Anna ja Alma Miettinen olivat haluttua selfie-seuraa. Vuorossa näyttelijät Elina Knihtilä ja Tommi Korpela. Kuva: Antti Hämäläinen
Anna ja Alma Miettinen olivat haluttua selfie-seuraa. Vuorossa näyttelijät Elina Knihtilä ja Tommi Korpela. Kuva: Antti Hämäläinen

Oletko yhä pihalla eilisten Linnan juhlien olennaisista ja vähän vähemmän olennaisista yksityiskohdista? We got you covered.

Suomi on nyt satavuotias, ja yksi jos toinenkin parantelee eilisten juhlallisuuksien aiheuttamaa kohmeloa. Vaikka aamu alkoikin raukeana, muutama asia eilisissä kekkereissä jaksaa herättää edelleen kysymyksiä. Se on ihan ymmärrettävää.

Tässä kootut vastaukset:

1. Minne Jenni katosi?

Tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio kätteli kaikki Mariankadun puolelta ensin saapuneet juhlavieraat, mutta kättelyn toisen osuuden alussa häntä ei enää näkynyt. Sauli Niinistö otti vieraat vastaan yksin.

Lähetyksessä kerrottiin, että presidenttiparin lasta odottava Jenni piti kättelyiden välissä suunnitellun, tavallista pidemmän tauon. Hän palasi tv-kuviin toisen kättelyn loppupuolella.

2. Miksi Olli Lindholm saapui Linnaan yksin?

Itsenäisyyspäivän kutsu on aina henkilökohtainen, myös puolisolle. Omilla nimillään varustetun kutsun saavat vakiintuneet, pääsääntöisesti yhdessä asuvat parit, joten ketä tahansa ei voi Linnaan mukanaan tuoda. Tarvittaessa kutsuttu voi ottaa mukaansa myös avustajan.

Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm on puhunut avoimesti parisuhteestaan ja naisystävästään Eveliinasta. Olli kertoi haastattelussamme, että kutsu oli henkilökohtainen ja parisuhdeasiat ovat ennallaan. Jos kutsutulla on puoliso, mutta tämä ei ole saanut kutsua, kutsuttu voi olla yhteydessä presidentin kansliaan.

3. Miksi sitten Alma saapui Linnaan siskonsa kanssa?

Muusikko Alma oli yksi itsenäisyyspäivän kuvatuimmista vieraista kaksoissiskonsa Annan kanssa. Miksi hän sai tuoda Linnaan siskonsa?

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että myös Anna oli saanut henkilökohtaisen kutsun Linnaan. Hän on Alman taustalaulaja ja dj. 

4. Mitä Marketa kantoi kädessään?

Mika ja Marketa Häkkinen saivat monen muun urheilijan tavoin kutsun juhlimaan satavuotiasta Suomea. Kuva: Kalle Koponen
Mika ja Marketa Häkkinen saivat monen muun urheilijan tavoin kutsun juhlimaan satavuotiasta Suomea. Kuva: Kalle Koponen

Muhvi? Pörröinen pehmolelu? Valkoinen jättimarsu? Vai sittenkin iltalaukku?

F1-legenda Mika Häkkisen Marketa-vaimon asuste herätti runsaasti keskustelua kodeissa ja sosiaalisessa mediassa. Marketa saapui Linnaan kantaen kädessään valkoista, pörröistä asiaa. Esineen sijainnista päätellen voisi kuvitella, että kyseessä on laukku, mutta ulkonäkö saattaa hämätä...

5. Missä oli Eeva Ahtisaari?

Presidentti Martti Ahtisaari saapui juhliin ilman Eeva-vaimoaan. Muun muassa Ilta-Sanomat kertoo, että Eeva Ahtisaari ei pystynyt saapumaan itsenäisyyspäivän vastaanotolle, koska hänelle tehtiin jokin aika sitten vaativa jalkaleikkaus.

6. Miksi kaikkien titteleitä ei kerrottu lähetyksessä?

Mariankadun kättelyn loppupuolella Linnaan saapui useita nuoria, jotka esiteltiin etu- ja sukunimillään. Lisäksi heistä kerrottiin kotipaikkakunta.

Tänä vuonna juhliin kutsuttiin muiden ansioituneiden suomalaisten lisäksi vielä kaksi ansioitunutta nuorta jokaisesta Suomen maakunnasta. Nuoret saivat kutsut, koska he ovat edistäneet kannustavaa toimintakulttuuria esimerkiksi harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa, koulussa tai töissä tai vapaaehtoistoiminnassa.

