Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yhdeksäsluokkalaisille jaettava kirja nostatti metelin ennen kuin kukaan ehti edes avata sitä.

Marraskuun lopussa uutisoitiin, että ensi keväänä jokaiselle yhdeksäsluokkalaiselle annetaan Chimamanda Ngozi Adichien TEDx-luentoon perustuva kirja Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä (Otava).

Adichie on nigerialaissyntyinen kirjailija, jonka tunnetuin teos on Puolikas keltaista aurinkoa (Otava, 2009).

Adichien tasa-arvoa käsittelevä teos nostatti kovaa keskustelua, vaikka aniharva on kirjan lukenut taikka katsonut Youtubesta Adichien puheen, johon kirja perustuu.

Koska moni ei lue kirjaa eikä jaksa katsoa puolen tunnin puhetta englanniksi, tässä teoksen pääpointit:

1. Adichie kertoo omista kokemuksistaan naisena Nigeriassa. Hänellä on paljon konkreettisia esimerkkejä, millä tavalla naisia ja miehiä kohdellaan samanlaisissa tilanteissa eriarvoistavalla tavalla. Esimerkit ovat kiinnostavia ja avartavia.

2. Lapset kasvatetaan yhä edelleen sukupuolirooleihin, vaikka itse emme aina sitä tiedostaisikaan. Tiukat ja jäykät sukupuoliroolit ovat pojille yhtä vahingollisia kuin ne ovat tytöille. Pojat suljetaan tiukkaan ja ahtaseen häkkiin, jotta he ovat ”kunnon miehiä”, kuten Adichie kuvaa. Kasvatuksessa ja kasvamisessa pitäisi keskittyä enemmän henkilön kiinnostukseen, taitoihin ja osaamiseen kuin ohjailla lapsia tekemään asioita sukupuolinormien mukaan. Ihmiset luovat perinteitä, perinteet eivät tee ihmistä, Adichie sanoo.

Feminismistä luopuminen olisi epärehellistä.

3. Adichie haluaa käyttää sanaa feminismi, vaikka häntä on monta kertaa pyydetty luopumaan siitä, koska se herättää negatiivisia mielleyhtymiä. Adichien mukaan feminismistä luopuminen olisi epärehellistä – jälleen yksi tapaus, jossa naisen on annettava periksi ollakseen miellyttävä ja uskottava – sillä se häivyttäisi faktan, että sukupuolella on merkistystä.

Chimamanda Ngozi Adichien puheen voi katsoa täältä.

egalitaristi

Miksi kaikkien pitäisi olla feministejä – lue juttu ennen kuin hermostut

"sillä se häivyttäisi faktan, että sukupuolella on merkitystä" niinpä ;) sukupuolella on merkitystä, eikä ketään ole niin kaikkivoipa, että voisi oikeasti "olla mitä vain haluaa". Niin kauheaa kuin se onkin, niin luonto lokeroi meidät aika pitkälle, halusimme sitä itse tai emme. Naiset siis olkoot naisia, ja miehet miehiä. Molemmille tulee silti antaa sama arvo. Ja se on todellista tasa-arvoa. (tai onhan sekin, että kaikki ovat ihan sekaisin, tasapuolisesti. Se vain ei ole kovin hyvä kenenkään...
Lue kommentti