Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Matemaatikko Jordan Ellenbergin mukaan lentokentällä odottelu on ajanhukkaa.

Pakkaaminen jäi viime tinkaan, taksia ei meinaa millään saada ja kun viimein ehdit lentokentän lähtöaulaan, se on tupaten täynnä.

Siitä huolimatta, että lentokentällä jonottelu nostaa sykkeen korkeuksiin, matemaatikko Jordan Ellenberg paljastaa uudessa How Not to Be Wrong -kirjassaan, että täydellinen aika saapua lentokentälle on sellainen, että koneeseen ehtii juuri ja juuri.

Wisconsin-Madisonin yliopiston professorina työskentelevän Ellenbergin teoria perustuu The Huffington Postin mukaan siihen, että odotteluaika lentokentällä jää mahdollisimman vähäiseksi. Jos aina varaa kolme tuntia aikaa, elämän aikana tulee odoteltua jopa satoja tunteja. Vaikka kentälle saapuisikin viime tingassa, lennolta myöhästyy vain yhden tai kahden prosentin todennäköisyydellä. Yhdeltä lennolta myöhästyminen ei vie niin paljon aikaa kuin jatkuva lähtöportilla istuskelu.

– Jos et ole koskaan missannut lentoa, teet jotain väärin, mies kertoi The Sunday Timesille.

Matemaatikon strategia kannattaa tosin ottaa käyttöön vain, jos lennolta myöhästymisen pystyy sietämään – sekä henkisesti, taloudellisesti että ajallisesti.

Mutta entäs leppoisasti nautittu, jonkun muun valmistama aamukahvi ja juuri ennen lentoa siemaillut lähtöskumpat tulevan matkan kunniaksi? Ei odottelu nyt niin pahalta kuulosta! Monen matkaajan mielestä parasta kentällä on juuri lähdön tunnelma; kun ei ole enää kotona muttei vielä reissussakaan.

Lue myös:

Matkaopas: Uhkaako aika loppua lentokentällä?

Matkaopas: Kuka korvaa lennon viivästyksen?

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaani personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne oli hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavotteita, jotka saavutettua repsahdan. 

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensiviikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.

 

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00