Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Pikkarit vilkkuvat kaduilla ja lenkkipoluilla. Miksi edes mustat juoksutrikoot eivät enää peitä alushousuja? Asiantuntijat vastaavat.

Olen lähdössä aamulenkille ja kiskaisen mustat juoksutrikoot jalkaani. Mies hieraisee silmiään:

– Et kai sä tuon näköisenä aio lähteä?

Marianne-karkin kääreen väriset alushousuni kuulemma paistavat trikoiden läpi eteisestä makuuhuoneeseen asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiire voittaa kuitenkin hävyn. Hymähdän kommentille ja kirmaan kadulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja yhtäkkiä niitä on kaikkialla: edessä juoksevien naisten pakarat ja pikkupöksyt tuntuvat suorastaan vilkuttavan takana tulijoille.

Asia on kiinnittänyt myös Patrolilla työskentelevän Asicsin tuotepäällikkö Heidi Johansson huomion.

– Kerran näin yhdellä mimmillä niin läpinäkyvät juoksutrikoot, että epäilin sen olevan jo ihan tarkoituksellista, Johansson naurahtaa.

Myös Davidin tuotepäällikön Hanna Rajala-Myllylän mukaan moni ajattelee läpinäkyvyyden olevan nykyään ihan ok.

– Läpinäkyvyys on makuasia. Urheilupuolella on paljon räväköitä teknisiä alusvaatteita, jotka saavatkin näkyä läpi juoksutrikoista.

Läpinäkyvyys on valmistajankin valinta

Mutta housuista hohtavat Marianne-pikkarit tai Snoopy-alkkarit eivät välttämättä näytä järin tyylikkäiltä. Miksi uudet juoksutrikoot ovat niin läpinäkyviä?

– Niissä käytetään ohutta ja hengittävää materiaalia, jossa on isoja huokosia. Etenkin jos trikoot ovat liian pienet, materiaali venyy ja näkyy sitten läpi. Jos juoksutrikoissa käytettäisiin paksumpaa materiaalia, niiden toiminnallisuus kärsisi. Housujen pitää olla joustavat ja hengittävät, Heidi Johansson sanoo.

Hanna Rajala-Myllylän mukaan urheiluvaatteissa suositaan köykäisyyttä ja mukavuutta, "kuin mitään ei olisi päällä" -tunnetta. Läpinäkyvyys ja kankaiden ohuus ovat siis valinta.

Mihin muuhun kuin housujen kokoon ja kankaan tiheyteen kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa välttää paljastelun?

– Juoksutrikoiden alle kannattaa laittaa tekniset alusvaatteet ja välttää pitsejä ja stringejä juoksulenkillä, Rajala-Myllylä sanoo.

Pese joka käyttökerran jälkeen

Davidin tuotepäällikkö Hanna Rajala-Myllylä muistuttaa, että urheiluvaatteet tulisi pestä nurinpäin käännettynä jokaisen treenin jälkeen.

– Teknisissä urheiluvaatteissa käytetään muuntokuituja, jotka saattavat napata hienhajun sisäänsä, jos niitä ei pese tarpeeksi usein. Sen jälkeen hien hajua voi olla lähes mahdotonta saada pois.

Muista myös, että urheiluvaatteet eivät kestä huuhteluainetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla