Kuuluuko laukku asukokonaisuuteen vai onko miehellä jotain epäilyttävää mielessä? Kuva: Shutterstock
Kuuluuko laukku asukokonaisuuteen vai onko miehellä jotain epäilyttävää mielessä? Kuva: Shutterstock

Nainen saa viedä käsilaukkunsa baariin sisälle, miehen veskan portsari nappaa yleensä narikkaan. Ei ole reilua.

Nainen oli menossa miespuolisen ystävänsä kanssa helsinkiläiseen yökerhoon. Nainen sai ottaa laukkunsa mukaan baariin, mutta miehen kangaskassi piti jättää narikkaan. Kassissa oli puhelin, lompakko ja avaimet, ei siis mitään kiellettyä. Miksi näin?

Esimerkiksi helsinkiläisessa yökerho LeBonkissa linjaus on, että laukun sisäänvieminen riippuu laukun koosta eikä sen kantajan sukupuolesta.

– Pyrimme ottamaan kangaskassitkin pois, ettei sinne joudu baari-illan aikana jotain, mitä sinne ei kuulu, Stephan N'Gawé LeBonkista sanoo.

Ravintolapäällikkö Kimmo Onttonen helsinkiläiseltä Kaiku-klubilta myöntää, että miehiä ja naisia kohdellaan laukkuasioissa eri tavoin.

– Naiset saavat totta kai ottaa käsilaukut mukaan, mutta miehiltä laukut otetaan yleensä narikkaan. Mutta myös naisten pitää jättää narikkaan isommat laukut.

Onttonen perustelee käytäntöä:

– Se on helpompaa ja turvallisuuden kannalta hyvä asia. Jos baari on täynnä, on hyvä, ettei kaikilla ole isoja laukkuja mukana. Miehillä yleensä tavarat mahtuvat taskuihin ja naisilla on enemmän tavaroita, joita he tarvitsevat mukaansa.

Laukkuasioissa toimitaan myös tilanteen mukaan.

– Kangaskasseja on kyllä saanut viedä ja joillain laukku kuuluu selvästi asusteisiin, Onttonen lisää.

Kaiku ostaa portsaripalvelut toiselta yritykseltä. Välillä asiakkaat ovat ihmetelleet miesten ja naisten eri kohtelua. Eikä ihmekään, sillä narikkakäytäntöjä ei saisi erotella sukupuolen mukaan.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen ja sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Miko Lempinen kertovat saavansa yhteydenottoja miehiltä, jotka eivät ole saaneet viedä laukkujaan baariin sisälle kuten naiset.

Kun valituksia tulee, Miko Lempinen ottaa anniskeluravintoloihin yhteyttä ja huomauttaa epätasa-arvoisesta käytöksestä. Samalla Lempinen antaa ohjeet, kuinka tulisi jatkossa toimia.

– Yleensä baarien omistajat selittävät käytäntöä turvallisuudella tai sillä, että näin estetään omien juomien vieminen ravintolaan.

Lempinen huomauttaa, että usein portsarit ovat ravintolan ulkopuolisia työntekijöitä. Epätasa-arvoinen narikkakäytäntö ei siis välttämättä ole baarin pomojen sanelema eivätkä nämä aina edes tiedä, millaista linjaa portsarit pitävät.

Lue myös:

Ravintolan erikoinen tempaus: 15 % alennusta rukoileville asiakkaille

Oletko edari vai poka? Pikaopas ravintolakieleen