanoin hänelle, ettei netti­sivulla, jossa tapasimme, mainittu mitään raskaudesta.

Charlie hymyilee apeasti.

– Se erotti meidät. Hän hankkiutui raskaaksi entisen poikaystävänsä kanssa.

Kokemus ei silti selvästikään katkeroittanut Charlieta. Hän osallistuu säännöllisesti treffitapahtumiin.

Tahdon aseman!

Rikas mies ja nuori nainen -treffikonsepti tuntuu äkkiseltään muinaiselta. Vastahan naiset kasvatettiin uskomaan, että itsensä pitää elättää ja naimisiin mennä rakkaudesta.

Mutta miljonäärinmetsästys on saanut uutta pontta Yhdysvaltain ankeasta taloustilanteesta. Lisäksi  noin puolet newyorkilaisten avioliitoista päätyy eroon. Monet New Yorkin naiset tekevät töitä nääntymyksen partaalla, eikä sekään riitä kuin peruskuluihin.

Nuoren naisen kainaloonsa saanut Alan ”Action” Schneider on jo vanha konkari treffi-iltojen järjestäjänä.

– Mielestäni ilmiö kuvastaa sitä, kuinka sukupuolet ovat monissa asioissa yhä eriarvoisia – vaikka naiset ovatkin edenneet suurin harppauksin, sanoo New Yorkissa toimiva avioliitto- ja perhe­terapeutti tohtori Paul Hokemeyer.

– On surullista, että naisilla on täällä yhä tarve olla vahvan, menestyvän, rikkaan miehen vierellä vain siksi, että heillä olisi jokin asema. Mutta niin jotkut vain ajattelevat.

Ilmiö on vain vahvistunut taantuman takia, myöntää Alan ”Action” Schneider. Alan on 50-vuotias tapahtumajärjestäjä, mies tämän illan takana. Kolmen viime vuoden aikana hän on suunnitellut yli 50 vastaavanlaista juhlaa eri puolilla Yhdysvaltoja.

– Tietyssä iässä ja avioliiton kariuduttua menestynyt mies usein haluaa kunnon suhteen sellaisen naisen kanssa, joka ei vaadi liikaa hänen kallisarvoista aikaansa, Alan sanoo.

– Naisilla on myös niskoillaan isommat velat kuin koskaan, eikä heidän vanhemmillaan ole varaa elättää heitä enää valmistumisen jälkeen. Jos he haluavat tietyn elintason, heillä on vaihtoehtona joko raataa 15 tuntia päivässä tai löytää joku, joka voi auttaa.

Tahdon koko paketin!

Iltaa on viettämässä myös Allison, 25 -vuotias vaalea kosmetologi. Paljetti-kultanaamionsa takaa hän myöntää, ­että haluaisi tavata miljonäärin. Haasteena on löytää sellainen, joka olisi myös puoleensavetävä.

– On siistiä, jos saa koko paketin – kiinnostava mies on myös rikas.

Ohi kävelee hyvin ruskettunut, kaljuuntuva, noin kuusikymppinen mies. Kauluspaita on avoin, ja silmiä peittävät tummennetut lasit. Allison vilkaisee miestä.

– Mutta se on hyvin vaikeaa, jos en ole kiinnostunut miehen persoonasta.
Vaikka netissä on useita sugar daddy -sivustoja, monet naiset osallistuvat näihin tilaisuuksiin paikan päällä. Vain täällä voi nähdä, onko joku olevinaan enemmän namupappa kuin todella onkaan.

Allison haluaa miehen joka on sekä komea että rikas.

– Bileissä näkee, kuka feikkaa ja yrittää olla jotain, mitä hän ei ole, sanoo Kim, kolmikymppinen stylisti.

Kim etsii täältä sijoittajia liiketoiminnalleen. Loppuillasta se tarkoittaa tanssimista vasten hikistä pukumiestä. ­Sijoittajarekrytointi on täällä luovaa toimintaa.

Tahdon fiksun!

37-vuotiaalla Carlalla on ylitsevuotavan positiivisia kokemuksia tällaisista treffeistä. Hän rekisteröityi kansainväliselle SugarDaddy.com-deittisivulle vähän yli vuosi sitten.

– Olen tapaillut rikkaita ja köyhiä miehiä, hän sanoo ja heittelee lentosuukkoja ohikulkeville miehille.

Carla on syntynyt Kolumbiassa ja tehnyt töitä autovakuutusbisneksessä.

