Tasa-arvon taistelutanner: työpaikka. Kuva: Shutterstock
Tasa-arvon taistelutanner: työpaikka. Kuva: Shutterstock

Viisi vinkkiä, kuinka auttaa naista mäessä, ja kaikilla on loppupeleissä mukavampaa.

Tiedetään, että naisten euro on Suomessa edelleen 80 senttiä tai jopa vähemmän. Ei ole myöskään uutta, että miehet porskuttavat naisia useammin yritysten johtotehtävissä. Tutkimusten mukaan Suomessa vain noin 30 prosenttia yritysjohdon tehtävistä on naisten hallussa.

On myös tutkittu, että miehet voivat käytännössä vaikuttaa tehokkaimmin siihen, että tasa-arvo työpaikoilla lisääntyy. Fastcompany.com -sivusto listasi käytännön vinkkejä siihen, miten miehet voivat jeesiä naisia mäessä. Toimivat myös Suomessa!

1. Ota vanhempainvapaata
Kannusta myös muita miehiä tekemään niin. Kun tuoreet isät käyttävät vanhempainvapaansa kokonaan ja ilmaisevat ääneen toiveensa viettää aikaa perheensä kanssa, ei vanhempainvapaasta tule sukupuolia jaottelevaa ikävää leimaa.

2. Osallistu kotona
Tasa-arvo töissä on toivoton ajatus, jos tasa-arvoa ei ole kotioloissa. Tutkimusten mukaan naiset käyttävät päivittäin kotitöihin melkein tunnin enemmän aikaa kuin miehet. Työtä tekevä nainen sen sijaan viettää lastensa kanssa viikossa aikaa melkein kuusi tuntia enemmän kuin työtä tekevä isä.

Vastuuta perhearjen pyörittämisestä pitäisi jakaa, mutta myös keskustelukulttuurissa pitää tapahtua muutos: miehet voivat kysyä itseltään samaa, mitä naisilta aina kysytään, "miten yhdistän työn ja perheen?" 

3. Ryhdy mentoriksi
Työelämässä eteenpäin auttaa kokenut ja vanhempi työntekijä, joka neuvoo ja auttaa nuorempiaan. Valitettavan usein mentorointi ei ylitä sukupuolirajoja, vaan miehet koutsaavat miehiä ja naiset naisia. Koska useat johtotehtävät ovat kuitenkin miesten hallussa, pitäisi miesten mentoroida rohkeammin myös naispuolisia työntekijöitä.

4. Vältä kaksinaismoralismia
Naisista ja miehistä puhuttaessa käytetään usein erilaisia sanavalintoja. Esimerkiksi nainen saa herkästi kritiikkiä tuomitsevuudesta, kun taas miestä kehotetaan olemaan kärsivällisempi. Työpaikalla sekä miesten että naisten kannattaa kiinnittää huomiota sanavalintoihin ja puhetapaan, jolla viittaa kollegoihin. 

5. Vaadi monimuotoisuutta
Kannattaa pohtia, millaisia arvoja ja ajatuksia haluaa välittää ja edustaa. Jos  esimerkiksi pyydetään osallistumaan paneelikeskusteluun, johon osallistuu 7 miestä muttei yhtään naista, voi kyseenalaistaa, miten monimuotoista keskusteluilmapiiriä ollaan luomassa.

Lue lisää:

Naisen euro ei ole 80 senttiä – vaan vielä vähemmän 

Miksi mies ei saa viedä laukkua baariin? – tasa-arvovaltuutetulle valituksia

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg
Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Floresilla on tapana tehdä ”määmatka” työputken päätteeksi.

– Matkustaminen on vastaus vapauden kaipuuseeni. Saatan tehdä 3-4 viikkoa putkeen töitä ja sitten lähteä. Teen matkoja säännöllisesti yksin, kertoo hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores.

