Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Synnyttämättömälle naiselle kerrotaan liian harvoin hormonikierukasta.

Oho. Vain 11 prosenttia naisista käyttää e-pillereitä. Ei sillä, etteikö tarjontaa olisi: 72 prosenttia naisista kertoo lääkärin esitelleen pillereitä heille ja 67 prosenttia kertoo joskus myös syöneensä pillereitä. Luvut selviävät tuoreesta Naisterveystutkimuksesta. Miksi se on aina se e-pilleri, jota naisille ensimmäiseksi tuputetaan?

– Riippuu vähän siitä, minkä ikäisestä naisesta puhutaan. E-pillereiden ehkäisy­varmuus on hyvä, ja se on perinteisesti ollut nuorten naisten ensimmäinen vaihtoehto. Synnyttämättömälle naiselle harvoin puhutaan hormonikierukasta, mutta se on osittain vanhentunutta ajattelua. Hormonikierukan voi saada myös synnyttämätön, gynekologi Niklas Simberg lapsettomuusklinikka Dextrasta sanoo.

Hormonikierukan etuja on esimerkiksi se, että se ei lisää laskimoveritulppariskiä kuten yhdistelmäehkäisypillerit. Simberg haluaa silti rauhoitella myös tukosriskistä huolestuneita pillerin syöjiä. Raskaus tai abortti on paljon suurempi riski terveydelle kuin e-pillereiden syönti.

Toinen yllättävä tieto tuoreessa tutkimuksessa on, että gynekologilla käynti jännittää joka kolmatta naista. Gynekologiset tutkimukset ovat sattuneet joka neljättä.

– Niin ei pitäisi olla, tutkimusten ei kuulu sattua. Jos gynekologilla käynti jännittää, siitä kannattaa mainita lääkärille. Tällöin lääkäri voi esimerkiksi selostaa normaalia tarkemmin, mitä tekee ja miksi.

Mikä on pääasiallinen ehkäisysi juuri nyt, 15–65-vuotias nainen?

Parisuhteessa
En käytä ehkäisyä 42 %
Hormonikierukka 16 %
Kondomi 13 %
E-pilleri 11 %
Sterilisaatio tai kohdunpoisto10 %

Sinkut
En käytä ehkäisyä 57 %
Kondomi 16 %
E-pilleri 10 %
Hormonikierukka 9 %
Sterilisaatio tai kohdunpoisto 6 %

67 %

naisista on käyttänyt e-pillereitä joskus elämänsä aikana.

42 %

kärsii PMS-oireista.

33 %

jännittää käyntiä gynekologilla, jopa pelkää.

23 %:a

on sattunut gynekologin vastaanotolla.

23 %

on kärsinyt lapsettomuudesta tai sen uhasta.

Lähde: Naisterveystutkimus, johon vastasi 1091 iältään 15–65-vuotiasta naista. Tutkimuksen toteutti IROResearch lääkeyhtiö MSD Finlandin toimeksiannosta.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.