Helmin mielestä yrittämisessä on ollut vaikeinta löytää tarpeeksi aikaa. Kuva: I'm Blue
Helmin mielestä yrittämisessä on ollut vaikeinta löytää tarpeeksi aikaa. Kuva: I'm Blue

Taas saa aikuisto ottaa nuorisosta mallia.

I’m blue but happy, lukee mustikkalimsapullon kyljessä. I’m Blue -limsaa saa jo marketeista, sitä esitellään koko kesä Kazakstanin maailmannäyttelyssä Suomi-paviljongissa. Se on vähäsokerista, raikasta, kotimaista… mutta erikoisen limonadista tekee se, että sen ovat kehitelleet neljä Espoon Etelä-Tapiolan lukiolaista koulutyönä.

– Meillä oli koulussa Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi Yrittäjänä -kurssi, jossa perustettiin ryhmissä oikea yritys. Ajattelimme ryhmämme kanssa, että tuotteemme olisi jotain syötävää. Sitten mietittiin, että se voisi olla terveellistä ja kotimaista, ja päädyttiin mustikkalimsaan. Mustikka voi olla yksinään vähän tunkkaista, ja kokeilujen jälkeen otettiin lime raikastamaan makua, kertoo marketing manager Helmi Nurkkala, 19.

Loppu onkin sitten nuoren yritteliäisyyden historiaa: kaksi vuotta perustamisen jälkeen I’m Blue on muuttunut oikeaksi osakeyhtiöksi, uusi viidentuhannen pullon erä limonadia on tulollaan ja Helmi, Ida Salo, Patrik Pyöriä ja Otto Korhonen kiertävät kouluissa ja tapahtumissa kertomassa yrittämisessä.

– Satuttiin voittamaan idealla Suomen mestaruus ja pääsimme EM-kisoihin, niin pitihän sitä jatkaa. Kauheasti tässä on tehtävä töitä, mutta toisaalta en ole ikinä ollut näin ylpeä itsestäni! Olemme ihan itse saaneet kaiken aikaan, Helmi toteaa.

Miten päätitte, kuka saa olla toimitusjohtaja?

Vedimme pitkää tikkua! Ida on toimitusjohtaja, Patrik tuotantopäällikkö, Otto vastaa taloudesta ja minä markkinoinnista. Roolit sopivat meille hyvin, vaikka varsinkin alussa teimme kaikki kaikkea. Emme tunteneet ennen kurssia toisiamme. On hyvä, että yrityskaverit ja muut kaverit ovat erikseen – jos tulisi vaikka kinaa yrityksen sisällä, muille kavereille voisi purkaa sitä.

Onko yrittäminen Suomessa kamalan vaikeaa?

Aluksi oli, kun ei meillä ollut mitään pohjatietoa. Mutta ei meillä mitään ylitsepääsemättömiä sääntö-Suomi-ongelmia ole ollut: kaikki onnistuu kun vain jaksaa ottaa selvää. Hain itse tänä keväänä opiskelemaan oikeustiedettä, ja yhtenä pääsykoekirjana oli osakeyhtiölaki. Nyt meitä on ainakin yksi, joka tietää, miten asiat menevät tarkasti lain mukaan.

Koko yrityksenne henkilöstö valmistui tänä keväänä ylioppilaiksi. Missä limsa nykyään pullotetaan, kun koulun kotitalousluokkaa ei enää voi käyttää?

Meillä on nyt alihankkija, joka hoitaa valmistamisen ja pullotuksen. Viimeiset puoli vuotta ovat oikeastaan menneet sen etsimiseen, mutta tästä lähtien vapautuu ehkä vähän omaa aikaa.

”Ehdimme onneksi viime sekunneilla ulos: sakko olisi vienyt koko yrityksen pääoman.”

Oletteko jo rikastuneet?

Ei meillä ole vielä ollut tarvettakaan maksaa itsellemme palkkaa, yritys pyörii itsellään ja se riittää. Kun aloitimme lukiokurssilla, saimme käyttää 40 euroa alkupääomaa per henki. Koko 160 euroa meinasi mennä ensimmäistä erää pullottaessa, kun hommassa meni illalla niin pitkään, että kotitalousluokan hälyt melkein laukesivat. Ehdimme onneksi viime sekunneilla ulos: sakko olisi vienyt koko yrityksen pääoman.

Jännittääkö tämän kesän mustikkasato? Onko poimijat palkattu?

Itse asiassa emme ole hirveästi seuranneet; mustikka tulee tuottajalta mehuna. Mustikoiden ei pitäisi kuulemma loppua kesken, vaikka satoja litroja tarvitsemmekin.

Rohkaise yrittämistä harkitsevia!

Minusta yrittäminen kuulosti ennen kurssia hirveältä. En olisi ikinä harkinnutkaan. Nyt maailmaa katselee eri tavalla. Olen rohkaistunut esiintymisessä ja verkostoitumisessa ja huomannut, että ministerit ja presidentitkin ovat vain ihmisiä. Yrittämisestä on tullut elämäntapa, joka kyllä vaati ensin rohkeutta, mutta palkitsee heti, kun näkee oman työnsä jäljen.

Ei omena kauas puusta putoa – vai miten se nyt meni?

Monilla Putous-näyttelijöillä on kuuluisat vanhemmat. Ja on useilla entisillä Putous-näyttelijöillä myös taiteilijapuoliso.

