Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Synnyttämättömälle naiselle kerrotaan liian harvoin hormonikierukasta.

Oho. Vain 11 prosenttia naisista käyttää e-pillereitä. Ei sillä, etteikö tarjontaa olisi: 72 prosenttia naisista kertoo lääkärin esitelleen pillereitä heille ja 67 prosenttia kertoo joskus myös syöneensä pillereitä. Luvut selviävät tuoreesta Naisterveystutkimuksesta. Miksi se on aina se e-pilleri, jota naisille ensimmäiseksi tuputetaan?

– Riippuu vähän siitä, minkä ikäisestä naisesta puhutaan. E-pillereiden ehkäisy­varmuus on hyvä, ja se on perinteisesti ollut nuorten naisten ensimmäinen vaihtoehto. Synnyttämättömälle naiselle harvoin puhutaan hormonikierukasta, mutta se on osittain vanhentunutta ajattelua. Hormonikierukan voi saada myös synnyttämätön, gynekologi Niklas Simberg lapsettomuusklinikka Dextrasta sanoo.

Hormonikierukan etuja on esimerkiksi se, että se ei lisää laskimoveritulppariskiä kuten yhdistelmäehkäisypillerit. Simberg haluaa silti rauhoitella myös tukosriskistä huolestuneita pillerin syöjiä. Raskaus tai abortti on paljon suurempi riski terveydelle kuin e-pillereiden syönti.

Toinen yllättävä tieto tuoreessa tutkimuksessa on, että gynekologilla käynti jännittää joka kolmatta naista. Gynekologiset tutkimukset ovat sattuneet joka neljättä.

– Niin ei pitäisi olla, tutkimusten ei kuulu sattua. Jos gynekologilla käynti jännittää, siitä kannattaa mainita lääkärille. Tällöin lääkäri voi esimerkiksi selostaa normaalia tarkemmin, mitä tekee ja miksi.

Mikä on pääasiallinen ehkäisysi juuri nyt, 15–65-vuotias nainen?

Parisuhteessa
En käytä ehkäisyä 42 %
Hormonikierukka 16 %
Kondomi 13 %
E-pilleri 11 %
Sterilisaatio tai kohdunpoisto10 %

Sinkut
En käytä ehkäisyä 57 %
Kondomi 16 %
E-pilleri 10 %
Hormonikierukka 9 %
Sterilisaatio tai kohdunpoisto 6 %

67 %

naisista on käyttänyt e-pillereitä joskus elämänsä aikana.

42 %

kärsii PMS-oireista.

33 %

jännittää käyntiä gynekologilla, jopa pelkää.

23 %:a

on sattunut gynekologin vastaanotolla.

23 %

on kärsinyt lapsettomuudesta tai sen uhasta.

Lähde: Naisterveystutkimus, johon vastasi 1091 iältään 15–65-vuotiasta naista. Tutkimuksen toteutti IROResearch lääkeyhtiö MSD Finlandin toimeksiannosta.