Komiaa on, ota kuva #lomamaisema! Kuva: Shutterstock
Komiaa on, ota kuva #lomamaisema! Kuva: Shutterstock

Kanariansaaret ja Thaimaan turistirannat ovat nousseet hipsteriväen trendikohteiksi, ja nyt on vuorossa ­Madeira.

Uusi suosio ei ole ihme, onhan Madeiran saarella näet ihan kaikki, mitä trendielämykseen tarvitaan.

Ensinnäkin siellä on ihan järkyttävän kaunista. Pilviä halkovat vuoret, eukalyptusmetsät ja sinisenä hohtava meri tekevät siitä luontoelämyksen, jonka ihasteluun ei kyllästy.

Koska välimatkat vain ­57 kilometrin pituisen saaren sisällä ovat inhimillisiä, joskin vuoristoisia, vuokra-autolla huristelee hetkessä halki henkeäsalpaavien maisemareittien. Jos siis etsit kohdetta, joka näyttää hyvältä some-päivitysten kuvissa, tämä on paikkasi. Hipterihenkiseen ­lomaan kuuluu tietenkin, että postaat kuvasi Instagramiin. Suositeltavia hashtageja ovate esimerkiksi #holiday, #the_view ja #good_times.

Madeiralle myös pääsee helposti. Lento- ja hotellisäätämisten sijaan voi ottaa pakettimatkan. Ei ehkä kuulosta huipputrendikkäältä, mutta itse asiassa on juuri sitä: helppoutensa lisäksi valmismatkat ovat yleensä omatoimisia ekologisempia, ja suositussa turisti­hotellissa makoillessa on helppoa tuunata elämystä omanlaiseksi kunnon hipsterin tyyliin. Nauti lomallasi ainakin retrosta ja luksuksesta!

#ihanan_retroa

Vilkkaassa Funchalissa, Madeiran ­alueen pääkaupungissa, todella tietää olevansa turistikohteessa. Vanhassakaupungissa ravinto­loiden sisäänheittäjät huutelevat terasseille, ja monen paikan ruokalista on käännetty suomeksi. Tarjoilijoilta sujuu moi ja kiitos.

Eksoottisten elämysten vastapainoksi turistimeno maistuu virkistävältä. Ihan ­sama juttu kuin trendikkäiksi nousseissa ­karavaanarimatkailussa ja telttailussa: lapsuudesta tutut elämykset ovat taas alkaneet tuntua uusilta ja kiinnostavilta.

Ja on vain ihanan vapauttavaa olla miettimättä, mitä mikäkin ruoka­listan merkintä mahtaa tarkoittaa. Sitä paitsi ruoka on hyvää. Ainakin O Regional -ravintolan (Rua Dom Carlos I 54) kala maistuu vastapyydetylle, eikä cappuccinossakaan ole ­mitään vikaa.

O Regional -ravintolan terassilta on hyvät näkymät katuvilinään. Kuva: Annaleena Jalava

Yövy Funchalissa:

■ Pestana Miramar & Village. Viihtyisä hotelli, jossa on tilavat allasalueet. Aamupala on varsin monipuolinen. (Estrada Monumental 182–194.)
■ Hotel Madeira. Shoppailukatujen lähihotellista on upeat ­näkymät.
(Ivens 21.)

#täydellistä _luksusta

Valkotakkiset tarjoilijat kantavat kuohuvia lasillisia meriterassille, jossa ­arvokkaan oloiset daamit ja herrat paistattelevat päivää.  Mustavalkoisessa ­valokuvassa seinällä poseeraa Winston Churchill, tällä samaisella terassilla, drinkki edessään ja ilme leppoisana.

Yli satavuotias luksushotelli Belmond Reid’s Palace (Estrada Monumental 139) on se paikka, jossa voi ottaa reissun huikeimmat matkakuvat. Hotelli
palvelee myös satunnaista drinkillä poikkeajaa arvokkaasti kuin ministeri­tason vierasta. Hinnat ovat korkeita, mutta niiden vastineeksi saa hetken tuntea itsensä vip-­vieraaksi. Jos budjettiin sopii, pöytävarauksia päivälliselle ja drinkille voi tehdä netissä.

Yksi Reid's Palacen uima-altaista yltää lähes mereen. Kuva: Annaleena Jalava

Miten & milloin Madeiralle?

* Madeiralle pääsee helpoimmin pakettimatkoilla, joita myyvät muun muassa Finnmatkat ja Aurinkomatkat.
* Sää on lämmin ympäri vuoden, mutta ajoittaisiin sateisiin ja koviin tuuliin kannattaa varautua.

Lue myös:

Uskoisitko? Nämä ovat seuraavat hittilomakohteet

Lataa akut Madeiralla

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.