Me Naisten nettitiimi Jenni Junkala, Outi Pippuri, Marjut Laukia ja Inka Simola iloitsivat voitosta. Kiitos kaikille teille lukijoille ja keskusteluun osallistuneille!
Me Naisten nettitiimi Jenni Junkala, Outi Pippuri, Marjut Laukia ja Inka Simola iloitsivat voitosta. Kiitos kaikille teille lukijoille ja keskusteluun osallistuneille!

Miltä naisen vartalo näyttää, miltä se saisi näyttää? Me Naiset riisui: Tältä näyttää naisen vartalo -juttu synnytti kohua ja keskustelua.

Me Naiset riisui: Tältä näyttää naisen vartalo -juttu on voittanut Sanoma Magazines Finlandin Journalistipalkinnon Vuoden juttu -kategorian.

Juttua on luettu tähän mennessä jo 130 000 kertaa, se on saanut 2300 tykkäystä Facebookissa ja kerännyt lähes 300 kommenttia. Kiitos kaikille teille lukijoille!

Juttu herätti poikkeuksellisen paljon tunteita. Keskusteluissa muun muassa kyseenalaistettiin jutun tarkoitusta, innostuttiin kuviin liittyvistä hauskoista ja rohkaisevista tarinoista, kauhisteltiin kuvissa näkyviä muhkuroita ja makkaroita sekä kiiteltiin rohkeudesta ja siitä, että mediasta löytyi kerrankin tilaa normaaleille naisvartaloille.

Näin jutussa esiintyneet naiset kommentoivat keskustelua

"Hienoa, että juttu on herättänyt niin paljon tunteita ja keskustelua. Mielestäni onnistuimme, jos jutun ansiosta edes jotkut pysähtyivät miettimään sitä, miten yksipuolista kuvaa meille usein tarjotaan naisen vartalosta tai siitä, millainen sen pitäisi olla. Kommenteista päätellen kauneus todella on katsojan silmässä: siinä missä toinen näki viehättävän normaalivartaloisen naisen, toinen näki ällöttävän siiderivalaan. Ilahduin siitä, että jotkut myös ymmärsivät jutun hyväntuulista ironiaa."

"Itseäni jäi erityisesti mietityttämään, mitä tästä ajasta ja asenteista kertoo, jos vaatekokoa 36-38 olevia naisia pidetään ällöttävinä läskeinä. Entä miltä se mahtaa tuntua heistä, jotka syystä tai toisesta kamppailevat kilojensa kanssa? Ihan kuin jokaisen, jolla on vähän selluliittiä tai löysää, kuuluisi olla näkymätön. Itse asiassa ihan vain tätä ajatusta vastustaakseni tekisi mieli riisua uudelleen."

"Yllätyin siitä, kuinka vahvoja tunteita ja tunnepurkauksia kuvat herättivät. Olettamukset siitä, että kuvissa esiintyneet naiset eivät harrastaisi liikuntaa tai että he viettäisivät päivänsä sohvalla siideriä lipittäen ja sipsejä mutustaen, huvittivat. Ihan kuin normaaleja terveitä elämäntapoja noudattava nainen muka näyttäisi samalta kuin fitness-urheilja kisapäivänään."

"Minua hämmästytti se, kuinka moni kauhistui kuvia ja niissä nähtyjä vartaloita. Mielestäni kymmenet läski-kommentit kertovat lähinnä, kuinka vieraantuneita monet ovat siitä, miltä alaston vartalo näyttää. Niin kauan kuin erilaisten vartaloiden näyttäminen hätkähdyttää näin, niitä on pakko näyttää."

Lue lisää:

Me Naiset riisui: Tältä näyttää naisen vartalo

Nyt riisuvat autolehtien miehet: Tältä näyttää miehen vartalo

Yksi kymys: Mikä on "tavallinen" naisvartalo

SMF:n Journalistipalkinto

Sanoma Magazines Finlandin Journalistipalkinto jaettiin 11. kerran. Tänä vuonna palkinnossa oli kolme eri kategoriaa: Vuoden juttu, Vuoden visu ja Vuoden toimituksellinen teko.

