Jos työkaverisi nykii naamaansa hassusti tai hänen poskensa punottavat, se saattaa kertoa siitä, että hän ratkoo vaikeaa tehtävää. Kuva: Shutterstock
Jos työkaverisi nykii naamaansa hassusti tai hänen poskensa punottavat, se saattaa kertoa siitä, että hän ratkoo vaikeaa tehtävää. Kuva: Shutterstock

Ihan puhki stressaavan työpäivän jälkeen? Ei ihme, sillä vaativa ajattelu syö rutkasti energiaa.

Olet istunut koko päivän paikoillasi, mutta aivosi ovat pauhanneet koko päivän. Työpäivän jälkeen tuntuu, että olet niin henkisesti kuin fyysisestikin aivan puhki. Ja vatsakin kurnii, vaikket ole liikkunut kahviautomaattia kauemmas. Kuulostaako tutulta?

Fyysistä työtä tekevä saattaa ihmetellä, mikä istumisessa oikein kuluttaa. Vastaus on ajattelu. Se nimittäin todella kuluttaa paljon energiaa – kunhan ajattelu on tarpeeksi vaativaa.

– Aivoissa ei periaatteessa kulu enempää energiaa silloin kun ajattelemme, sillä aivot toimii tavallaan koko ajan yhtä voimakkaasti, aivotutkija, kognitiotieteen dosentti Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta kertoo.

– Mutta kun rupeamme ajattelemaan jotain vaikeaa tai kiinnostavaa, energiaa kuluu enemmän, koska muutokset alkavat tapahtua kehossa. Niinpä voidaan todella sanoa, että vaativa ajattelu kuluttaa paljon enemmän energiaa verrattuna esimerkiksi siihen, että istuu tylsistyneenä ajattelematta mitään.

”Kun mieli aktivoituu, se aktivoi myös kehoa.”

Huotilainen kutsuu tätä flow-tilaksi. Pystymme silloin keskittymään tavallista paremmin ja saamme itsestämme eniten irti henkisesti.

Ankara ajattelu näkyy kehossamme usein pieninä, fyysisinä asioina, vaikka istuisimmekin paikallaan. Pulssi nousee, posket voivat punottaa ja asento saattaa muuttua hieman etukenoksi. Lisäksi saatamme nyökytellä, ja kätemme ehkä heiluvat tavallista enemmän.

– Nämä ovat aivojen ohjaamia muutoksia. Ne johtuvat siitä, että mieli ja keho ovat toistensa vastinpareja ja heijastavat toistensa toimintaa. Kun mieli aktivoituu, se aktivoi myös kehoa, Huotilainen selittää.

Kuinka paljon kaloreita kuluu?

Jos kanadalaistutkimusta on uskominen, intensiivinen ajattelu kuluttaa kaloreita jopa kaksinkertaisen määrän verrattuna siihen, että aivoissa ei liikkuisi mitään ihmeellistä. Tällainen tulos saatiin, kun koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisen ryhmän ei pitänyt tehdä mitään, toinen ryhmä teki tiivistelmiä tekstinpätkistä ja kolmas ryhmä sai tehtäväkseen vaativia muistitehtäviä.

Lopputulos oli se, että älyllisesti vaikeimman tehtävän saaneella kolmannella ryhmällä kaloreita kului kaksi kertaa enenmmän kuin ryhmällä, joka ei tehnyt mitään. Lisäksi vaativan muistitehtävän saaneiden stressihormoneiden taso kohosi, mikä nosti hieman sydämensykettä ja verenpainetta. Tämä heijastui suoraan myös energiankulutukseen, jolloin myös aivojen energiantarve kasvoi.

”Levossa aivot käyttävät suurimman osan energiastamme.”

Scientific American -lehden mukaan aivot ovat melkoinen energiasyöppö. Ne kuluttavat keskimäärin 20 prosenttia ihmisen tarvitsemasta energiamäärästä.

– Luku voi olla jopa suurempi, kun istuu paikallaan. Levossa aivot käyttävät suurimman osan energiastamme, vaikka tietysti juostessa lihakset tarvitsevat aivoja enemmän energiaa, Huotilainen sanoo.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00