Eivätkö rahat riitä luksukseen? Onneksi kalliiden hotelliöiden lisäksi löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja, jotka sopivat reppureissaajankin budjettiin. Kuva: Shutterstock
Eivätkö rahat riitä luksukseen? Onneksi kalliiden hotelliöiden lisäksi löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja, jotka sopivat reppureissaajankin budjettiin. Kuva: Shutterstock

Halpalentojen aikakaudella suurin menoreikä matkalla on usein majapaikka. Listasimme kahdeksan eri yöpymisvaihtoehtoa budjettireissaajan koti- ja ulkomaanmatkoille – ja rahaa jää vielä nähtävyyksiinkin.  

1. Sohvasurffaaminen

Miljoonat sohvasurffaajat tarjoavat kotejaan ilmaiseksi toisten sohvasurffaajien käyttöön. Mutta mikä saa matkailijan yöpymään tuntemattoman ihmisen luona? Ja miksi ihmiset tarjoavat toisilleen, täysin tuntemattomille ihmisille, ilmaista nukkumispaikkaa Couchsurfing-palvelussa?

Muitakin vastaavia palveluita on, mutta CS on yksi suurimmista sohvasurffaajien yhteisöistä. Se perustuu täysin vieraanvaraisuuteen ja vapaaehtoisuuteen. Sohvasurffaaja pääsee oikeasti tutustumaan paikallisten kotiin sekä usein myös uusiin tyyppeihin ja kulttuureihin.

Lue lisää: Konkari kertoo, miksi sohvasurffaus on paras tapa matkustaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Airbnb

Majoittautuminen tuntemattoman kodissa on jännittävää ja joidenkin mukaan se saattaa olla arveluttavaakin, mutta Airbnb on tehnyt siitä liiketoimintaa, joka hyödyttää molempia osapuolia – sekä majoittajaa että majapaikan tarvitsevaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Airbnb:ssä vuokrataan pääsääntöisesti ihan tavallisia koteja ja hinnat ovat yleensä hotelliöitä halvempia – etenkin suurkaupungeissa. Esimerkiksi Tokiossa keskustakolmion voi saada Airbnb:n kautta samaan hintaan kuin majapaikan pienestä kapselihotellista. Samalla näkee paikallisia koteja ja pääsee osaksi eläväisempää majoituskokemusta kuin mitä hotellihuone voi tarjota. Majoituksen voi varata monella tapaa; jotkut kotivuokraajat suosivat välitöntä varaamista, toiset kuulevat mielellään ensin vähän lisää vieraastaan. Kun majoittaja on hyväksynyt varauksesi, maksu lähtee heti tililtä. Ennen saapumista kannattaa sopia muun muassa avaimen noutamisesta ja palauttamisesta, säännöistä sekä asunnon sisältämien tavaroiden käyttämisestä.

Suosittelemme! Airbnb-majoittajan yllättävä ongelma: ”Ei tullut mieleenkään, että näin voisi käydä”

Kotimajoitusta Vietnamin Hoi Anissa. Kuva: Shutterstock
Kotimajoitusta Vietnamin Hoi Anissa. Kuva: Shutterstock

3. Perhemajoitus

Siinä missä Airbnb-majoittaja usein pysyy näkymättömänä, perinteisissä kotimajoituksissa turisti pääsee osalliseksi perheomisteisen majapaikan arkea. Koko aikuisikänsä matkustamista harrastanut Anna-Katri Räihä pitää suosittua Adalmina’s adventures -blogia ja kertoo siellä mieleenpainuvimmista majoituspaikoistakin. Tällä hetkellä Anna-Katri on kiertänyt yli sata maata ja reissaa parhaillaan maailmanympärysmatkalla Aasiassa. Muun muassa kesäkuussa hän vietti yönsä perhemajoituksessa Siem Reapissa, Kambodžassa.

Vaikka hän vieraili Angkorin näyttävällä temppelialueella, eniten hän tykästyi majapaikkaansa, jossa hän pääsi osaksi iltajuhlia ja seuraamaan adoptoitujen lasten elämää.

– Maailmanympärimatkani aikana olen huomannut yhden selkeän asian itsestäni matkailijana: viihdyn kaikista parhaiten pienissä perheomisteisissa paikoissa, joissa pelkän majapaikan lisäksi paikka tarjoaa aitoja kokemuksia ja kohtaamisia, Anna-Katri kirjoittaa blogissaan.

Osa kotimajoituksista löytyy perinteisistä hotellihakukoneista, mutta kannattaa myös googlata paikkakunnan nimellä ja hakusanalla ”homestay” tai ”home rental”.

Lue myös! Kuinka taviksella on varaa maailmanympärimatkaan? Katso Anna-Katrin vinkit

4. Hostellit

Hostellitko ovat vain nuorisolaisille? Väärin! Niissä majoittuu nykyisin matkaajia vauvaperheistä isovanhempiin. Yhteisöllinen asuminen laskee majoitushintaa; kaupan päälle voi saada uusia tuttavuuksia ja vinkkejä sekä seuraa nähtävyyksien katselemiseen. Hostelleja kannattaa etsiä esimerkiksi Hostels- ja Hostelworld-sivustoilta.

5. Talonvahtipalvelut

Jos et pelkää lemmikkieläimiä, kokeile talonvahtilomaa. Esimerkiksi Australiassa toimii useampia palveluntarjoajia, joiden kautta tuhannet ihmiset etsivät hoitajia lemmikeillensä oman lomansa ajaksi. Rantahuvilan saa ilmaiseksi, jos olet valmis ottamaan vastuuta.

Dormimajoituksessa on tunnelmaa! Kuva: Shutterstock
Dormimajoituksessa on tunnelmaa! Kuva: Shutterstock

6. Leirintäalueet

Pientä seikkailua kehiin ja teltta pystyyn yöksi! Tai vuokraa auto, jossa mahtuu nukkumaan. Leirintäalueiden hinnat vaihtelevat eri puolilla maailmaa, mutta yleensä ne ovat paljon edullisempia kuin muut majoitusmuodot – tai jopa kokonaan ilmaisia.

7. Asunnonvaihto

Miltä tuntuisi vaihtaa kotia espanjalaisen tai kiinalaisen kanssa viikoksi? Kun itse lähtee reissuun, tuntuu tyhmältä jättää oma koti tyhjilleen. Kodinvaihtopalveluiden kautta löytää monenlaisia majoituspaikkoja; osa sivustoista ottaa pienen vaihto- tai vuosimaksun.

8. Facebook

Varsinkin Euroopan isoimmista kaupungeista löytyy monia Facebook-ryhmiä, joissa paikalliset tarjoavat kotejaan lyhytaikaiseen vuokraukseen. Yleensä ryhmät ovat suljettuja, mutta niihin pääsee helposti lähettämällä liittymispyynnön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla