Pienetkin teot, kuten lähimmäisten rakastaminen, voit muuttaa maailmaa. Kuva: Shutterstock
Pienetkin teot, kuten lähimmäisten rakastaminen, voit muuttaa maailmaa. Kuva: Shutterstock

Tutkimukset todistavat, että sinä – juuri sinä – pystyt muuttamaan maailmaa. 

Maailmassa on tällä hetkellä reilusti yli 7 miljardia ihmistä. Heidän joukossaan tuntuu välillä siltä, ettei yksittäisellä ihmisellä ole mitään merkitystä.

Luulo on kuitenkin väärä. Huffington Postin blogisivulla kirjoittamassaan jutussa motivaatiopuhuja Zach Mercurio kokosi tieteellisesti todistettuja syitä sille, miksi jokainen meistä pystyy omalla tavallaan muuttamaan maailmaa. Myös sinä.

1. Tunnet 600 ihmistä

Kolumbian yliopiston tilastotieteilijän Tian Zhengin kehittämän algoritmin mukaan jokainen ihminen maapallolla tuntee noin 600 ihmistä. Se tarkoittaa, että jos jokainen tuntemistasi ihmisistä tuntee toiset 600 ihmistä, voit heidän kauttaan tutustua lähes 360 000 ihmiseen.

Siinä on jo aikamoinen joukko ihmisiä, joiden kautta voit vaikuttaa. 

2. Tapaat elämäsi aikana 80 000 ihmistä

Funder and Founders -sivustolla julkaistun tilaston mukaan jokainen meistä tapaa elinaikanaan noin 80 000 ihmistä. Lukuun on laskettu kaikki ne tyypit, joita kohtaamme esimerkiksi kävellessämme kadulla, jonottaessamme kassalla tai istuessamme kahvilla.

Kaikkien näiden ihmisten elämää et välttämättä voi heittää ympäri. Mitä jos aloittaisit siitä, että piristäisit heidän päiväänsä edes ystävällisellä moikkauksella?

3. Teet jokaiseen lähtemättömän vaikutuksen

Neurotieteilijä Rodrigo Quian Quiroga on tutkinut runsaasti sitä, miten aivomme reagoivat uuden ihmisen kohtaamiseen. Eräässä tutkimuksessa hän huomasi, että jokainen uusi tuttavuus luo aivoihin uuden hermoradan. Kun tuttavuuden kohtaa seuraavan kerran, tämä uniikki hermorata aktivoituu.

4. Hymysi on tuhansien arvoinen

Haluatko saada ihmisen onnelliseksi? Hymysi on parasta valuttaa.

Erään brittiläistutkimuksen mukaan ylöspäin kääntyneet suupielet stimuloivat aivoja yhtä paljon kuin se, että saisi 25 000 dollaria käteistä.

5. Sinulla on jotain, mitä opettaa

Olit kuka tahansa, olet kokenut taatusti jotain sellaista, mitä muut ympärilläsi eivät ole. Hyvin todennäköisesti myös tiedät jotain, mitä muut eivät. Sinulla on siis jotain, mitä vain sinä voit opettaa eteenpäin.

6. Olet ihme

Tutkijat ovat laskeneet todennäköisyyden sille, että juuri sinunlainen ihminen on aikanaan hedelmöittynyt ja syntynyt tähän maailmaan. Syntymäsi todennäköisyys on 1:400 000 000 000 000 000.

Pelkkä elämäsi on valtava ihme – paljon suurempi kuin se, että saisit maailmassa muutoksen aikaan.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.