Savonlinnan oopperajuhlilla nähdään tänä kesänä ooppera Mefistofele, jonka pääosassa on itse Paholainen.
Savonlinnan oopperajuhlilla nähdään tänä kesänä ooppera Mefistofele, jonka pääosassa on itse Paholainen.

Mitä olet aina halunnut tietää oopperasta – mutta et ole koskaan kehdannut kysyä? Lue asiantuntijan vastaukset tyhmiin kysymyksiin, tee oopperatesti ja voita liput Savonlinnan oopperajuhlille.

Miksi oopperassa lauletaan ”kiljumalla”?

Jos kiljumisella tarkoitetaan laulajan äänenkäytön volyymia, syy on selvä: Oopperassa käytetään harvoin sähköistä äänentoistoa, joten laulaja joutuu hakemaan mahdollisimman kantavan soundin kuuluakseen orkesterin yli.

Jos taas kyse on äänen korkeudesta, se on osin lajiin kuuluva perinne- ja tyylikysymys. Korkeat äänet ovat vaikeita tuottaa, ja hyvin laulettuina ne säväyttävät kuulijaansa. Sitä paitsi oopperaan kuuluvat monenlaiset äänet – matalien bassojen laulua tuskin voi kutsua kiljumiseksi.

Miksi oopperaesitykset kestävät niin kauan?

Osin tämäkin johtuu perinteestä. Ooppera on syntynyt ja kehittynyt ennen radio- ja TV-aikaa. Esitykseen mentiin viihtymään koko illaksi.

Kolmen minuutin pop-hittiin tottuneelle kuulijalle nelituntinen Wagner-ooppera lienee pitkä rupeama, niin kuin neljän ruokalajin illallinen on Mäkkärissä kävijälle. Kyse on siis totuttelustakin.

Eivät kaikki oopperat sitä paitsi mahdottoman pitkiä ole. Oooperoista löytyy lyhyempiä ja pitempiä, kuten teatterista ja elokuvistakin.

Miksi melkein kaikki roolihahmot kuolevat?

Jostakin syystä suosituimmiksi ovat nousseet juuri ne oopperat, joiden lopussa usein kuolee sopraano, kenties tenorikin. Näiden dramaattisten oopperoiden rinnalle oopperakirjallisuudesta löytyy paljon myös koomisia tarinoita, joissa kukaan ei kuole.

Ehkäpä kuoleman mysteeri on aina kiehtonut ihmisiä, aivan kuten rikos-, jännitys- ja kauhuelokuvissakin.

Lauletaanko oopperassa aina italiaksi?

Nykyään yleensä kaikilla maailman oopperanäyttämöillä teokset esitetään alkukielellä, niin kuin säveltäjä ja tekstin kirjoittaja eli libretisti ovat halunneet. Italialaiset oopperat italiaksi, saksalaiset saksaksi, suomalaiset suomeksi…

Miksi kaikki oopperat ovat niin vanhoja?

Erityisesti Suomessa uusia oopperoita sävelletään nykyään kenties enemmän kuin koskaan. Parhaimpina vuosina parikymmentä uutta kotimaista oopperaa on nähnyt päivänvalon.

On totta, että enemmistö oopperassa kävijöistä haluaa edelleenkin nähdä ja kuulla romantiikan aikana 1800-luvulla sävellettyjä mestariteoksia. Tässä toimii puhtaasti kysynnän ja tarjonnan laki.

Miten oopperajuhlille pitää pukeutua?

Useimmissa oopperataloissa kautta maailman ei nykyisin ole mitään pukeutumisetikettiä. Lontoon perinteikkäässä Kuninkaallisessa oopperassakin smokkipukuisen herran vieressä saattaa istua nuorukainen villapaidassaan.

Savonlinnan Oopperajuhlille taas pitää pukeutua, koska Olavinlinnassa saattaa olla kylmä!

Mikä on aaria?

Aaria on yhdelle laulajalle kirjoitettu, usein teknisesti melko vaativa numero, jota voisi kutsua soololauluksikin. Monille musiikinystäville aariat ovat oopperaillan kohokohtia.

Joskus ooppera-aariat ovat alkaneet elää omaa elämäänsä kokonaisteoksen ulkopuolella. Niistä on tullut hittejä, joita kuulee myös elokuvien ja mainosten musiikkina. Puccinin Turandot-oopperan Nessun dorma -tenoriaarialla on avattu jalkapallon MM-turnaus ja voitettu Englannin Talent-kisakin.

Mistä tietää, milloin oopperassa pitää taputtaa?

Periaatteessa oopperassa saa taputtaa aina, kun siltä tuntuu. Varsinkin perinteisessä italialaisessa oopperassa säveltäjät ovat tehneet musiikkiin selkeitä huipentumia, joiden jälkeen aplodit kuuluvat miltei itsestään selvästi asiaan.

Joidenkin säveltäjien, muun muassa Richard Wagnerin, ajatuksissa on ollut alusta lähtien ”katkeamattoman melodian” periaate, jota ei väliaplodeilla katkaista.

Miksi mieslaulajat ovat niin isokokoisia?

Tämä on myytti, joka yhä useammin ei nykyään pidä paikkaansa. Varmasti joissakin tapauksessa suuri koko mahdollistaa myös suuren kaikupohjan. Läski ei kuitenkaan soi, se on fakta.

Nykypäivänä oopperalaulajat ovat useimmiten fyysisesti hyvässä kunnossa. Ääriesimerkki on baritonitähti Jorma Hynninen, joka vielä yli kuusikymppisenä on liki huippuhiihtäjän mitoissa.

