Apua, miehelläni on krapula! Kuva: Shutterstock
Apua, miehelläni on krapula! Kuva: Shutterstock

Apua, kondomi puhkesi, mitä teen? Terveysneuvontanumero on pelastanut useissa kiperissä (ja vähän noloissakin) tilanteissa. Nyt soittelusta kuitenkin tulee loppu.

Nyt on hätä! Pääkaupunkiseudulla palvellut terveysneuvontanumero 09 100 23 aiotaan lakkauttaa ensi vuoden alussa, kertoi Helsingin Sanomat. Palvelunumerossa sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat ovat tarjonneet hoito-ohjeita ympäri vuorokauden.

Mitä ihmettä jatkossa kuuluu tehdä, kun tulee hätä? Hätä, joka ei ole niin iso, että ihan hätänumeroon kehtaisi rimpauttaa, vaan sellainen vakava pikkuhätä. Kuten tämä:

”Terve. Sellaista vaan kyselisin, että mitä ootte mieltä, kun kondomi puhkesi yhdynnässä, ja nyt on kierron viides päivä, niin voinko luottaa, ettei ole mitään riskiä, vai pitäisikö sellainen jälkiehkäisypilleri hakea?”

Ei tuon asian takia viitisisi päivystykseenkään lähteä jonottamaan. (Varsinkin, kun terveysneuvontanumerossa osattiin heti vastata: ”Ei tarvitse hakea.”)

Terveysneuvontanumerosta on vuosien varrella saatu apua, neuvoja, tukea ja jopa lohdutustakin usean pikkuhädän kohdalla. Kuten näiden:

”2-vuotias tyttäreni oli löytänyt suihkun jälkeen ison, paksun spriitussin, jolla oli värittänyt koko alapäänsä. Paitsi että sininen väri ei lähtenyt mihinkään, pissatessa se myös kirveli niin, että tyttäreni vain huusi. Puhelinnumerosta saatu apu oli tälläkin kerralla järkevää ja asiallista.”

”Mieheni oli kerran niin pahassa krapulassa, että soitin terveysneuvontaan kysyäkseni, pitäisikö hänet viedä sairaalan. Aloitin puhelun kuvailemalla oireita (tärinä, kuume, oksentelu, heikkovointisuus) ja kerroin, ettei hän ollut saanut syötyä tai juotua mitään 24 tuntiin. Asiani otettiin ihan vakavasti ja neuvottiin kokeilemaan mehukeittoa. Se toimi, ja sairaalareissu vältettiin, kun saatiin vähän nesteitä elimistöön. Soittotilanteessa olin kyllä oikeasti aika paniikissa. Ei ollut hauskaa seurata miehen itseaiheutettua myrkytystilaa voimattomana vierestä.”

”Kesällä mieheni napaan taapersi punkki ja kiinnittyi sinne navan uumeniin. Kaivoin ja kaivoin sitä punkkiraudalla, mutta niin vain punkin pää katkesi. Soitimme palvelunumeroon. Ystävällinen täti neuvoi soittamaan lääkärille ja tilaamaan antibioottikuurin.”

”3-vuotias poikani leikki iltapalalla dinosaurusta ja haukkasi ohuen juomalasin reunasta niin, että lasi meni rikki, ja sirpaleet lensivät ympäriinsä. Emme löytäneet kaikkia puuttuvia sirpaleita, joten pelkäsin, että poika oli nielaissut osan lasinpalasista. Taas tarvittiin terveysneuvontanumeroa. Sieltä rauhoiteltiin ihanasti ja kerrottiin, millaisia oireita tulisi tarkkailla.”

RIP pääkaupunkiseudun terveysneuvontanumero. Tästä lähin päivystysajan ulkopuolella neuvoja haluavan on etsittävä netistä tai puhelinluettelosta lähimmän päivystyspisteen kuten päivystävän sairaalan numero.

Nähdään päivystyksissä ja netin keskustelupalstoilla!

Lue myös:


Sattuuko? ”Sano haaaaa...”, neuvoo Jenni Vartiainen


Tunnista, mistä päänsärkysi johtuu – ja miten sitä kannattaa hoitaa


Vuoden kuumottavin sovellus on täällä


9 viatonta kysymystä, jotka saavat jokaisen paniikkiin