Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Mitä tehdä, kun hyvin nukuttu yökään ei vie väsymystä? Tunnista arjen energiasyöpöt.

Väsyttää, nukuttaa ja olo on aivan vetämätön. Kuulostaako tutulta? Moni meistä ajattelee, että väsymyksestä selviää, kunhan vain loma alkaa ja saa nukuttua kunnolla.

Mutta voimien vähyys ei välttämättä johdu pelkästä unen puutteesta.

Jatkuvaa väsymystä aiheuttaa myös:

1. Liikunnan vähyys

Kun on aivan puhki, ajatus lenkille lähtemisestä tuntuu voimien tuhlaamiselta. Mutta lenkkarit kannattaa vetää jalkaan vaikka silmät sitten ristissä. Nimittäin Georgian yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että jo 20 minuuttia liikuntaa kolme kertaa viikossa vähentää väsymystä.

Säännöllinen liikunta paitsi kohottaa kuntoa, auttaa elimistöä kuljettamaan happea ja ravintoaineita kudoksiin.

2. Jano

Jopa vähäinen nestehukka saa olon nuutuneeksi. Elimistön kuivuessa veri muuttuu sakeammaksi, jolloin happi ja ravintoaineet kulkeutuvat lihaksiin ja elimiin normaalia hitaammin. Muista siis juoda vettä riittävästi.

3. Raudan puute

Jos tunnet olosi ärtyneeksi, heikoksi ja uupuneeksi ja keskittymiskykysi on heikentynyt, saatat potea raudan puutetta.

4. Täydellisyyden tavoittelu

Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta harvaa se silti estää yrittämästä. Epärealistiset tavoitteet ja periksiantamaton luonne on yhdistelmä, joka uuvuttaisi jopa supersankarin.

Psykiatrian professori Irene S. Levine suosittelee asettamaan omille projekteille aikarajat ja sen jälkeen noudattamaan niitä. Aikarajat paitsi säästävät voimia, auttavat huomaamaan sen, että loputon uurastaminen ei itse asiassa parannakaan lopputulosta.

5. Teet kärpäsistä härkäsiä

Aina ei kannata pelätä pahinta – se vain syö voimia. Pomolta tulleesta sähköpostista ahdistuminen tai  lomasuunnitelmien onnistumisesta stressaaminen imee voimat ihan kenestä vain. Kun huomaat ajatusten laukkaavan erilaisten kauhukuvien suuntaan, hengitä syvään ja mieti, kuinka todennäköistä on, että pahin mahdollinen toteutuu.

6. Et syö aamiaista

Ruoka on elimistön polttoainetta. Öisin elimistösi käyttää energiavarastojasi, joten aamulla on aika tankata lisää energiaa. Myös aineenvaihdunta saa potkua terveellisestä aamiaisesta.

7. Syöt roskaruokaa

Sokerilla ja hiilihydraateilla kyllästetyt herkut nostavat nopeasti verensokeria. Mutta verensokeripiikit myös laskevat yhtä nopeasti ja lopputuloksena on nuutunut olo. Laadukas ruoka ei saa verensokeritasoja heittelehtimään, jolloin virkeystilakin säilyy tasaisempana.

8. Valvot myöhään viikonloppuisin

Lauantai-iltana valvominen saa nukkumaan pitkään sunnuntaiaamuna. Pitkät aamu-unet puolestaan kostautuvat sunnuntai-iltana, jolloin uni ei tule silmään. Mutta maanantaiaamuna herätyskello on armoton. Tasainen unirytmi vähentää väsymystä.

9. Teet töitä lomalla

Ei, ei, ei. Työsähköpostit eivät kuulu uimarannalle. Jotta mieli saa levätä, on tärkeää irrottautua lomalla työrutiineista. Näin loman jälkeen töihin palaa hyväntuulisempi, virkeämpi ja idearikkaampi työntekijä eli sinä.

Lähde: People

Lue myös:

Varoittaako kehosi uupumuksesta? 12 paljastavaa oiretta

Miksi aamulla väsyttää, vaikka nukut tarpeeksi?

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Kukapa ei rakastaisi jyväskyläläisiä – noita Keski-Suomen nöyriä kingejä!

Tiesit jo ehkä, että turkulaisista saa aivan parhaita ystäviä, että Oulusta tulevat Suomen itsevarmimmat ihmiset ja että tamperelaiset ovat mukavan mutkattomia

Nyt Me Naiset listasi asiat, jotka tekevät jyväskyläläisistä varsin rakastettavia.

 1. Kun sinulla on jyväskyläläinen kaveri, opit puhumaan kirjakieltä melkein huomaamattasi. Keski-Suomi ei ole murrevapaata aluetta, mutta jyväskyläläinen suodattaa turhat rönsyt kielestään ja puhuu todella selkeästi. Väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole.
   
