Esittelyssä kevään uutuuskirjat

Alkuvuonna luetaan hienoja kotimaisia romaaneja. Muun muassa Elina Hirvonen ja Laura Honkasalo julkaisevat odotetut uutuudet.

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat (helmikuu)

Nainen, joka voittaa lotossa jättipotin kahdesti. Mies, jota salama iskee neljä kertaa. Tyttö, jonka äiti jää taivaalta putoavan jäälohkareen alle.

Realismia ja maagista sekoittava romaani tekijältä, joka on kirjoittanut myös elokuvia, kuunnelmia ja televisiosarjan.

Elina Hirvonen: Kun aika loppuu (maaliskuu)

Romaani perheestä, menneisyyden taakasta, ulkopuolisuudesta ja ihmisen vastuusta. Palkitun tekijän kolmas romaani.

Johanna Holmström: Sulje silmäs pienoinen (huhtikuu)

Psykologinen trilleri, jossa kolmekymppinen Robin palaa lapsuutensa maisemiin, eristyneelle omakotitaloalueelle, jonka kaikki asukkaat tuntuvat olevan peloissaan.

Laura Honkasalo: Perillä kello kuusi (maaliskuu)

Mitä tapahtuu Aunelle, kun hän uskaltaa lähteä muodikkaalle Kanarian-lomalle? Millainen rakkaus astuu täyttämään edustusrouva Vuokon tyhjää elämää sen jälkeen, kun lapset kasvaneet aikuiseksi? Kolmen sukupolven naisia 60-luvun Helsingissä ja edelleen nykyajassa.

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! (tammikuu)

Syyllistäjät, tylyt asiakaspalvelijat ja Suurten Äitien Kerho saavat kyytiä Härkösen uudessa kirjoituskokoelmassa.

Leena Krohn: Erehdys (maaliskuu)

Kirja muistista, todesta ja harhasta sekä luopumisesta. Krohn vie lukijan omintakeiseen tyyliinsä mukaan nyrjähtäneeseen todellisuuteen.

Taina Latvala: Ennen kuin kaikki muuttuu (huhtikuu)

Tarinoita nuoruuden ja aikuisuuden välisestä ajasta, surumielisistä ja humoristisista hetkistä.

Annamari Marttinen: Vapaa (tammikuu)

Ajankohtainen romaani pakolaisuudesta. Kirjailija on työskennellyt Joutsenon vastaanottokeskuksessa, joka on myös romaanin miljöö.

Eppu Nuotio: Mutta minä rakastan sinua (helmikuu)

Kaksi erosta toipuvaa ihmistä osuu sattumalta samaan aikaan asuntonäyttöön ja rakastuu. Huumoria, kaipausta ja romantiikkaa tunnetulta tekijältä.

Hanna Tuuri: Ranta (maaliskuu)

Irlantiin sijoittuva romaani kolmesta lapsuuden ystävästä, jotka tragedia tuo yhteen vuosien jälkeen, sekä menneisyydestä, joka ei jätä heitä rauhaan.

Veera Vaahtera: Sattumalta sinun (tammikuu)

Karoliinan, akateemisen pätkätyöläisen elämässä alkaa uusi vaihe, kun hän on jättänyt pitkäaikaisen poikaystävänsä ja saanut filosofian laitokselta mielenkiintoisen työprojektin. Tarina täynnä elämän oikkuja ja riemuja.

Juttua muokattu 19.1. klo 16.34. Korjattu kirjailija Annamari Marttisen nimi.

Lue lisää:

Elina Hirvoselta uusi romaani: ”Kun uutisoidaan koulusurmaajista, mietin ensimmäiseksi vanhempia”

Syksyn viisi kiinnostavinta kirjaa – rakkautta ja homoseksiä

Paljastuiko kirjapaketista pettymys? Kokeile näitä koukuttavia romaaneja

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla