Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yhdeksäsluokkalaisille jaettava kirja nostatti metelin ennen kuin kukaan ehti edes avata sitä.

Marraskuun lopussa uutisoitiin, että ensi keväänä jokaiselle yhdeksäsluokkalaiselle annetaan Chimamanda Ngozi Adichien TEDx-luentoon perustuva kirja Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä (Otava).

Adichie on nigerialaissyntyinen kirjailija, jonka tunnetuin teos on Puolikas keltaista aurinkoa (Otava, 2009).

Adichien tasa-arvoa käsittelevä teos nostatti kovaa keskustelua, vaikka aniharva on kirjan lukenut taikka katsonut Youtubesta Adichien puheen, johon kirja perustuu.

Koska moni ei lue kirjaa eikä jaksa katsoa puolen tunnin puhetta englanniksi, tässä teoksen pääpointit:

1. Adichie kertoo omista kokemuksistaan naisena Nigeriassa. Hänellä on paljon konkreettisia esimerkkejä, millä tavalla naisia ja miehiä kohdellaan samanlaisissa tilanteissa eriarvoistavalla tavalla. Esimerkit ovat kiinnostavia ja avartavia.

2. Lapset kasvatetaan yhä edelleen sukupuolirooleihin, vaikka itse emme aina sitä tiedostaisikaan. Tiukat ja jäykät sukupuoliroolit ovat pojille yhtä vahingollisia kuin ne ovat tytöille. Pojat suljetaan tiukkaan ja ahtaseen häkkiin, jotta he ovat ”kunnon miehiä”, kuten Adichie kuvaa. Kasvatuksessa ja kasvamisessa pitäisi keskittyä enemmän henkilön kiinnostukseen, taitoihin ja osaamiseen kuin ohjailla lapsia tekemään asioita sukupuolinormien mukaan. Ihmiset luovat perinteitä, perinteet eivät tee ihmistä, Adichie sanoo.

Feminismistä luopuminen olisi epärehellistä.

3. Adichie haluaa käyttää sanaa feminismi, vaikka häntä on monta kertaa pyydetty luopumaan siitä, koska se herättää negatiivisia mielleyhtymiä. Adichien mukaan feminismistä luopuminen olisi epärehellistä – jälleen yksi tapaus, jossa naisen on annettava periksi ollakseen miellyttävä ja uskottava – sillä se häivyttäisi faktan, että sukupuolella on merkistystä.

Chimamanda Ngozi Adichien puheen voi katsoa täältä.

egalitaristi

Miksi kaikkien pitäisi olla feministejä – lue juttu ennen kuin hermostut

"sillä se häivyttäisi faktan, että sukupuolella on merkitystä" niinpä ;) sukupuolella on merkitystä, eikä ketään ole niin kaikkivoipa, että voisi oikeasti "olla mitä vain haluaa". Niin kauheaa kuin se onkin, niin luonto lokeroi meidät aika pitkälle, halusimme sitä itse tai emme. Naiset siis olkoot naisia, ja miehet miehiä. Molemmille tulee silti antaa sama arvo. Ja se on todellista tasa-arvoa. (tai onhan sekin, että kaikki ovat ihan sekaisin, tasapuolisesti. Se vain ei ole kovin hyvä kenenkään...
Lue kommentti

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Kukapa ei rakastaisi jyväskyläläisiä – noita Keski-Suomen nöyriä kingejä!

Tiesit jo ehkä, että turkulaisista saa aivan parhaita ystäviä, että Oulusta tulevat Suomen itsevarmimmat ihmiset ja että tamperelaiset ovat mukavan mutkattomia

Nyt Me Naiset listasi asiat, jotka tekevät jyväskyläläisistä varsin rakastettavia.

 1. Kun sinulla on jyväskyläläinen kaveri, opit puhumaan kirjakieltä melkein huomaamattasi. Keski-Suomi ei ole murrevapaata aluetta, mutta jyväskyläläinen suodattaa turhat rönsyt kielestään ja puhuu todella selkeästi. Väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole.
   
 2. Selkeys on mukana myös kaikessa jyväskyläläisten toiminnassa. Jos jyväskyläläinen puhuu jostain, hän myös tarkoittaa sitä ja pitää päätöksistään kiinni. Onko parempaa ystävää kuin jyväskyläläinen? (No, ehkä turkulainen pääsee lähelle.)
   
 3. Jyväskyläläinen rakastaa kaupunkiaan ja varsinkin sen vireää kävelykatua. Sitä, mitä Kauppakadulta ei löydy, ei jyväskyläläinen tarvitse.
   
