Omaishoitajan opas sesonkitaudeista raskaimman kohtaamiseen.

Talven flunssasesonki velloo kiihkeänä. Influenssavirus voi kaataa ihmisen petiin moneksi päiväksi ja saattaa potilaan jopa sairaalakuntoon. Myös monia lievempiä nuhakuumepöpöjä leviää ilmassa, kun ihmiset pärskivät, yskähtelevät ja niistävät valtoimenaan.

Puolta väestöstä uhkaa flunssakauden pelottavin kuokkavieras: miesflunssa. Tuo kavala, toimintakyvyn kokonaan lamaannuttava tauti  sairastuttaa nimensä mukaisesti lähes pelkästään miehiä. Myös naiset voivat silti levittää miesflunssaa: tavallinen flunssa muuttuu perheen sisällä helposti miesflunssaksi siirtyessään naisesta mieheen.

Tässä pikaohjeet omaishoitajille maailman tuskallisimman taudin kanssa taistelemiseen.

1. Miten tunnistat?

Miesflunssan oireet muistuttavat monien yleisten hengitystieinfektioiden oireita: kuumetta, pää- ja lihassärkyä, kurkkukipua, tukkoisuutta ja yskää. Miesflunssan erottaa normiflunssasta siitä, että tauti tuntuu moninkertaisesti raskaammalta kuin muiden ihmisten flunssat ja kestää pitempään.

Oireet eivät näytä tai kuulosta pahoilta, kuumemittarin lukemat nousevat harvoin yli 37 asteen. Siitä huolimatta potilaan toimintakyky heikkenee olemattomiin. Hän kaatuu vaaka-asentoon ja alkaa ulista. Työkyky katoaa vähintään viikoksi. Tyypillinen miesflunssapotilas katsoo hoitajaansa vetistävin silmin vällyjen välistä ja pyytää kuumaa juotavaa.

2. Hoito-ohjeet

Miesflunssapotilaalle on tärkeintä täydellinen vuodelepo. Vaikka potilas näyttäisi kykeneväiseltä auttamaan kevyissä arkiaskareissa, hän ei kykene. Miesflunssan hoidossa oleellista on potilaan herkeämätön monitorointi siltä varalta, että hän tarvitsee lisää mehua, mieskoon nessuja, panadolia, yskänlääkettä, strepsilssiä, salmiakkia, metvurstivoileipiä tai kaukosäätimiä.

Toipilasvaiheessa on huomioitava, että vaikka tavallisen flunssan jälkeen ihminen voi palata koti- ja palkkatöiden pariin yhden kuumeettoman päivän jälkeen, miesflunssa vaatii kuumeettoman päivän jälkeen yhden (1) kuumeettoman viikon levon.

3. Huomioitavaa

Miesflunssaan sairastunut mies on herkässä tilassa ja hyvin hauras. Hoitajan on hyvä muistaa, että sairauden vähättely voi nopeasti pahentaa taudinkuvaa kuoleman porteille asti. Lisäksi nykytutkimus väittää, että miehet saattavat oikeasti kestää flunssaa huonommin ja kärsiä siitä enemmän kuin kehittyneemmät lajitoverinsa.

Silti: jos potilaan ulina ja vaikerrus ottaa kovasti päähän, miehen voi jättää sairastamaan itsekseen. Historiassa on raportoitu ihmeparantumisia tilanteissa, joissa passaaja puuttuu.

Varpunen jouluaamuna on jo itsessään liikuttava kappale. Tekeekö Lauri Tähkän versio sinuun vaikutuksen?

Varpunen jouluaamuna Vesa-Matti Loirin tulkitsemana on monelle joulun koskettavin hetki. Mutta onko Veskun paikka Varpusen ainoana ja oikeana tulkitsijana nyt uhattuna?

Lauri Tähkä on nimittäin julkaissut oman versionsa kappaleesta. Ainakin fanit ovat vaikuttuneet tulkinnasta. Laurin Instagram-kommenteissa on lukuisia sydämiä ja pelkkää hehkutusta.

Tässä muutama esimerkki:

”Yöllä jo kuuntelin ja kyyneleethän siinä poskille vierähti. Olet sinä Lauri kyllä timanttinen tulkitsija ❤”

”Kananlihainen iho kertonee enemmän kuin kapeaksi jäävät sanat ❤”

”O sul ihana matala ääni.. ku sais sut tähä viekkuun viä lauleleen 😉🎶❤”

”Mitä enemmän tätä tulkintaa kuuntelee, sitä kauniimmaksi se vain muuttuu. Niin herkkä ja koskettava, kiitos ❤”

Kuuntele uutuuskappale Spotifyssa:

Kysely

Kenen tulkinta Varpunen jouluaamuna -kappaleesta tekee sinuun vaikutuksen?

Kolmiosaisessa tosi-tv-sarjassa showtanssiryhmä yrittää löytää rytmin.

IS TV-LEHTI: Kolmeosainen tosi-tv-sarja Viva Girls (2015) kertoo norjalaisen Anetten tehtävästä perustaa Viva Girls -showtanssiryhmä Mallorcalle yökerhoon. 20–30-vuotiaiden tanssijanaisten joukossa keikistelee myös suomalainen, puhelias Paula.

Viva Girls -avausjaksoa katsellessa ei heti keksi perusteluja tällaiselle ohjelmalle. Anetten huomiosta kilpailevien kaunottarien selvästi käsikirjoitetut roolit kiusaavat, eivätkä kameralle suoraan lausutut epäuskottavat repliikit helpota piinaa. Kun vielä tanssiminenkin on toistaiseksi vaatimatonta liikehdintää, jää kummastelu päällimmäiseksi tunteeksi.

Ilmeisesti sarjassa on haettu kiihkeätä kilpailumeininkiä, ja draaman kaaren huipentumista siihen hetkeen, kun askeltavista naisista tiukkojen harjoitusten loputtua kuoriutuu upea showtanssiryhmä. Jo ensimmäinen jakso pistää epäilemään sekä sitä että sarjan tekijätiimin ammattimaisuutta.

Tekijämaaksi on ilmoitetty Yhdysvallat ja ohjaajaksi Eivind Taksrud. Tuottajana on showkonsepti VivaWorldin perustaja Anette Viva, joka tanssijaryhmääkin tässä perustaa.

Sarjan anniksi jää upeiden maisemien ja kauniiden naisten ihailu. Tanssijoita ovat Paulan lisäksi bulgarialainen Betina, latvialainen Helena ja espanjalainen Tiffany. Omatoimisen Paulan ansiosta ryhmään liittyy uutta verta, mikä muissa aiheuttaa puolestaan pahaa verta, ainakin käsikirjoituksen mukaan.

Viva Girls, Frii pe klo 20.00