Komiaa on, ota kuva #lomamaisema! Kuva: Shutterstock
Komiaa on, ota kuva #lomamaisema! Kuva: Shutterstock

Kanariansaaret ja Thaimaan turistirannat ovat nousseet hipsteriväen trendikohteiksi, ja nyt on vuorossa ­Madeira.

Uusi suosio ei ole ihme, onhan Madeiran saarella näet ihan kaikki, mitä trendielämykseen tarvitaan.

Ensinnäkin siellä on ihan järkyttävän kaunista. Pilviä halkovat vuoret, eukalyptusmetsät ja sinisenä hohtava meri tekevät siitä luontoelämyksen, jonka ihasteluun ei kyllästy.

Koska välimatkat vain ­57 kilometrin pituisen saaren sisällä ovat inhimillisiä, joskin vuoristoisia, vuokra-autolla huristelee hetkessä halki henkeäsalpaavien maisemareittien. Jos siis etsit kohdetta, joka näyttää hyvältä some-päivitysten kuvissa, tämä on paikkasi. Hipterihenkiseen ­lomaan kuuluu tietenkin, että postaat kuvasi Instagramiin. Suositeltavia hashtageja ovate esimerkiksi #holiday, #the_view ja #good_times.

Madeiralle myös pääsee helposti. Lento- ja hotellisäätämisten sijaan voi ottaa pakettimatkan. Ei ehkä kuulosta huipputrendikkäältä, mutta itse asiassa on juuri sitä: helppoutensa lisäksi valmismatkat ovat yleensä omatoimisia ekologisempia, ja suositussa turisti­hotellissa makoillessa on helppoa tuunata elämystä omanlaiseksi kunnon hipsterin tyyliin. Nauti lomallasi ainakin retrosta ja luksuksesta!

#ihanan_retroa

Vilkkaassa Funchalissa, Madeiran ­alueen pääkaupungissa, todella tietää olevansa turistikohteessa. Vanhassakaupungissa ravinto­loiden sisäänheittäjät huutelevat terasseille, ja monen paikan ruokalista on käännetty suomeksi. Tarjoilijoilta sujuu moi ja kiitos.

Eksoottisten elämysten vastapainoksi turistimeno maistuu virkistävältä. Ihan ­sama juttu kuin trendikkäiksi nousseissa ­karavaanarimatkailussa ja telttailussa: lapsuudesta tutut elämykset ovat taas alkaneet tuntua uusilta ja kiinnostavilta.

Ja on vain ihanan vapauttavaa olla miettimättä, mitä mikäkin ruoka­listan merkintä mahtaa tarkoittaa. Sitä paitsi ruoka on hyvää. Ainakin O Regional -ravintolan (Rua Dom Carlos I 54) kala maistuu vastapyydetylle, eikä cappuccinossakaan ole ­mitään vikaa.

O Regional -ravintolan terassilta on hyvät näkymät katuvilinään. Kuva: Annaleena Jalava

Yövy Funchalissa:

■ Pestana Miramar & Village. Viihtyisä hotelli, jossa on tilavat allasalueet. Aamupala on varsin monipuolinen. (Estrada Monumental 182–194.)
■ Hotel Madeira. Shoppailukatujen lähihotellista on upeat ­näkymät.
(Ivens 21.)

#täydellistä _luksusta

Valkotakkiset tarjoilijat kantavat kuohuvia lasillisia meriterassille, jossa ­arvokkaan oloiset daamit ja herrat paistattelevat päivää.  Mustavalkoisessa ­valokuvassa seinällä poseeraa Winston Churchill, tällä samaisella terassilla, drinkki edessään ja ilme leppoisana.

Yli satavuotias luksushotelli Belmond Reid’s Palace (Estrada Monumental 139) on se paikka, jossa voi ottaa reissun huikeimmat matkakuvat. Hotelli
palvelee myös satunnaista drinkillä poikkeajaa arvokkaasti kuin ministeri­tason vierasta. Hinnat ovat korkeita, mutta niiden vastineeksi saa hetken tuntea itsensä vip-­vieraaksi. Jos budjettiin sopii, pöytävarauksia päivälliselle ja drinkille voi tehdä netissä.

Yksi Reid's Palacen uima-altaista yltää lähes mereen. Kuva: Annaleena Jalava

Miten & milloin Madeiralle?

* Madeiralle pääsee helpoimmin pakettimatkoilla, joita myyvät muun muassa Finnmatkat ja Aurinkomatkat.
* Sää on lämmin ympäri vuoden, mutta ajoittaisiin sateisiin ja koviin tuuliin kannattaa varautua.

Lue myös:

Uskoisitko? Nämä ovat seuraavat hittilomakohteet

Lataa akut Madeiralla

Parinmuodostuksen suurimmat vaikeudet liittyvät seksuaalisen kipinän löytämiseen. Sen vuoksi lähentymistä harjoitellaan Ensitreffit alttarilla -sarjan kulisseissa tarvittaessa asiantuntijan kanssa.

Ensitreffit alttarilla -sarjassa sinkkujen olkapäänä toimii koko kauden ajan joukko rakkauden asiantuntijoita. Nyt viidennellä kaudella mukana ovat seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt sekä parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Sinkut voivat kääntyä tukijoukkojen puoleen milloin tahansa, mutta sarjan kulisseissa tapahtuu myös rakkausvalmennusta, jota ei paljasteta katsojille sarjassa.

”Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää.”

Tony Dunderfelt on sarjassa asiantuntijana nyt kolmatta kautta. Hän paljastaa Me Naisille, että hän on kaikilla kolmella kaudella järjestänyt ohjelmaan osallistuneille miehille erilaisia kosketusharjoituksia. Hän opettaa miehiä kahdenkeskisesti ymmärtämään naisen psykologiaa.

– Harjoituksiin kuuluu yksinkertaisia vinkkejä siitä, miten naista lähestytään ja kosketetaan – myös seksuaalisella tavalla. Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää, Dunderfelt kertoo.

Sarjan tuottaja Onerva Österberg on kertonut aiemmin Me Naisille, että seksi ei juurikaan ole osa näkyvää ohjelmantekoa, sillä ohjelmaa ei ole käsikirjoitettu, eikä ennalta ole sovittu, mitä kaikkea siinä käsitellään.

– Olemme tehneet ohjelmaa hyvin pitkälti parien ehdoilla. Meillä on se linja, että jos parit eivät halua puhua asiasta, emme utele siitä, hän sanoo.

Dunderfeltin kosketusharjoituksien ajatus on opastaa ujompia miehiä, jos he eivät tiedä mikä on sallittua tämän kaltaisessa ohjelmassa.

– He voivat myös kysyä minulta apua, että mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut aiemmissa suhteissa, Dunderfelt sanoo.

”He voivat kysyä apua, mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut.”

Dunderfeltin mukaan aiempien kausien suhteissa suurimmat kompastuskivet ovat juurikin liittyneet läheisyyden ja kipinän puuttumiseen. Pareilla saattaa olla parinmuodostusvaiheessa paljon yhteistä, mutta valitettavasti papereilla yhteensopiminen ei aina riitä.

– Nykysuhteiden vaikeudet liittyvät siihen, että parien välillä ei ole kipinää. Ennen riitti, että puolisolla oli hyvä työ.

Se on suurin vaikeus myös sarjan ammattilaisten työssä: läheisyyttä ja kipinää ei voi testata etukäteen.

 

Laura Nerg ja hänen puolisonsa kyllästyivät Suomen kylmään talveen. Nyt oululaispari on muuttamassa runsaaksi puoleksi vuodeksi Espanjan auringon alle.

25-vuotias Laura Nerg ja hänen aviomiehensä Ville ovat jo pidempään haaveilleet ulkomaille muutosta. Toteutus on kuitenkin jäänyt uupumaan, kunnes pariskunta viime helmikuussa kyllästyi Suomen sääoloihin ja teki päätöksen Espanjaan muuttamisesta. Tarkoituksena on asua seitsemän kuukautta Torreviejassa, Costa Blancan alueella.

– Viime talvi oli niin pitkä, kylmä ja synkkä, että alkoi kyllästyttää. Mietimme, että miksei nyt, Laura kertoo.

Aikaisemmin parin ajatuksena oli lähteä ulkomaille töihin. Heistä kuitenkin tuntui, ettei arki ulkomailla olisi tarpeeksi erilaista.

– Ajattelimme, että miksemme vaan säästäisi rahaa ja lähtisi ulkomaille ihan lomalle. Lisää innostusta antoi, kun serkkuni oli poikaystävänsä kanssa viime talven maailmanympärimatkalla. Siitä tuli olo, että miksemme mekin pystyisi lähtemään, jos hekin pystyivät.

Laura ja Ville ovatkin helmikuusta saakka säästäneet ja tehneet järjestelyjä muuttoa varten. Lähtö koittaa lokakuun alussa.

Loman tarpeessa

Kylmän talven lisäksi lomantarve vaikutti päätökseen. Laura ei ole vielä koskaan päässyt viettämään palkallista kesälomaa. Aika on mennyt tiiviisti yhteisöpedagogin opintojen ja työnteon parissa.

– Viime talvena olin jo hyvin väsynyt. Aina, kun olen ollut lomalla, olen opiskellut. Ja kun en ole opiskellut, olen ollut töissä. Samalla olen yrittänyt ehtiä harrastamaan.

”Aina, kun olen ollut lomalla, olen opiskellut. Ja kun en ole opiskellut, olen ollut töissä.”

Lauran määräaikainen työsopimus ohjaajana kehitysvammapuolella on juuri päättynyt. Ville puolestaan on päättänyt matkan vuoksi irtisanoutua vakituisesta työstään keittiövuoromestarina.

