Tuntuuko Facebook-kirppiksillä asioidessa joskus tältä? Kuva: Colourbox
Tuntuuko Facebook-kirppiksillä asioidessa joskus tältä? Kuva: Colourbox

Humoristinen esimerkki ”täydellisestä” Facebook-kirppisilmoituksesta leviää somessa. Jaa omat kokemuksesi!

Saanko kai-kai -mitan? Montako kertaa vaate on pesty? Onko taloudessa lemmikkejä? Minkä merkkisiä? Av, mutta odota, kysyn ensiksi mieheltä. Apua, mutta nyt ilmoitus katosi! Ylläpito: miksi poistit ilmoitukseni???

Tyypillisiä kommentteja Facebook-kirppiksillä, joista raisiolainen Kaisa Luotonen sai kuitenkin tarpeekseen. Luotosta turhauttivat sekä Facebook-kirppisten tarkat säännöt että ostajaehdokkaat lukuisine kysymyksineen.

 

(Jos Luotosen ilmoitus ei näy, pääset lukemaan sen myös täältä.)

Kieli poskessa Luotonen laati esimerkin ilmoituksesta, joka ei herättäisi ostajaehdokkaissa enää lisäkysymyksiä ja jota ylläpitokaan ei ehkä poistaisi. Ilmoituksessa hän muun muassa ilmoittaa mitat ”hihasta Pispalan näkötornille” ja lupaa kuvat tuotteesta niin päivänvalossa, märkänä, kuivana kuin naapurin rouvan pyykkinarullakin.

Hilpeyttä herättänyttä päivitystä on jaettu jo lähes 10 000 kertaa, joten selvästikin asia koskettaa ihmisiä.

Turhaa nillittämistä?

Myydään avattu soijamaito, käytetty 1/3 osa. Myydään matkan takia. Hp. 1,30 € (tinkivara 20senttiä).

Keväällä bloggaaja Laura Ollila avautui myös blogissaan Facebook-kirppiksistä. Hulvattomassa postauksessaan Ollila listasi häntä nyppiviä asioita, joita olivat ylläpidon lisäksi ostajien tinkiminen, kysymystulva, mielensäpahoittajat, hullut ja avattujen ruokien myyjät. Kyllä, avattujen ruokien. Tätä ilmiötä esiintyy kuulemma erityisesti Vallila kierrättää -ryhmässä Helsingissä.

Omat kokemukseni Facebook-kirppiksiltä ovat lähes yksinomaan positiivisia. Kukaan ei ole ikinä tehnyt ohareita, vaikka olen tehnyt kauppoja paljon ja eri ryhmissä. Alussa kirppisten sääntöviidakko kyllä ahdisti, ja ylläpitäjiksi tuntui valikoituneen ihmeellisiä nillittäjänatseja. Mutta sääntöihin on syynsä ja kun niihin viitsii perehtyä, homma yleensä alkaa sujua. Useimmilla kirppiksillä perussäännöt ovat samat.

Empiirisen otokseni perusteella uskaltaisin väittää, että suurin osa myyjistä ja ostajista on ihan tavallisia, ystävällisiä ja luotettavia ihmisiä. Mutta toki olen kuullut kaikenlaisia juttuja muunlaisistakin asioijista ja kieltämättä minua ihmetyttävät etenkin ostajat, joiden täytyy kysyä lupa ostokseensa mieheltä...

Millaisia kokemuksia sinulla on Facebook-kirppiksistä? Hyviä vai huonoja? Mikä on ollut erikoisinta, mihin olet Facebook-kirppiksillä törmännyt? Kerro kommenttikentässä!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kysely

Ärsyttääkö ylläpidon tai ostajien käytös Facebook-kirppiksillä?

Kyllä.
Kyllä.
93.5%
Ei.
Ei.
6.4%
Ääniä yhteensä: 78

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15