Saippuakuplien puhaltelu – naisellista vai miehistä? Kuva: Shutterstock
Saippuakuplien puhaltelu – naisellista vai miehistä? Kuva: Shutterstock

Terveyssidevalmistaja kohautti hiljattain mainoksella, jossa esitettiin kaikille tuttuja tyttöjä halventavia käsityksiä. Suomalaisen asiantuntijan mukaan maailma kuitenkin muuttuu koko ajan: miehetkin uskaltavat jo omaksua naisellisia käytöstapoja.

Mitä tarkoittaa juosta kuin tyttö?

Pieni, punamekkoinen tyttö katsoo vakavana kameraan ja vastaa:

– Se tarkoittaa, että juokse niin lujaa kuin pystyt.

Mainokseen kuvattu tyttö jää mielipiteineen melko yksin. Ennen häntä moni teini-iän ylittänyt tyttö ja muutama poikakin on jo ehtinyt videolla näyttää, miten surkeasti tytöt heidän mielestään juoksevat ja heittävät.

Miksi "heittää kuin tyttö" -ilmaus yhdistyy heikkouteen ja huonouteen?

– Se  liittyy vanhaan käsitykseen siitä, miten työt ja pojat opetetaan ja miten he oppivat liikkumaan ja elehtimään ruumiillisesti eri tavoin. Tytöille ei ole sallittua käyttää paljon tilaa tai voimaa, koska koko kehon ja sen ulottuvuuksien käyttäminen on poikamaista, sanoo sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Jaana Kuusipalo Tampereen yliopistosta.

Onko tyttöys siis tosiaankin synonyymi huonoudelle?

– Kulttuurissa, jossa arvostetaan miehisiä ominaisuuksia, maskuliinisuus esitetään verrattuna naisiin: miehet ovat erilaisia kuin naiset. Tietysti naisen tapa käyttäytyä näyttäytyy huonona, jos miehinen tapa on se tavoittelemisen arvoinen tapa, Kuusipalo tarkentaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että nykyään myös tytöiltä odotetaan enemmän kilpailuhenkisyyttä ja jämäkkyyttä kuin ennen. Heidän siis tulisi ikään kuin yltää miehisiin normeihin.

– Normit tosin muuttuvat koko ajan. Miehetkin ovat ryhtyneet hyödyntämään naisellisia käyttäytymismalleja.

Kuusipalon mukaan tämä näkyy erityisesti työelämän muutoksessa. Palveluyhteiskunnassa työtekijältä odotetaan yhä enemmän feminiinisiksi miellettyjä taitoja: täytyy olla sosiaalisesti taitava, tyylikäs, osata ottaa asiakkaiden toiveet huomioon ja edustaa työnantajaa.

Kuusipalo uskoo, että asiasta keskustellaan nyt, koska taustalla on isompi kulttuurin muutos.

– Kun ennen sanottiin, että itkee kuin tyttö, voitaisiin kyyneleistä puhuttaessa jo yhtä hyvin puhua Jyrki Kataisen kyynelistä.