Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Mitä tehdä, kun hyvin nukuttu yökään ei vie väsymystä? Tunnista arjen energiasyöpöt.

Väsyttää, nukuttaa ja olo on aivan vetämätön. Kuulostaako tutulta? Moni meistä ajattelee, että väsymyksestä selviää, kunhan vain loma alkaa ja saa nukuttua kunnolla.

Mutta voimien vähyys ei välttämättä johdu pelkästä unen puutteesta.

Jatkuvaa väsymystä aiheuttaa myös:

1. Liikunnan vähyys

Kun on aivan puhki, ajatus lenkille lähtemisestä tuntuu voimien tuhlaamiselta. Mutta lenkkarit kannattaa vetää jalkaan vaikka silmät sitten ristissä. Nimittäin Georgian yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että jo 20 minuuttia liikuntaa kolme kertaa viikossa vähentää väsymystä.

Säännöllinen liikunta paitsi kohottaa kuntoa, auttaa elimistöä kuljettamaan happea ja ravintoaineita kudoksiin.

2. Jano

Jopa vähäinen nestehukka saa olon nuutuneeksi. Elimistön kuivuessa veri muuttuu sakeammaksi, jolloin happi ja ravintoaineet kulkeutuvat lihaksiin ja elimiin normaalia hitaammin. Muista siis juoda vettä riittävästi.

3. Raudan puute

Jos tunnet olosi ärtyneeksi, heikoksi ja uupuneeksi ja keskittymiskykysi on heikentynyt, saatat potea raudan puutetta.

4. Täydellisyyden tavoittelu

Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta harvaa se silti estää yrittämästä. Epärealistiset tavoitteet ja periksiantamaton luonne on yhdistelmä, joka uuvuttaisi jopa supersankarin.

Psykiatrian professori Irene S. Levine suosittelee asettamaan omille projekteille aikarajat ja sen jälkeen noudattamaan niitä. Aikarajat paitsi säästävät voimia, auttavat huomaamaan sen, että loputon uurastaminen ei itse asiassa parannakaan lopputulosta.

5. Teet kärpäsistä härkäsiä

Aina ei kannata pelätä pahinta – se vain syö voimia. Pomolta tulleesta sähköpostista ahdistuminen tai  lomasuunnitelmien onnistumisesta stressaaminen imee voimat ihan kenestä vain. Kun huomaat ajatusten laukkaavan erilaisten kauhukuvien suuntaan, hengitä syvään ja mieti, kuinka todennäköistä on, että pahin mahdollinen toteutuu.

6. Et syö aamiaista

Ruoka on elimistön polttoainetta. Öisin elimistösi käyttää energiavarastojasi, joten aamulla on aika tankata lisää energiaa. Myös aineenvaihdunta saa potkua terveellisestä aamiaisesta.

7. Syöt roskaruokaa

Sokerilla ja hiilihydraateilla kyllästetyt herkut nostavat nopeasti verensokeria. Mutta verensokeripiikit myös laskevat yhtä nopeasti ja lopputuloksena on nuutunut olo. Laadukas ruoka ei saa verensokeritasoja heittelehtimään, jolloin virkeystilakin säilyy tasaisempana.

8. Valvot myöhään viikonloppuisin

Lauantai-iltana valvominen saa nukkumaan pitkään sunnuntaiaamuna. Pitkät aamu-unet puolestaan kostautuvat sunnuntai-iltana, jolloin uni ei tule silmään. Mutta maanantaiaamuna herätyskello on armoton. Tasainen unirytmi vähentää väsymystä.

9. Teet töitä lomalla

Ei, ei, ei. Työsähköpostit eivät kuulu uimarannalle. Jotta mieli saa levätä, on tärkeää irrottautua lomalla työrutiineista. Näin loman jälkeen töihin palaa hyväntuulisempi, virkeämpi ja idearikkaampi työntekijä eli sinä.

Lähde: People

Lue myös:

Varoittaako kehosi uupumuksesta? 12 paljastavaa oiretta

Miksi aamulla väsyttää, vaikka nukut tarpeeksi?

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Haksi

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

No pyh! Valitsen plus ikkunapaikan siksi kun on jalkatilaa, sieltä näkee hienot maisemat, ja on seinä johon nojata, kun nukkuminen on muuten istualtaan lähes mahdotonta. Bussissa otan yleensä käytäväpaikan, ettei jalat räjähdä. Nämä ovat täysin fyysisiä syitä, eikä niillä ole mitään tekemistä luonteeni kanssa. Tai on sen verran, etten nauti itseni kiduttamisesta.
Lue kommentti

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30