Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Pikkarit vilkkuvat kaduilla ja lenkkipoluilla. Miksi edes mustat juoksutrikoot eivät enää peitä alushousuja? Asiantuntijat vastaavat.

Olen lähdössä aamulenkille ja kiskaisen mustat juoksutrikoot jalkaani. Mies hieraisee silmiään:

– Et kai sä tuon näköisenä aio lähteä?

Marianne-karkin kääreen väriset alushousuni kuulemma paistavat trikoiden läpi eteisestä makuuhuoneeseen asti.

Kiire voittaa kuitenkin hävyn. Hymähdän kommentille ja kirmaan kadulle.

Ja yhtäkkiä niitä on kaikkialla: edessä juoksevien naisten pakarat ja pikkupöksyt tuntuvat suorastaan vilkuttavan takana tulijoille.

Asia on kiinnittänyt myös Patrolilla työskentelevän Asicsin tuotepäällikkö Heidi Johansson huomion.

– Kerran näin yhdellä mimmillä niin läpinäkyvät juoksutrikoot, että epäilin sen olevan jo ihan tarkoituksellista, Johansson naurahtaa.

Myös Davidin tuotepäällikön Hanna Rajala-Myllylän mukaan moni ajattelee läpinäkyvyyden olevan nykyään ihan ok.

– Läpinäkyvyys on makuasia. Urheilupuolella on paljon räväköitä teknisiä alusvaatteita, jotka saavatkin näkyä läpi juoksutrikoista.

Läpinäkyvyys on valmistajankin valinta

Mutta housuista hohtavat Marianne-pikkarit tai Snoopy-alkkarit eivät välttämättä näytä järin tyylikkäiltä. Miksi uudet juoksutrikoot ovat niin läpinäkyviä?

– Niissä käytetään ohutta ja hengittävää materiaalia, jossa on isoja huokosia. Etenkin jos trikoot ovat liian pienet, materiaali venyy ja näkyy sitten läpi. Jos juoksutrikoissa käytettäisiin paksumpaa materiaalia, niiden toiminnallisuus kärsisi. Housujen pitää olla joustavat ja hengittävät, Heidi Johansson sanoo.

Hanna Rajala-Myllylän mukaan urheiluvaatteissa suositaan köykäisyyttä ja mukavuutta, "kuin mitään ei olisi päällä" -tunnetta. Läpinäkyvyys ja kankaiden ohuus ovat siis valinta.

Mihin muuhun kuin housujen kokoon ja kankaan tiheyteen kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa välttää paljastelun?

– Juoksutrikoiden alle kannattaa laittaa tekniset alusvaatteet ja välttää pitsejä ja stringejä juoksulenkillä, Rajala-Myllylä sanoo.

Pese joka käyttökerran jälkeen

Davidin tuotepäällikkö Hanna Rajala-Myllylä muistuttaa, että urheiluvaatteet tulisi pestä nurinpäin käännettynä jokaisen treenin jälkeen.

– Teknisissä urheiluvaatteissa käytetään muuntokuituja, jotka saattavat napata hienhajun sisäänsä, jos niitä ei pese tarpeeksi usein. Sen jälkeen hien hajua voi olla lähes mahdotonta saada pois.

Muista myös, että urheiluvaatteet eivät kestä huuhteluainetta.

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle. 

Mustat hampurilaissämpylät on helppo tehdä itse. Lääkehiiltä ei kuitenkaan suositella syötäväksi suuria määriä.

– Tämän kesän varmin hittiresepti on lääkehiilellä mustaksi värjätty hampurilaissämpylä.

Näin arvioi K-ruoan sisällöistä vastaava markkinointijohtaja Teija Nesterinen Keskon tiedotteessa. Tavallisesta grilli-illasta saa kieltämättä kiinnostavamman dramaattisten tummien hamppareiden kanssa.

Ideaa on ehditty soveltaa myös muualla: muun muassa Burger Kingillä on Halloweenin alla ollut myynnissä hamppari pikimustiksi värjättyjen hampurilaissämpylöiden höystämänä.

Itse tehtyjen mustien sämpylöiden resepti on simppeli: sämpylää tehdessä taikinan sekaan lisätään apteekista saatavia lääkehiilirakeita, joiden avulla leivän väristä saa syvän mustan.

Mutta kuinka turvallista lääkehiiltä on käyttää kotioloissa?

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho kertoo, että lääkehiilen toistuvalla käytöllä voi olla myös haittavaikutuksia.

– Lääkehiiltä käytetään yleensä myrkytystapauksissa. Lääkehiili estää lääkeaineiden imeytymisen. Eli jos ihminen käyttää lääkkeitä, niiden toiminta voi häiriintyä, Verho sanoo.

”Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa.”

– On myös mahdollista, että herkkävatsaiselle voi tulla lääkehiilen käytöstä esimerkiksi ummetusta tai ripulia.

Unelmaa mustista hamppareista ei kuitenkaan tarvitse ihan heti hylätä. Vasta isot määrät lääkehiiltä aiheuttavat ongelmia, joten lääkehiilen käyttöä voi turvallisesti kokeilla.

– Vähän ja satunnaisesti käytettynä lääkehiili on harmitonta. Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa ja se voisi aiheuttaa ongelmia sekä lääkeaineiden että ravintoaineiden imeytymisessä, Verho sanoo.