Alkuvuonna luetaan hienoja kotimaisia romaaneja. Muun muassa Elina Hirvonen ja Laura Honkasalo julkaisevat odotetut uutuudet.

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat (helmikuu)

Nainen, joka voittaa lotossa jättipotin kahdesti. Mies, jota salama iskee neljä kertaa. Tyttö, jonka äiti jää taivaalta putoavan jäälohkareen alle.

Realismia ja maagista sekoittava romaani tekijältä, joka on kirjoittanut myös elokuvia, kuunnelmia ja televisiosarjan.

Elina Hirvonen: Kun aika loppuu (maaliskuu)

Romaani perheestä, menneisyyden taakasta, ulkopuolisuudesta ja ihmisen vastuusta. Palkitun tekijän kolmas romaani.

Johanna Holmström: Sulje silmäs pienoinen (huhtikuu)

Psykologinen trilleri, jossa kolmekymppinen Robin palaa lapsuutensa maisemiin, eristyneelle omakotitaloalueelle, jonka kaikki asukkaat tuntuvat olevan peloissaan.

Laura Honkasalo: Perillä kello kuusi (maaliskuu)

Mitä tapahtuu Aunelle, kun hän uskaltaa lähteä muodikkaalle Kanarian-lomalle? Millainen rakkaus astuu täyttämään edustusrouva Vuokon tyhjää elämää sen jälkeen, kun lapset kasvaneet aikuiseksi? Kolmen sukupolven naisia 60-luvun Helsingissä ja edelleen nykyajassa.

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! (tammikuu)

Syyllistäjät, tylyt asiakaspalvelijat ja Suurten Äitien Kerho saavat kyytiä Härkösen uudessa kirjoituskokoelmassa.

Leena Krohn: Erehdys (maaliskuu)

Kirja muistista, todesta ja harhasta sekä luopumisesta. Krohn vie lukijan omintakeiseen tyyliinsä mukaan nyrjähtäneeseen todellisuuteen.

Taina Latvala: Ennen kuin kaikki muuttuu (huhtikuu)

Tarinoita nuoruuden ja aikuisuuden välisestä ajasta, surumielisistä ja humoristisista hetkistä.

Annamari Marttinen: Vapaa (tammikuu)

Ajankohtainen romaani pakolaisuudesta. Kirjailija on työskennellyt Joutsenon vastaanottokeskuksessa, joka on myös romaanin miljöö.

Eppu Nuotio: Mutta minä rakastan sinua (helmikuu)

Kaksi erosta toipuvaa ihmistä osuu sattumalta samaan aikaan asuntonäyttöön ja rakastuu. Huumoria, kaipausta ja romantiikkaa tunnetulta tekijältä.

Hanna Tuuri: Ranta (maaliskuu)

Irlantiin sijoittuva romaani kolmesta lapsuuden ystävästä, jotka tragedia tuo yhteen vuosien jälkeen, sekä menneisyydestä, joka ei jätä heitä rauhaan.

Veera Vaahtera: Sattumalta sinun (tammikuu)

Karoliinan, akateemisen pätkätyöläisen elämässä alkaa uusi vaihe, kun hän on jättänyt pitkäaikaisen poikaystävänsä ja saanut filosofian laitokselta mielenkiintoisen työprojektin. Tarina täynnä elämän oikkuja ja riemuja.

Juttua muokattu 19.1. klo 16.34. Korjattu kirjailija Annamari Marttisen nimi.

Lue lisää:

Elina Hirvoselta uusi romaani: ”Kun uutisoidaan koulusurmaajista, mietin ensimmäiseksi vanhempia”

Syksyn viisi kiinnostavinta kirjaa – rakkautta ja homoseksiä

Paljastuiko kirjapaketista pettymys? Kokeile näitä koukuttavia romaaneja

Simpsoneiden ja Futuraman luoja katsoo nyt Springfieldin ja tulevaisuuden sijasta menneisyyteen.

IS TV-LEHTI: Matt Groeningin luomassa Disenchantment-animaatiossa touhutaan keskiaikaisessa, maagisessa Dreamlandin kuningaskunnassa.

Groening tekee sarjallaan aluevaltauksen Netflixissä. Hänen jälkensä on tunnistettavaa niin visuaalisesti kuin huumorinkin puolesta. Pääosissa ovat kapinallinen alkoholistiprinsessa Bean, uskollinen mutta täysin tonttu tonttu Elfo ja demoni Luci.

Kummallisella kolmikolla seikkailua ja sekoilua riittää. Kymmenosaisella ensimmäisellä kaudella vastassa on monenlaista aikakauden kulkijaa: örkkejä, peikkoja, lumoojattaria, pahoja äitipuolia, lipeviä prinssejä ja muita hulluja. Kyytiä saavat ylhäiset puheenparret ja ylevät tavat.

Ääninäyttelijöinä pääosissa toimivat Abbi Jacobson (Bean), Eric Andre (Luci) ja Nat Faxon (Elfo). Jacobson on kehunut epätyypillisen prinsessan vahvaa naishahmoa.

Groening on viimeksi luonut uuden sarjan liki parikymmentä vuotta sitten vuonna 1999, kun Futurama ilmestyi. Sarja päättyi vuonna 2013. Simpsonit-sarja starttasi vuonna 1989, ja syyskuussa Amerikassa alkaa peräti 30. kausi.

Uudella sarjalla Netflix hieroo sopua Futurama-fanien kanssa. He raivostuivat, kun Futurama yllättäen poistettiin valikoimista.

Nyt tekijätiimissä on mukana pitkäaikainen Simpsonit-kollega Josh Weinstein ja joukko Futuraman animaattoreita.

Trendikkääseen fantasiagenreen sijoittuvan sarjan on sanottu olevan kuin Simpsoneiden ja Game of Thronesin sekoitus.

Groeningin sarjojen perusta on usein sama: hän haluaa näyttää yleisölle hauskuutta tapahtumissa ja maailmoissa, joista huumoria on tavallisesti vaikea löytää. Kolme kärsinyttä ystävystä täydentää toisiaan hyvän ja pahan ikitaistelussa.

Keskiaikaisista puitteista huolimatta sarja on kaukana sadusta. Siinä käsitellään vahvasti nykyhetken teemoja. Kyllähän kaikki tunnistavat elämänsä prinsessat, tontut ja demonit.

Disenchantment, Netflixissä 17.8. alkaen.

Tilaajille
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala

Jaana Kivimäki halvaantui, kun hevoskuljetusauton lastaussilta katkaisi hänen selkärankansa. Ensin Jaana oli katkeroitua, mutta sitten hän päätti selviytyä.

Punaisen omakotitalon oven avaa hymyilevä emäntä. Vaikka kello on vasta yksitoista, Jaana Kivimäki , 44, on ehtinyt jo paljon. Hän on herännyt kuudelta, ruokkinut hevosensa ja ajanut 25 kilometrin päähän ratsastushallille...