Apua, miehelläni on krapula! Kuva: Shutterstock
Apua, miehelläni on krapula! Kuva: Shutterstock

Apua, kondomi puhkesi, mitä teen? Terveysneuvontanumero on pelastanut useissa kiperissä (ja vähän noloissakin) tilanteissa. Nyt soittelusta kuitenkin tulee loppu.

Nyt on hätä! Pääkaupunkiseudulla palvellut terveysneuvontanumero 09 100 23 aiotaan lakkauttaa ensi vuoden alussa, kertoi Helsingin Sanomat. Palvelunumerossa sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat ovat tarjonneet hoito-ohjeita ympäri vuorokauden.

Mitä ihmettä jatkossa kuuluu tehdä, kun tulee hätä? Hätä, joka ei ole niin iso, että ihan hätänumeroon kehtaisi rimpauttaa, vaan sellainen vakava pikkuhätä. Kuten tämä:

”Terve. Sellaista vaan kyselisin, että mitä ootte mieltä, kun kondomi puhkesi yhdynnässä, ja nyt on kierron viides päivä, niin voinko luottaa, ettei ole mitään riskiä, vai pitäisikö sellainen jälkiehkäisypilleri hakea?”

Ei tuon asian takia viitisisi päivystykseenkään lähteä jonottamaan. (Varsinkin, kun terveysneuvontanumerossa osattiin heti vastata: ”Ei tarvitse hakea.”)

Terveysneuvontanumerosta on vuosien varrella saatu apua, neuvoja, tukea ja jopa lohdutustakin usean pikkuhädän kohdalla. Kuten näiden:

”2-vuotias tyttäreni oli löytänyt suihkun jälkeen ison, paksun spriitussin, jolla oli värittänyt koko alapäänsä. Paitsi että sininen väri ei lähtenyt mihinkään, pissatessa se myös kirveli niin, että tyttäreni vain huusi. Puhelinnumerosta saatu apu oli tälläkin kerralla järkevää ja asiallista.”

”Mieheni oli kerran niin pahassa krapulassa, että soitin terveysneuvontaan kysyäkseni, pitäisikö hänet viedä sairaalan. Aloitin puhelun kuvailemalla oireita (tärinä, kuume, oksentelu, heikkovointisuus) ja kerroin, ettei hän ollut saanut syötyä tai juotua mitään 24 tuntiin. Asiani otettiin ihan vakavasti ja neuvottiin kokeilemaan mehukeittoa. Se toimi, ja sairaalareissu vältettiin, kun saatiin vähän nesteitä elimistöön. Soittotilanteessa olin kyllä oikeasti aika paniikissa. Ei ollut hauskaa seurata miehen itseaiheutettua myrkytystilaa voimattomana vierestä.”

”Kesällä mieheni napaan taapersi punkki ja kiinnittyi sinne navan uumeniin. Kaivoin ja kaivoin sitä punkkiraudalla, mutta niin vain punkin pää katkesi. Soitimme palvelunumeroon. Ystävällinen täti neuvoi soittamaan lääkärille ja tilaamaan antibioottikuurin.”

”3-vuotias poikani leikki iltapalalla dinosaurusta ja haukkasi ohuen juomalasin reunasta niin, että lasi meni rikki, ja sirpaleet lensivät ympäriinsä. Emme löytäneet kaikkia puuttuvia sirpaleita, joten pelkäsin, että poika oli nielaissut osan lasinpalasista. Taas tarvittiin terveysneuvontanumeroa. Sieltä rauhoiteltiin ihanasti ja kerrottiin, millaisia oireita tulisi tarkkailla.”

RIP pääkaupunkiseudun terveysneuvontanumero. Tästä lähin päivystysajan ulkopuolella neuvoja haluavan on etsittävä netistä tai puhelinluettelosta lähimmän päivystyspisteen kuten päivystävän sairaalan numero.

Nähdään päivystyksissä ja netin keskustelupalstoilla!

Lue myös:


Sattuuko? ”Sano haaaaa...”, neuvoo Jenni Vartiainen


Tunnista, mistä päänsärkysi johtuu – ja miten sitä kannattaa hoitaa


Vuoden kuumottavin sovellus on täällä


9 viatonta kysymystä, jotka saavat jokaisen paniikkiin

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.