Kuuluuko laukku asukokonaisuuteen vai onko miehellä jotain epäilyttävää mielessä? Kuva: Shutterstock
Kuuluuko laukku asukokonaisuuteen vai onko miehellä jotain epäilyttävää mielessä? Kuva: Shutterstock

Nainen saa viedä käsilaukkunsa baariin sisälle, miehen veskan portsari nappaa yleensä narikkaan. Ei ole reilua.

Nainen oli menossa miespuolisen ystävänsä kanssa helsinkiläiseen yökerhoon. Nainen sai ottaa laukkunsa mukaan baariin, mutta miehen kangaskassi piti jättää narikkaan. Kassissa oli puhelin, lompakko ja avaimet, ei siis mitään kiellettyä. Miksi näin?

Esimerkiksi helsinkiläisessa yökerho LeBonkissa linjaus on, että laukun sisäänvieminen riippuu laukun koosta eikä sen kantajan sukupuolesta.

– Pyrimme ottamaan kangaskassitkin pois, ettei sinne joudu baari-illan aikana jotain, mitä sinne ei kuulu, Stephan N'Gawé LeBonkista sanoo.

Ravintolapäällikkö Kimmo Onttonen helsinkiläiseltä Kaiku-klubilta myöntää, että miehiä ja naisia kohdellaan laukkuasioissa eri tavoin.

– Naiset saavat totta kai ottaa käsilaukut mukaan, mutta miehiltä laukut otetaan yleensä narikkaan. Mutta myös naisten pitää jättää narikkaan isommat laukut.

Onttonen perustelee käytäntöä:

– Se on helpompaa ja turvallisuuden kannalta hyvä asia. Jos baari on täynnä, on hyvä, ettei kaikilla ole isoja laukkuja mukana. Miehillä yleensä tavarat mahtuvat taskuihin ja naisilla on enemmän tavaroita, joita he tarvitsevat mukaansa.

Laukkuasioissa toimitaan myös tilanteen mukaan.

– Kangaskasseja on kyllä saanut viedä ja joillain laukku kuuluu selvästi asusteisiin, Onttonen lisää.

Kaiku ostaa portsaripalvelut toiselta yritykseltä. Välillä asiakkaat ovat ihmetelleet miesten ja naisten eri kohtelua. Eikä ihmekään, sillä narikkakäytäntöjä ei saisi erotella sukupuolen mukaan.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen ja sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Miko Lempinen kertovat saavansa yhteydenottoja miehiltä, jotka eivät ole saaneet viedä laukkujaan baariin sisälle kuten naiset.

Kun valituksia tulee, Miko Lempinen ottaa anniskeluravintoloihin yhteyttä ja huomauttaa epätasa-arvoisesta käytöksestä. Samalla Lempinen antaa ohjeet, kuinka tulisi jatkossa toimia.

– Yleensä baarien omistajat selittävät käytäntöä turvallisuudella tai sillä, että näin estetään omien juomien vieminen ravintolaan.

Lempinen huomauttaa, että usein portsarit ovat ravintolan ulkopuolisia työntekijöitä. Epätasa-arvoinen narikkakäytäntö ei siis välttämättä ole baarin pomojen sanelema eivätkä nämä aina edes tiedä, millaista linjaa portsarit pitävät.

Lue myös:

Ravintolan erikoinen tempaus: 15 % alennusta rukoileville asiakkaille

Oletko edari vai poka? Pikaopas ravintolakieleen

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.