Omaishoitajan opas sesonkitaudeista raskaimman kohtaamiseen.

Talven flunssasesonki velloo kiihkeänä. Influenssavirus voi kaataa ihmisen petiin moneksi päiväksi ja saattaa potilaan jopa sairaalakuntoon. Myös monia lievempiä nuhakuumepöpöjä leviää ilmassa, kun ihmiset pärskivät, yskähtelevät ja niistävät valtoimenaan.

Puolta väestöstä uhkaa flunssakauden pelottavin kuokkavieras: miesflunssa. Tuo kavala, toimintakyvyn kokonaan lamaannuttava tauti  sairastuttaa nimensä mukaisesti lähes pelkästään miehiä. Myös naiset voivat silti levittää miesflunssaa: tavallinen flunssa muuttuu perheen sisällä helposti miesflunssaksi siirtyessään naisesta mieheen.

Tässä pikaohjeet omaishoitajille maailman tuskallisimman taudin kanssa taistelemiseen.

1. Miten tunnistat?

Miesflunssan oireet muistuttavat monien yleisten hengitystieinfektioiden oireita: kuumetta, pää- ja lihassärkyä, kurkkukipua, tukkoisuutta ja yskää. Miesflunssan erottaa normiflunssasta siitä, että tauti tuntuu moninkertaisesti raskaammalta kuin muiden ihmisten flunssat ja kestää pitempään.

Oireet eivät näytä tai kuulosta pahoilta, kuumemittarin lukemat nousevat harvoin yli 37 asteen. Siitä huolimatta potilaan toimintakyky heikkenee olemattomiin. Hän kaatuu vaaka-asentoon ja alkaa ulista. Työkyky katoaa vähintään viikoksi. Tyypillinen miesflunssapotilas katsoo hoitajaansa vetistävin silmin vällyjen välistä ja pyytää kuumaa juotavaa.

2. Hoito-ohjeet

Miesflunssapotilaalle on tärkeintä täydellinen vuodelepo. Vaikka potilas näyttäisi kykeneväiseltä auttamaan kevyissä arkiaskareissa, hän ei kykene. Miesflunssan hoidossa oleellista on potilaan herkeämätön monitorointi siltä varalta, että hän tarvitsee lisää mehua, mieskoon nessuja, panadolia, yskänlääkettä, strepsilssiä, salmiakkia, metvurstivoileipiä tai kaukosäätimiä.

Toipilasvaiheessa on huomioitava, että vaikka tavallisen flunssan jälkeen ihminen voi palata koti- ja palkkatöiden pariin yhden kuumeettoman päivän jälkeen, miesflunssa vaatii kuumeettoman päivän jälkeen yhden (1) kuumeettoman viikon levon.

3. Huomioitavaa

Miesflunssaan sairastunut mies on herkässä tilassa ja hyvin hauras. Hoitajan on hyvä muistaa, että sairauden vähättely voi nopeasti pahentaa taudinkuvaa kuoleman porteille asti. Lisäksi nykytutkimus väittää, että miehet saattavat oikeasti kestää flunssaa huonommin ja kärsiä siitä enemmän kuin kehittyneemmät lajitoverinsa.

Silti: jos potilaan ulina ja vaikerrus ottaa kovasti päähän, miehen voi jättää sairastamaan itsekseen. Historiassa on raportoitu ihmeparantumisia tilanteissa, joissa passaaja puuttuu.

Niin iso tutkimus väittää. Arvatkaa, onko toiseksi haluttavin 50-vuotias nainen?

Tiedettä on taas tehty! Jenkeissä, jossa on tutkittu isoa otosta deittipalvelun asiakkaita. Tutkimuksen annista on uutisoitu paljon, ja sieltä löytyy kiinnostavia tuloksia, muun muassa se, että parhaiten nettideittailussa toimivat ”terve” -tyyppiset lyhyet keskustelunaloitukset. Monisanaisuus ei toimi. 

Mutta ei mennä siihen. Tutkimuksessa nimittäin havaittiin lisäksi, että pieni osa deittailijoista oli kaikkien mielestä kiinnostavia ja sai valtaosan viesteistä. Deittailijat asettuivat selvään järjestykseen haluttavuutensa perusteella – ja kun järjestystä tarkastellaan, käy ilmi, että naisten haluttavuus vähenee tasaisesti heti 18 ikävuoden jälkeen. Miehet taas ovat heteronaisten mielestä kiinnostavimmillaan 50-vuotiaina.