– Olen aina etsinyt korkean tason suhdetta – jotakuta fiksua ja menestyvää, jonka kanssa voisin tuntea yhteyttä korkeammalla tasolla.
Carla tapasi nettipalvelussa Sergion, komean eteläamerikkalais-italialaisen varainhoitajan. Sikäli Sergio oli harvinaislaatuinen sugar daddy, että hän on kuusi vuotta Carlaa nuorempi.

Tapaamisesta on nyt kahdeksan kuukautta. Sergio rekisteröityi sivustolle, sillä hän etsi naista, johon voisi törsätä yhä kasvavaa omaisuuttaan.

– Olemme lomailleet yhdessä Bahamalla ja Costa Ricassa. Ja hän vie minut ostoksille. Minä puolestani olen paikalla aina, kun hän tarvitsee minua, Carla kertoo.

Lepohetki korkeista koroista.

Koska Carla omisti oman vakuutus­firman seitsemän vuoden ajan, hän auttaa Sergiota sekä rahoitus- ja markkinointiasioissa. Usein hän lähtee mukaan miehen työmatkoille.

– Hän pitää minusta bisnesvainuni takia. Ja koska näytän hyvältä vaaleanpunaisessa, Carla lisää.

Tahdon rennon!

Carlan deitti Sergio myöntää, että tavallinen treffailu oli hänelle sekä liian ahdistavaa että aikaa vievää.

– Kuulin jatkuvasti kysymyksiä: ”Missä olet? Mihin olemme menossa tänään? Mitä me teemme tänä viikonloppuna? Missä olet ollut?”, Sergio sanoo.

– Carla ei koskaan tee niin. Hän on ­hyvin älykäs, erittäin hauska ja erittäin kultainen ja vaatimaton, Sergio luettelee.

– Nautin yhdessäolostamme ja minulla on hauskaa. Lisäksi meillä on hienoja keskusteluja – ja kaikki asiakkaani rakastavat häntä.

Entä tietävätkö Sergion asiakkaat Carlan roolista? Kysymys ärsyttää Sergiota.

–  He eivät välitä. Tämä on minun elämäni ja minun rahaani.

Carla suhtautuu rennosti siihen, että heidän suhteessaan eletään vain päivä kerrallaan. Tosin hän myöntää, että on hankalaa olla miettimättä yhteistä tulevaisuutta Sergion kanssa. On vaikea olla haluamatta sitä.

– Minun täytyy olla vahva ja riippumaton ­koko ajan. Sergio pitää siitä, että annan hänelle tilaa enkä ole mustasukkainen, jos hän tapailee muita. Mutta olen luottavainen. Tiedän, että olen hyvä saalis. Minun ei tarvitse deittailla ympäriinsä, olen tyytyväinen Sergion kanssa.

Entä normaali suhde tai avioliitto?

– Kyllä ne houkuttelevat. Mutta ennen Sergiota en ollut tavannut ketään, joka antaisi minulle enemmän, siis tunnetasolla. Arvostan sitä kaikkea, mitä Sergio haluaa antaa minulle juuri nyt.

Tahdonkin stressiä!

Mukavan tuntuinen strippiklubin omistaja Big John kertoo, että hän vietti ikänsä sugar daddyn elämää mutta on nyt asettunut aloilleen. Hän on tänä iltana paikalla vain tavatakseen vanhoja ystäviään ja bisnestuttaviaan. Naisseura ei nyt kiinnosta.

– Ehkä se johtuu siitä, että olen vanhentunut ja haluan oikean suhteen, hän sanoo.

Siinä mielessä Big John on pysynyt vanhoissa tavoissaan, että nykyinen tyttöystävä on puolet häntä nuorempi.

”Tulin tänne vain tavatakseni vanhoja kavereitani”, Big John sanoo.

– Viihdyn oikeassa parisuhteessa, mutta se vaatii todellakin kovempaa työtä ja lisää stressiä. Järjestetyt jutut ovat niin paljon helpompia: sen kuin vain ­tulee bileisiin, juttelee sopimuksen ­ehdot läpi tytön kanssa ja se on siinä.

Illan bileissä onkin yllättävä rehellisyyden tuntu. Tavallisissa deittitapahtumissa parit kiertelevät ja kaartelevat rahasta puhumista.
Mutta ei täälläkään asioista puhuta aivan suoraan.

Juhlia kutsutaan monilla eri nimillä, koska kaikki osallistujat eivät vain voi myöntää itselleen, että he ovat mukana sugar daddy -tapahtumassa.

– Yksi kutsuu tätä hyväntekeväisyystilaisuudeksi, toinen naamiaisiksi, kolmas miljonääreille suunnatuksi tapahtumaksi, kertoo Rosa, tapahtuman tiedottaja.

