Omaishoitajan opas sesonkitaudeista raskaimman kohtaamiseen.

Talven flunssasesonki velloo kiihkeänä. Influenssavirus voi kaataa ihmisen petiin moneksi päiväksi ja saattaa potilaan jopa sairaalakuntoon. Myös monia lievempiä nuhakuumepöpöjä leviää ilmassa, kun ihmiset pärskivät, yskähtelevät ja niistävät valtoimenaan.

Puolta väestöstä uhkaa flunssakauden pelottavin kuokkavieras: miesflunssa. Tuo kavala, toimintakyvyn kokonaan lamaannuttava tauti  sairastuttaa nimensä mukaisesti lähes pelkästään miehiä. Myös naiset voivat silti levittää miesflunssaa: tavallinen flunssa muuttuu perheen sisällä helposti miesflunssaksi siirtyessään naisesta mieheen.

Tässä pikaohjeet omaishoitajille maailman tuskallisimman taudin kanssa taistelemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Miten tunnistat?

Miesflunssan oireet muistuttavat monien yleisten hengitystieinfektioiden oireita: kuumetta, pää- ja lihassärkyä, kurkkukipua, tukkoisuutta ja yskää. Miesflunssan erottaa normiflunssasta siitä, että tauti tuntuu moninkertaisesti raskaammalta kuin muiden ihmisten flunssat ja kestää pitempään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oireet eivät näytä tai kuulosta pahoilta, kuumemittarin lukemat nousevat harvoin yli 37 asteen. Siitä huolimatta potilaan toimintakyky heikkenee olemattomiin. Hän kaatuu vaaka-asentoon ja alkaa ulista. Työkyky katoaa vähintään viikoksi. Tyypillinen miesflunssapotilas katsoo hoitajaansa vetistävin silmin vällyjen välistä ja pyytää kuumaa juotavaa.

2. Hoito-ohjeet

Miesflunssapotilaalle on tärkeintä täydellinen vuodelepo. Vaikka potilas näyttäisi kykeneväiseltä auttamaan kevyissä arkiaskareissa, hän ei kykene. Miesflunssan hoidossa oleellista on potilaan herkeämätön monitorointi siltä varalta, että hän tarvitsee lisää mehua, mieskoon nessuja, panadolia, yskänlääkettä, strepsilssiä, salmiakkia, metvurstivoileipiä tai kaukosäätimiä.

Toipilasvaiheessa on huomioitava, että vaikka tavallisen flunssan jälkeen ihminen voi palata koti- ja palkkatöiden pariin yhden kuumeettoman päivän jälkeen, miesflunssa vaatii kuumeettoman päivän jälkeen yhden (1) kuumeettoman viikon levon.

3. Huomioitavaa

Miesflunssaan sairastunut mies on herkässä tilassa ja hyvin hauras. Hoitajan on hyvä muistaa, että sairauden vähättely voi nopeasti pahentaa taudinkuvaa kuoleman porteille asti. Lisäksi nykytutkimus väittää, että miehet saattavat oikeasti kestää flunssaa huonommin ja kärsiä siitä enemmän kuin kehittyneemmät lajitoverinsa.

Silti: jos potilaan ulina ja vaikerrus ottaa kovasti päähän, miehen voi jättää sairastamaan itsekseen. Historiassa on raportoitu ihmeparantumisia tilanteissa, joissa passaaja puuttuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla