Vaativalle nuorelle on vaikea ostaa lahjaa. Kuva: Shutterstock
Vaativalle nuorelle on vaikea ostaa lahjaa. Kuva: Shutterstock

Perinnemaljakko, hopealusikat vai nippu seteleitä?

Viikonlopun valmistujaisjuhlat lähestyvät, ja lahjaostokset aiheuttavat harmaita hiuksia ja stressiä monelle juhlavieraalle. Valmistuvalle nuorelle lahjan ostaminen voi olla vaikeaa, kun kaikkea tuntuu jo nurkista löytyvän.

Raha on perinteinen ja suosittu valmistujaislahja, mutta monet ostavat mieluummin jotain konkreettista. Esineestä jää nuorelle muisto, ja vuosien päästä sillä voi olla paljon tunnearvoa. Jos budjetti valmistujaislahjaan on isompi, lahjan haluaisi kestävän vuosia – ja parhaimmillaan nostavan jopa arvoaan.

Mitä silloin kannattaa ostaa?

Antiikin ja designin asiantuntijan Johanna Lindforsin mukaan suomalaisen designin ostaminen kannattaa aina. Vanhat klassikkoesineet, kuten Mariskoolit ja Aalto-maljakot eivät ole silti enää paras lahjaidea, kun haluaa ostaa jotain arvokasta.

– Lahjaa ostaessa on hyvä muistaa, ettei kannata hankkia lahjaksi sellaista, mitä on kaikilla. Perinteisiä maljakoita ja vaaseja löytyy jo vanhempien, isovanhempien ja muiden sukulaisten kotoa.

Ennen nuoret keräilivät aterimia ja astioita, mutta hopealusikat tai kokonaiset astiastot eivät enää kiinnosta samalla tavoin. Nykyään ainutlaatuinen muotoilu on haluttua.

Tärkeintä on kuunnella nuoren omia toiveita ja miettiä, mikä juuri hänelle sopii.

– Monet saattavat ajetella, että on kiva ostaa omilleen muuttavan nuoren kotiin jotain. Se ei ole aina hyvä idea. Sisustusesineitä kannattaa harkita tarkkaan, sillä monet haluavat itse päättää kotinsa sisustuksesta. On inhottava laittaa pakon edessä joku lahjatavara esille, Lindfors sanoo.

Harvinaiset tuotteet ovat varma sijoitus

Varma lahjaidea on vanhempi design, sillä se säilyttää hyvin arvonsa. Lindforsin mukaan vanhaa designia kannattaa etsiä suomalaisen suunnittelun huippunimistä, kuten Tapio Wirkkalasta, Timo Sarpanevasta ja Gunnel Nymanista.

Jos haluaa ostaa jotain täysin uutta, klassikkotuotteiden sijaan kannattaa etsiä jotain tuoretta ja harvinaista. Designia löytyy laajalla hintaskaalalla.

– On paljon mahtavia ja uusia keramiikkataiteilijoita. Esimerkiksi Kim Simonssonin keraamiset tytöt ovat saaneet laajaa kansainvälistä huomiota ja näkyvyyttä.

Lindforsin mukaan valokuvataide tekee myös kovasti tuloaan. Teokset ovat hyvä sijoitus. Kiinnostavia valokuvataiteilijoita ovat muun muassa Charlotta Boucht ja Sophia Ehnrooth.

Erityisesti tytöille design-korut ovat ajaton lahja. Koruissa on suositeltavaa ostaa rannekoruja kaulakorujen ja sormusten sijaan.

– Suomalainen Björn Weckström on suunnitellut muun muassa Star Wars -elokuvissa Prinsessa Leian päällä nähdyt korut, jotka ovat suosittuja maailmalla. Niitä löytyy hyvin huutokaupoista.

– Toinen persoonallinen korulahja on korutaiteilija Annette Tillanderin korut. Tillander suunnittelee koruja asiakkaan toiveiden mukaan, joten koru on kaunis lahja esimerkiksi vanhemmalta lapselle, Lindfors sanoo.

 

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00