Saisiko myös toivoa aurinkotarroja takaisin telkkarin säätiedotuksiin? Ei meinaa saada selvää niistä nykyään. Kuva: Shutterstock
Saisiko myös toivoa aurinkotarroja takaisin telkkarin säätiedotuksiin? Ei meinaa saada selvää niistä nykyään. Kuva: Shutterstock

Älkää höpsikö niiden ”Kesän säästä tulossa ennätysviileä” -ennusteidenne kanssa. Eihän sitä voi vielä tietää... vai voiko?

Antakaa kun arvataan! Kesän säästä on tulossa sellainen, että aluksi on aika viileää, juhannukseksi odotetaan lämmintä ilmaa, mutta sitä ei tule, tulee sen sijaan sadetta, sitten heinäkuussa alkaa hellejakso, joka kestää pari viikkoa, mutta sen aikana ehditään jo ahdistua, kun on liian kuumaa.

Eikö se jotenkin noin yleensä mene? Jos joku nyt väittäisi, että kesästä onkin tulossa poikkeuksellisen viileä, niin eikö hän puhu höpöjä – voiko säätä oikeasti ennustaa yli viikon päähän?

– En panisi montaa kymppiä panisi likoon sen puolesta, että tulee viileä kesä. Mutta miksei parikymppiä, sanoo meterologi Niko Tollman Ilmatieteen laitokselta.

Niko selittää, että pidemmän ajan ennusteissa käytetään eri malleja kuin lähivuorokausien säätä ennustaessa: koko kesän laskelmat perustuvat isomman mittakaavan olosuhteisiin, ja siksi ne menevät herkemmin pieleen.

– Ilmakehä on koko lailla kaoottinen systeemi, asiat vaikuttavat toisiinsa, ja prosessien suunta voi muuttua yllättävästi. Kaoottisuus estää pitkälle menevät ennusteet.

– Sen voi sanoa varmasti, että Suomessa taiteillaan tänäkin kesänä polaarisen ilmamassan ja eteläeurooppalaisen ilmamassan välissä. Yleensä kesällä vaikuttaa polaarinen ilmamassa ja lämmintä on parikymmentä astetta, ja välillä sitten pääsee hellettä etelästä tai kaakosta, Niko selvittää rutiinilla.

Viiden vuorokauden ennuste kesäsäästä on Suomessa Nikon mukaan erittäin käytettävä. Kun mennään sen yli, voidaan ennakoida säätyyppiä – mutta sitä, tuleeko sadealue viikon päästä lauantai-iltana vai maanantaina, on jo pahempi sanoa.

Lopuksi lohdutuksen sananen päivystävältä meteorologilta niille, jotka parhaillaan murehtivat sitä, että kesä jää viileäksi ja illatkin alkavat jo reilun kuukauden päästä pimentyä.

– Vaikka viileysennuste osuisi oikeaan, juuri sinun lomaviikoillesi saattaa sattua se kuuma kahden viikon jakso!

Lue lisää:

Yllättävä tutkimustulos! Näin kylmä sää auttaa laihtumaan

Tiesit. Mutta jos kuitenkin vielä muistutettaisiin. Kävisikö semmoinen?

Väestöliiton perhebarometri julkaistiin juuri. Sen huolenaihe on sama kuin jo monena vuonna: suomalaisia syntyy koko ajan vähemmän. On Väestöliiton ydintehtäviä olla asiasta huolissaan, ja se on aivan ok.

Väestöliiton ydintehtävänä on kai myös olla hiukan ärsyttävä taho, joka harmittelee vuosittain, että lasten tekemistä lykätään liian myöhäiseen ikään. Jo sana ”lykkääminen” saakin perheen perustamisen kuulostamaan yhtä kiinnostavalta velvollisuudelta kuin kellarivaraston siivoaminen tai hammaslääkärin määräaikaistarkastus.

Varsinainen hämmästyttävä pommi on kuitenkin se, että perhebarometrin mukaan Lykkääminen johtuu usein tiedon puutteesta. Naiset eivät hahmota, että hedelmällisyys alkaa laskea 35 ikävuoden jälkeen. Mitä ihmettä? Eivätkö? Tämähän loukkaa paitsi älykkyyttäni, myös niitä monia hienoja ammattilaisia peruskoulussa ja terveydenhuoltoalalla, jotka ovat muistutelleet asiasta koko elämäni ajan. Olen varma siitä, että moni nainen tekee viiden vuoden lykkäämispäätöksen kiusallaan joka kerta, kun joku vihjaa kellon tikittävän.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla.

Painostuksen tunne saattaa toki tulla aivan omien korvien välistä. Väestöliittokin on huolissaan ennen kaikkea siitä, että ihmiset eivät saa niin montaa lasta kuin haluaisivat, ja perhebarometrin kanssa on tehty itse asiassa tänä vuonna tosi kiinnostavaa työtä. Nuorilta aikuisilta on kysytty, miksi lisääntyminen ei kiinnosta. Kävi ilmi, että lapsiperheiden elämä näyttää heidän silmissään pelkältä ankealta arjenhallinnalta, ruuanlaitolta ja Prismassa käymiseltä.

Lisäksi vaikuttaa siltä, että tasa-arvotyötä olisi vielä: naiset ovat huolissaan omasta urastaan ja oman elämänsä menettämisestä vauvan myötä. Miehet taas ovat pikkuisen huolissaan siitä, voiko lapsen jälkeen tehdä yhtä paljon ylitöitä kuin ennen. Tässä valossa syntyvyyden pieneneminen alkaakin jo saada selityksensä.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla. Väestöliiton Anna Rotkirchkin toteaa, että tällainen perhenormi ei ainoastaan näytä raskaalta setiltä vaan oikeasti on raskas. Olisiko pieni perhekäsityksen laajentaminen paikallaan? Että jospa vaikka yksi lapsi riittäisi? Eipä tällä planeetalla ihmisistä tule pulaa, vaikka muutama suomalainen jäisi syntymättäkin.

Tauno Todellisuus

Nainen! Tiesitkö, että hedelmällisyytesi laskee nelikymppisenä!

Eikö lapsiluvun pienentäminen ja rajojen vartioiminen ole ainut järkevä toiminta tällä hetkellä? Sitten kun ja jos päättäjät heräävät todellisuuteen ymmärtäen että tämä globalismi olikin bankstereiden tilaama ja mainosmiesten luoma kusetus (taas kerran) ja jonkinlaista järkeä ja ennustettavuutta alkaa päätöksissä olemaan niin ehkä sitten voitaisiin harkita lastenkin hankkimista tähän maahan. Ihmisten ruokaketjun tietoinen tuhoaminen, mikrosäröytys ja kuplatalous malli puhumattakaan AI:n...
Lue kommentti

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: