”Kolikkokippoon tulee huomaamatta laitettua yllättävän paljon rahaa, kun viikoittain tyhjentää lompakosta pikkukolikot”, kertoo 26-vuotias nainen. Kuva: Colourbox
”Kolikkokippoon tulee huomaamatta laitettua yllättävän paljon rahaa, kun viikoittain tyhjentää lompakosta pikkukolikot”, kertoo 26-vuotias nainen. Kuva: Colourbox

Me Naisten suuren rahankäyttökyselyn vastaajat paljastavat parhaat säästövinkkinsä.

Pyysimme nettilukijoitamme kertomaan parhaat säästövinkkinsä. Me Naisten suuresta rahankäyttökyselystä paljastui, että yksi luottaa Exceliin, toinen vaihtaa itse kudotut sukat sangolliseen omenoita. Kolmas miettii aina minuutin ennen kuin ostaa.

Näillä vinkeillä lukijat ovat onnistuneet säästämään:

1. Tee ostopäätös itse

”Älä koskaan osta tuotetta nopeasti, hetken mielijohteesta esimerkiksi ystävän tai myyjän painostamana, vaan sano, että mietin vielä hetken. Voit palata vaikka minuutin kuluttua takaisin ostamaan tuotteen. Tämä tekniikka takaa, että päätös on oikeasti oma, mietitty ratkaisusi. Systeemini on säästänyt minut monelta hutiostokselta!” Nainen, 33

”Kauhistuttaa, miten jotkut kittaavat neljän euron latteja päivittäin.”

2. Ennakoi

”Osta vain tarpeeseen. Tarkista, löytyykö tarvitsemasi kirpputorilta tai alennusmyynnistä. Ennakoi tarpeet ja osta esimerkiksi talvitakki edellisen kevään poistoista.” Nainen, 38

3. Löydä Excelin ilot

”Paras säästövinkkini on Excel. Olen pitänyt jo usean vuoden ajan kuukausibudjettia, jossa on tulot ja pakolliset menot seuraavaan palkkapäivään asti ja sitten käyttöön jäävä raha jaettuna päivillä palkkapäivään. Päivitän Exceliä muutaman kerran viikossa. On toiminut loistavasti ja auttaa todellakin varautumaan tuleviin kuluihin!” Nainen, 34

”Budjetointi. Niin typerältä kuin se tuntuukin, palkkapäivänä maksan kaikki laskut pois ja jäljelle jäävästä summasta lasken päiväbudjetin. Kun joka päivä pyrkii pysymään päiväbudjetissa, loppukuusta ei käy hullusti.” Nainen, 20

4. Tee eväät töihin

”Paljon voi säästää tekemällä ruuat itse lounasruokailun sijaan. Kauhistuttaa, miten jotkut kittaavat neljän euron latteja päivittäin. Näissä voi arkisäästää helposti. Kaikkea ei kannata ostaa uutena. Esimerkiksi lastenvaatteet pyrin löytämään käytettynä.” Nainen, 39

”Terveellinen ruoka on hyvä sijoitus – kenties myöhemmin elämässä säästää lääkärikuluissa?”

”Teen itse ruuat raaoista lähtöaineksista, jolloin ruoka on halvempaa ja parempaa kuin puolivalmisteet tai valmisruuat. Lisäksi leivon leivät, koska Suomessa leipien kilohinnat ovat hävyttömän korkeat.” Mies, 65

5. Pidä puuropäivä

”Älä käytä rahaa mihinkään muuhun kuin pakolliseen (asuminen, laskut, ruoka ja bensa), niin pienilläkin tuloilla (reilusti alle keskiansion) saattaa yh-äidilläkin jäädä hiukan säästöön. Pidä puuro- tai hernaripäiviä, niin ruokaan ei mene sellaisina päivinä paljon rahaa. Nuukailuun voi jäädä jopa koukkuun!” Nainen, 41

6. Käytä loppuun

”Älä osta mitään turhaa ja käytä kauneudenhoitotarvikkeet viimeiseen tippaan ennen kuin ostat uuden. Samoin pesu ja puhdistusaineet. Vaatteita kirpputorilta ja niitäkin vain tarpeeseen. Korjauta ja kierrätä vaatteita. Kävele, pyöräile aina kun matka järjellisen pituinen. Osta ruokaa vain tarvitsemasi määrä, paitsi, jos on edullinen tarjous, osta pakasteeseen.” Nainen, 58

”Käytän aina käteistä rahaa, ja sen avulla olen säästänyt satoja euroja kuukaudessa.”

7. Maksa laadusta

”Itse en tingi ruuasta, koska hyvä ja terveellinen ruoka on hyvä sijoitus – kenties myöhemmin elämässä säästää lääkärikuluissa? Mutta paras säästövinkki on, että ei heitä ruokaa hukkaan, vaan ostaa aina juuri sen verran kuin tarvitsee. Lisäksi kannattaa maksaa laadusta, koska laatutuotteet kestävät aikaa ja ne voi laittaa myöhemmin kiertoon.” Nainen, 25

8. Käytä käteistä

”Käytän aina käteistä rahaa, ja sen avulla olen säästänyt satoja euroja kuukaudessa.” Nainen, 35

9. Tee itse ja vaihda

”Olen kova neulomaan sukkia ja lapasia. Ostan langat aina alennuksesta ja vaihdan sukkia sitten esimerkiksi kassilliseen omenoita ja kassilliseen perunoita tai muutamaan litraan mustikoita. Säästän myös tekemällä ruuat itse ja pakastamalla sitten muutaman annoksen aina seuraavaan viikkoon.” Nainen, 65

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Köyhyys ei lopu

Lukijoiden 11 parasta pihistelyvinkkiä: ”Olen säästänyt satoja euroja kuukaudessa”

Aivan ÄLYTTÖMIÄ "säästö"-vinkkejä ! Anteeksi nyt vaan, mutta jos tulot ovat todella pienet niin on turha sanoa että pidä puuropäivä!. Kysyn myös että millainen raavas työmies pärjää PUUROLLA? Tai kottikärryllisen ravintoa tarvitseva teinipoika? Kiellänkö maidon juonninkin? Leipä? On aivan turha leipoa tänä päivänä itse sillä se on edullista esimerkiksi Prismassa. Pussi jauhoja maksaa saman verran kuin kolme pussia reissareita! Ja vaiva päälle, töiden jälkeen vielä alat taikinaa pyörittelemään...
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.