Onko noidenkin pakko tuolla muhinoida? Kylläpäs rassaa! Kuva: Shutterstock
Onko noidenkin pakko tuolla muhinoida? Kylläpäs rassaa! Kuva: Shutterstock

Lomalla on aikaa kaikelle! Esimerkiksi toisten käytöksestä suivaantumiselle.

Vaikka olisi kuinka asennoitunut positiiviseen lomailufiilikseen, aina matkasta ei selviydy ilman nurinoita. Aikataulu menee mönkään, matkakumppani sairastuu, passi hukkuu – ja kyllä ärsyttää.

Tosin kyllä sitä pienemmistäkin asioista saa lomalainen hermonsa kiristymään. Erityisesti muiden lomailijoiden tekemiset kiristävät helposti hermoja. Nettiaikakaudella muiden reissaajien tekemisissä pännii usein tekniikan käyttäminen.

Daily Mailin mukaan britit ärsyyntyvät ylitse kaiken muista matkailijoista, jotka jatkuvasti postaavat ruokakuvia Instagramiin, joiden lapset räpäläävät kovaäänisesti tablettia ja jotka heiluvat joka paikassa selfie-kepin kanssa.

Mutta mikä muu kuin tekniikankäyttö potuttaa lomalaisia muissa reissaajissa? Kyselymme mukaan suomalaisnaisia ottavat pannuun ainakin nämä:

Tahdittomuus

”Yleinen käytöstapojen puute niin kaupassa, lentokoneessa kuin turuilla ja toreillakin. Kaikilla olisi mukavampaa, jos jokainen voisi vähän huomioida myös muita. Juhannusruuhka ei muutu yhtään sen siedettävämmäksi, vaikka ajelisi ostoskärryillä muiden asiakkaiden päälle. Lentokoneen palvelut eivät muutu paremmiksi, vaikka niistä valittaisi koko matkan ajan kovaan ääneen. Valitettavasti tämä pätee kyllä muinakin kuin loma-aikoina.”

Kaikki heti mulle -asenne

”Ihan eniten ärsyttävät tyypit, joiden pitää olla ensimmäisenä varaamassa paikkojaan. Kiilaavat käsimatkatavaroineen jonon kärkeen lentokentillä, ovat kukonlaulun aikaan varaamassa pyyhkeillään rantatuoleja, rynnivät retkillä parhaille paikoille. Koko heidän olemuksensa huutaa itsekkäästi: minä, minä, minä! He katsovat oikeudekseen asettua muiden yläpuolelle, ja tuollaista ihmisen itsekeskeisyyttä on ikävä katsella.”

Kaikesta nipottaminen

”Joillakin on koko ajan jokin huonosti: liian hidas palvelu, liian pahaa ruokaa, liian pieni huone, liikaa melua, huono aamiainen, huono illallis-buffet, kylmä vesi, hanat väärin, ei pesuainetta hotellihuoneen keittiössä.”

”Ärsyttää ihmiset, jotka hotelleissa ja ravintoloissa valittavat alvariinsa tyylillä, joka vaikuttaa henkilökunnan kyykyttämiseltä. Tekisi mieli neuvoa, että herranjestas relatkaa! Pilaatte ennen kaikkea oman lomanne niuhottamisella!”

Lapset

”Kurittomat, ympäriinsä juoksevat ja kiljuvat, sämpylöitä heittelevät mukulat ottavat päähän, vaikka olen itsekin äiti. Kaikilla on huonot hetkensä, mutta osasta vanhempia näkee, etteivät he yksinkertaisesti enää jaksa. Muiden huomioon ottamista voisi vähän edes yrittää.”

”Kerran vieressäni lentokoneessa istui lapsi, joka kiljui neljä tuntia niin, että korvia vihloi. Parin tunnin jälkeen – oksennuspussia katsellessani – rupesin miettimään, miksei lentokoneessa ole tarjolla ääntä vaimentavaa huutopussia. Se oli lentomatka from hell.”

Huutaminen

”Matkakohteessa ärsyttää suomalaiset, jotka yrittävät saada paikalliset ymmärtämään suomea huutamalla.”

Lentokoneessa säätäminen

”Jo lentokoneessa suoni pullistuu päässä, kun jo ennen koneen pysähtymistä ensimmäiset avaavat turvavöitään ja mahdollisimman pian nousevat hääräämään käsimatkatavaroidensa kanssa ja jonottavat ulos.”

”Ärsyttäviä ovat myös ne suoraan edessäsi istuvat ja jatkuvasti istuintaan ylös ja alas säätävät matkustajat.”

Rannalla lenkkeileminen

”Tulee niin huono omatunto. Itse makaa täysin tekemättömänä ottamassa aurinkoa, ja toiset lenkkeilee nenän edestä näyttäen usein vielä tosi tyytyväisiltä siihen, että juoksevat, kun toiset makaavat. Hus pois rannalta lenkkeilemästä ihmiset!”

Mikä sinua rassaa eniten muissa lomalaisissa? Kommentoi!

Lue myös:

Naiset kertovat, mikä ystävässä ärsyttää: ”Hän kohtelee miestään kuin pikkulasta”

9 yllättävää lausetta, jotka kannattaa sanoa riidan aikana

Näin et ärsytä ketään Facebookissa

Traveller

Nämä asiat ärsyttävät eniten toisissa lomailijoissa

Hotellien buffetruokailut, kaikki yhtäaikaa samaa annosta hakemassa. Lentokoneissa edessä istuvat jotka säätävät penkkinsä nojan niin että se on sylissäni. huono paikka lentokoneessa nurkassa tai keskipenkillä. Liian suuri vierustoveri joka tarvitsisi kaksi penkkiä. Lentokoneissa yksinmatkaavat naiset, joilla on kirkuva pikkuvauva mukanaan, vähät välittäen muista seuralaisista. Lentokoneissa kärräävät lentoemännät. Liian kalliit aurinkotuolit rannoilla. Kaikenmaailman kaupustelijat rannoilla...
Lue kommentti

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.