Fridah tuli raskaaksi 12-vuotiaana. Mainoskampanjan ideana on, että tällaista vaatemallistoa ei pitäisi olla olemassa.
Fridah tuli raskaaksi 12-vuotiaana. Mainoskampanjan ideana on, että tällaista vaatemallistoa ei pitäisi olla olemassa.

Paola Suhonen suunnitteli ja Meeri Koutaniemi  valokuvasi vaatemalliston, jota ei pitäisi olla olemassa. 

Tänään julkistetun mainoskampanjan kuvat hätkähdyttävät ja järkyttävät: muotikuvissa näkyvästi raskaana oleva pikkutyttö esittelee uuden, lapsille suunnatun äitiysvaatemalliston asuja.

Oikeasti mallisto ei tietenkään ole myynnissä, vaan kyse on lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kampanjasta, jolla kerätään varoja liian varhaisten lapsiavioliittojen ja sekä raskauksien ehkäisyyn sekä tyttöjen koulunkäynnin tukemiseen.

Malliston takana on Ivana Helsinki -vaatemerkistään tunnettu Paola Suhonen. Kuvat on ottanut Planin kanssa monta vuotta yhteistyötä tehnyt valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

Kampanja kuvattiin kaksi viikkoa sitten Sambiassa. Sen mainoskasvona nähdään Fridah, joka tuli raskaaksi 12-vuotiaana. Matka ja nyt viimeisillään raskaana oleva Fridah, 13, ovat vielä tuoreena Meerin ja Paolan mielissä.

– Kun ensimmäisen kerran tapasimme hänet, pysäyttävää oli, kuinka pienikokoinen ja ujo lapsi meitä oli vastassa. Fridah yllätti meidät kuvauksissa persoonallisuudellaan, Meeri kertoo.

”Pysäyttävää oli, kuinka pienikokoinen ja ujo lapsi meitä oli vastassa.”

– Se oli koskettava hetki. Fridah oli silloin jo kahdeksannella kuukaudella raskaana ja hänen vatsansa oli todella näkyvillä, Paola muistelee.

Vatsan huomioiminen oli olennainen osa myös vaatteiden tekoprosessia.

– Kun minua pyydettiin mukaan, kerrottiin että nuorimmat käyttävät 130-senttisiä vaatteita, siis ihan lasten kokoa. Tuntui järjettömältä mallailla tekovatsoja, jotta pieniin lastenvaatteisiin jäi tilaa raskaudelle, Paola kertoo.

Malliston vaatteet näyttävät ajanmukaisilta lastenvaatteilta – sillä erotuksella, että niissä on tilaa raskausvatsalle. Niiden on tarkoituskin hätkähdyttää.

– Länsimaiset lapset nähdään söpöimmillään sellaisissa vaatteissa. Designin tarkoitus oli tuoda aika räikeäkin kontrasti todellisuuteen, Paola kertoo.

Meeri, Paola ja Fridah kuvauksissa Sambiassa.
Meeri, Paola ja Fridah kuvauksissa Sambiassa.

Meeri pyrki tallentamaan kuviin myös vaatimattomissa oloissa kasvaneen Fridah’n persoonallisuuden.

– Kontrasti lapsuuden ja äitiyden välillä näkyi niin, että hänessä oli tietty vakavuus ja kovuus, joka saattoi yhtäkkiä rikkoutua, jos rupesimme leikkimään tai tanssimaan. Sieltä purskahti nauramaan se lapsi, Meeri kertoo.

– Fridah oli myös uskomattoman ylväs ja tinkimätön. Harvoin törmää lapsissa ja nuorissa sellaiseen omanarvontuntoon, mikä hänellä oli.

”Tuntui järjettömältä mallailla tekovatsoja pieniin lastenvaatteisiin.”

Kampanjakuvat ilmestyvät kadunvarsimainoksiin maanantaina. Niitä täydentää Paolan ohjaama ”muotifilmi”. Se alkaa kepeällä kuvastolla lapsista leikkimässä, mutta loppua kohti tunnelma muuttuu ja kampanjan sanoma paljastuu. Lisäksi kuvauksissa käytetyt vaatteet tulevat nähtäväksi Helsinkiin Esplanadin puistoon.

Häpeää ja köyhyyttä

Kampanjan ydinajatus on: mallisto, jota ei pitäisi olla olemassa. Kehitysmaissa raskaus ja synnytys ovat iso terveysriski, ja kun nuoret tytöt alkavat odottaa lasta, myös tulevaisuuden paremmat näkymät sortuvat. He eivät voi enää käydä koulussa eivätkä todennäköisesti pysty laittamaan lapsiaankaan kouluun. Moni päätyy kadulle ja prostituoiduksi. Plan tekee työtä, jotta tyttöjen tilanne paranisi. Maissa, joissa lapsiäitiys on yleistä, se vaikuttaa tyttöjen lisäksi koko yhteiskunnan kehittymismahdollisuuksiin.

– Raskaus on tytöille myös iso hämmennyksen ja pelon aihe. Minulla ei riitä edes mielikuvitus siihen, että silloin lapsena Kuusamossa asuessani olisin tullut kuudennella luokalla raskaaksi, Meeri sanoo.

Lapsiäitiyteen liittyy myös voimakas häpeä, joka ajaa lapsiäitejä jopa itsemurhiin. Meeri ja Paola viettivät Fridah’n seurassa kolme pitkää päivää. He tapasivat myös tämän äidin.

– Hän sanoi, että perheessä on kuusi lasta, joista yksi on tyttö ja hänkin häpeäpilkku, Paola kertoo.

”Perheessä on kuusi lasta, joista yksi on tyttö ja hänkin häpeäpilkku.”

Nyt kun Fridah ei enää käy koulussa, hänen vastuullaan on kotitöiden ja pienempien sisarusten hoitaminen.

Fridah'n raskaaksi saattanut 15-vuotias nuorukainen lähti karkuun, kun raskaus tuli ilmi. Monen tytön kohdalla edessä on kuitenkin pakotettu lapsiavioliitto, jotta he eivät olisi häpeäksi perheelleen ja suvulleen.

– Seuraa köyhyyden kierre. Tytöistä ei voi ikinä tulla taloudellisesti itsenäisiä, sillä heidän sosiaalinen ja tiedollinen kehityksensä jää kotitöiden ja lastenhoidon varjoon, Meeri sanoo.

Viime vuonna Meeri kävi myös El Salvadorissa, missä joka kolmas raskaana oleva nainen on alaikäinen. Maan lait estävät abortin tekemisen, vaikka nainen olisi raiskattu. Kirja maan naisten asemasta ja naisvangeista ilmestyy syyskuussa.

Matkoillaan Meeri on huomannut, että vaikka raskaana olevia nuoria tyttöjä tulee vastaan ellei joka reissulla niin joka toisella, lapsiraskaudet ovat aiheena tabu.

– Raskaana olevat nuoret tytöt eivät näy katukuvassa. Heidät pidetään sosiaalisessa eristyksessä, jotta he olisivat suojassa, mutta myös siksi, että raskaus on niin iso häpeän aihe, Meeri kertoo.

Juttua muokattu 10.8.2017 klo 12.22: korjattu kirjoitusvirhe.

