Neuvostoliiton ensimmäinen Mäkkäri veti avajais­päivänä yli ­30 000 asia­kasta. Burger Kingiin jonotti joulukuussa Helsingissä toista sataa. Kuva Lehtikuva
Neuvostoliiton ensimmäinen Mäkkäri veti avajais­päivänä yli ­30 000 asia­kasta. Burger Kingiin jonotti joulukuussa Helsingissä toista sataa. Kuva Lehtikuva

Taas pitäisi jaksaa jonottaa alennusmyynneissä. Psykologi Pekka Sauri kehottaa kuluttamaan jonossa aikaa johonkin hyödylliseen. Mutta jonoa ei psykologin mielestä kannata ikinä vaihtaa.

Miksi jonottaminen herättää meissä niin paljon turhautumista ja raivoa? Jonottaminen tuntuu ajan haaskaukselta maailmassa, jossa yhä useampi asia tapahtuu yhä nopeammin ja jossa odotetaan reagointia reaaliajassa. Odottaminen ja jonottaminen tuntuvat vanhalta maailmalta.

Voiko odottamista harjoitella?
Kärsivällisyys on mielen asetus. Yleensä riittää, että tiedostaa tilanteen ja tyytyy siihen. Jos ­tilannetta ei voi omin toimin edistää, kannattaa hyväksyä se ja kuluttaa ­aikaansa johonkin hyödylliseen tai hauskaan.

Millainen jonottaja olet itse?
Yritän välttää jonoja, mutta jos joudun jonoon, lähetän sähköpostia tai luen ­uutisia. Voin ajatella omia asioitani tai olla ajattelematta mitään. Joskus juttelen muiden kanssa. En tavallisesti hermostu. Sen olen jonoista oppinut, että jonoa ei kannata vaihtaa, sillä se jono, johon vaihtaa, lakkaa heti vetämästä. 

Olemmeko me suomalaiset kilttejä ­jonottajia, koska meissä ei virtaa valloittajakansan veri?
’First come, first served’ on maailmanlaajuinen normi. Ei tässä eroa ole valloittajakansojen ja muiden välillä. Jotkut osaavat hoitaa asiansa aikoina, jolloin ei ole jonoa. Yleensä riittävän ajoissa.

Milloin jonossa saa etuilla? Entä antaa toiselle paikkansa?
Periaatteessa etuilu ei ole sallittua, mutta jos jollakulla on epätoivoinen ja poikkeuksellinen kiire, hänen yleensä annetaan etuilla. Tätä näkee lentoasemilla. Paikkaa jonossa ei käsittääkseni voi testamentata toiselle, ellei kyseessä ole ­saman perheen tai joukkueen edustaja.

Miten teinit jaksavat jonottaa Starbucksiin ja Burger Kingiin?
Koska ne ovat trendipaikkoja. Ehkä suorastaan on trendikästä, että jonottaa niihin. Se vahvistaa identiteettiä. Mutta menee kyllä nopeasti ohi.

Lue myös:

Saako jonotusnumeron antaa toiselle?

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.