"Musta tuntuu, että sä et koskaan kuuntele!" Kuva: Shutterstock
"Musta tuntuu, että sä et koskaan kuuntele!" Kuva: Shutterstock

Tuliko moitittua toista laiskaksi ja vähän ärsyttäväksi? Näiden neljän vinkin avulla annat palautetta, joka ei suututa vaan vaikuttaa.

"Et ole vieläkään imuroinut." "Unohditko taas postittaa sen mummon syntymäpäiväkortin?"  "Ajotyylisi on muuten todella nykivää, se ärsyttää ja kuluttaa bensaa."

Palautteen antaminen ei ole aina helppoa. Varsinkin rakentavan kritiikin ja valittamisen välinen raja on joskus hiuksenhieno.

Harva meistä pitää kritiikistä, mutta samalla jokaisella on oltava oikeus sekä saada että antaa rehellistä palautetta.

1. Kritiikki valittaa, palaute selittää

Toisen on helpompi ottaa palautteesi vastaan silloin, kun syyttämisen sijaan selität näkökantasi.

Esimerkiksi sen sijaan, että sanot: "Myöhästyit jälleen lounaalta!" selitä, miksi myöhästyminen ärsyttää sinua: "Lounasaikaan ravintolat täyttyvät nopeasti, emmekä välttämättä saa pöytää, ellemme molemmat tule ajoissa paikalle."

2. Keskity puhumaan omista tunteistasi ja huolistasi

Älä niinkään painota sitä, millainen toinen ihminen mielestäsi on, vaan sitä, millaisia tuntemuksia hänen toimintansa aiheuttaa sinussa.

Esimerkiksi sen sijaan, että sanot: "Olet aina myöhässä. Sinua saa aina odottaa", sano vaikka: "Odottelu hermostuttaa minua. Se saa minut tuntemaan, ettei minua ja aikaani arvosteta ja tulen siitä surulliseksi."

3. Kiinnitä huomiota äänensävyyn

Vältä tuomitsevaa, kriittistä tai ärsyyntynyttä äänensävyä. Yritä pitää äänensävysi neutraalina ja ystävällisenä.

4. Ole ratkaisukeskeinen

Älä keskity puhumaan siitä, mikä meni pieleen, vaan siitä, miten asia kannattaisi mielestäsi seuraavalla kerralla hoitaa. Tuo esiin myös asioita, joiden avulla voit itse omalla toiminnallasi parantaa tilannetta.

Lähde: Psychology Today

Lue myös:

Rebecca Viitala: "Kritiikki ulkonäöstä tuntui murskaavalta"

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.

Mikään ei valaise lokakuista päivää kirkkaammin kuin asenneröyhtäys 1950-luvulta.

Et saa vaativia työtehtäviä, jos sinulla on silmäpussit. 

Harmaantuminen ei saa näkyä. 

Käytä hametta, jos haluat vaikuttaa menestyneeltä.

Muun muassa näin Menesty tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika -kirjan (Alma Talent) kasanneet Minna Kiistala ja Jani Niipola opettavat Helsingin Sanomissa

– Jos ei tarvitse miettiä hoitamattomia kynsinauhoja tai silmäpakoa sukkahousuissa, voi keskittyä tärkeiden työasioiden hoitamiseen, Kiistala kuvailee lehden haastattelussa.

En ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Kaksikko antaa myös joukon järkeviä (miehille suunnattuja) pukeutumisvinkkejä, mutta nämä muut... Voi hyvä jumala.

Voin vakuuttaa, etten ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Silmäpussit eivät estäneet Bill Clintonia saamasta ihan merkittäviä työtehtäviä (ne olivat ihan toisenlaiset pussit, jotka tuhosivat hänen uransa).

Ja harmaantuminen – ei edes mennä tähän. Jos vilkaisee Maailman varakkaimpien ihmisten -listaa, harmaa vyöryy päälle. Mutta ei siinä joukossa toki naisiakaan juuri näy.

Johtuu varmaan siitä, että he eivät ole tajunneet käyttää niitä hameita. Vai tuleeko mieleen mitään muuta mahdollista selitystä?