Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Naama on edelleen tuttu, mutta milloin kroppaan ovat ilmestyneet nämä kaikki kumpareet, vekit ja kohoumat? Tässä suurimmat syylliset siihen, miksi kiloja kertyy.

Sokeri!

Ongelmana eivät ole vain karkit – joita muuten mätämme tuplasti niin paljon kuin kymmenen vuotta sitten. Myös monet terveellisiltä vaikuttavat murot, myslit ja jogurtit sisältävät enemmän sokeria kuin kukaan oma-aloitteisesti lappaisi lusikalla kippoonsa.

Jopa vähärasvaisista kevyttuotteista saattaa löytyä yllättäviä sokeripommeja.

Perinteisen sokerin lisäksi tai sen sijaan moni ruokatuote on täynnä erilaisia teollisia tärkkelysmakeuttajia. Näistä maissisiirappi eli glukoosi-fruktoosisiirappi on viimeaikaisissa tutkimuksissa yhdistetty ylipainoon ja diabetekseen. Sitä on monissa karkeissa, leivonnaisissa, jäätelöissä, maustekastikkeissa ja valmisruoissa.

Sokeri ei vain kerrytä nopeasti kaloreita, se myös sekoittaa elimistön lähettämiä nälkäviestejä.

Sokeri nostaa elimistössä verensokerin nopeasti ylös, mistä se tulee myös nopeasti alas. Verensokerin lasku herättää tutkimusten mukaan nälän tunteen ja napostelunhimon, mikä vaikeuttaa syömisen hallintaa.

Kasvisten puute!

Vaikka vihanneksia ja hedelmiä syödään nykyään paljon enemmän kuin vaikkapa kymmenen vuotta aikaisemmin, moni haukkaa omenaa tai porkkanaa edelleen liian harvoin.

Päivässä pitäisi syödä vähintään 400 grammaa vihanneksia ja hedelmiä.
Tämä on neljä tai viisi oman nyrkin kokoista annosta. Se on niin suuri määrä vihertuotteita, että jos sääntöä noudattaa, ruokavalion laatu kohenee automaattisesti.

Kaikkien kasvisten jälkeen ei jaksa syödä niin paljon epäterveellisiä vaihtoehtoja, vaikka niitä on vuosi vuodelta enemmän tarjolla.

Kuiduttomuus!

Kaupat ovat täynnä herkullisia patonkeja ja ciabattoja, jotka mielellään hyppäävät ostoskoriin. Näistä herkuista kertyy helposti tukuittain tyhjiä kaloreita. Valkoisista jauhoista tehdyt tuotteet ovat melko kuiduttomia, eivätkä siksi pidä nälkää loitolla. Niitä tuleekin syötyä helposti enemmän kuin kuitupitoisia täysjyvätuotteita.

Täysjyväviljat ja kasvikset kuuluvat terveelliseen ruokavalioon.

Lipittely!

Erilaisten juomien osuus suomalaisten ruokavaliossa on kasvanut. Limsoista, mehuista, sokeroiduista energiajuomista ja alkoholista saa kuin huomaamatta rutkasti ylimääräistä energiaa, joka vuosien mittaan jämähtää vyötärölle. Juo siis vettä!

Monet juovat drinkkeinä jopa kymmenesosan kaikesta saamastaan energista. Suositeltu osuus olisi enintään viisi prosenttia.

Napostelu!

Harva enää syö kahta lämmintä ruokaa joka päivä. Moni meistä ikään kuin laiduntaa: syömme vähän koko ajan. Jokin pieni välipalapatukka bussissa, kohta tietokoneen äärellä vähän suklaarusinoita…

Pidä kiinni säännöllisistä aterioista ja vaihda rasvaiset ja sokeripitoiset välipalat vaikkapa hedelmiin. Nälän yllättäessä kaupungilla ravitsevia haukkapaloja on usein vaikea löytää. Terveellisyyttä henkivissä kääreissä kaupitellut mysli-, vilja- tai jogurttipatukatkin vastaavat usein sokerimääriltään suklaapatukoita.

Liha!

Runsas lihan ja lihavalmisteiden syönti nostaa painoa nopeasti. Silti suomalaisten lihan kulutus on viime vuosina vain kasvanut. Samaan aikaan kun kasvissyönti yleistyy, osa ihmisistä mättää pihviä ja makkaraa aina vain enemmän.

Yksi selitys voivat olla ruokatrendit, joissa karsitaan hiilihydraatteja ja painotetaan proteiineja – niissä lihaa pidetään usein sallittuna ja suositeltavana.

