Saippuakuplien puhaltelu – naisellista vai miehistä? Kuva: Shutterstock
Saippuakuplien puhaltelu – naisellista vai miehistä? Kuva: Shutterstock

Terveyssidevalmistaja kohautti hiljattain mainoksella, jossa esitettiin kaikille tuttuja tyttöjä halventavia käsityksiä. Suomalaisen asiantuntijan mukaan maailma kuitenkin muuttuu koko ajan: miehetkin uskaltavat jo omaksua naisellisia käytöstapoja.

Mitä tarkoittaa juosta kuin tyttö?

Pieni, punamekkoinen tyttö katsoo vakavana kameraan ja vastaa:

– Se tarkoittaa, että juokse niin lujaa kuin pystyt.

Mainokseen kuvattu tyttö jää mielipiteineen melko yksin. Ennen häntä moni teini-iän ylittänyt tyttö ja muutama poikakin on jo ehtinyt videolla näyttää, miten surkeasti tytöt heidän mielestään juoksevat ja heittävät.

Miksi "heittää kuin tyttö" -ilmaus yhdistyy heikkouteen ja huonouteen?

– Se  liittyy vanhaan käsitykseen siitä, miten työt ja pojat opetetaan ja miten he oppivat liikkumaan ja elehtimään ruumiillisesti eri tavoin. Tytöille ei ole sallittua käyttää paljon tilaa tai voimaa, koska koko kehon ja sen ulottuvuuksien käyttäminen on poikamaista, sanoo sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Jaana Kuusipalo Tampereen yliopistosta.

Onko tyttöys siis tosiaankin synonyymi huonoudelle?

– Kulttuurissa, jossa arvostetaan miehisiä ominaisuuksia, maskuliinisuus esitetään verrattuna naisiin: miehet ovat erilaisia kuin naiset. Tietysti naisen tapa käyttäytyä näyttäytyy huonona, jos miehinen tapa on se tavoittelemisen arvoinen tapa, Kuusipalo tarkentaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että nykyään myös tytöiltä odotetaan enemmän kilpailuhenkisyyttä ja jämäkkyyttä kuin ennen. Heidän siis tulisi ikään kuin yltää miehisiin normeihin.

– Normit tosin muuttuvat koko ajan. Miehetkin ovat ryhtyneet hyödyntämään naisellisia käyttäytymismalleja.

Kuusipalon mukaan tämä näkyy erityisesti työelämän muutoksessa. Palveluyhteiskunnassa työtekijältä odotetaan yhä enemmän feminiinisiksi miellettyjä taitoja: täytyy olla sosiaalisesti taitava, tyylikäs, osata ottaa asiakkaiden toiveet huomioon ja edustaa työnantajaa.

Kuusipalo uskoo, että asiasta keskustellaan nyt, koska taustalla on isompi kulttuurin muutos.

– Kun ennen sanottiin, että itkee kuin tyttö, voitaisiin kyyneleistä puhuttaessa jo yhtä hyvin puhua Jyrki Kataisen kyynelistä.

Tuure Kilpeläisen, Manuela Boscon, Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan illallisella olisi ollut hauskaa olla kärpäsenä katossa.

Jotkut illallisseurueet vain näyttävät siltä, että niihin olisi ihana kuulua. Instagramin perusteella taiteilija ja näyttelijä Manuela Boscon, muusikko Tuure Kilpeläisen, dokumentaristi Meeri Koutaniemen ja muusikko Sami Yaffan seurue on juuri sellainen.

Voice uutisoi keskiviikkona, että Manuela Bosco, 35, ja Tuure Kilpeläinen, 47, seurustelevat. Sami Yaffa, 53, ja Meeri Koutaniemi, 29, puolestaan avioituivat Mallorcalla syyskuussa

Manuela julkaisi eilen Instagramissa kuvan taiteilijapariskunnista helsinkiläisessä BasBas-ravintolassa. 

”Love united”, kuvateksti kuului. 

Tunnelmallisessa kuvassa on niin hauska asetelma, että mieleen tulee, olisiko Meeri alan ammattilaisena olisi asetellut porukan kuvaa varten. 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Voit saada päivästä paljon irti. Odottamaton käänne saa sinut hetkeksi eksyksiin. On aika tutustua paremmin äskettäin tapaamaasi ihmiseen.


SKORPIONI
Tarjoa apuasi ihmiselle, joka on ollut tukenasi menneisyydessä. Ystävällisyytesi pelastaa hänen päivänsä. Ihmissuhteissa on kääntymässä uusi lehti.


JOUSIMIES
Rakkauselämäsi vie nyt valtaosan huomiostasi. Täytä päiväsi asioilla ja ihmisillä, jotka saavat sinut loistamaan. Hyvinvointisi on etusijalla.


KAURIS
Nyt ei ole aika lainata kaverille rahaa. Pidä omaisuudestasi huolta. Voit tarjota neuvoja ja kokemuksen ääntä hänen avukseen.


VESIMIES
Älä vain odottele, että muutokset tapahtuisivat itsestään. Ole valmis panostamaan asiaasi. Päivä tuo elämääsi romantiikkaa.


KALAT
Hoida sovitut asiat nopeasti. Päivällä on varallesi vielä yllätyksiä. Vanhentunut ja hankala puheenaihe nousee uudestaan pintaan.


OINAS
Sinulla on vaikeuksia pysyä paikoillasi. Liikunnallinen haaste tekee sinulle hyvää. Kanavoi energiasi hyödylliseen tai hauskaan tekemiseen.


HÄRKÄ
Yritä olla joustava ja hyväntuulinen. Pääset paljon helpommalla, jos onnistut tulemaan toimeen kaikkien kanssa. Diplomatia on tänään paras aseesi.


KAKSONEN
Nyt ei ole hyvä hetki ihmissuhdesotkujen selvittämiselle. Anna pölyn laskeutua ensin. Keskitä kaikki energiasi välillä itseesi.


RAPU
On aika höristää korvia ja kiinnostua uusista asioista. Lähde liikkeelle, sillä aktiivisuus on avainsana. Seikkailu odottaa sinua.


LEIJONA
Älä kiirehdi väärällä hetkellä. Kärsivällisyys avaa eteesi enemmän mahdollisuuksia kuin osaat kuvitellakaan. Vielä ei ole aika toimia.


NEITSYT
Ole mukana koko sydämelläsi. Nyt ei ole aika tehdä mitään hutiloiden. Satsaa kaikkesi peliin ja katso, mihin se vie sinut.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!