Norjan Lofootien maisemat ovat suoraan kuin postikorteista. Kuva: Shutterstock
Norjan Lofootien maisemat ovat suoraan kuin postikorteista. Kuva: Shutterstock

Ei tarvitse lähteä tuhansien kilometrien päähän löytääkseen jotain ainutlaatuista.

Kesälomien startatessa myös matkakuume kasvaa. Kun kerrankin olisi aikaa, niin mihin kannattaa lähteä? Mitä helpompi ja halvempi, sen parempi. Jotain uutta olisi myös kiva nähdä perinteisen Tukholman ja Tallinnan sijaan.

Kauniissa kotimaassa ja sen lähellä on monia helmiä, joten kesällä ei kannata varata äkkilähtöä etelään. Pohjoismaat ovat kesällä kauneimmillaan, eli ota lyhyestä suvesta ilo irti.

Listasimme kolme lumoavaa budjetilomailijan kesäkohdetta lähistöllä. Nämä kohteet sopivat viikonloppureissulle tai pidempäänkin lomailuun yksin, perheen tai kavereiden kanssa. Lentolippujen kanssa sählääminen ei ole tarpeen, vaan paikalle pääsee helposti nopeallakin aikataululla. 

1. Gotlanti

Kirmaa punaisten unikkopeltojen keskellä ja kuljeskele vanhoissa kalastajasatamissa. Gotlanti ja erityisesti sen länsirannikolla sijaitseva Visby on ruotsalaisten suosikkikohde kesäisin. Aurinkoisella saarella riittää rannikkoa, kauniita merimaisemia ja ihania ruokapaikkoja.

Saarelta löytyy design-aarteita, esimerkiksi Fabriken Furillen, joka on tyylikäs industrial-henkinen hotelli saaren pohjoisosassa. Vieraile myös Hablingbo Creperietin tunnelmallisessa kreppiravintolassa. Ravintola sijaitsee erään maalaistalon pihapiirissä, jonka vehreällä terassilla on avokeittiö, jossa kokki hääräilee kreppien kimpussa.

Kuinka pääset?

Saarelle pääse eri lauttareittejä, kuten Tukholman läheltä Nynäshamnista Visbyyn. Visbyy pääsee myös Helsingistä lentämällä.

2. Lofootit

Norjan Lofooteista on tullut hiljattain matkaajien suosikkikohde, eikä syyttä – Lofooteilta löydät kristallinkirkasta vettä, kauniita kalastajakyliä ja punaisia pikkumökkejä. Vuoristomaisemat tarjoavat henkeäsalpaavat ulkoilu- ja vaelluspuitteet. Lofooteilla on lukematon määrä kauniita paikkoja, joten tämä Norjan helmi on paras kohde road tripille. Ota luonnosta kaikki irti ja yövy teltassa. Rahaa säästät kokkaamalla itse.

Ajele ympäriinsä ja pysähdy jaloittelemaan jokaiseen kauniiseen paikkaan. Tee kyläpysähdys Å:ssa ja Henningsværissa. Upeita rantoja ovat Unstad, Ramberg ja Haukland.

Kuinka pääset?

Autolla. Vaihtoehtona on monta eri reittiä ja välillä voi hypätä myös lauttaan. Ajomatka Lofoottien kärkeen on pitkä, mutta jokaisen kilometrin arvoinen. Maisemat ovat jo automatkan varrella päätä huimaavat. 

 

#Norway 🇳🇴 Ä #Lofoten #17thday #3rdcountry #ålofoten

A post shared by Riccardo 🐈💨 Bencini (@riccardo_bencini) on

3. Ahvenanmaa

Vaikka Ahvenanmaan saari on lähellä, sen olemassaolon unohtaa helposti. Lyhyen matkan päässä oleva saari on  oiva kesäkohde, sillä sinne pääsee helposti.

Uusin trendi on hypätä pyörän selässä laivaan ja pyöräillä halki Ahvenanmaan. Lyhyiden etäisyyksien vuoksi saaren kiertäminen fillarin selässä on helppoa. Ota mukaan oma pyörä tai vuokraa saarella. Kun olet päässyt vauhtiin pyörän selässä, etsi Ravintola Smakbyn, joka on saaren herkullisin illalliskohde. Ravintolalla on oma tislaamo, joten kokeile Smakbyn omia juomia.

Kuinka pääset?

Ahvenanmaalle pääsee helposti laivalla Turusta ja Helsingistä. Saaren tutkiminen käy helpoiten autolla tai pyörällä.

 

A post shared by N O O R A T A K K U (@noora_t_) on

 

The maritime Åland #mariehamn

A post shared by Alex Shiriaieff (@alexshiriaieff) on

 

Vierailija

Rahat vähissä, mutta reissuun tekisi mieli? Etsimme kolme budjettimatkaajan kesäkohdetta

Lofooteille kun Helsingistä ajelee ja sieltä takaisin, niin bensatkin maksaa aikalailla. Sinne ei ihan yhdellä nykäisyllä pyyhkäistäkään, joten yöpyä pitää mennen tullen. Jos ei telttailla halua niin yöpymiset jo kotimaassa maksaa. Ja Norja se vasta kallis maa onkin. Jos et trangialla tai jollain avotulella ruokia värkkää, niin tyyriiksi tulee. Jos vielä vähän alkoholiakin maistelee niin sekin on kallista. Omatoimimatka mihin tahansa Euroopan alueelle tulee halvemmaksi meni sitten vaikka...
Lue kommentti

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.