 4. Jyväskyläläiset rakastavat ulkoilua ja seikkailuja monipuolisissa luontokohteissa. Kaupungista löytyy luontopolkuja, kiipeilymahdollisuuksia sekä tietenkin suuri ja mahtava Laajavuori. Laskettelemaan pääsee siis melkein keskustassa, ja samalla voi ihailla Matti Nykäsen tutuksi tekemää hyppyriä.
   
 5. Onkohan Suomessa muita yhtä kunnollisia ja hyväkuntoisia kaupunkilaisia? Mäkinen maasto ja kauniit ulkoilureitit pitävät jyväskyläläiset liikkeessä – sekä kohottavat nopeasti junantuomankin kuntoa.


  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock
  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock   

 6. Tosin, kaupunki on ihanan kompakti. Sen ympäri ja läpi jaksaa kävellä ja pyöräillä heikompikuntoinenkin. Jyväskylässä tuntuu kuin kaikki tärkeä olisi sijoitettu viiden kilometrin säteelle, mutta silti sieltä löytyy kaikkea. Jyväskylä = iso minijyvänen. Eli sellainen ihastuttavan pieni, mutta kokoaan suurempi kylä!
   
 7. Maan kaunein yliopistokampus sijaitsee Jyväskylässä. Vaikka akateeminen maailma ei muuten kiinnostaisikaan, jyväskyläläinen käy mielellään ulkoilemassa kampusalueilla ja imee kulttuurin sekä sivistyksen ilmaa siellä. Lähde mukaan ja pyydä jyväskyläläistä ystävääsi tai tuntematonta näyttämään ainakin Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset.
   
 8. Jyväskylä tunnetaan muutenkin opiskelijakaupunki-imagostaan. Se on yksi suomalaiskaupungeista, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten opiskelijoita. Eläväinen ja nuorekas opiskelijakulttuuri tarttuu helposti, ja elämä pysyy vireänä tässä jatkuvasti kehittyvässä kaupungissa.
   
 9. Kaupungissa on myös maan ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, joka on jo yksistään loistava syy kutsua Jyväskylää Suomen Ateenaksi.
   
 10. Jyväskyläläiset eivät pelkää vettä! Rannat ovat lähellä, ja joka paikassa pääsee uimaan. Ollaanhan keskellä Järvi-Suomea! Vesireittejä pitkin pääsee aina vaikka Lahteen saakka, ja Rantaraitti on yksi Suomen kauneimmista ulkoilureiteistä.
   
 11. ”Jyväskyläläiset ovat sellaisia itsevarmoja menestyjiä, jotka eivät tee itsestään numeroa”, kertoo yksi jyväskyläläisten ystävä, joka vierailee usein kaupungissa. Ammattikorkeakoulussa sijaitseva Tiimiakatemia on upea esimerkki jyväskyläläisestä menestystarinasta. Noin 25 vuotta sitten perustettu Tiimiakatemia uskoo tietenkin tiimityöskentelyyn ja yhdessä tekemällä oppimiseen, ja sieltä on käynnistynyt monia onnistuneita yritysprojekteja.
   
 12. Jyväskyläläinen osaa juhlia ja nauttii kulttuurista. Suurajot, Jyväskylän kesä, Wemmi-markkinat… Melkein joka viikko kaupungissa on joku suuri tapahtuma.  
   
 13. Mutta kun jyväskyläläinen juhlii, hän tekee sen tyylillä. Kun baarissa on vaikkapa oululainen, tamperelainen ja jyväskyläläinen, oululainen kertoo härskeimmät jutut, tamperelainen juhlii pisimpään ja jyväskyläläinen lähtee kotiin silloin, kun bileet ovat vielä parhaimmillaan!
   
 14. Rakastatko makeaa? Suuntaa silloin Vaajakoskelle, tuohon kaupunginosaan, joka on tuttu herkullisesta Pandan-tehtaasta ja Naissaaren viehättävästä kahvilasta. Ihminen ei voi olla koskaan onneton, jos hänellä on laku- ja suklaatehdas naapurissa.
   
 15. Jyväskylä ja sen asukkaat ovat kätevästi keskellä Suomea. Tarvitseeko tähän enää muita perusteluja?
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock

 

Kerro sinäkin mielipiteesi alla!

Millaisia jyväskyläläiset ovat sinun mielestäsi? Sana on vapaa alla olevassa kommentointikentässä.