Anna-Katri Räihä teki sen, mistä moni matkailija haaveilee: 25 maan matkan ympäri maailman. Kuvat: Anna-Katri Räihä
Anna-Katri Räihä teki sen, mistä moni matkailija haaveilee: 25 maan matkan ympäri maailman. Kuvat: Anna-Katri Räihä

Anna-Katri Räihä on matkustanut yli sadassa maassa.

Adalmina’s adventures -blogia kirjoittava Anna-Katri Räihä kärsii parhaillaan reissukrapulasta. Samalla hän iloitsee paluustaan Suomeen ja ystäviensä näkemisestä – sekä potee älytöntä matkakuumetta.

Anna-Katri lähti viime syksynä unelmiensa reissulle, kymmenen kuukauden maailmanympärimatkalle. Suomeen hän saapui elokuun puolivälissä eli pari päivää sitten.

Pitkän matkansa aikana Anna-Katri pääsi ”satasen kerhoon”, eli hän on nyt matkustanut yli sadassa maassa.

– Maailmanympärimatkani aikana kävin 25 uudessa maassa. Lisäksi vierailin Australiassa, Indonesiassa, Thaimaassa, Keniassa ja Tansaniassa, joissa olen käynyt jo aiemmin, Anna-Katri kertoo Me Naisille.

Lue lisää! Kuinka taviksella on varaa maailmanympärimatkaan? Suomalaisbloggaaja avaa reissubudjettinsa

Matkansa Anna-Katri aloitti Etelä-Afrikasta ja lopetti Balille. Bloggaajan matkabudjetti oli aluksi 40 000 euroa, mutta hän myöntää ylittäneensä sen reissun aikana.

– En ole kaikkia kuluja vielä laskenut yhteen, mutta arvioisin matkan kokonaishintalapun olevan noin 50 000 euroa.

Uudessa postauksessaan hän on listannut maailmanympärimatkansa suosikkikokemukset, joihin kuuluvat muun muassa leirielämä Namibiassa ja laskuvarjohyppy Uudessa Seelannissa. Entä mitkä ovat hänen suosikkimaansa?

– Kohteita on vaikea laittaa suosikkijärjestykseen, ja lista saattaakin aina vähän vaihdella. Voisin vielä hyvin lisätä listalleni Nicaraquan, Ecuadorin, Galapagossaaret tai Myanmarinkin.

 Anna-Katri listasi Me Naisten pyynnöstä kuusi parasta kohdetta, joissa hän on koskaan matkustanut.

Anna-Katri suosikkipaikassaan eli Etelämantereella.
Anna-Katri suosikkipaikassaan eli Etelämantereella.

1. Etelämanner

”Maailmanympärimatkani Etelämanner-risteilyä harkitsin todella pitkään. Onneksi kuitenkin päätin sen tehdä kalliista hinnasta huolimatta, sillä se oli ehdottomasti paras kokemus koko matkailuhistoriani aikana!

Koskematon valkoinen erämaa oli valtavan kokoinen ja upeampi kuin osasin kuvitellakaan. Vaikuttavien jäävuorimaisemien lisäksi Etelämantereen eläimistö hurmasi: pikkupingviinejä oli joka puolella ja valtavia valaita pomppimassa laivan ympärillä. Kaiken kruunasi ihan mielettömän hyvin toteutettu risteily, jossa oli ammattimainen henkilökunta, hienot tutkimusaluksen puitteet sekä uudet, samanhenkiset matkaystävät.”

Anna-Katri on käynyt Balilla monta kertaa. Maailmanympärimatkakin vei hänet sinne kahdesti: ”Balille tulen vielä ehdottomasti palaamaan useammankin kerran.”
Anna-Katri on käynyt Balilla monta kertaa. Maailmanympärimatkakin vei hänet sinne kahdesti: ”Balille tulen vielä ehdottomasti palaamaan useammankin kerran.”

2. Bali 

”Kaakkois-Aasian reissuosuuden alkutaipaleella Bali teki minuun lähtemättömän vaikutuksen – niin suuren, että palasin sinne loppulomastani takaisin peräti viideksi viikoksi. On ehkä vaikea selittää tarkasti, mikä Balissa vetoaa, mutta uskoisin sen olevan sopiva yhdistelmä kaikkea sitä, mitä matkakohteelta voi toivoa: upeita ja erilaisia maisemia, eksoottista kulttuuria ja ystävällisiä paikallisia ihmisiä.

”En ihmettele yhtään, että moni matkailija jumahtaa Balille.”

