Tasa-arvon taistelutanner: työpaikka. Kuva: Shutterstock
Tasa-arvon taistelutanner: työpaikka. Kuva: Shutterstock

Viisi vinkkiä, kuinka auttaa naista mäessä, ja kaikilla on loppupeleissä mukavampaa.

Tiedetään, että naisten euro on Suomessa edelleen 80 senttiä tai jopa vähemmän. Ei ole myöskään uutta, että miehet porskuttavat naisia useammin yritysten johtotehtävissä. Tutkimusten mukaan Suomessa vain noin 30 prosenttia yritysjohdon tehtävistä on naisten hallussa.

On myös tutkittu, että miehet voivat käytännössä vaikuttaa tehokkaimmin siihen, että tasa-arvo työpaikoilla lisääntyy. Fastcompany.com -sivusto listasi käytännön vinkkejä siihen, miten miehet voivat jeesiä naisia mäessä. Toimivat myös Suomessa!

1. Ota vanhempainvapaata
Kannusta myös muita miehiä tekemään niin. Kun tuoreet isät käyttävät vanhempainvapaansa kokonaan ja ilmaisevat ääneen toiveensa viettää aikaa perheensä kanssa, ei vanhempainvapaasta tule sukupuolia jaottelevaa ikävää leimaa.

2. Osallistu kotona
Tasa-arvo töissä on toivoton ajatus, jos tasa-arvoa ei ole kotioloissa. Tutkimusten mukaan naiset käyttävät päivittäin kotitöihin melkein tunnin enemmän aikaa kuin miehet. Työtä tekevä nainen sen sijaan viettää lastensa kanssa viikossa aikaa melkein kuusi tuntia enemmän kuin työtä tekevä isä.

Vastuuta perhearjen pyörittämisestä pitäisi jakaa, mutta myös keskustelukulttuurissa pitää tapahtua muutos: miehet voivat kysyä itseltään samaa, mitä naisilta aina kysytään, "miten yhdistän työn ja perheen?" 

3. Ryhdy mentoriksi
Työelämässä eteenpäin auttaa kokenut ja vanhempi työntekijä, joka neuvoo ja auttaa nuorempiaan. Valitettavan usein mentorointi ei ylitä sukupuolirajoja, vaan miehet koutsaavat miehiä ja naiset naisia. Koska useat johtotehtävät ovat kuitenkin miesten hallussa, pitäisi miesten mentoroida rohkeammin myös naispuolisia työntekijöitä.

4. Vältä kaksinaismoralismia
Naisista ja miehistä puhuttaessa käytetään usein erilaisia sanavalintoja. Esimerkiksi nainen saa herkästi kritiikkiä tuomitsevuudesta, kun taas miestä kehotetaan olemaan kärsivällisempi. Työpaikalla sekä miesten että naisten kannattaa kiinnittää huomiota sanavalintoihin ja puhetapaan, jolla viittaa kollegoihin. 

5. Vaadi monimuotoisuutta
Kannattaa pohtia, millaisia arvoja ja ajatuksia haluaa välittää ja edustaa. Jos  esimerkiksi pyydetään osallistumaan paneelikeskusteluun, johon osallistuu 7 miestä muttei yhtään naista, voi kyseenalaistaa, miten monimuotoista keskusteluilmapiiriä ollaan luomassa.

Lue lisää:

Naisen euro ei ole 80 senttiä – vaan vielä vähemmän 

Miksi mies ei saa viedä laukkua baariin? – tasa-arvovaltuutetulle valituksia

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto