Naisurheilijat loistavat Riossa suorituksillaan, mutta uutisoinnissa äitiydellään, parisuhteillaan ja ulkonäöllään.

Seksistinen kirjoittelu urheilumaailmassa ei todellakaan ole uusi juttu – eikä myöskään sen järjettömyyden esiin tuominen. Esimerkiksi vuonna 2014 juoksija Noora Toivo herätti runsaasti keskustelua blogikirjoituksellaan siitä, kuinka epätasa-arvoisesti naisurheilijoista kirjoitetaan.

Tilanne ei ole parissa vuodessa kuitenkaan muuttunut. Rion olympialaisten aikana Suomessa ja ulkomailla naisurheilijoiden saavutusten sijaan huomio on hämmentävän usein kääntynyt heidän ulkonäköönsä, parisuhdetilanteeseensa ja perhesiteisiinsä.

Kokosimme Rion omituisimmat uutisoinnit maailman naispuolisista huipuista:

Mitalistissa kiinnostavinta on äitiys

Maanantaina nyrkkeilijä Mira Potkonen taisteli tiensä olympiamitalistiksi. Hän päihitti puolivälierissä maailmanykkösen Katie Taylorin, ja samalla takasi itselleen vähintään pronssia. Keskiviikkona selviää, pääseekö Mira ottelemaan kultamitalista.

Mira Potkonen tuuletti eilen Riossa. Kuva: Reuters
Mira Potkonen tuuletti eilen Riossa. Kuva: Reuters

Miran nyrkkeilymenestys ei kuitenkaan ole ollut riittävän kiinnostava saavutus sellaisenaan. Esimerkiksi tällaisia otsikoita hänestä on nähty:

  • Äiti-Potkonen lyö Riossa naista – "Haluan voittaa" (MTV, 10.8.2016)
  • Perheenäidin tie kuntoilijasta olympia-mitalistiksi – Mira Potkosen huikea tarina (Ilta-Sanomat, 16.8.2016)
  • Suomalainen kahden lapsen äiti ehdolla Rion olympianyrkkeilyyn (Sportti.com, 24.3.2016)

Jo vuonna 2014 Miran äitiys nousi otsikkoon. ”Äiti antoi selkäsaunan kehässä”, Helsingin Sanomat uutisoi.

Maailman kuuluisimpiin jalkapalloilijoihin kuuluva Cristiano Ronaldo on isä. Myös keihäsheittäjä Tero Pitkämäellä on lapsia. Yllättäen heistä samanlaisia otsikoita ei ole näkynyt.

Kaiken takana on mies

Juoksija Anne-Mari Hyryläinen pinkoi sunnuntaina naisten maratonilla 51. sijalle. Ilta-Sanomat kertoi, että Anne-Mari saavutti parhaan suomalaisajan 16 vuoteen.

Sunnuntaina Ylen haastattelussa juoksijan isän Simo Koskinen kertoo ”leikkisästi”, että Anne-Marin menestyksen takana on kaksi tärkeää miestä.

– Olen aina leikkisästi sanonutkin, että geenit ovat tietysti isältä, mutta kaikki kunnia juoksemisesta kuuluu Jannelle, Simo kertoi.

Tiedoksi kaikille: puolet ihmisen geeneistä tulee myös äidiltä. Ja eiköhän kunnia juoksemisesta kuulu maratoonarille itselleen.

Ulkomaillakin osataan heittää kunnia naisten menestyksestä muille kuin heille itselleen. Aivopierun on päästänyt myös NBC:n kommentaattori. Hän tokaisi, että 400-metrin uinnistaan kultamitalin kopanneen unkarilaisen uimarin Katinka Hosszún menestys on hänen aviomiehensä ja valmentajansa ansiota.

Katinka Hosszu hymyili hopeamitali kädessään. Kuva: Reuters
Katinka Hosszu hymyili hopeamitali kädessään. Kuva: Reuters

Naisurheilijan ulkonäkö on saavutuksia tärkeämpää

Anni Vuohijoki kisasi Riossa painonnoston alle 63-kiloisten sarjassa. Vaikka Annin kisamenestys oli mainio, moni kiinnitti ennen kaikkea huomiota hänen ulkonäköönsä.

