Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Mitä tehdä, kun hyvin nukuttu yökään ei vie väsymystä? Tunnista arjen energiasyöpöt.

Väsyttää, nukuttaa ja olo on aivan vetämätön. Kuulostaako tutulta? Moni meistä ajattelee, että väsymyksestä selviää, kunhan vain loma alkaa ja saa nukuttua kunnolla.

Mutta voimien vähyys ei välttämättä johdu pelkästä unen puutteesta.

Jatkuvaa väsymystä aiheuttaa myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Liikunnan vähyys

Kun on aivan puhki, ajatus lenkille lähtemisestä tuntuu voimien tuhlaamiselta. Mutta lenkkarit kannattaa vetää jalkaan vaikka silmät sitten ristissä. Nimittäin Georgian yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että jo 20 minuuttia liikuntaa kolme kertaa viikossa vähentää väsymystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säännöllinen liikunta paitsi kohottaa kuntoa, auttaa elimistöä kuljettamaan happea ja ravintoaineita kudoksiin.

2. Jano

Jopa vähäinen nestehukka saa olon nuutuneeksi. Elimistön kuivuessa veri muuttuu sakeammaksi, jolloin happi ja ravintoaineet kulkeutuvat lihaksiin ja elimiin normaalia hitaammin. Muista siis juoda vettä riittävästi.

3. Raudan puute

Jos tunnet olosi ärtyneeksi, heikoksi ja uupuneeksi ja keskittymiskykysi on heikentynyt, saatat potea raudan puutetta.

4. Täydellisyyden tavoittelu

Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta harvaa se silti estää yrittämästä. Epärealistiset tavoitteet ja periksiantamaton luonne on yhdistelmä, joka uuvuttaisi jopa supersankarin.

Psykiatrian professori Irene S. Levine suosittelee asettamaan omille projekteille aikarajat ja sen jälkeen noudattamaan niitä. Aikarajat paitsi säästävät voimia, auttavat huomaamaan sen, että loputon uurastaminen ei itse asiassa parannakaan lopputulosta.

5. Teet kärpäsistä härkäsiä

Aina ei kannata pelätä pahinta – se vain syö voimia. Pomolta tulleesta sähköpostista ahdistuminen tai  lomasuunnitelmien onnistumisesta stressaaminen imee voimat ihan kenestä vain. Kun huomaat ajatusten laukkaavan erilaisten kauhukuvien suuntaan, hengitä syvään ja mieti, kuinka todennäköistä on, että pahin mahdollinen toteutuu.

6. Et syö aamiaista

Ruoka on elimistön polttoainetta. Öisin elimistösi käyttää energiavarastojasi, joten aamulla on aika tankata lisää energiaa. Myös aineenvaihdunta saa potkua terveellisestä aamiaisesta.

7. Syöt roskaruokaa

Sokerilla ja hiilihydraateilla kyllästetyt herkut nostavat nopeasti verensokeria. Mutta verensokeripiikit myös laskevat yhtä nopeasti ja lopputuloksena on nuutunut olo. Laadukas ruoka ei saa verensokeritasoja heittelehtimään, jolloin virkeystilakin säilyy tasaisempana.

8. Valvot myöhään viikonloppuisin

Lauantai-iltana valvominen saa nukkumaan pitkään sunnuntaiaamuna. Pitkät aamu-unet puolestaan kostautuvat sunnuntai-iltana, jolloin uni ei tule silmään. Mutta maanantaiaamuna herätyskello on armoton. Tasainen unirytmi vähentää väsymystä.

9. Teet töitä lomalla

Ei, ei, ei. Työsähköpostit eivät kuulu uimarannalle. Jotta mieli saa levätä, on tärkeää irrottautua lomalla työrutiineista. Näin loman jälkeen töihin palaa hyväntuulisempi, virkeämpi ja idearikkaampi työntekijä eli sinä.

Lähde: People

Lue myös:

Varoittaako kehosi uupumuksesta? 12 paljastavaa oiretta

Miksi aamulla väsyttää, vaikka nukut tarpeeksi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla