Kuvitus Ulla Bergström.
Kuvitus Ulla Bergström.

Me Naiset ja OP-Pohjola tutkivat suomalaisten naisten rahankäyttöä suuressa tutkimuksessa.

Suomalainen nainen on rahankäyttäjänä säästäväinen, suunnitelmallinen ja järkevä. Myös itsenäisyys on rahankäytössä suomalaisnaisille tärkeää.

Me Naisten ja OP-Pohjolan tekemän rahakäyttötutkimuksen mukaan suurin osa naisista säästää säännöllisesti. Lähes puolella säästöön jää 100-200 euroa kuukaudessa ja vain 13 prosentilla ylimääräistä rahaa ei jää lainkaan.

Valtaosa naisista pitääkin itseään suunnitelmallisena rahankäyttäjänä. Kolme neljästä sanoo pitävänsä huolta siitä, että tilillä on aina tietty vähimmäissumma rahaa ja noin puolella naisista on joko oma tai perheen yhteinen vararahasto kriisitilanteita varten.

Toisaalta raha-asiat myös ahdistavat. Noin neljännes naisista kokee talousasioiden ajattelun ja hoitamisen epämiellyttäviksi. Eniten heitä on 35-44-vuotiaissa.

Oma tili on itsenäisyyttä

Naiset haluavat olla raha-asioissa itsenäisiä. Suurimmalla osalla on oma tili, eikä siitä haluta luopua parisuhteessa. Valtaosa parisuhteessa elävistä naisista käyttää oman tilin rinnalla yhteistä tiliä puolison kanssa, mutta 14 prosentilla on ainoastaan yhteinen tili puolison kanssa.

Myös sinkuille ja eronneille itsenäisyys on tärkeää. Erityisesti eronneet olisivat tarkkoja omasta tilistä ja omaisuuden selkeistä omistussuhteista, jos he solmisivat uuden parisuhteen.

Vaikka naiset kannattavat itsenäisyyttä raha-asioissa, vain kolmannes heistä on määritellyt parisuhteessa tarkasti, miten arvokas omaisuus erossa jaettaisiin.

Puolison neuvot vaikuttavat

Naiset seuraavat talousasioita miehiä laiskemmin. Raha-asiat myös kiinnostavat heitä vähemmän kuin miehiä.

Kumppanin vaikutus naisten raha-asioiden hoitoon on suuri. Noin puolet parisuhteessa elävistä naisista keskustelee usein puolison kanssa raha-asioista ja niiden hoitamisesta, ja puolison mielipiteet myös vaikuttavat heidän päätöksiinsä. Osa naisista jättää raha-asioiden hoidon kokonaan miehen vastuulle.

Parisuhteessa eläviä naisia ei haittaa, vaikka miehellä olisi huonompi palkka. Myöskään ystävien taloudellisella tilanteella ei naisten mielestä ole mitään merkitystä.

Kodin ulkopuolella raha-asioista ei pahemmin puhuta. Vain 15 prosenttia naisista keskustelee usein rahasta ystävien kanssa.

Neljä tyyppiä

Me Naisten ja OP-Pohjolan tutkimus paljasti suomalaisista naisista neljä eri rahankäyttäjätyyppiä.

Järkevä suunnittelija

- 25 prosenttia naisista.

- Järkevä ja suunnitelmallinen: säästää säännöllisesti ja pitää tilillään ainatietyn vähimmäissumman.

- Keskimääräistä useammin yhteinen tili puolison kanssa.

- Pitää sijoittamista jännittävänä. Keskustelee raha-asioista puolison kanssa.

Aktiivinen menestyjä

- 23 prosenttia naisista.

- Hoitaa raha-asioitaan ja seuraa taloutta aktiivisesti.

- Rahaa jää säästöön keskimääräistä enemmän. Sijoittaa rahojaan säännöllisesti.

- Keskustelee raha-asioista sekä puolison että ystävien kanssa.

Mukavuudenhaluinen

- 28 prosenttia naisista.

- Ajattelee talousasioita vain raha-pulassa eikä mielellään keskustele rahasta.

- Puoliso hoitaa usein perheen raha- ja pankkiasiat.

-Tietää raha-asioista vähän. Joka kymmenes ei osaa sanoa oman palkan tai säästöjen määrää.

Talouden tasapainoilija

- 23 prosenttia naisista.

- Tasapainoilee jatkuvasti taloutensa kanssa ja elää kädestä suuhun.

- Turvautuu usein luottoihin ja ahdistuu raha-asioista.

- Kadehtii toisinaan ystävien parempaa taloudellista tilannetta.

Me Naisten ja OP-Pohjolan rahankäyttötutkimukseen vastasi 2159 15 - 70-vuotiasta naista eri puolilta Suomea.

Testaa mikä rahankäyttäjätyyppi olet!

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.