Pitkä tehtävälista

Työkuvioiden lisäksi on pitänyt selvittää kaikkea asuntoasioista autovakuutukseen. Pariskunnan kaksi koiraa, sekarotuinen Pipsa ja lapinporokoira Pihla, ovat lähdössä mukaan Torreviejaan, mikä on osaltaan lisännyt kohtia tehtävälistaan.

– On vaatinut muutamia eläinlääkärikäyntejä ja soittoja Eviraan, jotta olemme saanut koirille kaikki tarvittavat rokotukset, passit ja sirut kuntoon, Laura luettelee.

– Isoin homma on ollut hankkia kaikki tarvittavat dokumentit sekarotuiselle koiralle.

Koirat vaikuttivat myös päätökseen matkustaa Euroopan halki autolla lentämisen sijaan. Samalla Laura ja Ville saavat autonsa käyttöön myös Espanjassa.

”Oulun omakotitaloon on löytynyt matkan ajaksi vuokralainen ja Torreviejasta puolestaan järjestyi asunto suomalaisen vuokranvälitysfirman kautta.”

Asumisjärjestelyt niin Suomen kuin Espanjankin päässä on jo hoidettu. Oulun omakotitaloon on löytynyt matkan ajaksi vuokralainen ja Torreviejasta puolestaan järjestyi asunto suomalaisen vuokranvälitysfirman kautta. Nyt Laura pyrkii saamaan Suomen-kodin tyhjäksi ennen matkaa: osa tavaroista myydään, osa laitetaan varastoon odottamaan kevättä.

Kaiken kaikkiaan valmistelut ovat Lauran mukaan hoituneet melko vaivattomasti siitäkin huolimatta, että järjesteltävänä olivat myös parin vastikään vietetyt häät.

Hänen mukaansa kunkin asian hoitamiseen on yleensä riittänyt yksi puhelinsoitto.

”En edelleenkään tiedä, olenko muistanut hoitaa kaiken.”

– Pitää muistaa irtisanoa sähkösopimus, jätesopimus ja netti. Ja huolehtia, että puhelinliittymät toimivat ulkomailla ja niin edelleen. En kyllä edelleenkään tiedä, olenko muistanut hoitaa kaiken, Laura nauraa.

Kohde Googlesta

Hektisten viime vuosien jälkeen Laura odottaa Espanjassa asumiselta aikaa ajatella ja nauttia elämästä. Myös harrastusmahdollisuudet ovat liikunnalliselle pariskunnalle tärkeitä. Laura harrastaa ilma-akrobatiaa ja Ville kehonrakennusta.

Urheilun lisäksi pari suunnittelee paikallisen kielen ja kulttuurin opiskelua sekä ympäristöön ja ruokakulttuuriin tutustumista. Laura aikoo kirjoittaa Espanjasta myös blogia, jolle on antanut nimeksi Aurinkoa kiitos! Hän kertookin odottavansa eniten juurikin aurinkoa ja lämpöä.

– Siellä on vuodessa keskimäärin 320 aurinkoista päivää. Se ratkaisi kohteen valinnan.

”Internet osasi kertoa, että Torreviejassa on pieni suomalaisyhteisö, muttei mahdotonta määrää turisteja talvisin.”

Aurinkoisten päivien määrä selvisi googlettamalla. Internet osasi kertoa myös, että Torreviejassa on pieni suomalaisyhteisö, muttei mahdotonta määrää turisteja talvisin.

– Kohde piti valita niin, että siellä on sen verran suomalaisia tai turisteja, että siellä puhutaan englantia. Emme puhu kummoisesti espanjaa, joten emme me voisi mennä asumaan ihan natiiviespanjalaiseen paikkaan, Laura selvittää.

Ennen Torreviejaan päätymistä pari oli asettanut kriteeriksi lämpimän sään lisäksi sijainnin EU-alueella. Kiinnostus Espanjaa kohtaan oli herännyt jo aiemmilla reissuilla.

Kannustusta läheisiltä

Epätavalliseen irtiottoon on Lauran ja Villen lähipiirissä suhtauduttu innostuneesti.

– Ajattelin, että meidän vanhemmat olisivat sillä tavalla, että ”eihän tuollaista voi tehdä”, mutta kaikki ovat sanoneet, että ehdottomasti kannattaa lähteä, että ihan huippu juttu, Laura kertoo.

”Kaikki ovat sanoneet, että ehdottomasti kannattaa lähteä, että ihan huippujuttu.”

Reilu puoli vuotta Torreviejassa on tarkoitus elää säästöjen turvin. Oulun kodista saatavat vuokratulot pariskunta aikoo jättää sivuun kotiinpaluuta varten. Sen kummemmin pariskunta ei ole vielä valmistautunut Suomeen paluuseen.

– Mietimme sitä sitten vasta myöhemmin. Meillä on siihen seitsemän kuukautta aikaa.