Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Mitä tehdä, kun hyvin nukuttu yökään ei vie väsymystä? Tunnista arjen energiasyöpöt.

Väsyttää, nukuttaa ja olo on aivan vetämätön. Kuulostaako tutulta? Moni meistä ajattelee, että väsymyksestä selviää, kunhan vain loma alkaa ja saa nukuttua kunnolla.

Mutta voimien vähyys ei välttämättä johdu pelkästä unen puutteesta.

Jatkuvaa väsymystä aiheuttaa myös:

1. Liikunnan vähyys

Kun on aivan puhki, ajatus lenkille lähtemisestä tuntuu voimien tuhlaamiselta. Mutta lenkkarit kannattaa vetää jalkaan vaikka silmät sitten ristissä. Nimittäin Georgian yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että jo 20 minuuttia liikuntaa kolme kertaa viikossa vähentää väsymystä.

Säännöllinen liikunta paitsi kohottaa kuntoa, auttaa elimistöä kuljettamaan happea ja ravintoaineita kudoksiin.

2. Jano

Jopa vähäinen nestehukka saa olon nuutuneeksi. Elimistön kuivuessa veri muuttuu sakeammaksi, jolloin happi ja ravintoaineet kulkeutuvat lihaksiin ja elimiin normaalia hitaammin. Muista siis juoda vettä riittävästi.

3. Raudan puute

Jos tunnet olosi ärtyneeksi, heikoksi ja uupuneeksi ja keskittymiskykysi on heikentynyt, saatat potea raudan puutetta.

4. Täydellisyyden tavoittelu

Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta harvaa se silti estää yrittämästä. Epärealistiset tavoitteet ja periksiantamaton luonne on yhdistelmä, joka uuvuttaisi jopa supersankarin.

Psykiatrian professori Irene S. Levine suosittelee asettamaan omille projekteille aikarajat ja sen jälkeen noudattamaan niitä. Aikarajat paitsi säästävät voimia, auttavat huomaamaan sen, että loputon uurastaminen ei itse asiassa parannakaan lopputulosta.

5. Teet kärpäsistä härkäsiä

Aina ei kannata pelätä pahinta – se vain syö voimia. Pomolta tulleesta sähköpostista ahdistuminen tai  lomasuunnitelmien onnistumisesta stressaaminen imee voimat ihan kenestä vain. Kun huomaat ajatusten laukkaavan erilaisten kauhukuvien suuntaan, hengitä syvään ja mieti, kuinka todennäköistä on, että pahin mahdollinen toteutuu.

6. Et syö aamiaista

Ruoka on elimistön polttoainetta. Öisin elimistösi käyttää energiavarastojasi, joten aamulla on aika tankata lisää energiaa. Myös aineenvaihdunta saa potkua terveellisestä aamiaisesta.

7. Syöt roskaruokaa

Sokerilla ja hiilihydraateilla kyllästetyt herkut nostavat nopeasti verensokeria. Mutta verensokeripiikit myös laskevat yhtä nopeasti ja lopputuloksena on nuutunut olo. Laadukas ruoka ei saa verensokeritasoja heittelehtimään, jolloin virkeystilakin säilyy tasaisempana.

8. Valvot myöhään viikonloppuisin

Lauantai-iltana valvominen saa nukkumaan pitkään sunnuntaiaamuna. Pitkät aamu-unet puolestaan kostautuvat sunnuntai-iltana, jolloin uni ei tule silmään. Mutta maanantaiaamuna herätyskello on armoton. Tasainen unirytmi vähentää väsymystä.

9. Teet töitä lomalla

Ei, ei, ei. Työsähköpostit eivät kuulu uimarannalle. Jotta mieli saa levätä, on tärkeää irrottautua lomalla työrutiineista. Näin loman jälkeen töihin palaa hyväntuulisempi, virkeämpi ja idearikkaampi työntekijä eli sinä.

Lähde: People

Lue myös:

Varoittaako kehosi uupumuksesta? 12 paljastavaa oiretta

Miksi aamulla väsyttää, vaikka nukut tarpeeksi?

Helppohan se on kotisohvalta huudella. Miten itse selviytyisit näistä kysymyksistä, joihin Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa on vastattu väärin?

Me Naiset kuuluu ohjelmaa esittävän Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin. 

F1-toimittaja Mervi Kallio on aina valmis vielä yhteen äkkilähtöön.

To travel is to live lukee F1-toimittaja Mervi Kallion, 40, käsikorussa, eikä suotta. F1-toimittajalle kertyy vuodessa lähes 200 matkapäivää. Aikaisemmin lentoemäntänä työskennelleelle Merville matkustaminen on elämäntapa, ja hän rakastaa erityisesti ex tempore -lähtöjä.

Lentoemäntäaikoihin Mervi saattoi päättää usein illalla puhelimessa ystävänsä kanssa ottaa seuraavaksi päiväksi lennot Tukholmaan tai Lontooseen. Äkkilähtöjä edesauttoivat edulliset henkilökuntahinnat.

– Ehkä älyttömin mielijohde oli lähtö Bostoniin. Meillä oli vain kolme päivää aikaa, joista kaksi ehdimme olla paikan päällä. Kroppani reagoi lentoihin ja aikaeroon vahvasti. Olin aivan täynnä nestettä, ja perillä toivuimme aikaerosta lähinnä hotellissa makoillen.