Kymmenen prosenttia juhlien tuotosta meneekin syöpähyväntekeväisyyteen.

Rehellistä ja todellista?

Ilta lähenee loppuaan. Ulko-ovella mies saattelee ulos juopunutta ystäväänsä, tanssilattialla asennot muuttuvat selvästi tuhmemmiksi. Huoneen nurkka­penkeillä on toisiinsa kietoutuneita ­pareja.

Sievät tytöt, jotka vielä alkuillasta nyrpistivät nenäänsä eräille miehille, pussailevat nyt näiden pöydissä.

Osa osallistujista ei halua esiintyä ­kuvaajalle  nimellään  eikä kasvoillaan.

Samassa paikalle saapuvat tapahtuman järjestäneen Alanin vanhemmat. He esittelevät itsensä  Gloriaksi ja StanManiksi. Pariskunta alkaa kertoa tarinaansa. Kun StanMan aloittaa lauseen, Gloria lopettaa sen.
Aviopari on selvästi ollut yhdessä pitkään. Itse asiassa collegesta asti.

– Olemme niin ylpeitä pojastamme. Hän rakastaa ihmisiä. Hän on hyvin ­sosiaalinen ja rakastaa lapsia, Gloria ­kehuu.

– Ja me rakastamme hänen työtään. Täällä tytöt tapaavat poikia ja pojat tyttöjä, ja yhdessä he aloittavat ihania suhteita. Täällä kaikki on hyvin rehellistä ja todellista, Gloria hymyilee leveästi.

Vieressä 25-vuotias nainen tanssii ­lyhyen, kaljuuntuvan kuusikymppisen miehen kanssa. Kuinka monta todellista ja rehellistä suhdetta täällä syntyy tänä yönä?

Mitä tähdet lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Nyt tarvitaan vähän säätöä sekä töissä, että kotona, ja saat varmistettua itsellesi vähän lisää tuloja. Tee ylitöitä, äläkä tuhlaa. Älä myöskään ryhdy mihinkään ilman pomminvarmaa suunnitelmaa. Pidä tunteesi kurissa kuun vaihteessa, niin et joudu katumaan. 

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Älä tee nyt hätiköityjä päätöksiä. Varaa tarpeeksi aikaa löytääksesi edullisia vaihtoehtoja. Joku vetoaa tunteisiisi saadakseen läpi oman ideansa, joka vaatisi myös sinun varojasi. Kuun vaihteessa hommat luistavat, jos pyydät apua luotetulta taholta. 

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Suuntaa energiasi nyt johonkin tuottavaan, sillä saat paljon aikaan. Liikunta ja matkat piristävät mieltäsi ja saavutat niissä tavoitteesi. Tapaat vanhan tutun ja huomaat, että välillänne säkenöi sittenkin. Ota kuitenkin askel kerrallaan, ettet pety. Pidä myös huoli rahoistasi!

RAPU 22.6.–22.7.

Nyt sinun on aika ilmaista tunteesi, tai panostaa yhteistyöhön niiden kanssa, jotka ovat sinulle tärkeitä. Se saattaa johtaa merkittävään elämänmuutokseen. Jos joku kuitenkin jää jälkeen siitä, mitä on yhdessä sovittu, homma saattaa kaatua. Ole varovainen! 

LEIJONA 23.7.–22.8.

Ota vähän rennommin, mitä ikinä sitten teetkin. Jos lupailet liikoja, joudut vaikeuksiin. Väistä myös houkutukset ja ihmissuhdesotkut, joita olisi nyt tarjolla. Älä myöskään päästä tuhlailevaa ja anteliasta puoltasi hallitsemaan käytöstäsi, muuten voit joutua jonkun muiden virheiden maksajaksi.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Älä nyt jää odottelemaan, mitä tuleman pitää, vaan ryhdy tekemään niitä muutoksia, joita kaipaat. Kuuntele sydäntäsi ja marssi eteenpäin itsevarmana, niin pääset tavoitteeseesi. Kaikki läheisesi eivät nyt tue sinua, mutta älä välitä, vaan teen niin kuin sinulle on paras.

VAAKA 23.9.–22.10.

 Tarvitset nyt sekä pään-, että kehonhuoltoa, joten joogaretriitti tai jokin kurssi voisi olla paikallaan. Kuuntele tarkasti ja punnitse asioita mielessäsi, niin opit paljon uutta. Myös jokin työhön liittyvä matka voisi synnyttää uusia ajatuksia. 

skorpioni 23.10.–22.11.