Oman lisänsä antaa Balin aktiviteettitarjonta, joista suosikkieni surffauksen ja joogan suhteen Bali on varmasti yksi maailman parhaimmista matkakohteista. Kun siihen yhdistetään vielä helppo ja ainakin toistaiseksi suhteellisen halpa elämä, en ihmettele yhtään, että niin moni matkailija jumahtaa Balille.”

Maailmanympärimatkan alkupuoliskolla Anna-Katri teki roadtripin halki Afrikan. Sieltä suosikiksi nousi Namibia.
Maailmanympärimatkan alkupuoliskolla Anna-Katri teki roadtripin halki Afrikan. Sieltä suosikiksi nousi Namibia.

3. Namibia

”Namibian tarjoamia maisemia en ollut nähnyt koskaan aikaisemmin, ja kaikessa karuudessaan ja kuivuudessaan tämä maa oli silti omalla erikoisella tavallaan uskomattoman kaunis. En varmasti tule koskaan unohtamaan leirielämäämme keskellä ei-mitään, kun uusien matkaystävieni kanssa istuimme iltaa leirinuotiolla aamuyöhön saakka.

Telttailussa oli omanlaista eksotiikkaa villin luonnon keskellä, ja muutamina öinä raahasin pelkän patjan ja makuupussin ulos ja nukahdin kirkasta tähtitaivasta katsellen. Ja sitten ne auringonlaskut Namibiassa! Erityisesti Etoshan luonnonpuisto tarjosi parastaan auringonlaskun aikaan, kun eläimet kerääntyivät vesialtaalle juomaan.

Sri Lankalla Anna-Katri tykästyi erityisesti luonnonpuistoihin.
Sri Lankalla Anna-Katri tykästyi erityisesti luonnonpuistoihin.

4. Sri Lanka

”Sri Lanka on aivan mieletön ja monipuolinen matkakohde, sillä sieltä löytyy lähes kaikki, mitä todelliselta seikkailumatkalta voi toivoakaan. Maa huokuu vanhaa buddhalaista historiaa temppeleineen ja rauniokaupunkeineen, mutta niiden vastapainoksi srilankalaisissa kaupungeissa pääsee kokemaan värikkään kulttuurin ja entisen siirtomaa-ajan loiston.

Kumpuilevat teeviljelmärinteet, upeat luonnonpuistot ja lukuisat vesiputoukset tarjoavat henkeäsalpaavia maisemia. Luonnonpuistoissa pääsee bongaamaan eläimiä, mutta aivan hyvin norsuperhe voi löntystellä vastaan autotien reunassa. Sri Lankassa kaiken kruunaa kilometrejä pitkät hiekkarannat, joilla voi rantalöhöilyn lisäksi surffata.”

Anna-Katri vietti syntymäpäivänsä näissä Bolivian maisemissa.
Anna-Katri vietti syntymäpäivänsä näissä Bolivian maisemissa.

5. Bolivia

”Bolivian suhteen minulla ei ollut mitään ennakko-odotuksia, mutta maa hurmasi lopulta täysin upeilla vuoristomaisemillaan. Suola-aavikon ja Andien vuoriston muodostamat maisemat olivat paikoitellen kuin toiselta planeetalta – vaaleanpunaisia flamingoja, turkooseja laguuneja, valkoista suola-aavikkoa ja maan alta pulppuavia laavahöyryjä.

”Välillä täytyi ihan nipistää itseään, että uskoi ne maisemat todeksi!”

Tosin epätodelliseen oloon saattoivat myös vaikuttaa vuoristo-olosuhteet, sillä paikoitellen liikuttiin yli 4 000 metrissä. Myös pienet siirtomaa-ajan kaupungit, kuten kaunis valkoisista rakennuksista koostuva Sucre ja vanha kaivoskaupunki Potosi ovat viihtyisiä ja turvallisempia kuin osasin odottaakaan.”

”Fidžillä yhdistyy se kaikki, mitä kaukaisilta paratiisisaarilta saattaa toivoakaan”, kertoo Anna-Katri.
”Fidžillä yhdistyy se kaikki, mitä kaukaisilta paratiisisaarilta saattaa toivoakaan”, kertoo Anna-Katri.

6. Fidži

”Paratiisisaarikohteista Fidži on kokonaisuudessaan ollut ehdottomasti paras. Siellä yhdistyy se kaikki, mitä kaukaisilta paratiisisaarilta saattaa toivoakaan – saarihyppelyt pienenpienille saarille, joilla ei ole muuta elämää kuin muutamat hassut rantabungalowit ja yksi ravintola. Meri oli turkoosiakin turkoosimpaa, rantahiekka niin valkoista, että siihen melkein sokaistui, ja vehreät palmupuut tekivät saarista trooppisen puutarhan, jossa värikkäät perhoset lentelivät.

”Päivät Fidžillä koostuivat löhöilystä rannalla tai riippumatossa, tai pulikoiden linnunmaidolta tuntuvassa meressä.”

Päivät Fidžillä koostuivat löhöilystä rannalla tai riippumatossa tai pulikoiden linnunmaidolta tuntuvassa meressä joko snorklaten tai vain kelluen. Illalla uni tuli helposti kuunnellen sirkkojen siritystä, ja aamulla bungalowista saattoi herätä aaltojen liplatukseen. Letkeä Fidži time -asenne tarttui jo heti ensimmäisenä päivänä, ja Fidžillä tunsin ehdottomasti rentoutuvani parhaiten.”

 

 

Loviisa hurmaa värikkäillä taloillaan ja idyllisillä pikkukaduillaan. Kokosimme kaupungin ihastuttavimmat kesäkohteet.

1. Sibeliuksen Jannen Loviisa

Hämeenlinnalainen Janne Sibelius vietti nuoruusajan kesänsä isoäitinsä luona Loviisassa. Tuolloin hän löysi setävainaansa ranskankielisiä käyntikortteja, joissa Johan oli käännetty Jeaniksi. Tästä myös Janne omaksui itselleen uuden taiteilijanimen. Sibeliuksenpuistoa koristaa säveltäjän patsas. 

➜ Chiewitzinkatu 2

2. Legendaarisia herkkuja puutaloalueella

Loviisan puutaloalueella on useita kahviloita, joista yksi on vanhassa tallissa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila. Kahviherkut nautitaan ulkosalla, sillä sisällä on tilaa vain yhdelle seurueelle. 

➜ Mariankatu 2 C, Tuhannentuskankahvila.fi

Café Vaherkylä tarjoaa asiakkailleen muun muassa porkkanakakkua, jolla on legendan maine paikallisten keskuudessa. Niin hyvää se on!

➜ Aleksanterinkatu 2, vaherkyla.fi 

3. Värikäs Bongan linna

Lyhyen matkan päässä Loviisan vanhoista puutalokortteleista sijaitsee Bongan linna, jonka omistaa kesällä 70 vuotta täyttävä kuvataitelijataiteilija Riitta Nelimarkka. Kesäviikonloppuisin linna on avoinna vierailijoille. 

➜ La Forza del colore ja pikkuisen dadaa -näyttely kesä–elokuussa. Linnakuja, bonga.fi 

4. Koko perheen linnoitusseikkailu

Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholman merilinnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus. Koko perheelle sopivalle linnoitukselle pääsee reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Saarella järjestetään opastettuja kierroksia ja lapsilla on mahdollisuus päästä ratkaisemaan linnoituksen unohdettua mysteeriä. Saarelta löytyy myös ravintola.

➜ Liput kannattaa ostaa etukäteen! Reittiliikenteen aikataulut: visitsvartholm.fi/

5. Kulttuuria ja kahvia ruukkialueella

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin ruukkialue sijaitsee kosken rannalla, noin 15 kilometrin päässä Loviisasta. Vanhoissa ruukkirakennuksissa on käsityökauppoja ja pari kahvilaa. Alueella järjestetään kesällä tapahtumia, ja kulttuurista voi nauttia vaikka kesäteatterissa. 

Ruukin alueella on myös pieni, valkoinen puukirkko, jonka alttaritaulu on kuuluisan taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama.

➜ stromforsinruukki.com

6. Rentoa lomailua kodikkaassa villassa

Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Loviisan keskustasta sijaitsee kodikas, mutta tyylikäs Villa Baumgartner. Huoneistoissa on täysin varusteltu keittiö ja oma kylpyhuone. Uimarannalle on vain vartin kävelymatka. Ruokakauppa ja lasten leikkipuisto sijaitsevat villasta vain muutaman sadan metrin päässä

➜ Puistokatu 3, villabaumgartner.fi

Miten se nyt menikään... Muistatko, mitä lentokoneeseen saa viedä?

Ei mennyt kaikki ihan putkeen Münchenin lentokentällä viime sunnuntaina. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka nelikymppinen nainen pääsi nesteiden kanssa läpi turvatarkastuksesta. Lopulta virhe johti melkoiseen hässäkkään. Poliisi joutui tyhjentämään koko terminaalin, ja yli 300 lentoa peruttiin. Tapaus johti myös kolmen ihmisen potkuihin.

Eikö nainen tiennyt, että nesteitä ei saa viedä koneeseen? Ja oliko turvatarkastuksessa päiväuniaika? Tarina ei kerro, mutta ehkä on hyvä kerrata, mitä sinne koneen matkustamoon saa ja ei saa viedä? Eihän se aina ihan yksinkertaista ole. Testaa, miten hyvin sinä tunnet säännöt!