Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Joka viidennellä yli 30-vuotiaalla naisella on pahoja kaamosoireita.

Prrrrrrrrrr! Kun herätyskello­ pärähtää soimaan keskellä sysipimeää, ei ole ihme, että vähän väsyttää. Väsymys ei kuitenkaan ole ainoa talvipimeydestä johtuva kiusa. Moni vaiva, josta helposti sättii omaa laiskuuttaan, saattaakin johtua liian vähäisestä valosta.

– Sosiaalinen vetäytyminen, aktiivisuuden väheneminen, painonnousu, lisääntynyt ruokahalu ja makeannälkä voivat olla kaamosoireita siinä missä väsymys ja lisääntynyt unentarvekin, sanoo tutkimus­professori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Mistä tietää, että oireet johtuvat vuodenajasta eivätkä omasta saamattomuudesta?

– Siinä voikin mennä muutama vuosi ennen kuin hoksaa, että ai niin, aina syksyisin ja talvisin tuntuu tältä. Kaamosoireet alkavat yleensä vähitellen murrosiässä, mutta tulevat selvemmin esille 20–30 ikävuoden tienoilla.

Jopa joka viidennellä yli 30-vuotiaalla naisella on niin paljon kaamos­oireita, että­ he kokevat ne kiusallisiksi ja elämää haittaaviksi. Varsinaista kaamos­masennusta, kuten­ häiritsevää mielialan laskua, on noin prosentilla suomalaisista.

– Kaamosoireita saavat tunnistavat yleensä olevansa selkeästi kesäihmisiä.

Lue myös:

Kolme tuotetta, joilla helpotat kaamosväsymystä

Sokerikoukun selättäminen voi vaatia katkaisuhoitoa

Tämäkin vielä – sokeri vanhentaa ihoa!

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.