Nenänkaivuu-urakoitsija

Meeri Koutaniemi kuvasi 8. kuulla raskaana olevan Fridah'n, 13, muotikuviin: ”Pysäyttävää oli, kuinka pienikokoinen ja ujo hän oli”

Koutaniemi jatkaa sosiaaliporno linjaansa ja kurjuus trippailua. Pääasia että nimi mainitaan ja tekijän tuskaa korostetaan. Todella ala-arvoista touhua ja uranedistämistä muiden tuskalla. Jos mentäisiin näissä asia edellä ja kuvaaja taustalla niin ymmärtäs mutta kun pitää korostaa kuvaajaa ja suunnittelijaa niin kyllä yrjö lentää. Toivottavasti irtoo linnanjuhlat ja muita kokkareita, että pääsee kertomaan lisää kuinka kurjaa oli kuvata. Ruma sana tähän.
Lue kommentti

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Hjallis Harkimo saa illan uudessa keskusteluohjelmassa viereensä poikansa Joelin. 

IS TV-LEHTI: Liikemies ja kansanedustaja Hjallis Harkimo on jo tuttu näky tv:n keskusteluohjelman vetäjänä, mutta nyt hän saa aisaparikseen poikansa Joel Harkimon.

Uudessa Harkimot -talk show’ssa he jututtavat kotimaisia eturivin tähtiä ja heidän perheenjäseniään.

– Idea ohjelmaan lähti siitä, että olen tehnyt keskusteluohjelmaa monta vuotta yksin ja halusin tehdä jotain uutta. Olemme aina olleet Joelin kanssa läheisiä, ja nyt saamme ennen kaikkea olla enemmän yhdessä. Se on hienoa, Hjallis sanoo.

”En halua olla joku ylimääräinen osa isän vanhaa ohjelmaa.”

Isänsä jalanjäljissä politiikkaan ja liike-elämään siirtynyt Joel ei ollut aluksi varma, haluaako hän lähteä vetämään keskusteluohjelmaa.

– Aluksi ajattelin, ettei talkshow ole minun juttuni, koska en halua olla joku ylimääräinen osa isän vanhaa ohjelmaa enkä ole kiinnostunut julkisuudesta. Mutta ajattelen tämän huikeana kokemuksena, koska olen tosi kiinnostunut ihmisistä.

Kussakin jaksossa yksi julkisuudesta tuttu henkilö ja tämän lapsi tai vanhempi tapaa Harkimot.

Aloitusjaksossa nähdään vaikeasta isä-poika -suhteestaan avautuvat Joonas ja Vesa-Matti Loiri.

Keskusteluiden ydin muodostuu vieraiden elämän tähtihetkistä ja kipukohdista, joiden kautta myös Harkimot avautuvat syvällisemmin omasta isä-poika-suhteestaan.

– En koe olevani haastattelija, vaan keskustelija. Reflektoin vieraiden ajatuksia myös omiin vanhempiini ja lapsuuteeni, Joel sanoo.

Hjallis uskoo, että hän on pystynyt antamaan myös omalla toiminnallaan opastusta tv-työhön.

– Joel tykkää tehdä kanssani juttuja, ja toivon tietysti, että hän myös oppii minulta jotain asioita. Mutta Joel saa tehdä ohjelmassa kyllä ihan kaikkea, mikä häntä huvittaa.

”Paljon olen oppinut, sillä olen seurannut tarkkaan, mitä isä touhuaa. Isä on tekijämies.”

Joel sanoo oppineensa isältään etenkin periksiantamattomuutta.

– Paljon olen oppinut, sillä olen seurannut tarkkaan, mitä isä touhuaa. Olen aina arvostanut hänen päättäväisyyttään. Isä on tekijämies.

Isä ja poika ovat luonteeltaan melko erilaisia.

– Se on hyväkin asia, sillä täydennämme toisiamme. Isä on välillä vilkas kuumakalle, itse olen vähän iisimpi. Olen myös se, joka saa ensimmäisenä kuulla, jos joku asia ei ole mennyt hyvin.

Tulevissa jaksoissa tavataan myös Jutta Gustafsberg ja tytärpuoli Camilla Jussila, jääkiekkoilijalegenda Kimmo Timonen ja äiti Marja-Liisa, Hjalliksen pikkuveli Roy Harkimo ja tytär Amanda.

Harkimot, TV5 su klo 21.00