Kuuluuko laukku asukokonaisuuteen vai onko miehellä jotain epäilyttävää mielessä? Kuva: Shutterstock
Kuuluuko laukku asukokonaisuuteen vai onko miehellä jotain epäilyttävää mielessä? Kuva: Shutterstock

Nainen saa viedä käsilaukkunsa baariin sisälle, miehen veskan portsari nappaa yleensä narikkaan. Ei ole reilua.

Nainen oli menossa miespuolisen ystävänsä kanssa helsinkiläiseen yökerhoon. Nainen sai ottaa laukkunsa mukaan baariin, mutta miehen kangaskassi piti jättää narikkaan. Kassissa oli puhelin, lompakko ja avaimet, ei siis mitään kiellettyä. Miksi näin?

Esimerkiksi helsinkiläisessa yökerho LeBonkissa linjaus on, että laukun sisäänvieminen riippuu laukun koosta eikä sen kantajan sukupuolesta.

– Pyrimme ottamaan kangaskassitkin pois, ettei sinne joudu baari-illan aikana jotain, mitä sinne ei kuulu, Stephan N'Gawé LeBonkista sanoo.

Ravintolapäällikkö Kimmo Onttonen helsinkiläiseltä Kaiku-klubilta myöntää, että miehiä ja naisia kohdellaan laukkuasioissa eri tavoin.

– Naiset saavat totta kai ottaa käsilaukut mukaan, mutta miehiltä laukut otetaan yleensä narikkaan. Mutta myös naisten pitää jättää narikkaan isommat laukut.

Onttonen perustelee käytäntöä:

– Se on helpompaa ja turvallisuuden kannalta hyvä asia. Jos baari on täynnä, on hyvä, ettei kaikilla ole isoja laukkuja mukana. Miehillä yleensä tavarat mahtuvat taskuihin ja naisilla on enemmän tavaroita, joita he tarvitsevat mukaansa.

Laukkuasioissa toimitaan myös tilanteen mukaan.

– Kangaskasseja on kyllä saanut viedä ja joillain laukku kuuluu selvästi asusteisiin, Onttonen lisää.

Kaiku ostaa portsaripalvelut toiselta yritykseltä. Välillä asiakkaat ovat ihmetelleet miesten ja naisten eri kohtelua. Eikä ihmekään, sillä narikkakäytäntöjä ei saisi erotella sukupuolen mukaan.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen ja sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Miko Lempinen kertovat saavansa yhteydenottoja miehiltä, jotka eivät ole saaneet viedä laukkujaan baariin sisälle kuten naiset.

Kun valituksia tulee, Miko Lempinen ottaa anniskeluravintoloihin yhteyttä ja huomauttaa epätasa-arvoisesta käytöksestä. Samalla Lempinen antaa ohjeet, kuinka tulisi jatkossa toimia.

– Yleensä baarien omistajat selittävät käytäntöä turvallisuudella tai sillä, että näin estetään omien juomien vieminen ravintolaan.

Lempinen huomauttaa, että usein portsarit ovat ravintolan ulkopuolisia työntekijöitä. Epätasa-arvoinen narikkakäytäntö ei siis välttämättä ole baarin pomojen sanelema eivätkä nämä aina edes tiedä, millaista linjaa portsarit pitävät.

Lue myös:

Ravintolan erikoinen tempaus: 15 % alennusta rukoileville asiakkaille

Oletko edari vai poka? Pikaopas ravintolakieleen

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!