Minkälainen ooppera ensikertalaisen kannattaa valita?

Jos tulee oopperaan aistit ja mieli avoinna, mikä tahansa teos voi olla ensimmäinen. Asiaa helpottaa, jos uudesta tuttavuudesta löytyy edes jotain tuttua tarttumapintaa, kuten aiemmin muulta tutuksi tullut alkusoitto, aaria, tai kuorokohtaus.

Bizet’n Carmen on aina varma valinta: alkusoittoa on veivattu jo vuosia Formula ykkösten palkintojenjakoseremonioissa ja useat aariat ja orkesterinumerot ovat muuten vain ”tuttuja TV:sta”. Hyviä valintoja ensikertalaiselle ovat myös muun muassa Puccinin ja Verdin eri teokset.

Kysymyksiin vastasi Savonlinnan Oopperajuhlaklubin klubi-isäntä Olli Tuunanen.

Kiinnostaako ooppera? Testaa, mihin oopperaan kuulut ja voita liput itsellesi ja kaverillesi Savonlinnan oopperajuhliin!

Mäkilegenda Toni Niemisen ja Heidi-vaimon elämässä vaikeat ajat ovat vaihtuneet vauva-arkeen uudessa kodissa. – On käytävä pohjalla ennen kuin onnea osaa arvostaa. 

Ex-mäkikotka, yrittäjä Toni Niemisen, 42, ja Heidi-vaimon, 33, elämässä on uusi onnellinen vaihe. Vielä vuosi sitten tunnelma oli toinen. Heidi oli kokenut kipeän keskenmenon, ja raskauden toiveet tuntuivat murenevan yritys yritykseltä.

Vaikeuksia oli muitakin. Tonin talous oli ajautunut lähes konkurssitilaan, ja parin rahat olivat äärimmäisen tiukoilla. Arki oli toistuvaa riitelyä, syyttelyä, selviytymistä ja pettymyksiä.

Pari oli lähellä erota, mutta nyt kaikki on toisin: Tonin ja Heidin uusperheeseen on syntynyt poikavauva ja elämä on asettunut uomiinsa. Parilla on ennestään neljä tytärtä aiemmista liitoista: Heidillä kaksi ja Tonilla kaksi. 

– Ei onnea osaa oikeasti arvostaa ennen kuin käy todella elämän edessä kontallaan, Toni Nieminen sanoo.

– Kriiseistä tulee perspektiiviä, ja kaikella on tarkoituksensa. Kun saimme solmumme auki ja suhteen oikealle uralle, myös lapsi ilmoitti tulostaan. Kunnioitan ja rakastan Heidiä nyt, jos mahdollista, vieläkin enemmän kuin ennen tätä kaikkea.

Pari miettii syitä eron vuoden takaiseen eron uhkaan:

– Vuosi oli kohtuuttoman raskas. Siihen kun lisätään vielä omaa turhautumista ja väsymystä, ollaan äkkiä väärillä raiteilla. Kyllä meillä räiskyy yhä. Olemme molemmat temperamenttisia, mutta enää emme takerru riidoissakaan lillukanvarsiin, Toni sanoo.

Toni ja Heidi Nieminen kertovat uusperheen arjestaan Me Naisten numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Tärkeintä on, että pääset asioissa eteenpäin. Käy läpi tekemättömien hommien listaa. On oikea hetki muutoksille.

 

KAURIS

Pidä silmät auki työrintamalla, sillä uusia mahdollisuuksia on tarjolla. Nyt kannattaa kiinnostua kaikesta ja olla aktiivinen. Onni on puolellasi.

                

VESIMIES

Tunteesi karkaavat tänään helposti käsistäsi. Älä anna vihan päästä niskan päälle. Tee omaa juttuasi ja auta tilaisuuden tullen muita.

 

KALAT

Neuvottele ja tule vastaan. Jyrkkyys saattaa koitua kompastuskiveksesi tänään. Luota vaistoosi oikeaa ratkaisua hakiessasi.

 

OINAS

Ahkeruus ja kurinalaisuus palkitaan tänään. Työpanoksesi ei jää keneltäkään huomaamatta. Pidä etäisyyttä arvaamattomaan ihmiseen.

 

HÄRKÄ

Älä pidä tunteitasi piilossa. On aika jutella tulevaisuudesta läheisesi kanssa. Yhdessä kehittelette vedenpitävän suunnitelman.

 

KAKSONEN

Suunnittele tulevia reissuja. Myös työelämän siirtoja on syytä miettiä. Mielikuvituksesi lentää ja kantaa sinut kauas.

 

RAPU

Lähde ostoskierrokselle jouluhumuun päästäksesi. On hyvä hetki asioiden hoitamiseen. Kerro avoimesti, mitä odotat ihmissuhderintamalla.

 

LEIJONA

Vältä rahan tuhlaamista tänään. Ääripäistä kannattaa pysyä kaukana. Ylilyönnit johtavat helposti riitoihin kotona.

 

NEITSYT

Opit tänään paljon tarkkailemalla. Lähde tutustumaan uusiin ihmisiin ja pidä hauskaa. On hyvä hetki itsesi kehittämiseen.

 

VAAKA

Älä anna menneisyytesi muodostua taakaksi. Kulje omaa polkuasi välittämättä siitä, mitä mieltä muut ovat. Päädyt tänään fiksuihin ratkaisuihin.

 

SKORPIONI

Ota vaikeatkin asiat käsittelyyn viivyttelemättä. Onnistut vangitsemaan uuden tuttavan mielenkiinnon. Pidä hänet näköpiirissäsi.