Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Naama on edelleen tuttu, mutta milloin kroppaan ovat ilmestyneet nämä kaikki kumpareet, vekit ja kohoumat? Tässä suurimmat syylliset siihen, miksi kiloja kertyy.

Sokeri!

Ongelmana eivät ole vain karkit – joita muuten mätämme tuplasti niin paljon kuin kymmenen vuotta sitten. Myös monet terveellisiltä vaikuttavat murot, myslit ja jogurtit sisältävät enemmän sokeria kuin kukaan oma-aloitteisesti lappaisi lusikalla kippoonsa.

Jopa vähärasvaisista kevyttuotteista saattaa löytyä yllättäviä sokeripommeja.

Perinteisen sokerin lisäksi tai sen sijaan moni ruokatuote on täynnä erilaisia teollisia tärkkelysmakeuttajia. Näistä maissisiirappi eli glukoosi-fruktoosisiirappi on viimeaikaisissa tutkimuksissa yhdistetty ylipainoon ja diabetekseen. Sitä on monissa karkeissa, leivonnaisissa, jäätelöissä, maustekastikkeissa ja valmisruoissa.

Sokeri ei vain kerrytä nopeasti kaloreita, se myös sekoittaa elimistön lähettämiä nälkäviestejä.

Sokeri nostaa elimistössä verensokerin nopeasti ylös, mistä se tulee myös nopeasti alas. Verensokerin lasku herättää tutkimusten mukaan nälän tunteen ja napostelunhimon, mikä vaikeuttaa syömisen hallintaa.

Kasvisten puute!

Vaikka vihanneksia ja hedelmiä syödään nykyään paljon enemmän kuin vaikkapa kymmenen vuotta aikaisemmin, moni haukkaa omenaa tai porkkanaa edelleen liian harvoin.

Päivässä pitäisi syödä vähintään 400 grammaa vihanneksia ja hedelmiä.
Tämä on neljä tai viisi oman nyrkin kokoista annosta. Se on niin suuri määrä vihertuotteita, että jos sääntöä noudattaa, ruokavalion laatu kohenee automaattisesti.

Kaikkien kasvisten jälkeen ei jaksa syödä niin paljon epäterveellisiä vaihtoehtoja, vaikka niitä on vuosi vuodelta enemmän tarjolla.

Kuiduttomuus!

Kaupat ovat täynnä herkullisia patonkeja ja ciabattoja, jotka mielellään hyppäävät ostoskoriin. Näistä herkuista kertyy helposti tukuittain tyhjiä kaloreita. Valkoisista jauhoista tehdyt tuotteet ovat melko kuiduttomia, eivätkä siksi pidä nälkää loitolla. Niitä tuleekin syötyä helposti enemmän kuin kuitupitoisia täysjyvätuotteita.

Täysjyväviljat ja kasvikset kuuluvat terveelliseen ruokavalioon.

Lipittely!

Erilaisten juomien osuus suomalaisten ruokavaliossa on kasvanut. Limsoista, mehuista, sokeroiduista energiajuomista ja alkoholista saa kuin huomaamatta rutkasti ylimääräistä energiaa, joka vuosien mittaan jämähtää vyötärölle. Juo siis vettä!

Monet juovat drinkkeinä jopa kymmenesosan kaikesta saamastaan energista. Suositeltu osuus olisi enintään viisi prosenttia.

Napostelu!

Harva enää syö kahta lämmintä ruokaa joka päivä. Moni meistä ikään kuin laiduntaa: syömme vähän koko ajan. Jokin pieni välipalapatukka bussissa, kohta tietokoneen äärellä vähän suklaarusinoita…

Pidä kiinni säännöllisistä aterioista ja vaihda rasvaiset ja sokeripitoiset välipalat vaikkapa hedelmiin. Nälän yllättäessä kaupungilla ravitsevia haukkapaloja on usein vaikea löytää. Terveellisyyttä henkivissä kääreissä kaupitellut mysli-, vilja- tai jogurttipatukatkin vastaavat usein sokerimääriltään suklaapatukoita.

Liha!

Runsas lihan ja lihavalmisteiden syönti nostaa painoa nopeasti. Silti suomalaisten lihan kulutus on viime vuosina vain kasvanut. Samaan aikaan kun kasvissyönti yleistyy, osa ihmisistä mättää pihviä ja makkaraa aina vain enemmän.

Yksi selitys voivat olla ruokatrendit, joissa karsitaan hiilihydraatteja ja painotetaan proteiineja – niissä lihaa pidetään usein sallittuna ja suositeltavana.

Liika on kuitenkin liikaa. Terveyssyistä punaista lihaa ei pitäisi popsia enempää kuin puoli kiloa viikossa.

