Neuvokaa meitä. Kannattaako tätä jatkaa?
Neuvokaa meitä. Kannattaako tätä jatkaa?

Pariterapeutti neuvoo kysymään viisi kysymystä ennen avioitumista.

Totta kai ihmiset tapaavat länsimaissa tutustua ennen naimisiin menemistä, perheen perustamista tai yhteistä asuntolainaa. Yhdysvaltalainen psykologi Stephanie Sarkis on kuitenkin huomannut, että monet terapiaan hakeutuvat ovat olettaneet liikaa ja yllättyneet, kun puoliso ei vastannutkaan odotuksia. Hän antaa Psychology Today -blogipostauksessaan kuuden kohdan kysymyslistan, jolla oletukset muuttuvat varmuuksiksi.

1. Haluatko lapsia? Montako? Entä jos ei onnistu?

Aika selvä juttu, tulee usein jo kolmansilla treffeillä puheeksi. Mutta kannattaa selvittää tarkkaan, millaisia kiveen hakattuja periaatteita toisella on perheasiasta. Jos biologisia lapsia ei tule, mitä mieltä hän on adoptiosta?

2. Miten lapsia kuuluu mielestäsi kasvattaa?

Tästä aiheesta on tullut monta avioeroa: toinen haluaa jälkeläisilleen samanlaisen rennon lapsuuden kuin itsellä oli, toinen kannattaa tiukkaa linjaa. Keskustelu etukäteen loiventaa kummankin ehdottomuutta ja selventää, missä juoksuhaudat kulkevat.

3. Mites nuo luottotiedot?

Paha kohta! Raha-asioista on nihkeää mutta tärkeää keskustella, koska rakkaus ei välttämättä kanna finanssikriisien yli. Jos suunnitelmissa on yhteisiä lainoja, yhtään yhteisiä rahoja tai edes yhteisiä lomamatkoja, on hyvä selvittää rahankäyttötavat ja mahdolliset ongelmat.

4. Kumpi imuroi?

Käy yleensä ilmi heti, kun muutetaan yhteen, mutta on näppärää tarkistaa jo etukäteen. Kysymystä voi laajentaa myös pyykinpesun, pöydän pyyhkimisen ja liinavaatevaraston huollon suuntiin. Selvittää kätevästi, onko jommalla kummalla luutuneita rooliodotuksia.

5. Oletko tyytyväinen seksielämäämme nyt?

Ei kannata olettaa, on syytä selvittää. Toisella voi olla haluja tai tarpeita, jotka toisen mielestä tuntuvat kohtuuttomilta. Tai toisella voi olla salaisuuksia, joita ei ole uskaltanut kertoa. Sellaisten paljastuminen aikojen päästä voi tuntua loukkaavalta, ja siksi on hyvä nostaa kissat pöydälle nyt.

6. Missä näet meidät viiden vuoden päästä?

Kuulostaa hiukan työhaastattelukysymykseltä ja on ihan yhtä vaikea vastattava. Mutta haaveista pitää puhua, jottei tule pettymyksiä: onko toisella suunnitteilla tohtorintutkinto Yhdysvalloissa ja toinen haluaisi heti maatilan Alvettulasta? Onko toisen mielestä perhe kasvanut viidessä vuodessa koiralla ja kolmella lapsella, toisen mielestä ei?

Lue lisää:

Kysy nämä pienet asiat ennen sitoutumista

Haluatteko parantaa parisuhdettanne? Yhteiset ystävät auttavat