Liika on kuitenkin liikaa. Terveyssyistä punaista lihaa ei pitäisi popsia enempää kuin puoli kiloa viikossa.

Asiantuntijana akatemiatutkija Satu Männistö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Kotikenttä-uutuussarjassa naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle.

Norjalainen draamasarja Kotikenttä (Heimebane) tarttuu herkulliseen aiheiseen: urheilumaailmaan ja sen sukupuolijakoon.

Suomen tapaan myös Norjassa naiset pärjäävät kansainvälisillä jalkapallokentillä miehiä paremmin. Silti miesten jalkapallon arvostus on aivan toista luokkaa.

Kymmenosainen sarja alkaa tilanteessa, jossa mestaruustasolla pelaava miesten jalkapallojoukkue Varg IL jää juuri ennen kauden alkua ilman päävalmentajaa. Naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle. Valmentajan paikkaa havittelee kuitenkin myös ulkomailla pelannut entinen huippupalloilija Michael Ellingsen, joka repii pelihousunsa kuullessaan naisen vieneen paikan.

Alkaa taisto niin pelikentillä kuin pukuhuoneessa siitä, kuka määrää kaapin paikan.

On onni, että Johan Fastingin käsikirjoittamassa Kotikenttä-sarjassa ei ole lähdetty mihinkään lapsekkaaseen sukupuolten sota -asetelmaan, kuten tehtiin suomalaisessa elokuvassa FC Venus (2005). Miesten ja naisten asemaa urheilussa käsitellään ilahduttavan vivahteikkaasti ja mustavalkoisia asetelmia vältellen. Mukana on myös realistisen rosoista huumoria.

Samalla tuodaan esiin pikkukaupungin jalkapallojoukkueen ympärille kerääntynyttä yhteisöllisyyttä, ja sen ikävämpää kääntöpuolta eli nurkkakuntaisuutta.

Lisäksi sarjassa on kiintoisia henkilöhahmoja, joita tulkitsevat taitavat näyttelijät. Ane Dahl Torp näyttelee Helena Mickelsenia ja entinen ammattilaisjalkapalloilija John Carew esittää Michael Ellingsenia.

Kotikenttä, Teema & Fem klo 18.30

Varoitus korvamadosta: tämä kappale voi jäädä soimaan päähän!

Pyhimys, eli Mikko Kuoppala, on esittänyt peräkkäisissä Vain elämää -jaksoissa nyt sellaisia versioita muiden kappaleista, että sosiaalinen media on revennyt täysin tulkinnoista. Viime viikolla se oli Mulkut-esitys, tällä viikolla kuultiin Anne Mattilan Perutaan häät -biisin uusi versio. Katso video alla!

 

Anne Mattilan päivänä Pyhimys kutsui lavalle Teflon Brothersin. Pyhimyksen kanssa yhtyeessä ovat räppärit Heikki Kuula ja Voli.

He laittoivat Perutaan häät -hitin sanoitukset uusiksi ja tekivät siitä riemumielisen bilebiisin, josta Annekin näytti olevan innoissaan. Erityisesti uudet sanat iskivät: ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Perutaan häät -kappaletta hehkutettiin Twitterissä heti täysillä. Muun muassa juontaja Sami Kuronen kirjoittaa esityksestä, että ”tiedän mitä laulat ensi kesänä”.

Toisen tviittaajan mukaan ”jätkät heitti ens vuoden kesähitin hyvissä ajoin liikkeelle”:

 

Teflon Brothersin iloinen renkutus kuultiin Anne Mattilan päivän lopuksi. Muun muassa Lauri Ylönen innostui kehumaan ohjelmassa kappaletta ja sen tuomaa fiilistä.

– Tulee ihan eri energia taloon, Lauri sanoi.

Pyhimyksen mukaan Tefloneiden mukanaolo oli selvää alusta saakka.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoi.

 

Monelle televisionkatsojalle Perutaan häät -kappale kruunasi tunteikkaan Anne Mattilan päivän:

”Pyhimys vetää viikosta toiseen huimaa settiä. En ollut kuullutkaan miehestä (Teflon Brothersista kylläkin) ennen tätä kautta, mutta nyt jo iso arvostus.” 

 

Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin Teflon Brothers perustettiin vuonna 2006. Vain elämää -kaudella 2018 he esittivät Perutaan häät -biisin. Kuva: Nelonen
Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin Teflon Brothers perustettiin vuonna 2006. Vain elämää -kaudella 2018 he esittivät Perutaan häät -biisin. Kuva: Nelonen

 

Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.