Ankkuri

Miksi Alma toi siskonsa Linnaan ja 5 muuta asiaa, joita sinäkin ehkä ihmettelet vielä tänä aamuna

Voi rakas, vaikkakin hieman angstinen teini, se, että sinä et pidä Almasta, ei tee hänestä huonoa. Meriittejä tällä naisella kyllä on, ihan pienenä mainintana vaikkapa kansainvälinen menestys. Ulkonäköön en ota kantaa sen enempää, kuin että tuskin Linnaan kutsuttavia ulkonäön perusteella valitaan. Se tuskin on mikään kriteeri, ellei satu olemaan vaikkapa malli tai muu ulkoisilla avuillaan uraansa tekevä.
Lue kommentti

Työelämä ei muutu niin kauan kuin sadististen pomojen tekemisiä katsotaan läpi sormien. Aika, jona työelämässä piti vain sietää kaikenlaista, on lopussa.

Suomalaiset näyttelijät kertoivat tänään Ylellä elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen ahdistavista työmetodeista. Juttu on ahdistavaa luettavaa, ja suuri osa meistä tuomitsee työtavat, joita Louhimies on näyttelijöiden mukaan käyttänyt: muun muassa itsetunnon hajottamisen, päälle sylkemisen sekä vaaralliset ja ennalta sopimattomat kuvaukset. 

Moni on kauhistunut väitteistä, mutta sellainenkin ajatus saa kannatusta, että näyttelijän kannattaa vaihtaa alaa, jos ei kestä työn arkea. Virsi on valitettavan tuttu, eikä koske vain elokuva-alaa. Yhdessä sun toisessa työssä inhimillisten käytäntöjen esteenä on asenne, jonka mukaan kaikki mahdollinen pitää sietää, koska niin on ennenkin tehty. 

Omaa sukupolveani, viimeisen kymmenen vuoden aikana työelämään astuneita, moititaan toisinaan kummallisesta suhtautumisesta työhön. Pitkään työelämässä olleiden näkökulmasta on käsittämätöntä, etteivät milleniaalit takerru vähiin työpaikkoihin kaksin käsin vaan kehtaavat vaatia, että töissä olisi ahdistelusta täysin vapaa työilmapiiri ja asiansa osaavat esimiehet.

Moni eläkeikää lähestyvä näyttää ajattelevan, että varsinkin työelämän alkutaipaleella täytyy vain sietää kaikenlaista. Jos pomo nöyryyttää, anna mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, he neuvovat nuorempaa polvea. Heille vakaa työpaikka on arvo, joka ei kalpene, vaikka esimiehenä olisi ihmissuhdetaidoton ilkimys.

Työelämään 2000-luvun puolella astelleella sukupolvella on eri asenne. Meidän mielestämme sietämisen aika on lopussa.

Osittain kiitos #metoo-kampanjan, nykyiset nuoret työntekijät uskaltavat sanoa, ettei työpaikkakiusaamista, syrjintää tai ahdistelua tarvitse sietää. Jokaisella on oikeus saada inhimillistä, asiallista kohtelua työpaikallaan.

Vielä tämä oikeus ei toteudu. Osittain syy on esimiehissä, jotka käyttävät valta-asemaansa väärin taitojen puutteen seurauksena, ihan vain julmuuttaan tai koska kuvittelevat, että tarkoitus pyhittää keinot.

Osa ajattelee lannistuneena, ettei työelämällä ole tarjota kuin huonoa kohtelua.

Vikaa on myös kokeneissa työntekijöissä, jotka asennoituvat niin, ettei huonolle kohtelulle tarvitse eikä voi tehdä mitään – sanovat, että tällaista täällä on aina ollut, ja pomo on sitten vähän kummallinen tyyppi, jota kannattaa varoa.

Masentava totuus on, että ahdistelua, kiusaamista, syrjintää ja kaikenlaista muuta vallan väärinkäyttöä tapahtuu työpaikoilla edelleen. Osaamaton tai vallan päihdyttämä esimies pystyy samalla kurjistamaan työpaikan arjen ja torppaamaan alaistensa etenemismahdollisuudet.

Ne, jotka pystyvät, vaihtavat työpaikkaa tai alaa. Taloudellisen paineen, kovaa työmoraalia korostavan asenteen ja pienten piirien takia lähteminen ei aina ole mahdollista. Osa julmaan pomoon törmänneistä ajattelee lannistuneena, ettei työelämällä ole tarjota kuin huonoa kohtelua, ja tyytyy osaansa. 

Työelämä ei muutu paremmaksi sillä, että sadistisen esimiehen uhreiksi joutuneita pidetään herkkänahkaisina ja kehotetaan vaihtamaan alaa. Ihmiset, jotka haluavat asiallista kohtelua ja järkeviä työtehtäviä, vievät työelämää oikeaan suuntaan. Heidän tukenaan kannattaa olla. 

Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin työssään. 

Kaksonen! Tiedätkö, mitä horoskooppimerkkisi kertoo luonteestasi?

Kaksonen on varsinainen eläinradan superstara, joka onnistuu monessa ja jaksaa painaa. Kaksosen sisällä on vahva palo, jonka takia hän ei pysähdy koskaan.