”Violetit hiukset, pidennetyt ripset ja lakatut kynnet”, Etelä-Suomen Sanomat listasi Annin piirteitä viikko sitten.

Anni Vuohijoki saavutti kisojen 4. sijan nostoillaan. Kuva: Reuters
Anni Vuohijoki saavutti kisojen 4. sijan nostoillaan. Kuva: Reuters

Iltalehti puolestaan tokaisi Annin olevan pysäyttävä näky: ”eikä pelkästään sen takia, että hän nauraa ja hymyilee paljon”. Lisäksi Annilla on tosiaan ne violetit hiukset.

Fox News pani pystyyn kokonaisen keskusteluohjelman siitä, miksi jotkut naisurheilijat haluavat käyttää meikkiä kisatessaan. Kaksi miespanelistia (jotka eivät Me Naisten tietojen mukaan koskaan meikkaa) tuli siihen tulokseen, että meikin on tarkoitus tehdä urheilijoista kauniimpia.

Jassoo. Ehkä meikki saattaa myös palvella sitä tarkoitusta, että se antaa kisaajalle itsevarmuutta?

Naisurheilu ei ole oikeastaan urheilua ollenkaan

Kun judoka Majlinda Jelmendi voitti Kosovoon ensimmäisen kultamitalin koskaan, BBC:n kommentaattori onnistui viemään hienosta saavutuksesta ilon kutsumalla hänen ja italialaisen Odette Giuffridin välistä taistoa kissatappeluksi. Ei siis hienoksi otteluksi, vaan kissatappeluksi.

Naisen elämässä kosinta on tärkeämpää kuin olympiavoitto

Sunnuntaina Kiinan He Zi voitti hopeaa uimahypyssä. Samassa rytäkässä hänen kumppaninsa, olympiaurheilija Qin Kai kosi häntä.

Tilanne oli taatusti aivan riipaisevan ihana Zille. Mutta tuskin se olympiamitalin pokkaamista päihitti – vaikka CBC Twitterissä niin väittikin. Monen mielestä Qin Kai olisi myös voinut jättää parrasvalot tulevalle puolisolleen ja suorittaa kosintansa vaikkapa mitalijuhlien jatkoilla.

Kosinta saattaa tuntua mukavalta. Mutta olympiavoittoa se tuskin päihittää. Kuva: Reuters
Kosinta saattaa tuntua mukavalta. Mutta olympiavoittoa se tuskin päihittää. Kuva: Reuters

Kun nainen menestyy, hän on mies

Kun Katie Ledecky kauhoi useamman kultamitalin vapaauinnissa, häntä verrattiin toistuvasti miehiin. ”Hänen vetonsa on kuin miehen veto. Ja tarkoitan tätä positiivisella tavalla. Hän ui kuin mies”, tokaisi olympiamitalisti Connor Jaeger Washington Postissa.

Myös 19-vuotiasta voimistelijaa Simone Bilesia on verrattu menestyksensä vuoksi miesurheilijoihin, kuten pikajuoksija Usain Boltiin ja uimari Michael Phelpsiin.

Simone Biles ei ole seuraava kukaan. Kuva: Reuters
Simone Biles ei ole seuraava kukaan. Kuva: Reuters

Simone on kuitenkin itse todennut osuvasti, ettei häntä auta verrata muihin.

– En ole seuraava Usain Bolt tai Michael Phelps. Olen ensimmäinen Simone Biles, hän on sanonut.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

boibye

Lyövä äiti ja kunnia aviomiehelle – näin naisurheilijoista kirjoitetaan yhä vuonna 2016

Toki syöpä ja äitiys vaikuttavat siihen, miten ihmiset ovat urheilun ja työnsä parissa. Olet oikeassa, että niiden takia urheilu-ura on taatusti haastavampia juttu. Tuollaisista, koko elämän mullistavista asioista ja niiden vaikutuksesta uraan pitää puhua. Siitä huolimatta äitiyden nostaminen otsikkoon on törkeää. Vai olisiko AK sinun mielestäsi ok, jos Sakusta puhuttaisiin syöpä-Sakuna? Minusta ei ainakaan. Saku on syövästään huolimatta ennen kaikkea ihan urheilija. Niin pitäisi Potkosenkin...
Lue kommentti
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.