Neuvokaa meitä. Kannattaako tätä jatkaa?
Neuvokaa meitä. Kannattaako tätä jatkaa?

Pariterapeutti neuvoo kysymään viisi kysymystä ennen avioitumista.

Totta kai ihmiset tapaavat länsimaissa tutustua ennen naimisiin menemistä, perheen perustamista tai yhteistä asuntolainaa. Yhdysvaltalainen psykologi Stephanie Sarkis on kuitenkin huomannut, että monet terapiaan hakeutuvat ovat olettaneet liikaa ja yllättyneet, kun puoliso ei vastannutkaan odotuksia. Hän antaa Psychology Today -blogipostauksessaan kuuden kohdan kysymyslistan, jolla oletukset muuttuvat varmuuksiksi.

1. Haluatko lapsia? Montako? Entä jos ei onnistu?

Aika selvä juttu, tulee usein jo kolmansilla treffeillä puheeksi. Mutta kannattaa selvittää tarkkaan, millaisia kiveen hakattuja periaatteita toisella on perheasiasta. Jos biologisia lapsia ei tule, mitä mieltä hän on adoptiosta?

2. Miten lapsia kuuluu mielestäsi kasvattaa?

Tästä aiheesta on tullut monta avioeroa: toinen haluaa jälkeläisilleen samanlaisen rennon lapsuuden kuin itsellä oli, toinen kannattaa tiukkaa linjaa. Keskustelu etukäteen loiventaa kummankin ehdottomuutta ja selventää, missä juoksuhaudat kulkevat.

3. Mites nuo luottotiedot?

Paha kohta! Raha-asioista on nihkeää mutta tärkeää keskustella, koska rakkaus ei välttämättä kanna finanssikriisien yli. Jos suunnitelmissa on yhteisiä lainoja, yhtään yhteisiä rahoja tai edes yhteisiä lomamatkoja, on hyvä selvittää rahankäyttötavat ja mahdolliset ongelmat.

4. Kumpi imuroi?

Käy yleensä ilmi heti, kun muutetaan yhteen, mutta on näppärää tarkistaa jo etukäteen. Kysymystä voi laajentaa myös pyykinpesun, pöydän pyyhkimisen ja liinavaatevaraston huollon suuntiin. Selvittää kätevästi, onko jommalla kummalla luutuneita rooliodotuksia.

5. Oletko tyytyväinen seksielämäämme nyt?

Ei kannata olettaa, on syytä selvittää. Toisella voi olla haluja tai tarpeita, jotka toisen mielestä tuntuvat kohtuuttomilta. Tai toisella voi olla salaisuuksia, joita ei ole uskaltanut kertoa. Sellaisten paljastuminen aikojen päästä voi tuntua loukkaavalta, ja siksi on hyvä nostaa kissat pöydälle nyt.

6. Missä näet meidät viiden vuoden päästä?

Kuulostaa hiukan työhaastattelukysymykseltä ja on ihan yhtä vaikea vastattava. Mutta haaveista pitää puhua, jottei tule pettymyksiä: onko toisella suunnitteilla tohtorintutkinto Yhdysvalloissa ja toinen haluaisi heti maatilan Alvettulasta? Onko toisen mielestä perhe kasvanut viidessä vuodessa koiralla ja kolmella lapsella, toisen mielestä ei?

Lue lisää:

Kysy nämä pienet asiat ennen sitoutumista

Haluatteko parantaa parisuhdettanne? Yhteiset ystävät auttavat

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.