Asiantuntijana akatemiatutkija Satu Männistö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.

 

Mitä tähden lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Nyt tarvitaan pitkän tähtäimen suunnitelmaa! Sortteeraa elämäsi oikein kunnolla ja pidä mielessä, mistä nautit eniten. Ihmissuhteesi ovat nyt vaarassa ajautua karille ellei niitä hoivaa muun muassa keskustelulla. Muista myös kuunnella. Hanki kotiin jotain sellaista, mihin sinulla on varaa!

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Vaivalla ansaitsemistasi rahoista kannattaa nyt pitää kiinni. Voisit jopa laatia sijoitussuunnitelman tai säästää seuraavaa lomamatkaasi varten. Sama pätee rakkauteen. Tee hyvä suunnitelma siitä, miten etenet. Rakkautta ei voi ostaa, mutta sen ansaita! 

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Nyt ei ole vihan aika, eikä toisia kannata yrittää muuttaa! Mutta itseäsi voit muuttaa, ja positiivinen käänne onkin jo näkyvissä. Pyydä apua, kun tarvitset sitä ja ole myös rehellinen siinä, mitä toivot. Pyri nyt tavoitettasi kohti vakain askelin. Kun on tahtoa, on myös keinot! 

RAPU 22.6.–22.7.

Nyt on aika laittaa kotona paikat kuntoon! Vietä myös enemmän aikaa lasten tai muiden rakkaiden seurassa. Matkusta sukulaisten tai vanhojen ystävien luo, äläkä pelkää ottaa ensimmäistä askelta, jos yhteys on päässyt katkeamaan. 

LEIJONA 23.7.–22.8.

Tarkista pankkitilisi saldo! Olet antelias, mutta nyt on syytä laittaa kukkaron nyörit tiukemmalle. Jos haluat auttaa ystäviäsi, tarjoa mieluummin työpanostasi kuin rahaa. Tee vain oma osuutesi, mutta älä ylireagoi, äläkä suurentele! 

NEITSYT 23.8.–22.9.

Tunne-elämäsi kuohuu nyt kerta kaikkiaan yli! Pelkäät, että joku yrittää manipuloida sinua. Tee tahtosi selväksi ja ota etäisyyttä. Keskity mieluummin sinua inspiroivien ihmisten seuraan. Harrastakaa yhdessä jotain luovaa. Parin päivän loma tekisi hyvää!

VAAKA 23.9.–22.10.

Nyt on liikkeellä joko läheisiisi liittyviä salaisuuksia tai jotain sinua koskevaa väärää informaatiota, joka voi vaikuttaa sinun ja esimiehesi väleihin. Epävarmuus kalvaa sinua. Ole varovainen myös kotona, mutta älä silti ajattele, että sinulla olisi aina velvollisuus olla samaa mieltä. 

SKORPIONI 23.10.–22.11.

Muiden ihmisten auttaminen on ihailtavaa. Ryhdy siis toimeen! Samalla opit ymmärtämään myös ihan toisenlaisesta taustasta kotoisin olevia ihmisiä. Saat vapaaehtoistyöstäsi myös tunnustusta. Hoida silti myös kotiasi, niin saat luovuutesi liikkeelle.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Tunteesi johdattelevat sinut nyt väärille raiteille. Jos jokin ei tunnu oikealta, on viisaampaa perääntyä ennen kuin syntyy isompaa vahinkoa. Keskity kuitenkin tekemään muutoksia, jotka lähentävät sinua puolisoosi, lapsiisi tai vanhempiin sukulaisiisi. Uskalla tehdä asioita eri tavalla kuin ennen. 

KAURIS 22.12.–20.1.

Pidä hommat liikkeessä, mutta älä sorru ajattelemaan, että sinun pitäisi tehdä niidenkin työt, jotka eivät tee omaa osuuttaan. Jos haluat saavuttaa jotain, vältä tunteiden näyttämistä. Jos taas konflikti on väistämätön, jatka matkaa omaan suuntaasi. 

VESIMIES 21.1.–19.2.

Rakkaus voittaa kaiken! Lupaus, jonka tällä jaksolla saat, vie sinua lähemmäksi tavoitettasi. Ole valmis työskentelemään päämääräsi eteen, mutta pidä samalla silmät auki ja mieli avoimena. Lähipiirillesi tapahtuu jotain tunteisiin vetoavaa.  

KALAT 20.2.-20.3.

Pelaa avoimin kortein silloin kun kyse tunteistasi. Vain sillä tavoin saat selville, mikä on asemasi ja mitä päätöksiä sinun on tehtävä. Luovuuteesi perustuvalla idealla on mahdollisuus myös ansaita rahaa. Jos ryhdyt toimeen, lopputuloksena saat sekä mainetta että kunniaa.