Puoliso, jonka kanssa Mervi on ollut yhdessä 26 vuotta, tykkäisi suunnitella ja lyödä lomakohteita lukkoon hyvissä ajoin. Yhteisten vuosien aikana lomia on tehty molempien toiveiden mukaan.

– Kynnys nopeisiin lähtöihin saattaa olla minulla matalampi, koska matkustan työkseni. Lähteminen on helppoa, sillä meillä ei ole lapsia. Toisaalta viihdyn myös kotona, ja minulle riittää usein tietoisuus siitä, että voisin lähteä, jos haluaisin. Se tuo elämään vapauden tunteen.

”Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa.”

Mervi on matkustanut 72 maassa. Aina kun mahdollista, hän valitsee hotellin, jossa on kuntosali tai lähellä tenniskentät. Mervi käy lomillaan myös usein katsomassa tennistä. Lontoossa Wimbledonin ja Yhdysvalloissa US Open -turnaukset ovat tulleet tutuiksi paikan päällä.

– Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa, Mervi kertoo.

Ulkomaille Mervi reissaa yleensä joko miehensä tai kavereiden kanssa. Yksin hän matkustaa vapaalla ainoastaan Lappiin hiihtämään. Kaamoksen aikaan Levillä päivä on lyhyt.

– Tykkään käydä Lapissa tammikuussa, kun on ihan pimeää. Valon vähäisyys tuo rauhan. Siitä tulee automaattisesti fiilis, että ei ole kiire mihinkään.

TÄRKEINTÄ ON TUNNELMA

F1-toimittajan työssään Mervi on nähnyt jetset-juhlia maailmantähtien veneillä Monacossa. Yksityisessä, lentokoneita vuokraavassa yrityksessä, Mervi toimi lentoemäntänä valtionpäämiehille ja yritysjohtajille ja päätyi näkemään myös Siperian pieniä kyliä.

Joihinkin työkaupunkeihin hän palaa lomillaan uudelleen, esimerkiksi ikisuosikkeihinsa New Yorkiin ja Chicagoon.

– Chicago, Tuulten kaupunki, tuntuu rennolta, mutta hallittavalta. New Yorkin voi kokea aina eri tavalla. Minulle tärkeintä ei ole kaupungissa jokin yksittäinen nähtävyys tai säätila, vaan se, mikä fiilis paikasta jää. Vähän sama kuin ihmisten kanssa: et muista tarkalleen, mitä he ovat sanoneet, mutta muistat sen, millainen fiilis heistä jää.

Mervi haluaa aistia lomillaan mahdollisimman paljon myös paikallista elämää, kunhan hotelli ja urheilumahdollisuudet ovat kunnossa.

– Turistinähtävyyksiin joutuu aika usein pettymään. Olin esimerkiksi pitkään odottanut pääseväni Niagaran putouksille, mutta paikka olikin luonnonmonumentin sijaan kuin sirkus ja täynnä hotelleja ja ravintoloita. Olin myös kuullut paljon hyvää Montrealista, mutta minua se ei sykähdyttänyt.

Mervi toivoo, että voisi vielä palata Sydneyyn tai Melbourneen, joissa hän lomaili tänä talvena ennen F1-koitosta viikon.

– On oikeastaan hassuakin, että päädyin vasta nyt ensimmäistä kertaa lomalle Australiaan. Rakastuin leppoisaan fiilikseen ja ihmisiin, jotka ovat suunnattoman rentoja ja aidompia kuin vaikka amerikkalaiset.

Myös Merviä moni kaveri kuvailee helpoksi tyypiksi ja yllättyy, kun tämä saattaa olla matkakaverina tarvittaessa vaativa. Mervi arvostaa lomillaan hotelleja, joissa on kauniita yksityiskohtia ja hyvä aamiainen.

– Rakastan syödä pitkään aamiaista, juoda kahvia ja vain istua aamiaishuoneessa lukemassa paikallisia lehtiä. Satsaan hyviin hotelleihin, ja joku kaveri onkin nimittänyt minua sen takia kermaperseeksi. Entisenä asiakaspalvelijana aistin nopeasti, jos vaikka hotellihenkilökunta ei ole aidosti kiinnostunut asiakkaasta.

Seuraavan kerran Mervi reissaa pidemmälle lomamatkalle elokuussa, kun F1-sirkus jää tauolle. Kohde ei ole vielä tiedossa.

– Ennen halusin lomalla aina mahdollisimman kauas. Nykyään tykkään lomailla kesäisin Euroopassa. Santorini ja Capri ovat toivelistallani.

Mervi vinkkaa upeimmat lenkkimaisemat

  1. Monacon rannoilla, reitti Fonvielleen. Kaunein paikka, jossa olen lenkkeillyt. Siellä juostessa mietin aina, että tänne haluan vielä joskus lomalle.
  2. Central Parkissa lenkkeillessä tunnen olevani aina kuin elokuvassa. Lensin sinne usein lentoemäntänä ja ihmettelin joka kerta, että eilen olin Helsingissä ja nyt täällä juoksemassa.
  3. Madeiran levada-polkujen varrella avautuvat upeat maisemat myös paikallisiin kyliin.

40-vuotias urheilutoimittaja, joka kiertää MTV Sportin formulatoimittajana.

Työskennellyt 17 vuotta lentoemäntänä ja opiskellut työn ohella urheilujournalistiikkaa.

Asuu puolisonsa kanssa Helsingissä.