Jos ketuttaa maksaa morsiamen polttarisviitistä, pura patoutumasi ovelasti leikkisään tyynysotaan. Kuva: Shutterstock
Jos ketuttaa maksaa morsiamen polttarisviitistä, pura patoutumasi ovelasti leikkisään tyynysotaan. Kuva: Shutterstock

Polttareiden hinnoittelussa joku pahoittaa aina mielensä. Kysyimme lukijoilta, miten polttareiden kustannukset pitäisi hoitaa.

Harvalla kaasolla on enää pokkaa järjestää kreiseilypolttareita, joissa morsio myy ohikulkijoille tulitikkuja possuasussa, minkä jälkeen kumotaan jallushotteja lähibaarissa. Hyvinvointi ja hemmottelu ovat ujuttaneet lonkeronsa myös polttarikulttuuriin, ja nyt luvassa on usein vähintään tankotanssia, illallista, brunssia, lahjoja, vuokrasaunoja ja kauneushoitoja morsiamelle. Ei ihme, että yhä useammat polttarit kärjistyvät likaisiin rahariitoihin.

Polttareiden hinnoittelu on yksinkertaisesti vaikea. Pitääkö etäisen työkaverin maksaa yhtä paljon kuin parhaan ystävän? Mitä tehdä, jos seurueessa on sekä köyhiä opiskelijoita että paksulompakkoisia? Kaipaako morsian rentoa hengailua vai kallista erikoisohjelmaa? Ja miten selviää, jos on kesän aikana viidet muutaman sadan euron polttarit?

Tämä on sopiva hinta

Halusimme vastauksia ja kysyimme Me Naisten lukijoilta, mitä polttarit saavat maksaa. Kyselyyn vastanneet olivat valmiita pulittamaan polttareista keskimäärin 90 euroa. Ehdotetut summat vaihtelivat 20 ja 300 euron välillä, mutta yleisimmät vastaukset olivat 50 ja 100 euroa.

Osa vastaajista oli sitä mieltä, että yhteisten ohjelmakulujen päälle voi tulla jokaiselle maksettavaksi esimerkiksi oma osuus mökkimajoituksesta ja drinkeistä. Toiset toivoivat, että yhteisesti sovittuun summaan sisältyisi koko hoito juomineen, ruokineen ja yöpymisineen. Lukijoiden kertomuksista voi poimia vinkkejä raha-asioiden sumplimiseen niin, ettei lössi ole polttareiden jälkeen ilmiriidoissa. Mukaan mahtuu myös muutama varoittava esimerkki!

Mitä läheisempi ystävä, sen suuremmat kulut

”Olen valmis maksamaan sitä enemmän, mitä läheisempi ystävä polttarisankari on. Käytännössä tätä on vaikea toteuttaa, koska yleensähän summa on kaikille sama. Ystävien arvottaminen voi myös olla vaarallista hommaa.”

”Olen kesällä ystäväni kaasona. Polttareille on päätetty tietty summa per pää, mutta olemme toisen kaason kanssa sopineet, että maksamme tarvittaessa enemmän kuin muut. Emme halua, että mikään ohjelmanumero jää kiinni rahasta. Morsiamen lähimpien ystävien pitää mielestäni tulla tällä tavalla vastaan, jos polttarit käyvät vieraille liian kalliiksi.”

Omat polttarit rikkaille ja köyhille?

”Jos ystäväpiirissä on sekä vähävaraisia että upporikkaita, voidaan järjestää kahdet polttarit eli rikkaalle omansa ja lisäksi kaikille sopiva, halvempi tapahtuma. Sille ei voi mitään, että kaikki eivät ole yhtä varakkaita. Pitää kyetä sumplimaan.”

”Pitää ottaa huomioon vieraiden tulotaso. Mielestäsi hyvät polttarit saa aikaan vaikka alle satasella, mutta maksaisin pienituloisena enintään 150 euroa.”

Pitääkö maksaa, jos ohjelma ei kiinnosta?

”Hyvän ystäväni polttareissa oli ohjelmassa kiipeilyä, vaijeriliukua ja muuta reippailua seikkailupuistossa. En äkkiseltään keksi ikävämpää tapaa viettää lauantaipäivää kuin roikkua taivaalla vaijereissa, joten olisi tuntunut järjettömältä maksaa siitä maltaita ja vieläpä porukassa, jonka seurasta en erityisemmin nauttinut. Liityin siis seurueeseen vasta apinameininkien jälkeen.”

”Nyt on tuntunut yleistyvän sellainen, että morsianta halutaan hemmotella polttaripäivää ennen vaikka sviittiyöllä ja jollain muulla överikalliilla. Joissain polttareissa kustannukset ovat nousseet pelkän morsiamen sviittimajoituksen takia miltei sataan euroon per pää. Minusta se on järjetöntä! Eikö ideana ole viettää aikaa yhdessä? Olen kyllä valmis maksamaan sellaisesta ohjelmasta, johon voin itse osallistua.”

Raha estää osallistumasta

”Olen kieltäytynyt osallistumasta polttareihin vain kerran. Morsian oli ei-niin-läheinen työkaverini, ja järjestäjät ilmoittivat viikkoa ennen polttareita, että hinta on 100 euroa jokaiselta. Aivan älytön summa!”

”Olen kuullut polttareista, joihin jokainen on osallistunut oman budjettinsa mukaan ja skipannut siis osuudet, joihin ei ole varaa. Polttarisankarin suurin toive on yleensä se, että mahdollisimman moni pääsee, ei se, että järkätään jotain tosi kallista. Tämä valitettavan usein unohtuu.”

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Sinulla on hyvä idea, joka voi avata sinulle ovia. Ole valmis ahkeroimaan asiasi eteen. Yhdistä voimasi hyvän tyypin kanssa.

 

VESIMIES

Katso tarkkaan, keneen luotat. Erityisesti raha-asioissa tulee olla skarppina. Kaiva taustoja, kunnes mikään ei ole enää epäselvää.

 

KALAT

Hoida rahakysymykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Paperiasioita ei kannata jättää roikkumaan. Valmistaudu yllätyksiin.

 

OINAS

Joku saattaa tarjota apua odottaen vaativia vastapalveluksia. Mielet muuttuvat tänään nopeasti, joten varustaudu yllätyksiin matkan varrella.

 

HÄRKÄ

Voimien yhdistämien on hyvä idea. Joku auttaa sinua ideasi kehittelemisessä, jos vain pyydät hänen apuaan. Pidä tunteesi hallinnassasi.

 

KAKSONEN

Itseluottamuksesi saa tänään nostetta. Saat päivän tapahtumista paremman käsityksen siitä, mihin olet menossa. Romantiikka värittää päivääsi.

 

RAPU

Kekseliäisyydestä saa pisteitä raha-asioissa. Ole tarkkana terveydentilasi kanssa ja selvitä mitä pikimmiten mieltäsi painava yksityiskohta.

 

LEIJONA

Luvassa on tunnemyrskyjä, jos et ole kyllin joustava. Joku loukkaantuu, ellet kuuntele hänen toiveitaan. Tee omaa juttuasi toisia kunnioittaen.

 

NEITSYT

Kiire tekee sinulle hyvää. Haasteet ja tiheä aikataulu ovat juuri sitä, mitä kaipaat pysyäksesi energisenä. Anna romantiikalle tilaisuus.

 

VAAKA

Ota haaste vastaan. Käy läpi viimeaikaisia tapahtumia ja kuulostele tunteitasi. Laadi itsellesi strategia ennen kuin hyppäät seikkailuun.

 

SKORPIONI

Saat vastaasi kovia sanoja, joiden ei pidä antaa lannistaa sinua. Kuuntele sydäntäsi. Löydät etsimäsi vain olemalla rehellinen itsellesi.

 

JOUSIMIES

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Liian aikainen valttiesi paljastaminen ei tiedä hyvää. Kerro joko koko totuus tai vaikene täysin.

 

 

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo.