Heta on haaveillut Kallion ilmaisutaidon lukioon pääsystä 12-vuotiaasta asti. ”Nyt minulla on paljon uusia unelmia. On vaikeaa, kun nykyään voi tehdä mitä vain.” Kuva ja video: Teemu Kuusimurto
Heta on haaveillut Kallion ilmaisutaidon lukioon pääsystä 12-vuotiaasta asti. ”Nyt minulla on paljon uusia unelmia. On vaikeaa, kun nykyään voi tehdä mitä vain.” Kuva ja video: Teemu Kuusimurto

Millaista on muuttaa 16-vuotiaana yksin vieraaseen paikkaan? Helsinkiläinen Meemi muutti pienelle kirkonkylälle Rautalammille, Heta puolestaan samaan aikaan Rautalammin maaseudulta pääkaupunkiin. Onko nuorten elämä erilaista maalla kuin kaupungissa?

Meemi Saarela ja Heta Varis aloittivat syksyllä lukion kaukana kotipaikasta. Meemi muutti ratsastuslukion perässä Helsingistä 3 000 asukkaan Rautalammille, Heta lähti Rautalammilta Kallion ilmaisutaidon lukioon Helsinkiin. Millaista on arki uudella paikkakunnalla? Videolla Meemi ja Heta kertovat.

Video: Teemu Kuusimurto

Helsingissä Meemin metromatka Vuosaaresta keskustaan kesti 20 minuuttia. Rautalammilla keskustan läpi pyöräilee minuutissa. Parasta pikkupaikkakunnalla ovat rauha ja turvallisuus.

– Hain rauhallisempaa opiskelupaikkaa. Täällä on halvat asunnot, ja pieneen turvalliseen paikkaan voi lähteä yksinkin, Meemi, 16, kertoo.

Hetasta taas tuntuu hassulta, mutta vapauttavaltakin, että pääkaupungin kaduilla voi kulkea kenenkään tuntematta. Elämä on vanhoista rooleista vapaata.

– Täällä voin tehdä ihan mitä vain. Jos kaadun kadulla, kukaan ei tiedä, että nyt se oli Heta, joka kaatui.

Mitä Meemi ja Heta rakastavat uudessa elämässään ja mitä kaipaavat kotipaikkakunnalta? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 41/2016.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.