Tieto on kaikkien aikuisten naisten kannalta masentava, mutta se toisaalta selittää muutamia julkkisliittoja ja miljoona elokuvaa, joissa yli viisikymppisen sankarismiehen tyttöystävä on 25-vuotias ja sivuosassa, sankarin mummon roolissa, on nelikymppinen nainen. Mitä sanoo tutkimustuloksesta rakkaudesta vastikään itsekin uutta tutkimustietoa julkaissut kasvatustieteen professori Satu Uusiautti Lapin yliopistosta?

–  Minusta tässä voisi vähän kyseenalaistaa deittipalvelun valintaa. Tutkimusaineiston mukaan haluttavimpia kumppaneita ovat nuoret aasialaissyntyiset naiset ja miehistä 50-vuotiaat, valkoiset heteromiehet. Se herättää kysymyksiä: minkälainen kysyntä ja tarjonta tutkitussa deittipalvelussa kohtaa? Ja voikohan tulosta yleistää?

”Tutkimuksessa nimittäin havaittiin lisäksi, että pieni osa deittailijoista oli kaikkien mielestä kiinnostavia.”

Uusiautti toteaa, että vaikkei menisi julistamaan tutkimustuloksia totuutena, arkikokemus kertoo samaa: miehen vanheneminen ei ole yhtä epäseksikästä kuin naisen. Viisikymppisen naisen on vaikeaa löytää nuorta tai ikäistään romanttista seuraa. Miksi miehen ei ole? Eikö ole erikoista, että vaikka kulttuurissamme ihannoidaan nuoruutta, monenikäiset naiset yhä edelleen tykkäävät keski-ikäisistä miehistä?

– Osittain asiaa voisi ehkä selittää kehityspsykologialla. Naiset ja miehet kehittyvät hyvin eri tahtiin, joten naiset saattaisivat siksi hakea vanhempaa miestä. Sellainen on jo aikuiseksi kasvanut ja siksi luotettava, Uusiautti miettii.

Perinteisesti vanhemman miehen vetovoimaa on selitetty sillä, että naiset hakevat puolisosta taloudellista turvaa. Sellainen asetelma ei ehkä ole nykymaailman juttu, mutta vanhat kaavat voivat elää kulttuurissa yllättävän pitkään.

– Sosiaaliset normit istuvat tiukassa ja muuttuvat hitaammin kuin ympäristö, Uusiautti toteaa.

Uusiautti toteaa, että kumppaninvalintakriteereistä on paljon teorioita, ja eniten suosiota nauttii edelleen samanlaisuusteoria. Ihmiset hakevat useimmiten suunnilleen samanikäistä, samat arvot ja kiinnostuksen kohteet jakavaa ihmistä. Ehkä siksi reaalimaailmassa on monesti kaikesta huolimatta niin, että maailman upeimmat valiot, viisikymppiset miehet, seurustelevatkin viisikymppisten eivätkä 18-vuotiaiden naisten kanssa.

Todistus tosielämästä

Asiaa on kysyttävä myös 50-vuotiaalta, valkoiselta heteromieheltä. Kirjailija ja toimittaja Roman Schatz tosin kertoo puhelimessa täyttävänsä kohta 58 vuotta, mutta pystyy vahvistamaan tutkimustuloksen.

– Arkielämässäni en tee kyllä yhtään mitään sillä, vaikka olisinkin jonkun mielestä viehättävä. Mutta muistan, että kun 30-vuotiaana löysin ensimmäisen harmaan hiukseni, olin että voi helvetti. Nyt olen täysharmaa ja huomaan, että siitä on pelkästään hyötyä!

Schatz veikkaa, että viisikymppisen miehen lumovoima liittyy osittain siihen, että hänellä on luultavasti rahaa (”paitsi ei mulla”) tai jonkinlainen asema. Osittain kyse on iän tuomasta viisaudesta.

”Nyt olen täysharmaa ja huomaan, että siitä on pelkästään hyötyä!”

– Kyllä osa meistä viisastuu! Minä ainakin olen pitkäjänteisempi, suvaitsevaisempi, anteeksiantavaisempi ja ymmärtäväisempi ihminen ja rennompi isä ja rakastaja nyt kuin kolmekymppisenä. Tässä iässä miehellä on joka päivä riski saada sydäninfarkti, aivoinfarkti ja kolme syöpää. Tietoisuus siitä muuttaa elämänasennetta.

Schatz muistelee, että kolmekymppisenä elämäntilanne ei tukenut rentoutta: yhtä aikaa piti suorittaa isyyttä, uraa ja avioliittoa, ja missään ei pystynyt onnistumaan tarpeeksi hyvin.

– Se oli idioottimaista aikaa. Nyt mun ei tarvitse enää miettiä, mitä musta tulee isona tai näyttää maailmalle – tai edes omalle faijalle, koska hän on kuollut.
 

Sohvaperunat-sarjan uudet jaksot alkavat 31. elokuuta.

Suomalaisten tv-katsojien sisimpiä tulkitseva Sohvaperunat palaa televisioon kuudennen kauden jaksoilla.

Mukana on tällä kertaa ennätysmäärä sohvaperunoita, kun viidenneltä kaudelta tutut kotiyleisöt jatkavat ja mukaan tulee myös kaksi uutta sohvakuntaa.

Uusia henkilöitä on kuitenkin vain kolme. Jo ensimmäiseltä kaudelta tuttu, ”marsumiehenä” tunnettu Jussi-Pekka palaa sarjaan. Sohvakaveri tosin on vaihtunut: Kun ensimmäisellä kaudella televisiota tutkailtiin Aliisan kanssa, tällä kertaa viereen istahtaakin naapuri-Jarno.

Tosifanit muistanevat turkulaisen Jussi-Pekan filosofiaa viljelleenä hahmona, joka istahti sohvalleen yllään jussipaita ja kollarit – sekä käsivarrellaan marsu.

Tämä veikkonen on jo riittävä syy siihen, miksi uusi kausi kiinnostaa jälleen, mutta myös näitä sohvaporukoita kannattaa seurata.

1. Ukkiskerho. Helsingin Lauttasaaressa senioritalon töllön äärelle kokoontuvat Ukkikset, eli Eero, Henkka, Veikko ja Åke, joka liittyi kerhoon Paavon menehdyttyä. Ukkikset päivittelevät tapahtumia ja valloittavat katsojat rennonletkeällä meiningillään. Saattaapa lasiin eksyä välillä snapsikin.

Ukkikset ovat sarjan suosituimpia henkilöitä. Kuva: Pyry Pietiläinen / Yle kuvapalvelu
Ukkikset ovat sarjan suosituimpia henkilöitä. Kuva: Pyry Pietiläinen / Yle kuvapalvelu

2. Äiti ja tytär Ranualta. Marja ja Eija ovat monen äiti-tytärparin tiivistymä. Marja saattaa välillä ihan kasuaalisti udella tyttäreltään, onko Tinderistä löytynyt poikia – ja Eija kertoo.

3. Tatuoidut turkulaiset. Osku ja Juhani ovat nousseet yhdeksi sohvisten ihailluimmista pareista. Verratonta Turun murretta vääntävät miehet ovat sanallisen huumorin taitajia. Ohjelman vastaava tuottaja Pauliina Ojala kertoi taannoin, että tuotantoyhtiö saa välitettäväkseen useita treffipyyntöjä kyseisille kaveruksille

4. Näe tv-tarjonnan parhaat palat. Ei tarvitse itse katsoa tunnin mittaista sarjaa, kun Sohvaperunat tiivistävät sen kymmeneen minuuttiin. Ja vaikka tv:tä olisi itse katsonut etukäteen, pystyy sohvaperunoiden näkemyksiin varmasti samaistumaan!

 

Sarjan kuudes kausi alkaa 24.8. nähtävällä parhaat palat -jaksolla, ja uusia jaksoja päästään ihastelemaan siitä viikon kuluttua.

Sohvaperunat on voittanut parhaan viihdeohjelman Kultaisen Venlan vuosina 2016 ja 2017.