Heidiä kuvattiin Me Naisten juhannusnumeroon madeiralaisen Reid’s Palace -hotellin sviitissä. Kuva: Annaleena Jalava
Heidiä kuvattiin Me Naisten juhannusnumeroon madeiralaisen Reid’s Palace -hotellin sviitissä. Kuva: Annaleena Jalava

Kuva: Annaleena Jalava
Kuva: Annaleena Jalava

Kuva: Annaleena Jalava
Kuva: Annaleena Jalava

Ammattimallin elämä herättää kateutta ja joskus vähän pahoja puheitakin.

Tiedättehän huippumallien elämän? Heillä on syömishäiriö. He bilettävät villisti. He joutuvat jopa antamaan peppunsa muotoiltaviksi.

Tai sitten heidän elämänsä on ihan mahtavaa. Muun muassa ulkomaisissa muotilehdissä ja Lumenen mainoskampanjassa nähty Heidi Hautanen korostaa, että vaikka mallin työ on kovaa, se on kuitenkin mielettömän hieno ammatti.

1. Matkustelu. Ja vieläpä sellaisiin paikkoihin, joita ei olisi kuvitellutkaan ikinä näkevänsä. On aivan mieletöntä ajatella, että oman työnsä ansiosta pääsee mitä ihanimpiin paikkoihin tekemään rakastamaansa työtä. Harva tulee edes kuvitelleeksi, että voisi työskennellä esimerkiksi kolmessa eri maassa viikon sisään, mutta mallille se on arkipäivää!

2. Uusien ihmisten tapaaminen. Mallina tapaa valtavasti uusia ihmisiä joka päivä. Maailmalla ollessaan myös tutustuu herkemmin uusiin ihmisiin, kun omat läheiset eivät ole läsnä. Silloin ikään kuin astuu ulos mukavuusalueeltaan. Useimmat maailmalla tavatut kaverit ovat niitä, jotka pysyvät mukana koko elämän ajan. Myös ajatus, että voit tavata lempisuunnittelijansa tutustuen häneen työsi kautta, on mahtavaa!

3. Liukuvat työajat. Ikinä ei tiedä, milloin työt loppuvat tai milloin on seuraava työpäivä. Tämä saattaa olla kompastuskivi joillekin malleille, mutta useimmat mallit ottavat liukuvat työajat hyvänä asiana. Jos työpäivä sattuu jonain päivänä venymään, on vain mahtavaa lähteä kuvausmeikit kasvoilla suoraan viinilasilliselle!

4. Palkkaus ja mukava elintaso. Kun mallintöissä saavuttaa tietyn tason, eli saa mukavia töitä ja rupeaa saamaan niistä palkkaa, on työ aivan ihanaa. Tälle tasolle päästäkseen on täytynyt tehdä paljon töitä, joten mukavan palkan saadessaan kaikki tuntuu taas palkitsevalta. Usein työrupeamat menevät sykleittäin, joten pientä töiden taantumuutta tai hiljaiseloa ei kannatta ihmetellä.

5. Yhteisöllisyys. Sitä todella on mallien ja heidän buukkaajiensa kesken. On aivan mahtava olla osana ikään kuin suurta perhettä, jossa buukkaajat pitävät huolta malleista ja mallit toisistaan. Yleensäkin mallit pitävät todella tiiviisti yhteyttä toisiinsa, kun työskentelevät maailmalla.

Lue myös:

Onneksi säästyit tältä kohtalolta! 7 syytä joiden vuoksi olisi kauheaa olla huippumalli

Mallisiskokset Maryam ja Shadi Razavi: "Isä valvoi, ettemme pukeudu liian paljastavasti"

Tämän hetken kuumin huippumalli on Jehovan todistaja: En suostu alastonkuviin

Oho! Alusvaatemallit pukeutuivat yhteiskuvaan

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla