Iik, senkin lähentelijä! Kuva: Shutterstock
Iik, senkin lähentelijä! Kuva: Shutterstock

Iholle pyrkivä limainen suihkuverho on pieni arvoitus tutkijoillekin.

Rentouttava suihkuhetki keskeytyy, kun joku haluaa liimautua kiinni ihoon. Eikä se joku valitettavasti ole kukaan kuuma tyyppi vaan limainen suihkuverho.

Erityisen ällöttävää suihkuverhon lähentely on hotellissa.

Mikä saa suihkuverhon hakeutumaan iholle?

Tiede-lehteen kirjoittavan tiedetoimittajan Marko Hamilon mukaan ilmiön syystä on olemassa enemmän teorioita kuin vakuuttavaa näyttöä. Varmaa on, että suihkuun syntyy jonkilainen alipaine, joka saa verhon imetytymään sisäänpäin.

Jotkut luulevat ilmiön aiheutuvan siitä, että kuuman veden lämmittämä ilma nousee ylöspäin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä suihkuverho lähentelee ihan samalla tavalla, vaikka suihkun vesi olisi jääkylmää.

Massachusettsin yliopiston apulaisprofessori David Schmidtin teorian mukaan vesisuihku synnyttää suihkuun pyörteen. Pyörteen keskuksessa on matalan paineen alue samaan tapaan kuin myrskyn keskipisteessä. Tämä matalapaine vetää suihkuverhoa vesisuihkua kohti.

Schmidtillä on ongelmaan myös ratkaisu: suihkuverhon alareunaan kannattaa kiinnittää pieniä painoja. Sillä lähentely loppuu.

Lue myös:

Saako hiuksia pestä järvessä?

Tiede-lehti: Millä eläimellä on elossa eniten sukupolvia?

Tiede-lehti: Tunnetaanko kirosanattomia kieliä?

Tilaajille
Katju Lehtola uskoo, että syömishäiriökokemuksesta on hyötyä, kun hän valmistuu luokanopettajaksi. Kuva Niklas Meltio
Katju Lehtola uskoo, että syömishäiriökokemuksesta on hyötyä, kun hän valmistuu luokanopettajaksi. Kuva Niklas Meltio

Nyky-Suomessa kukaan ei enää kärsi ravinnon puutteesta, vai kuinka? Kolme naista kertoo, miltä tuntuu nykypäivän nälkä.

Katju, 27:

”Syömishäiriöiselle nälkä on onnistuminen”

Terveelle ihmiselle nälkä on merkki siitä, että pitää syödä. Syömishäiriöön sairastuneelle nälkä on kuin palkinto: se on merkki siitä, että on onnistunut olemaan syömättä. Kun minulla oli syömishäiriö, nälästä tuli kierolla...

Kokosimme 11 mainoslausetta ja -renkutusta, jotka ovat jääneet elämään. Muistatko sinä, mitä niillä alkujaan mainostettiin?

Huomaathan ennen visailua! Me Naiset pesee kätensä kaikesta vastuusta, jos mainoslauseet tai -laulut jäävät soimaan päähäsi viheliäisellä tavalla.