 2. Selkeys on mukana myös kaikessa jyväskyläläisten toiminnassa. Jos jyväskyläläinen puhuu jostain, hän myös tarkoittaa sitä ja pitää päätöksistään kiinni. Onko parempaa ystävää kuin jyväskyläläinen? (No, ehkä turkulainen pääsee lähelle.)
   
 3. Jyväskyläläinen rakastaa kaupunkiaan ja varsinkin sen vireää kävelykatua. Sitä, mitä Kauppakadulta ei löydy, ei jyväskyläläinen tarvitse.
   
 4. Jyväskyläläiset rakastavat ulkoilua ja seikkailuja monipuolisissa luontokohteissa. Kaupungista löytyy luontopolkuja, kiipeilymahdollisuuksia sekä tietenkin suuri ja mahtava Laajavuori. Laskettelemaan pääsee siis melkein keskustassa, ja samalla voi ihailla Matti Nykäsen tutuksi tekemää hyppyriä.
   
 5. Onkohan Suomessa muita yhtä kunnollisia ja hyväkuntoisia kaupunkilaisia? Mäkinen maasto ja kauniit ulkoilureitit pitävät jyväskyläläiset liikkeessä – sekä kohottavat nopeasti junantuomankin kuntoa.


  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock
  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock   

 6. Tosin, kaupunki on ihanan kompakti. Sen ympäri ja läpi jaksaa kävellä ja pyöräillä heikompikuntoinenkin. Jyväskylässä tuntuu kuin kaikki tärkeä olisi sijoitettu viiden kilometrin säteelle, mutta silti sieltä löytyy kaikkea. Jyväskylä = iso minijyvänen. Eli sellainen ihastuttavan pieni, mutta kokoaan suurempi kylä!
   
 7. Maan kaunein yliopistokampus sijaitsee Jyväskylässä. Vaikka akateeminen maailma ei muuten kiinnostaisikaan, jyväskyläläinen käy mielellään ulkoilemassa kampusalueilla ja imee kulttuurin sekä sivistyksen ilmaa siellä. Lähde mukaan ja pyydä jyväskyläläistä ystävääsi tai tuntematonta näyttämään ainakin Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset.
   
 8. Jyväskylä tunnetaan muutenkin opiskelijakaupunki-imagostaan. Se on yksi suomalaiskaupungeista, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten opiskelijoita. Eläväinen ja nuorekas opiskelijakulttuuri tarttuu helposti, ja elämä pysyy vireänä tässä jatkuvasti kehittyvässä kaupungissa.
   
 9. Kaupungissa on myös maan ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, joka on jo yksistään loistava syy kutsua Jyväskylää Suomen Ateenaksi.
   
 10. Jyväskyläläiset eivät pelkää vettä! Rannat ovat lähellä, ja joka paikassa pääsee uimaan. Ollaanhan keskellä Järvi-Suomea! Vesireittejä pitkin pääsee aina vaikka Lahteen saakka, ja Rantaraitti on yksi Suomen kauneimmista ulkoilureiteistä.
   
 11. ”Jyväskyläläiset ovat sellaisia itsevarmoja menestyjiä, jotka eivät tee itsestään numeroa”, kertoo yksi jyväskyläläisten ystävä, joka vierailee usein kaupungissa. Ammattikorkeakoulussa sijaitseva Tiimiakatemia on upea esimerkki jyväskyläläisestä menestystarinasta. Noin 25 vuotta sitten perustettu Tiimiakatemia uskoo tietenkin tiimityöskentelyyn ja yhdessä tekemällä oppimiseen, ja sieltä on käynnistynyt monia onnistuneita yritysprojekteja.
   
 12. Jyväskyläläinen osaa juhlia ja nauttii kulttuurista. Suurajot, Jyväskylän kesä, Wemmi-markkinat… Melkein joka viikko kaupungissa on joku suuri tapahtuma.  
   
 13. Mutta kun jyväskyläläinen juhlii, hän tekee sen tyylillä. Kun baarissa on vaikkapa oululainen, tamperelainen ja jyväskyläläinen, oululainen kertoo härskeimmät jutut, tamperelainen juhlii pisimpään ja jyväskyläläinen lähtee kotiin silloin, kun bileet ovat vielä parhaimmillaan!
   
 14. Rakastatko makeaa? Suuntaa silloin Vaajakoskelle, tuohon kaupunginosaan, joka on tuttu herkullisesta Pandan-tehtaasta ja Naissaaren viehättävästä kahvilasta. Ihminen ei voi olla koskaan onneton, jos hänellä on laku- ja suklaatehdas naapurissa.
   
 15. Jyväskylä ja sen asukkaat ovat kätevästi keskellä Suomea. Tarvitseeko tähän enää muita perusteluja?
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock

 

Kerro sinäkin mielipiteesi alla!

Millaisia jyväskyläläiset ovat sinun mielestäsi? Sana on vapaa alla olevassa kommentointikentässä.