Taas kenkuttaa, kun sääntöjä ei ole luettu. Kuva: Shutterstock
Taas kenkuttaa, kun sääntöjä ei ole luettu. Kuva: Shutterstock

Helsingin Sanomien haastatteleman sosiaalipsykologin mukaan taviskäyttäjät sivuuttavat usein Facebook-kirppisten ylläpitäjien huolella laatimat, monimutkaiset säännöt.

Monimutkaiset ja pilkuntarkat säännöt, joista osa on vieläpä kirjoittamattomia. Sääntörikkomuksista seuraa välitön jäähy tai ainakin rutkasti paheksuntaa.

Tällaista on meininki monissa Facebookin kirpputori- ja kierrätysryhmissä. Se turhauttaa, kun ryhmään osallistuva vain haluaisi tavaran vaihtavan helposti omistajaa. Monesta ylläpitäjien käytös tuntuu kohtuuttomalta, mutta ovatko he ryhmissä vain pätemässä vai onko kaikilla säännöillä myös tarkoitus?

– Ylläpitäjä on aktiivinen toimija, ryhmän julkkis. Se on hankala mutta hirveän haluttu rooli. Jollet hoida hommiasi, joku tehokkaampi tarjoutuu aina tilalle, sosiaalipsykologi ja sosiaalisen median tutkija Suvi Uski sanoo Helsingin Sanomien artikkelissa, joka käsittelee kirppisryhmien dynamiikkaa.

Huonot kokemukset ylläpitäjistä tulivat esille, kun lehti kysyi lukijoiltaan Facebook-kirpputorien käyttämisestä.

Uskin mukaan ryhmien käyttäjätkään eivät ole aivan viattomia – säännöt jäävät usein lukematta, koska ne ovat monimutkaisia. Lisäksi kukin tulkitsee kirjoitettua tekstiä omalla tavallaan, joten väärinkäsityksiä syntyy helposti. Monesti käyttäjillä ja ylläpitäjillä on hieman eri kuva siitä, mistä ryhmässä on kyse ja miten siellä tulee käyttäytyä.

”Taviskäyttäjää säännöt eivät välttämättä kiinnosta ollenkaan.”

– Taviskäyttäjää säännöt eivät välttämättä kiinnosta ollenkaan. Hän on vain kiinnostunut saamaan sen risteilylahjakortin myytyä. Ylläpitäjä taas haluaa, että ryhmä toimii myös jatkossa, siksi säännöt ovat hänelle tärkeitä, Uski selittää jutussa.

Ylläpitäjät myös tuntevat roolinsa tuoman vallan ja vastuun, mutta muita kuin heitä itseään se ei välttämättä kiinnosta. Päteminen yleensä vain ärsyttää muita.

– Toisaalta nämä ihmiset tekevät hirveästi työtä palkatta ryhmien eteen. Voihan sen laittaa melkein jo ansioluettelon, jos on kokemusta 10 000 hengen Facebook-ryhmän ylläpitämisestä, Suvi Uski toteaa Helsingin Sanomille.

Millaisia kokemuksia sinulla on Facebook-kirppiksistä? Kerro jutun kommenttiosiossa!

Pilkunviilaaja

Miksi Facebookin kirppisryhmien pitäjät vaikuttavat vallanhimoisilta pätijöiltä? Psykologi selittää HS:ssa

Villasukat juhlavuonna syntyville -ryhmää seuranneena voin ymmärtää ylläpitäjien tuskan. Jos on tarkoitus neuloa sinivalkoisia sukkia, niin ei sitä voi ohittaa sanomalla, että kyllä jotkut tykkää niistä muunvärisistäkin sukista (ja Suomen lipun värit lienevät tutut). Eläintalous ja siellä sukkien pussittaminen, pakastaminen ja merkitseminen on jo ihan hepreaa. Sitten vielä annetaan kysyjille vääriä ohjeita, kun ei ole luettu ohjeita, ei kysyjä eikä vastaaja. Kyllä kääntyisin näiden ylläpitäjien...
Lue kommentti
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.