Vuoden visu -palkinnon voitti Riku Koskelo Tiede-lehden visuaalisesta uudistuksesta ja Vuoden toimituksellinen teko -palkinto meni Aku Ankka Lataamon projektiryhmälle.

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä:

 

 

Kun entiset kommunistit tapaavat ruokakurssilla selviää, että kaikki nuoruuden ihanteet ovat hävinneet.

IS TV-LEHTI:  Alkukesän aurinkoisena päivänä lehti on koivussa kauneimmillaan, ja ilmassa leijailee alkavan suven toivo. Rauhallisessa suomalaisessa maalaismaisemassa kulkee venäläisen ajoneuvovalmistajan vanha auto. Se kulkee hitaasti, mutta vie määränpäähän kaksi nauravaa matkaajaa.

Maailmalla asustelleen Natalian (Kaija Pakarinen) ja porvarillisen rouvan Veeran (Riitta Havukainen) perässä huomattavasti paremmalla ja uudemmalla kulkupelillä kruisailee Veeran aviomies, rahalle arvoa antava Tom (Antti Virmavirta).

Kolmikko on matkalla nuoruuden toverinsa Katjan (Heidi Herala) kartanohotellille. Heitä odottavat nuorena musiikkitaidoillaan naisia hurmannut, sittemmin rauhan löytänyt Ilja (Taneli Mäkelä), salaisuutta kantava Miska (Sari Mällinen) ja suorapuheinen Juri (Erkki Saarela).

He näkivät toisensa viimeksi kesälukiossa 70-luvulla ollessaan vasemmistoaatteen omaavia nuoria.

Venäläisen ruoan kurssi kokoaa heidät yhteen nyt, 40 vuotta myöhemmin elokuvassa Nuoruustango. Nopeasti ruokaperinteet unohtuvat, kun muistot ja nuoruuden kiihko tulevat pintaan. On aika selvittää asioita ja paljastaa salaisuuksia.

Nuoruustango pohjautuu Heidi Köngäksen ja Taina Westin Kalliolle kukkulalle -tv-elokuvaan (1993). Yle Areenassa katseltavissa oleva Kalliolle kukkulalle sijoittuu 70-luvulle, jolloin valveutunut nuoriso tiesi, kenen joukoissa seistään.

”Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti.”

Kun Heidi ja Taina kirjoittivat kommunistipoliitikon elämästä kertovaa Punainen kolmio -draamasarjaa (2015), heille tuli samalla idea tehdä elokuva siitä, mitä Kalliolle kukkulalle -nuorille kuuluu nyt kuusikymppisinä.

– Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti. Huomasin, että ihmiset ovat jääneet vähän hämmennyksen valtaan, koska on käsittelemättömiä asioita, Nuoruustangon ohjaaja Heidi Köngäs sanoo.

Elokuvassa 70-luvun vasemmistoaatteen nuoret pohtivat Neuvostoliiton hajoamisen merkitystä. Merkityksellisempiä ovat kuitenkin vuosikymmenien henkilökohtaiset asiat.

Kiertolaisena maailmalla elänyt Natalia on yksi, jolla on selvittämättömiä juttuja menneisyydestä.

– Selvittämättömät asiat ovat suuri taakka. Ei pitäisi odottaa, vaan ottaa ratkaiseva askel, kun on vielä aikaa, Kaija Pakarinen miettii.

”Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista.”

Elokuva pisti näyttelijät pohtimaan monenlaista.

– Iän myötä on tajunnut, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista, Riitta Havukainen sanoo.

Kaija kertoo olevansa onnellinen roolihenkilönsä puolesta.

– Natalia on itseäni pidemmällä siinä, että on päässyt turhasta eroon. Mitä kevyemmillä materialistisilla kantamuksilla elämäänsä elää, sitä enemmän voi tulla oikeasti tärkeää sisältöä. Se juuri ratkaisee näillä kilometreillä, Kaija muistuttaa.

”Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua”

Hurtin huumorin avulla Nuoruustango on oiva muistutus, että niin kauan kuin henki pihisee, on toivoa.

– Ei ole syytä ajatella, että elämä loppuisi tietyn ikäisenä. Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua, ohjaaja nauraa.

Kotikatsomo: Nuoruustango, TV1 su klo 21.05