Anna tunteidesi kerrankin viedä sinua. Kerro, mitä sydämesi sanoo ja sinua kuunnellaan. Varo kuitenkin sitä, joka kuun vaihteessa tunkee takaisin elämääsi. Tiedät jo, että hän ei ole sinulle hyväksi. Toisaalta myös aito romanssi on nyt hyvinkin mahdolinen.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Nyt voit rauhassa keskittyä omien asioidesi edistämiseen niin taloudessa, työpaikalla kuin kotioloissakin. Säästä tai ota säästöt käyttöön, ehdota, suunnittele, organisoi ja tee muutoksia. Onnistut kaikessa, mihin ryhdyt, kunhan vain muistat väillä vilkaista myös peruutuspeiliin. 

KAURIS 22.12.–20.1.

Älä nyt anna pikkuseikkojen hidastaa menoa. Jätä menneet ja paina täysillä eteenpäin, niin saat aikaan paljon positiivista. Käytä energiaasi myös suhteidesi kohentamiseen, ja panosta erityisesti heihin, jotka ovat aina seisoneet rinnallasi. On aika palkita heitä!

VESIMIES 21.1.–19.2.

Ajattele ennen kuin toimit! Nyt on vaarana myös ylireagoida, mikä vaarantaa erityisesti läheiset ihmissuhteesi. Ole kiltti ja harkitse aina ennen kuin toimit. Vihaa kannattaa purkaa liikuntaan, eikä äänijänteitä rasittaen. Talouspuolellakin kannattaa pysytellä budjetissa eikä rasittaa kukkaroa.

KALAT 20.2.-20.3.

Nyt on aika hoitaa hoitamattomat hommat kuntoon, ja tsekata että sekä lääkekaappi, että taloustilanne on ajan tasalla. Saat pari kiinnostavaa tarjousta ja niihin on kiva tarttua, kun muuta asiat on hoidettu kuntoon. Tähtiin on kirjoitettu romantiikkaa, rakkautta ja jopa sitoutumista.

Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia pureutuu Venäjän presidentin miljardiomaisuuden taustoihin.

IS TV-LEHTI: Toukokuussa neljännen kautensa aloittaneeksi presidentiksi Vladimir Putinin voisi sanoa elävän suhteellisen normaalia elämää, ainakin mitä tulee henkilökohtaiseen varallisuuteen. 

Toki reilun 100 000 dollarin luokkaa oleva vuosipalkka on taviksen tuloihin nähden suuri, mutta omistukset ovat melko vaatimattomat – Venäjän presidentiksi: 1 500 neliön tontti, 77 neliön asunto, autotalli, kaksi vanhaa neuvostovalmisteista autoa, Lada Niva ja peräkärry. Näin siis virallisen totuuden mukaan. 

Putinin rahakuvioita aiemminkin tutkineiden Nicolas Tonevin ja Anastasia Kirilenkon Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia (Putin and the Mafia, 2017) esittää hänen haalineen miljardien omaisuuden, johon kuuluu esimerkiksi valtavia kiinteistöjä ja palatseja Venäjällä ja ulkomailla. Dokumentissa etsitään muun muassa kartanotiluksia Venäjänsaarella lähellä Viipuria.

Dokumentin mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa.  Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Dokumentti setvii Putinin salaillun omaisuuden alkuperää. Rahavirtoja kartoitetaan 1990-luvun alkuun, jolloin Putin toimi Pietarin apulaispormestarina. Tonev ja Kirilenko todistelevat, kuinka tämä oli virkamiesroolinsa ohella keskeinen tekijä hallinnon ja rikollisten välisissä hämäräbisneksissä. Liikeelämältä pumpatun korruptiorahan lisäksi Putin hyötyi apulaispormestarina Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisestä tilanteesta, jossa harmaa talous takoi miljardeja. 

Kuvaavaa on, kuinka usein 1990-luvulla Venäjällä tehdyissä korruptiotutkimuksissa Putinin nimi nousi esiin. Vuosien saatossa todisteita on ilmaantunut lisää Putinin ja venäläismafian yhteyksistä. Ainoat seuraukset ovat tunteneet nahoissaan Putinia vastaan nousseet, jotka ovat muuttaneet maasta tai päässeet hengestään, joskus molempia.

Putin ja mafia ei tuo varsinaisesti mitään uutta Putiniin liitettyihin raskaisiin syytöksiin. Laaja todistusaineisto todistajalausuntoineen auttaa kuitenkin hahmottamaan kuvion mittakaavaa. 

Dokumentti esittää kiinnostavan näkemyksen Putinin vallan- ja kullanhimon motiiveista. Sen mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa. Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Ulkolinja: Putin ja mafia, TV1 klo 22.00