Ecuadorista kotoisin oleva Antonio palasi juuri asuntovaunulomalta Euroopasta. Hän ajoi yksin asuntoautolla Saksan läpi Sveitsiin ja Ranskaan.

– Yksin matkustaminen tuolla tavalla on ihanaa. Kukaan ei häiritse ja saan nauttia täydellisestä vapaudesta. Nukuin, kun nukutti. Tein ruokaa, jonka katoin usein ulos pienelle pöydälle.

Sveitsin ja Ranskan rajalla mies koki jännittäviä hetkiä.

– Parkkeerasin ilta-aikaan johonkin Ranskan vuoriston lähelle. Nukahdin, mutta yöllä heräsi ja kuuntelin pimeydessä eläinten ääniä. Silloin vähän pelotti.

Aamulla paikan valinta ei enää kaduttanut.

– Joka puolella oli vihreää – ja lehmiä! Keitin kananmunia ja kahvit, kun lehmät tuijottivat minua.

Antonion puolisoa, kansanedustaja Pekka Haavistoa, siipan määmatkat eivät haittaa.

– Pekka on itsekin paljon reissussa. Tällä hetkellä hän tekee uudelleen kirjaa interrailista 40 vuoden tauon jälkeen ja on matkustellut ympäri Eurooppaa junalla.

– Nautimme molemmat matkustelusta ja maailman tarkkailusta, yhdessä ja yksin, Antonio kertoi eilen Make Up Storen Keskuskadun liikkeen muotinäytöksessä.

Marjaana Lehtisen parisuhde on kestänyt 12 vuotta. – Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Entinen Miss Plus Size Marjaana Lehtinen, 35, julkaisi elokuussa Varpu Tavin kanssa kirjoittamansa kirjan Minä – plus size, jossa hän puhuu myös seksin tärkeydestä parisuhteessaan.

– Koen itseni naisen nautinnon puolesta puhujaksi. Jokainen meistä päättää omasta kehosta, enkä voi sanoa kenellekään, että tee makuuhuoneessa niin tai näin. Voin vain puhua omasta kokemuksesta.

Marjaanan oma parisuhde on kestänyt 12 vuotta. Hän oli saman painoinen kuin nyt, kun hän kohtasi miehensä Tomin. Lasten myötä paino kuitenkin nousi kolmessa vuodessa viisikymmentä kiloa. Lopulta hän painoi 169 kiloa.

– Ensimmäinen lapsi ei nukkunut ensimmäiseen puoleen vuoteen, ja hain lohtua herkuista.

Reilu kolme vuotta sitten hän aloitti elämäntapamuutoksen, jonka aikana hän pudotti painoa 80 kiloa.

Marianne kiittelee miestään siitä, että tämä on aina nähnyt kilojen taakse.

– Mieheni kirjoitti tekstin kirjaani, jossa hän kertoo, että on aina nähnyt vain hymyni. Itkeä pillitin, kun luin sitä.

Marjaana painottaa, että parisuhde on kahden kauppa myös makuuhuoneessa.

”Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy.”

– Jos oikeasti, siis oikeasti on päänsärky ja olet kipeä, ei kenenkään kannata lähteä harrastamaan seksiä. Mutta jos kumppanin kanssa lähtee muuten lakanoita heiluttelemaan, niin yleensä sen jälkeen on hymy korvissa molemmilla.

Se, että joskus seksiä voi harrastaa myös puolison mieliksi, on Mariannen mielestä ymmärretty väärin.

– Tärkeä on, että myös nainen saa sessiosta silti yhtä paljon. Ei meillä mies ole mikään macho, joka sanoo, että nainen nyt makuuhuoneeseen. Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Marjaana sanoo, että heille parisuhteessa tärkeitä yhteen sitovia asioita ovat myös luottamus ja hyvä huumori.

– Minulle on julkisuuden myötä tullut paljon kaikenlaisia kyselyitä miehiltä. Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy, Marjaana totesi Specsaversin hyväntekeväisyysillassa Radisson Blu Plaza Hotellissa.