Kelpaisiko kaukomatka pienellä budjetilla? Kuva: Shutterstock
Kelpaisiko kaukomatka pienellä budjetilla? Kuva: Shutterstock

Tiina Kyllönen on kokenut reissaaja, joka paljastaa nyt parhaat säästövinkkinsä.

Reissujalkaa kutittaa, mutta budjetti ei oikein riitä? Katsoitko tiistain lennot? Entä ruotsalaisten matkatoimistojen äkkilähdöt? 72 maata kolunnut Tiina tietää, miten pienellä budjetilla pääsee mahdollisimman kauas. Vuosittain hän tekee 5–8 reissua.

1. Ole ajoissa

Jos joudut matkustamaan silloin, kun kaikki muutkin, varaa lennot hyvissä ajoin, vähintään puolta vuotta aiemmin. Jos haaveilet kaukomatkasta ja pystyt matkustamaan muunakin ajankohtana kuin hiihtolomaviikolla tai jouluna, Lentodiilit-sivustolta löytää usein hyviä tarjouksia.

2. Matkusta epäsuosittuun aikaan

Esimerkiksi heinä-elokuu on etelä-eurooppalaisten lomakausi, ja siksi majoituksen tai vuokra-auton saa kesäkuussa huomattavasti halvemmalla.

3. Tilaa lentoyhtiöiden uutiskirjeet

Meilien avulla pysyt perillä tarjouksista. Esimerkiksi Norwegian myy silloin tällöin 25 euron tarjouslippuja. Tartu tarjoukseen
heti. Hyvät myydään loppuun nopeasti.

4. Valitse tiistailähtö

Tiistai on usein halvin päivä lentää. Eri lentoyhtiötä ja lentopäivien hintaeroja voi vertailla helposti esimerkiksi Momondossa.

5. Lähde itään

Jos haluat matkustaa halvalla, valitse kohde, jossa eläminen on edullista. Esimerkiksi Serbia ja Romania ovat Itä-Euroopan helmiä.
Pitkään viikonloppuun voi yhdistää sympaattisen pikkukaupungin Timisoaran ja idän bilekaupungin Belgradin. Välimatkan voi kulkea joko junalla tai minibussilla, joka poimii matkustajia muutamasta pisteestä. Blue Air -lentoyhtiö on alkanut lentää kolmesti viikossa suoraan Helsingistä Bukarestiin.

6. Päivitä mielikuvasi hostelleista

Tosisäästäjät ovat rekisteröityneet sohvasurffaajien yhteisöön ja yöpyvät kohteissa ilmaiseksi. Jos tuntemattomien nurkissa punkkaaminen tuntuu liian eksoottiselta, anna mahdollisuus hostellille. Varmin tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä on lukea muiden arvostelut etukäteen.

Jaetussa huoneessa tutustuu väkisinkin uusiin ihmisiin, eikä halpuus ole synonyymi nuhjuisuudelle. Esimerkiksi Milanon Ostello Bello Grandessa neljälläkympillä saa paitsi yösijan dormista myös illallisen, aamiaisen ja tervetuliaisdrinkin hostellin baarissa.

7. Tarkista aina myös lentoyhtiöiden omat sivut

Esimerkiksi Turkish Airlines ja Qatar Airways lentävät toisinaan hyvin edullisesti kaukokohteisiin. Myös matkatoimistot myyvät välillä todella edullisesti pelkkiä lentoja.

Pakettimatkaa etsivän kannattaa tutkia myös ruotsalaisten matkatoimistojen, kuten TUIn ja Vingin äkkilähtövalikoimaa. Joskus lähtö Ruotsista voi olla puolet halvempi kuin Suomesta.

8. Hanki pistekortti

Finnair Plus -pisteitä saa kerrytettyä maksamalla arjessa luottokortilla, jossa on Finnair Plus -ominaisuus. Finnair Plus -luottokortteja saa ainakin Nordealta ja Danske Bankilta. Kun maksaa lähes kaikki ostokset kortilla, parin kolmen vuoden välein voi lentää pisteillä Euroopan sisällä.

3 x Hostellivinkki

1. Ostello Bello Grande, Milano

Kaikki, mitä majapaikalta voi toivoa, ja vähän enemmänkin. Yösijan hintaan kuuluu aamiaisen lisäksi päivällinen. Hostellilla on oma kasvimaa, grillausmahdollisuus sekä kodikas kattoterassi riippumattoineen. Baarissa tarjoillaan ilmainen tervetuliaisdrinkki, ja sisään kirjautumisen yhteydessä saa toivoa soittolistalle suosikkibiisiään. Kivenheiton päässä hostellilta sijaitsevat esimerkiksi Corso Buenos Aires -ostoskatu, rautatieasema ja lentokenttäbussiterminaali.

Via Roberto Lepetit 33, Milano

2. Galaxy Pod Hostell, Reykjavik

Kuin Japanissa olisi! Galaxy Pod -hostellissa yövyt mukavasti futuristisessa kapselissa. Siistit ja viihtyisät yhteistilat ja vartin kävelymatka ydinkeskustaan.

Laugavegur 170, Reykjavik

3. Casa de huéspedes Vara De Rey, Ibiza

Persoonallisen Lian pitämä pieni ja sympaattinen majapaikka Ibizan kaupungissa. Sokkeloinen ja värikkäästi sisustettu majatalo sijaitsee keskeisellä paikalla tavallisen kerrostalon yläkerroksessa.

Paseo de Vara de Rey 7, Ibiza