Ei oikeaoppista brony-meininkiä, mutta läheltä liippaa. Brittien seurapiiritähti Katie Price pukeutui poniksi mainostaessaan ratsastusvaattemallistoaan. Kuva: Shutterstock
Ei oikeaoppista brony-meininkiä, mutta läheltä liippaa. Brittien seurapiiritähti Katie Price pukeutui poniksi mainostaessaan ratsastusvaattemallistoaan. Kuva: Shutterstock

Jos Helsingissä kuuluu tänä viikonloppuna tavallista enemmän kavioiden kopsetta, älä ihmettele. Brony-harrastajat eli My Little Pony -fanit ne vain siellä ilakoivat!

Viikonloppuna Finlandia-talo täyttyy poniharrastajista. Miespuolisten My Little Pony: Ystävyyden taikaa -fanien eli bronyjen järjestö Suomen bronyt ry järjestää Helsingissä kolmepäiväisen tapahtuman, jossa värikkäiden pikkuponien fanit tapaavat toisiaan. Crystal Fair -tapahtuman kunniavieraaana nähdään esimerkiksi Ystävyys on taikaa -sarjan ääninäyttelijä Tabitha St. Germain.

Crystal Fair -tapahtuman pr-vastaava Simo Salminen kertoo, että viikonlopun aikana tapahtumaan odotetaan noin 600–700 vierasta, joista suurin osa tulee olemaan miehiä. Salmisen mukaan lippuja myytiin ennakkoon hyvin, vaikka myynti käynnistyikin hitaasti. Paikalla tuskin nähdään menoa ihmettelemään tulleita turisteja, sillä lippujen hinnat on pidetty korkealla. Kolmen päivän lipusta sai maksaa 80 euroa, päivälipulle hintaa tulee 35 euroa.

Helsingin Sanomat nosti bronyt esiin jo vuonna 2012. Salmisen mukaan fanittajien määrä on vain noussut viime vuosien aikana.

– Faneja tulee koko ajan lisää. Sarjaa tehdää ainakin seuraavat viisi vuotta, joten miksi yhteisö lakkaisi olemasta? Tulevaisuus riippuu täysin siitä, miten sarjaa jatketaan, Salminen pohtii.

My Little Pony: Ystävyyden taikaa -sarjan esittäminen alkoi vuonna 2010. Nyt sarjasta näytetään neljättä tuotantokautta. Ohjelma oli suunnattu lapsille, mutta internetsuosion myötä siitä tuli nuorten aikuisten ja aikuisten miesten juttu. Tämä on herättänyt monissa hämmennystä, ja Salminenkin on törmännyt ennakkoluuloihin.

– Suomessa ihmiset ovat ymmärtäväisiä, mutta olen kuullut monelta ennakkoluuloisesta suhtautumisesta. Onneksi moni fani osaa ottaa asian huumorilla. Toisten hyväksyminen on tärkeää yhteisössämme.

Crystal Fairin tapahtumia voi seurata Twitterissä tapahtuman virallisella tilillä, jonne laitetaan kuvia läpi viikonlopun: @crystalfaircon.

Lue myös:

Hurmaava ilmiö: Nämä pojat sanovat sen kauniimmin

Kasvatetaanko tytöistä uraohjuksia näillä leluilla?

Joukkorahoitus onnistui – tavis-Barbie on kohta totta

Mitä tapahtuu, jos katsoo juhannusyönä kaivoon? Entä paljonko Koskenkorva maksoi 30 vuotta sitten juhannuksena? Testaa tietämyksesi Me Naisten juhannusvisassa.

 Linda-siideri oli 20 vuotta sitten suosittu juhannusjuoma. Vuosina 1998–1999 sitä myytiin yhteensä peräti 8,9 miljoonaa pulloa (2,9 miljoonaa litraa). Kuinka monta penniä/markkaa Linda Lampenius sai itse siideristä per litra?


Myös Koskenkorva on ollut suosittu juhannusjuoma. Paljonko 30 vuotta sitten (juhannuksena 1988) joutui maksamaan puolen litran pullosta?


Juhannukseen liittyy monia taikoja. Jos katsoo kaivoon juhannusyönä, mitä sieltä näkee?


Tarinan mukaan niin monta kertaa kuin käki kukkuu juhannusyönä niin monta vuotta on sulhasen löytymiseen. Mutta mitä tapahtuu, jos käki ei kuku ollenkaan?


Milloin on ollut kaikista helteisin juhannuspäivä talvisodan jälkeen?


Pamela Andersson lennätettiin yksityiskoneella Suomeen juhannuksena 2007. Kuka näistä miehistä lennätti silloisen Baywatch-tähden Raumanmeren juhannusfestareille?


Juhannus on suuri mökkijuhla. Kuinka monta kesämökkiä Suomessa on?


Missä kunnassa kesämökkejä on kaikista eniten?


Vuodesta 1955 juhannusta on vietetty Suomessa aina kesäkuun 19. ja 26. päivän väliin sattuvana lauantaina. Milloin juhannusta (juhannuspäivä) vietettiin ennen vuotta 1955?


Vihdanheiton MM-kisat järjestetään perinteisesti juhannuksena Urjalassa. Mikä on tiettävästi vihdanheiton maailmanennätys?


Ei mennyt putkeen!

 

Mutta kuka nyt jotain vuosikymmenten takaisia nippelitietoja muistaisi.


Vau!

 

Nyt voit tuulettaa! Sinulla on nimittäin tilastojen lisäksi kaiken maailman juhannustaiat hämmästyttävän hyvin hallussa. Muistivihkostasi taitaa löytyä myös taulukko Kossun hinnankehityksestä.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta ja Mieletön elokuu ovat kesäleffojen aatelia.

IS TV-LEHTI: Suomen suven romanttinen taika valjastettiin elokuviin jo Suomi-Filmin kulta-aikana.

Yksi esimerkki on nyt nähtävä Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta vuodelta 1950. Ville Salmisen elokuva kertoo kesäisistä seikkailuista sisävesilaivalla kauniissa järvimaisemissa.

Menneinä vuosikymmeninä kesäromantiikka kukki nimenomaan maaseudulla: heinäladoissa heinät pöllysivät ja Hilja maitotyttö pulahti järveen ilkosillaan.

Nykyvinkkelistä nämä maaseudulle sijoittuvat romanttiset elokuvat ovat mitä parhainta nostaolgiaa.

Myös 2000-luvulle tultaessa on syntynyt useampi kotimainen kesäleffa. Uudessa nousussa ovat etenkin naisiin keskittyvät, naisten tekemät kesäelokuvat.

Nyt nähdään Taru Mäkelän ohjaama, vuonna 2013 ilmestynyt Mieletön elokuu. Se on kepeän nostalginen rakkauskomedia taustanaan heinä-elokuun taitteessa 1962 järjestetyt Helsingin kansainväliset nuorisofestivaalit. Kati Outinen, Elena Leeve ja Laura Birn esittävät helsinkiläisiä naisia, joista kukin kokee festarihuumassa oman romanssinsa. Moskovasta käsin organisoitu nuorisofestivaali toi Helsinkiin noin 12 000 ulkomaista vierasta 136 eri maasta – ja samalla tuulahduksen kylmän sodan huuruja.

Älä missaa näitä! Juhannusyönä Teema & Fem -kanavalla esitetään putkeen myös neljä iskelmäelokuvaa. Kahdessa niistä, Tähtisumua (1961) ja Toivelauluja (1961), nähdään isossa osassa näyttelijä Esko Salminen.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta, TV1 klo 13.35

Mieletön elokuu,  TV1 klo 20.45

Tähtisumua, Teema & Fem klo 23.07

Toivelauluja, Teema & Fem klo 0.35