Pihla Penttinen – isä Pertti Sveholm

Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula
Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula

Pihla Penttinen, 39, on kokenut näyttelijä, mutta Putouksesta hänet nähdään tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Pihlan isä on näyttelijä Pertti Sveholm. Pertti on ollut mukana yli sadassa televisiosarjassa ja elokuvassa, ja hänet on palkittu Jussi-patsaalla kahdesti.


 

Kiti Kokkonen – isä Ere Kokkonen ja äiti Titta Jokinen

Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen
Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen

Myös Kiti Kokkonen, 43, on mukana Putouksessa ensimmäistä kertaa. Hänen isänsä on vuonna 2008 kuollut ohjaaja Ere Kokkonen, jonka luona Kiti myös vietti lapsuutensa. Kitin äiti on näyttelijä Titta Jokinen.

 

Roope Salminen – isä Eppu Salminen, äidit Minna Turunen, Riitta Havukainen

Roope Salmisen, 28, isä on näyttelijä Eppu Salminen ja biologinen äiti näyttelijä Minna Turunen. Roope vietti lapsuutensa isänsä Eppu Salmisen ja tämän silloisen puolison, näyttelijä Riitta Havukaisen kanssa. Uusperheeseen kuuluivat Riitan aiemmassa suhteessa syntynyt tytär Katariina Havukainen sekä Epun ja Riitan yhteinen lapsi, Santtu.

 

Myös joidenkin vanhojen Putous-näyttelijöiden isä tai äiti on taiteilija. Lisäksi monella ohjelmassa nähdyllä näyttelijällä on taiteilijapuoliso.

Iina ja Minka Kuustonen – isä Mikko Kuustonen

Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto
Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto

Sekä Iina että Minka Kuustonen ovat molemmat vanhoja Putous-näyttelijöitä. Heidän isänsä on muusikko, tv-kasvo Mikko Kuustonen. Iinan ja Minkan serkku on stand up -koomikko Sami Hedberg.

 

Näillä vanhoilla Putous-näyttelijöillä on näyttelijä- tai ohjaajapuolisot:

Pirjo Lonka (1. kausi) on naimisissa näyttelijä-ohjaaja Jani Volasen kanssa. Jani on Putouksen entinen pääkäsikirjoittaja ja ohjaaja. Jani on ollut naimisissa myös Mari Perankosken kanssa. Mari oli mukana Putouksessa 

Elina Knihtilä (1. kausi) on naimisissa näyttelijä Tommi Korpelan kanssa.

Krista Kososen (1., 2., 3. ja 4. kausi) avopuoliso on ohjaaja Antti Jokinen.

Joanna Haartti (2. kausi) seurustelee näyttelijä Minna Haapkylän kanssa.

Ville Tiihosen kumppani on näyttelijä Kreeta Salminen. Kreetan isä on puolestaan Esko Salminen.

Kaisa Hela (o.s. Mattila) (8. kausi) aviopuoliso on muusikko-näyttelijä Heikki Hela.

Minka Kuustosen (8. kausi) avopuoliso on näyttelijä Aku Sipola.

Essi Hellén (6. kausi) aviopuoliso on näyttelijä Mikko Virtanen.

 

 

Ewan McGregorin huhutaan jättäneen vaimonsa kanssanäyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin vuoksi. 

Skottinäyttelijä Ewan McGregor on yhysvaltalaisen viihdesivusto TMZ:n mukaan jättänyt avioerohakemuksen. McGregor on ollut vaimonsa Eve Mavrakisin kanssa naimisissa vuodesta 1996.

Avioerohakemus ei ole suoranainen yllätys, sillä McGregor ja Mavrakis ilmoittivat jo viime vuoden lokakuussa eronneensa. Avioerohakemuksessa on TMZ:n mukaan vielä sitäkin aikaisempi eropäivämäärä, 28.5.2017. 

Lokakuun 2017 eroilmoituksen aikoihin McGregorin ja näyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin nähtiin suutelevan toisiaan lontoolaisessa kahvilassa ja poistuvan sen jälkeen McGregorin moottoripyörällä. Winstead, 33, ja McGregor, 46, näyttelevät yhdessä Fargo-sarjassa.

Winstead on eronnut entisestä aviomiehestään toukokuussa 2017, siis samaan aikaan kuin Ewan McGregor ja Eve Mavrakis, 51, ovat avioerohakemuksen mukaan tehneet eropäätöksen.

Rikosdraama Fargon näyttelijät Carrie Coon, Olivia Sandoval, Ewan McGregor ja Mary Elizabeth Winstead poseeraavat viime toukokuussa otetussa kuvassa yhdessä. 

Vaikuttaa siltä, että McGregorin ja Winsteadin suhde ei jäänyt vain lokakuiseen suuteloon Lontoossa. People-lehden mukaan pariskunta nähtiin kävelemässä käsi kädessä Los Angelesissa marraskuussa. 

Golden Globe -gaalan palkintopuheessaan McGregor kiitti sekä vaimoaan että Winsteadia – tosin hän jakoi kiitosta myös muille kanssanäyttelijöilleen. 

Ewan McGregorilla ja Eve Mavrakisilla on neljä yhteistä lasta, joista yksi on jo aikuinen. TMZ:n mukaan McGregor on hakenut yhteishuoltajuutta, ja Mavrakis puolestaan toivoo saavansa lapset itselleen niin, että McGregorilla säilyisi tapaamisoikeus.