Merkin suurimpiin vahvuuksiin kuuluvat ainainen innostuneisuus ja nopeus. Kaksonen ei jää koskaan tumput suorina odottamaan jotain tapahtuvaksi. Sen sijaan hän liikkuu nopeasti tilanteesta toiseen ja sopeutuu uuteen vaivatta. Ainainen liikkuvuus on toisaalta kaksosen suurin haaste. Sen takia merkin voi olla vaikea keskittyä. Toisten silmään kaksosen jatkuva liikehdintä voi olla rasittavaa.

Kaksonen ei jää koskaan tumput suorina odottamaan jotain tapahtuvaksi.

Kaksosella on sana hallussa – niin suullisesti kuin kirjallisesti. Kaksonen ei jää vaitonaiseksi missään tilanteessa. Siksi merkki onkin mitä loistavin jutustelukumppani – ainakin jos vastapuoli on valmis kuuntelemaan. Joskus kaksosen on vaikeaa malttaa ja ottaa vastaan toisten sanomisia. Vaikka yleensä kaksonen on ennen kaikkea leikkisä ja karismaattinen, hän saattaa olla myös itsekäs.

Nopeasti liikkuvat myös kaksosen ajatukset. Merkki on varsin älykäs, nokkela ja kekseliäs. Nämä ominaisuudet yhdistettynä loistaviin sosiaalisiin taitoihin tekevät kaksosesta moneen ammattiin sopivan moniosaajan. Yksitoikkoinen työ ei kaksoselle kuitenkaan sovi.

Kaksonen janoaa jatkuvasti muutosta ja kyllästyy helposti.

Koska kaksonen on nopeatempoinen ja vähän levoton sielu, hänelle voi välillä olla vaikeaa saada asioita hoidettua loppuun saakka. Myös ainainen uteliaisuus vie hänet helposti sivupoluille. Merkillä on myös taipumusta vaihtaa mielipidettään lennosta. Kaksonen janoaa jatkuvasti muutosta ja kyllästyy helposti. Hän voikin pahimmillaan olla varsin rasittava Duracell-pupu, jonka menoa ei saa hillittyä millään keinolla.

Ihmissuhteet ja rakkaus

Ystävänä ja tuttavana kaksonen on varsinainen helmi – sosiaalisesti taidokas ilopilleri on juhlien sydän. Syvemmissä ihmissuhteissa merkin nopeatempoisuus saattaa kuitenkin painaa. Kaksosen voi olla vaikea asettua aloilleen suhteeseen. Kaksosen suurin haaste on opetella kuuntelemaan ja kunnioittamaan toista. Yleensä kaksosen saa kesytettyä vain toinen itsetunnoltaan vahva merkki, kuten oinas tai leijona.

Toisista merkeistä parhaiten kaksoselle sopivat oinas, vesimies, leijona ja jousimies. 

Terveys

Vaikka nopeatempoinen kaksonen vaikuttaa kestävän hektistäkin elämää, stressi on hänelle usein varsin tuhoisaa. Siksi kaksosen kannattaa välillä tosissaan keskittyä rentoutumiseen ja itsestään huolehtimiseen. Jos kaksonen ei pidä huolta itsestään, hän palaa helposti loppuun.

Synkimmät piirteet

Brittiastrologi Stella Hyden mukaan kaksosen viattomalta vaikuttavan ulkokuoren alla piilee tunteeton, huonokäytöksinen juoruilija. Sitoutumiskammoiset, vastuuttomat, helposti tylsistyvät ja jatkuvasti tyytymättömät kaksoset eivät koskaan tunnu aikuistuvan.

Lue lisää: Ahne, itsekäs, kiusaaja... Brittiastrologi listasi horoskooppimerkkien pimeät puolet

Kuuluisia kaksosia

Marilyn Monroe, Anne Frank, Angelina Jolie, Che Guevara, Rafael Nadal, Donald Trump, Nicole Kidman, Clint Eastwood, Morgan Freeman, Paul McCartney

Kaksonen kiteytettynä

 • Kaksosen vahvuudet TOP 5: Nopeus, uteliaisuus, älykkyys, sosiaalisuus, muuntautumiskyky 
 • Kaksosen heikkoudet TOP 5: Tuuliviirimäisyys, itsekkyys, sitoutumiskammoisuus, hermostuneisuus, juoruilu
 • Hallitseva planeetta: Merkurius
 • Onnen päivä: Keskiviikko
 • Onnen väri: Keltainen
 • Onnen kivi: Akaatti, turmaliini
 • Elementti: Ilma
 • Luonne: Muuttuva
 • Laatu: Maskuliininen, positiivinen
 • Metalli: Elohopea
 • Kukka: Ruusu, kielo, kurjenpolvi, pelargonia, lilja, kehäkukka
 • Eläin: Apinat, papukaijat, perhoset
 • Onnenluku: 5

Me Naiset julkaisee kunkin horoskooppimerkin luonneanalyysin vuorollaan joka kolmas päivä 13.3.–4.4. aikana. Ravun luonneanalyysi julkaistaan torstaina 22.3..

Lähteet: astro.fi, ennustukset.com, Bustle, Yout Tango