Me Naiset
|
Linnea Lassila
Tasa-arvon taistelutanner: työpaikka. Kuva: Shutterstock
Tasa-arvon taistelutanner: työpaikka. Kuva: Shutterstock

Viisi vinkkiä, kuinka auttaa naista mäessä, ja kaikilla on loppupeleissä mukavampaa.

Tiedetään, että naisten euro on Suomessa edelleen 80 senttiä tai jopa vähemmän. Ei ole myöskään uutta, että miehet porskuttavat naisia useammin yritysten johtotehtävissä. Tutkimusten mukaan Suomessa vain noin 30 prosenttia yritysjohdon tehtävistä on naisten hallussa.

On myös tutkittu, että miehet voivat käytännössä vaikuttaa tehokkaimmin siihen, että tasa-arvo työpaikoilla lisääntyy. Fastcompany.com -sivusto listasi käytännön vinkkejä siihen, miten miehet voivat jeesiä naisia mäessä. Toimivat myös Suomessa!

1. Ota vanhempainvapaata
Kannusta myös muita miehiä tekemään niin. Kun tuoreet isät käyttävät vanhempainvapaansa kokonaan ja ilmaisevat ääneen toiveensa viettää aikaa perheensä kanssa, ei vanhempainvapaasta tule sukupuolia jaottelevaa ikävää leimaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Osallistu kotona
Tasa-arvo töissä on toivoton ajatus, jos tasa-arvoa ei ole kotioloissa. Tutkimusten mukaan naiset käyttävät päivittäin kotitöihin melkein tunnin enemmän aikaa kuin miehet. Työtä tekevä nainen sen sijaan viettää lastensa kanssa viikossa aikaa melkein kuusi tuntia enemmän kuin työtä tekevä isä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastuuta perhearjen pyörittämisestä pitäisi jakaa, mutta myös keskustelukulttuurissa pitää tapahtua muutos: miehet voivat kysyä itseltään samaa, mitä naisilta aina kysytään, "miten yhdistän työn ja perheen?" 

3. Ryhdy mentoriksi
Työelämässä eteenpäin auttaa kokenut ja vanhempi työntekijä, joka neuvoo ja auttaa nuorempiaan. Valitettavan usein mentorointi ei ylitä sukupuolirajoja, vaan miehet koutsaavat miehiä ja naiset naisia. Koska useat johtotehtävät ovat kuitenkin miesten hallussa, pitäisi miesten mentoroida rohkeammin myös naispuolisia työntekijöitä.

4. Vältä kaksinaismoralismia
Naisista ja miehistä puhuttaessa käytetään usein erilaisia sanavalintoja. Esimerkiksi nainen saa herkästi kritiikkiä tuomitsevuudesta, kun taas miestä kehotetaan olemaan kärsivällisempi. Työpaikalla sekä miesten että naisten kannattaa kiinnittää huomiota sanavalintoihin ja puhetapaan, jolla viittaa kollegoihin. 

5. Vaadi monimuotoisuutta
Kannattaa pohtia, millaisia arvoja ja ajatuksia haluaa välittää ja edustaa. Jos  esimerkiksi pyydetään osallistumaan paneelikeskusteluun, johon osallistuu 7 miestä muttei yhtään naista, voi kyseenalaistaa, miten monimuotoista keskusteluilmapiiriä ollaan luomassa.

Lue lisää:

Naisen euro ei ole 80 senttiä – vaan vielä vähemmän 

Miksi mies ei saa viedä laukkua baariin? – tasa-arvovaltuutetulle valituksia

Sisältö jatkuu mainoksen alla