Drinkki voi maistua kesähelteellä liiankin huolettomalta. Kuva: Shutterstock
Drinkki voi maistua kesähelteellä liiankin huolettomalta. Kuva: Shutterstock

Pari lasia skumppaa brunssilla, roseeviiniä piknikillä ja pari siideriä terassilla. Kesälomalla päiväsaikaan siemailusta voi tulla tapa. Onko se hyvä vai huono juttu?

Alkoholin käytössä on aina riskinsä, nauttipa sitä mihin aikaan päivästä tahansa. Womens Health Magazine listasi, millaisia riskejä tissuttelu voi tuoda lomapäiviisi.

Miinukset

Se voi tulla tavaksi
Kesäinen drinkki voi maistua raikkaalta ja harmittomalta. Ystävät, kaunis sää ja lomalaisen leppoisa mieli ovat pyhä kolminaisuus, joiden kylkiäisiksi alkoholi voi salakavalasti liimautua. Älä unohda, että alkoholi on alkoholi, vaikka mansikoin ja auringonsätein höystäisi.

Nestehukka uhkaa
Kesäkuumalla alkoholi voi aiheuttaa nestehukkaa ja jopa sydänvaivoja. Eli kun juot annoksen alkoholia, nauti perään lasillinen vettä. On myös suositeltavaa juoda miedompia juomia, kuten olutta tai vaikkapa sprtizeriä (puolet kivennäisvettä, puolet viiniä.) Huolehdi myös, ettet joisi tyhjään vatsaan.

Juot liikaa
Päivisin voi juoda herkästi enemmän kuin baari-iltoina. Jos vietät esimerkiksi koko päivän festareilla, saatat huomaamattasi siemailla alkoholia koko päivän. Järkevintä on vetää alkoholiannoksille raja, jossa pitäydyt.

Palat auringossa
Tutkimuksen mukaan riski sairastua melanoomaan kasvaa, mikäli juo enemmän kuin yhden annoksen päivässä. Lisäksi alkoholinhuuruisena ihon suojaaminen auringolta voi unohtua herkemmin.

Altistut onnettomuuksille
Poltat itsesi pallogrillin kanssa säätäessä ja pihviveitsi lipeää helpommin otteestasi. Alkoholin käyttö lisääntyy kesäjuhlinnan myötä ja samalla kasvaa myös onnettomuusriski. Jos tiedät, että kesäpäivääsi kuuluu drinkki tai pari, minimoi tapaturmariskit ja köllöttele vaikkapa piknikviltillä lähipuistossa.

Eipä enää paljon janota. Vastapainoksi mietimme myös päivähönöjen hyviä puolia.

Plussat

Se on mahdollista
Koskapa toimistotyöntekijä voisi nautiskella lasin valkkaria työpaikan lounasravintolassa? Lomailijan luksusta on helteessä hikoileva viinilasi kera raikkaan salaatin.

Ei jälkimaininkeja
Päivän skumppapiknikillä voi lopettaa ajoissa. On ihanaa vetäytyä ajoissa yöpuulle pitkän ja raskaan hellepäivän jälkeen. Pari margaritaa rikkaampi mieli tekee nukahtamisesta asteen helpompaa.

Nautintoa hyvän sään aikaan
Kirjaimellisesti. Kun aurinko paistaa, maistuu lasi kuohuvaakin kuplivammalta.

Lue lisää:

Tissuttelijan täyskäännös: "Kaikki ystäväni eivät kestäneet raitistumistani"

Ei varaa kesäreissuun? Näin feikkaat loman kotioloissa

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.