Sisaret, tänään niitä taas saa: rukkasia ja hameita! Tai vaikka lomamatkan?

On se outoa. Yhä edelleen tasa-arvon 2000-luvulla mies saa hoitaa kosimishommat, paitsi kerran neljässä vuodessa karkauspäivänä, jolloin nainen voi aktivoitua ja pyytää mielitiettyään aviopuolisokseen.

Mutta viis vanhanaikaisuudesta. Onhan tuo keino saada saamattomaan siippaan vauhtia. Usein miehen mieleen ei juolahda, että nainen on suunnitellut kirkkohäitään kymmenvuotiaasta ja haluaisi mielellään astella alttarille ennen varhaiseläkkeelle jäämistä.

Kosintaoikeudesta voimme kiittää brittejä, jotka jo satoja vuosia sitten keksivät, että karkauspäivä on niin outo tapaus, etteivät silloin päde mitkään todellisen maailman lait, eli kaiken voi pistää päälaelleen. Miksei siis silloin myös nainen – tuo tahdoton ja passiivinen hahmo – voisi ryhtyä toimeen ja hui, pyytää rakkaansa kättä.

Jos englantilainen nainen sai mieheltä kieltävän vastauksen, kuului krantun ukon kustantaa naiselle käsineet. Nainen siis sananmukaisesti sai rukkaset. Onneksi me pohjoisen sisaret olimme fiksumpia, kun perinne 1800-luvun lopulla levisi suomalaisiin kaupunkeihin. Täällä hyvittelylahjaksi eivät riittäneet hansikkaat, vaan esiäitimme osasivat vaatia kangasta hameen tarpeiksi.

Nykyään mitä luultavimmin moni nainen kosii helmikuun viimeisenä päivänä, vaikka sitten vaan leikillään tai testatakseen reaktiota.

Mutta mutta, rukkasten saajan tuskin kannattaa nykyaikana tyytyä pelkkään kolttukankaaseen. Hame oli aikoinaan arvokas hankinta, ylellisyystuote, jota tänä päivänä vastaisi ehkä iPad tai viikon lomamatka lämpimään. Ja miksei sen mekonkin voisi ottaa, jos se olisi tosi hieno ja kallis ja vaikka Jasmin Santasen suunnittelema.


Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla